Po rodičovskej som nastúpila na PN. Načo mám nárok?

kalerabik
4. mar 2010

Dobrý deň, bolo by som rada, keby mi niekto poradil.

Mám rizikové tehotenstvo, na matersku by som mala nastupiť 30.3.2010.Do 28.2.2010 som bola s prvým dieťaťom doma, ale keďže som skončila aj v nemocnici a nemožem sa o ňho naďalej starať,
musel nastúpiť do materskej školy. Zatiaľ len na pol dňa. Keďže nastúpil do štátnej materskej školy od 1.3.2010, tak som musela skončiť poberanie rodičovského príspevku. Zaroveň som mala nastúpiť do práce. Kvôli rizikovému tehotenstvu ma doktor hneď vypísal a som na PN, čiže som v skutočnosti do práce nenastúpila. Tu su moje otázky:
1. mám nárok na náhradu príjmu od zamestnávateľa?
2. budem mať nárok od sociálky od 11.dňa práceneschopnosti?
3. budem mať nárok na materskú?
4. ak nie na všetky otázky, môžem sa dobrovolne poistiť, som na materskú nárok mala?

Ďakujem

Slavka

kalerabik
autor
4. mar 2010

Ešte chcem dodať, že na prvú materskú som nastúpila 17.8.2007 a rodičovský príspevok som začala poberať od 1.3.2008.

gapa
4. mar 2010

ak si požiadala zamestnávatela o ukončenie RD pred nástupom na PN, tak nárok na náhradu mzdy a následne enmocenské máš. Ak si nepožiadala, tak predpokladám nie. Podstatné je ukončenie RD pred vznikom PN. Lebo počas čerpania RD máš nemocenské poistenie prerušené,t.j. nárok na nemocenské nevzniká.

nárok na materské mať budeš. No spýtaj sa radšej mzdárky popredu, aký ti uvedie do potvrdenia pre SP pravdepodobný vym.základ, z ktorého by sa platilo nem.poistnie v mesiaci nástupu na MD. Dôležité je aby uviedla celomesačný VZ. (lebo táto suma sa vždy vydelí číslom 30!!!! a 55% z toho je tvoja materská na 1kalend.den) Ak by povedala, že uvedie len VZ za 2dni (30-31.3.2010). lebo ostatné dni sa nemalo platiť nem.poistnie, tak sa skús radšej s lekárokm dohodnúť, nech ti dá pravdep. termín pôrodu tak, aby si nastúpila na MD presne 1.4.2010.

Škoda, že si dieťa nedala do škôlky až od 2.3.2010, mohla si aj za 3/2010 poberať RP. No a podla vyjadrenia viacerých mzdárok môžeš aj v prípade že dieťa chodí do škôlky čerpať RD.

kalerabik
autor
4. mar 2010

Dakujem no som trochu z toho popletena. Takze 28.2. mi zamestnavatel uviedol skončenie prerušenia rodičovskej dovolenky. Od 1.3. mi doktor uviedol ze som práceneschopná. Čo sa tyka VZ nemala by som
mať problem uviesť pre mňa čo najlepšiu sumu, a myslim že ju bude treba uviesť aj kvôli PN. Rozmyšlala som
aj nad tym,že by som skončila PN napr. 28.3 a 29.3 by som šla do roboty. Viem si to zariadiť tak aby som tam
v skutočnosti isť nemusela. A 30.3 by som už šla na MD. Neviem o tom, že by som mohla čerpať RP aj keď mi dieťa chodi do škôlky, Viem, že to môžu len tí, čo maju ťažko postihnuté dieťa alebo rodič je zdravotne ťažko postihnuty. Aspoň tak nejako, ked si dobre pamatam. Deň nástupu určila škôlka, takže som si vyberať nemohla.
Bola som rada, že si trochu viac oddychnem, maly je dosť žive dieťa.

anika11
10. okt 2013

@gapa mozem otazocku?nevies nahodou ako je to teraz s poberanim PN po rodicovskej.pre vysvetlenie: po rodicovskej som nastupila do zamestnania a par dni na to som musela na PN.tak ma zaujima ci a z coho mi bude vyplacana PN.aj teraz sa urcuje predpokladany vymeriavaci zaklad?

gapa
10. okt 2013

@anika11
áno, vid moja odpoved v tvojej téme.

biene
6. jún 2014

@gapa Ahoj. Prosim Ta o radu. RD mi ma skoncit 8.7.2014, ale od 5.6.2014 som PN a bude trvat asi do 31.8.2014. mam PN z DNP a dnes mi vravela mzdarka, ze je asi aj lepsie, ak pojdem na PNku aj zo zamestnania, ze ona mi pre soc poist. potvrdi predpokladany VZ akoby som tam robila. Pravdu povediac netusim ci mi ona ukonci RD alebo sa to nastupom na Pn robi automaticky o ziadnom datume ukoncenia RD sme sa nebavili...Dufam, ze nakoniec nezostanem s pnkou nizsou ako je RD. dakujem

