icon

Ako zvládate prácu s malými deťmi?

nikolka232
21. sep 2025

Ahojte.
Mám 2.5ročnú dcérku, ktorá teraz nastúpila do škôlky a z 3 týždňov bola 2 doma. Mala som nastúpiť naspäť do prace, ale čakáme druhé bábätko, tak mi stále plynie RD.
Samozrejme, keby som aj nastúpila, nastal by problém s mojou dochádzkou, keďže v práci nikdy PN, OČR veľmi neakceptovali.. kolegyne využívali babky a iných rodinných príslušníkov. Neakceptovali ani zo dňa na deň chorobu. Musela som ráno prísť, zariadiť chod a potom ísť domov.. Otázka je, ako to zvládate ? Kde dávate deti, keď sú choré? Čo robíte, aku prácu, aby ste mohli byt s nimi doma? Zatiaľ sa ma to netýka, ale viem, že to budem musieť riešiť po RD s druhým.

Obdivujem každú mamu bez pomoci a vlastne aj s pomocou, ktorá toto rieši.. Ja už mám teraz hlavu v smútku .

Strana
z2
petamich
22. sep 2025

Striedame sa s manzelom, pripadne HO (ja mam ale vela online stretnuti a to sa s malym neda, v okamihu ako zacnem rozpravat do pocitaca zacne vystrajat a putat pozornost). Nastastie mame relativne flexibilnu pracu, takze nevyhnutne vybavim cez den a potom dorabam vecer. Obcas, ked mame dolezite terminy s manzelom, tak pride svokra a pomoze. Nastastie nebyva extra casto chory klop klop.

anonym_c07718
22. sep 2025

No a potom sa zeny cuduju, ze maju problem najst si pracu s malym dietatom. Nedivim sa, ja by som ako zamestnavatel toto tiez nechcela znasat.

anonym_4a2da5
22. sep 2025

Niekedy OCR, inokedy robim z domu. Niekedy som si musela dokoncit veci z prace vecer, ked som vela odbiehala k dietatu cez den, inokedy sme mali doma opatrovatelku. Plus prvy den ked sme sli k lekarke, tak normalne paragraf navsteva lekara.

anonym_83e38b
22. sep 2025
@katkaseiner

@anonym_83e38b od 9.roka? Nezartuj... Pracujem z domu od pol roka mojho dietata a teda pracovala som aj ked boli chory a doma... aj 1 a pol rocne dieta som obriadila ked bolo treba... aj sa zahralo, pospalo... proste s odretymi usami...
Urcite by som necakala do 9 rokov. Myslim ze uz aj 4-5 rocne deti vedeli pochopit ze mamina pracuje, tak si pozerali knizku, syn mal maniu ukladat auticka do radu v celom dome...

@katkaseiner Ak mas kludne dieta, tak dajme tomu ano. Ale aj tak..ked musis robit 8 hodin, nemas pocas tej soby sa mu velmi ako venovat. Len nutne veci. Mozno ak mas pracu taku, ze je jedno, kedy ju porobis. Inak s tak malymi detmi nie. Sestra ma 3rocaka a tiez to je narocne mat pri nom homoffice...kolegyna ma skolaka a skolkara, tiwz vravi, ze je to zahul.

sissy27
22. sep 2025
@anonym_c07718

No a potom sa zeny cuduju, ze maju problem najst si pracu s malym dietatom. Nedivim sa, ja by som ako zamestnavatel toto tiez nechcela znasat.

@anonym_c07718 naopak, zamestnanec-rodič je často zodpovednejší zamestnanec, pretože má na krku účty a zodpovednosť za účty celej rodiny. Ak by som si ako zamestnávateľ mala vybrať medzi matkou-samoživiteľkou, alebo 26r slobodným chlapom, tak beriem tú matku-samoživiteľku, pretože jej nebude jedno, či prácu má alebo nemá. Aj u nás v práci sú väčší flákači mladí muži bez záväzkov, ako hociktorý zamestnanec-rodič a to aj za cenu očr či návštev lekárov s deťmi.

majlo1234
22. sep 2025

Ja mam tiez dve deti, starsi teraz nastupil do skolky v styroch rokoch. V idealnom pripade mi donesie vsetky mozne bacily k mladsej, ta od neho naberie imunitu a uz nebude tak casto chora, ked pojdem do prace🤣
Inak ale ja mam pracu s home officom, muz je zivnostnik, nejak to budeme lepit

drianaa
22. sep 2025

Syn teraz nastúpil do škôlky, muž má HO a 2-3x do mesiaca služobne do office v BA, ja od októbra na 6 hodinový úväzok, buď na otvorenie prevádzky od 7:30, alebo potom pred obedom do 17:30. Ak syn ochorie náhle keď mám rannú, pravdepodobne pôjdem otvoriť lekáreň a počkám na kolegyňu, zatiaľ bude s malým muž a potom sa vystriedame, keď prídem domov. Ak budem mať poobednú, do tej 11 som doma s ním, potom buď nastúpi muž, alebo ak to nebude veľmi vážne a bude sa dať, môže prísť moja mama vlakom ( asi hodinka) a ja do práce. V pripadne vážnej choroby/stavu chcem len maminku si beriem dovolenku, mám ešte dosť starej, manžel takisto. Uvidíme, ako to bude fungovať, plán je taký.

anonym_146ae4
22. sep 2025

Ako úprimne? V tomto prípade by som asi naozaj zvažovala zmenu zamestnávateľa aj keď chápem že keď si tehotná je to komplikované. Nie je normálne aby ešte aj od chorej osoby vyžadoval aby prišla ráno do práce a zariadila tam chod. Čo sa detí týka, my sme to vždy riešili s mužom tak, že sme sa doma vystriedali a pobrali si dovolenku, prípadne ak to bolo niečo vážnejšie, šla som na OČR čo bolo ozaj raz za čas. Držím palce aby ste toto obdobie zvládli.

vladuska20
22. sep 2025

Nam zavolala p.ucitelka,ze pridite si po syna,lebo ze kopol do skrinky a uz sa na nohu nepostavil.Tak muz letel za nim,prisli domov a maly nohu ako papucu.Tak sup s nim na chirurgiu,ja som sa chystala do prace,lebo mam poobednu.Samozrejme syn ma nohu zlomenu,takze sadra.Kontrola a prevez opet buduci tyzden a to ma muz zase poobednu a ja rannu takze opet to zostalo len na nom.Preto u nas ocrky a ine srandy netreba,da sa to krasne vsetko skorigovat.

katkaseiner
22. sep 2025
@anonym_83e38b

@katkaseiner Ak mas kludne dieta, tak dajme tomu ano. Ale aj tak..ked musis robit 8 hodin, nemas pocas tej soby sa mu velmi ako venovat. Len nutne veci. Mozno ak mas pracu taku, ze je jedno, kedy ju porobis. Inak s tak malymi detmi nie. Sestra ma 3rocaka a tiez to je narocne mat pri nom homoffice...kolegyna ma skolaka a skolkara, tiwz vravi, ze je to zahul.

@anonym_83e38b ja pracujem pri oboch od pol roka a bol cas ked je treba byt ba meetingu, prezentovať...a zvladli to v casoch jed nebol babysitting

anonym_83e38b
22. sep 2025
@sissy27

@anonym_c07718 naopak, zamestnanec-rodič je často zodpovednejší zamestnanec, pretože má na krku účty a zodpovednosť za účty celej rodiny. Ak by som si ako zamestnávateľ mala vybrať medzi matkou-samoživiteľkou, alebo 26r slobodným chlapom, tak beriem tú matku-samoživiteľku, pretože jej nebude jedno, či prácu má alebo nemá. Aj u nás v práci sú väčší flákači mladí muži bez záväzkov, ako hociktorý zamestnanec-rodič a to aj za cenu očr či návštev lekárov s deťmi.

@sissy27 Tiez mam taku skusenost u nas.

anonym_0ff730
27. sep 2025

@nikolka232 pozri mám 4,5 ročnú do škôlky chodí 2rok a bola len zatiel 4 dní a mám ju doma chorú v pondelok by mala ísť do škôlky.
Žiaľ unas všetci pracujú a ty čo nepracujú tak už je rizikové im dať strážiť dieťa choré keďže muziva prababka už má okolo 70rokov ale mám zdravotné problémy a nieraz ju brala sanitka a chorá dcérky by ju mohla ohroziť na zdravý .

Ja mojich rodičov nemám ( teda žijú ale niesme v kontakte )moja starká je síce zdravá (aj keď užíva lieky ale nemá žiadne akútne problemi ) ale býva ďaleko a nebolo by vhodné ju nosiť/ voziť dcérku ku mojej starkej .
Moji súrodenci si test po 18 a sami si ešte take deti a tam by mohli byť ohrozené zdravie vsetkych tak že napripada aby ju strážili .a zvyšok mojej rodiny býva ďaleko .

Z manželovej rodinný pracujú všetci ( svokroci aj krsna mám malej ,a mužove tety tiež pracujú alebo bývajú ďalej ale tiež majú prácu )
Keďže muž robi na 2zmenny nebol by schopní sa po nočnej o chorú dcéru postarať a keď je v dennej tiež to neje možné a tam by bolo veľké riziko že aj on sa od malej nakazi aj tak by som musela ostať potom z malou ja lebo minuli rok odnej 2krat ochorel a hneď skončil s antibiotikami a pn tak že by sme prišli o jeho výplatu .
A zadalsie je moje dieťa pri chorobe odmieta všetkých všetko môžem len ja ani lieky si od nikoho nezoberie to súvisí z traumou z nemocnice od vtedy sa nevieme cez to preniesť že jej lieky by mohol dať napríklad muž .( Aj keby občas mohla by snou možno svokra nezhodujeme sa na dávkovaní liekou )a tiež to neprospieva dieťaťu minuli rok sme to skúsili lebo muž trval na to nech nastúpim do novej roboti ale mala bola chorá doma mala ostať ešte dáky týždne tak hovorím okej lieky som jej dávala ja lebo mi to časovo vychovali ale liečenie chorbi sa predĺžilo oproti tomu keď ju mala pár mesiaocu do zadu a potom ochorela ešte raz a to sme sa prinej všetci ste dali a to jej tiež nerobilo dobre a dlho sa stoho dostávala .
Tak že unas je záver jasný vždy budem doma z dcérou ja .

A ocr,pn aj paragraf musíš akcetovat na mňa to tie zskussl zamestnávateľ ale žiaľ mu to nevšimlo .
Ja som ochotná pracovať na skrátený čas keďže ja musím dcéru nosiť do aj zo škôlky odmieta niekoho iného lebo máme škôlke svoj rituál ( to sa muzivy nepáči ale dcéra to potrebuje ) keďže je vysoko citlivé dieťa ( minuli rok sa svokra len zmienila že by chcela ísť ponu niekedy a a mala potom mala týždne obrovský strach a niekoľko krát počas dňa revala či škôlke alebo doma že ona chce aby som prišla ja a nie starká )
Ale zatiel sami nedarí žiadna práca nájsť

anonym_266944
27. sep 2025

@nikolka232 mam 2 a 5r deti, su spolu v skolke, teraz od septembra som nastupila do prace. Minuly rok boli chori 2x, takze snad to bude aj teraz take fajn. Prve dieta malo 1,5r, ked islo do jasliciek a za 1,5r kym som isla na dalsiu matersku som bola na OCR 2x….takze ked nieco striedame sa s muzom, robim z domu alebo babka. Nastastie ale nie su casto chori, zdravo sa stravujeme, nemame prekurene, otuzujeme atd, nam to pomaha.

sasesoe
27. sep 2025

@nikolka232 ahoj, my to riesime kombinaciou viacerich veci:
1. Muz vie byt takmer stale na HO a pri starsich (od cca 5-6rokov/zš sa to da sklbit)
2. Ja som najskor tiez mala pracu s moznostou HO,teraz uz to velmi nejde, ale to pri skolkarke aj tak nefungovalo, len ciastocne.
3. Som na ciastocny uvazok - a so zamestnavatelom sa da flexibilne dohodnut, ze si veci urobim, "ked sa da" - najma v pripade choroby najmladsej
4. Najmladsia isla do mš uz ako 2,5r, mala postupnu adaptaciu, cize ked som nastupila, to "najtazsie" sme mali za sebou
5. Podpora imunity - hliva uctricova/ ArkoDefend + nieco "natrenovala" od starsich, kym som este bola na RD
6. V lete, ked bola zavreta mš, tak denne tabory, co je ale priserne drahe. Zberne triedy vzdy, ked je ms otvorena
7. Vela sa modlim, aby ostali zdravi...

Strana
z2