gapa
6. jún 2014

@biene neviem, či sa v tomto niečo zmenilo, no zdá sa mi, toto bolo problematické. Ak vznikla pn počas RD, tak nárok zo zamestnania myslím nie je, lebo vznikla pn počas prerušenia-netrvajúceho nem.poistenia. Len ako ospravedlnenka. Už si to presne napamätám, no lekár môže vystaviť pn aj pre zamestnávatela len s tým istým dátumom začiatku pn ako pri dnp, preto bol problém. Asi by som si na tvojom mieste napísala na soc.poistovnu, ako to bude s pn v zamestnaní, či máš na nu nárok.
Ak by ti ukončila RD den pred vznikom pn, tak by si nárok mala aj zo zamestnania. Ale mzdárka to musí nahlásiť predpokladám do 8dní na soc.poistovnu (myslím ide o zmenu, snád nie vznik poistenia, tam sa to musí skôr)

biene
7. jún 2014

@gapa dakujem. Takze ak mam pn o 5.6., tak oznamim, ze posledny den na rd je 4.6. Oni ma k 5.6. nahlasia rovno na pnku? Nemusi tam byt ziaden den medzi tym? Lebo odpracovat ani dovcu nemozem mat bo som v ramci org. Zmeny vlastne vo vypovedi....

gapa
7. jún 2014

@biene ak budú súhlasiť, dá sa, no nerobí sa to spätne, o ukončenie treba žiadať mesiac popredu. S tou výpovedou nerozumiem, počas RD nemôžeš dostať výpoved z nadbytočnosti, len ak sa ruší zamestnávatel ...

biene
7. jún 2014

@gapa no, mne mzdarka sama navrhla, aby som sla na pn aj zo zamestnania. Vypoved som myslela tym, ze hned ako ukoncim RD tak dostanem vypoved, lebo uz moje miesto je davno zrusene. A ak zamestnavatel bude suhlasit, ze RD oznamim spatne? ani tak sa neda?
Ak teda nedostanem PNku, tak mi ju po ukonceni RD zacnu vyplacat? Ta bude potom tiez z predpokladaneho VZ alebo len nejaka minimalna?
dakujem

gapa
8. jún 2014

@biene myslím žiadna, no neviem iste.
A ak by si potom išla na úrad práce po ukončení Rd, tak veru neviem, ako sa ti bude rátať podpora. Ale iste by som čerpala aspon 1den riadnej dovolenky po ukončení pn. A istotne by som napísala otázku cez poradnu na stránke sociálnej poistovne, ako to bude s pn a následnou podporou, ak by RD neskončila den pred vznikom pn, lebo toto nie je bežný prípad a veru neviem, ak by si nepoberala nemocnské zo zamestnania, ako sa to berie. By som bola velmi zvedavá, ako sa to eviduje v zamestnnaí (asi ako každá iná pn, no bez poberania??) a ako sa to potom berie pri výpočte podpory. Myslím, bola by minimálna (ak si nemala iné poistenie v nezam. počas čerpania rD, tj. dohodu či dobrovol.poistenie).

biene
10. jún 2014

@gapa Ahoj. Tak v praci mi uznali ukoncenie RD k 4.6.2014 a nastup na pn od 5.6.2014, cize ma normalne nahlasili na socialku a mala by som dostavat pnku aj zo zamestnania. Ocakavam, ze tym padom uz nedostanem rodicovske, aj ked mi na UPSVaR povedali, ze to moze byt subezne, ale mne sa to nezda. Nemam zmenit rodicovsku na manzela? Sice mozem byt na RD a zaroven pracovat a dostavat rodicovsky, ale v pripade PNky netusim.
Vedela by si mi poradit, ci by som dostavala rovnaku davku PN zo zamestnania, aj keby som dohodou ukoncila PP? Viem, ze som v ochrannej lehote a nemozu ma prepustit, kym som PN, ale personalistka mi tvrdi, ze ak nepodpisem dohodu k terminu, kedy ma dcera 3roky, ale neskor- az po pnke, tak mi nedaju vyssie odstupne vyplyvajuce z kol.zmluvy, ale iba 2mesacne.. Len neviem, ci mi budu dalej vyplacat pnku v tej istej vyske..
dakujem

gapa
10. jún 2014

@biene pn bude stále v rovnakej výške. Ale podpora bude podla mna rátaná z minima, lebo v období dva roky pred zaevidovaním budeš mať predpokladám len obdobie RD+pn, teda žiadny vymeriavací základ.

biene
10. jún 2014

@gapa jj, to este so mzdarkou riesime, ci sa nedaju nejake prekazky na strane zamestnavatela na jeden den cerpat - v ten den by som nepracovala, ale vybavovala si vystupny list...a vypoved by som podpisala od dalsieho dna...dovolenku mi nedovolia cerpat, vraj nemozem, ked uz pred dvoma rokmi mi zaniklo miesto, tak rovno dostanem vypoved pri nastupe...

gapa
10. jún 2014

@biene len to by si nemohla byť v ten den na pn, aby si mala vym.základ, resp. vlatne predpokladám,počas pn nemôžeš mať vym.základ f(tak to bolo), no teraz mi napadá, ak by si mala, tak by si nemala nárok na nemocesnkú dávku za daný mesiac (no v tom si teraz nie som istá, ako to teraz je)

biene
10. jún 2014

@gapa jasne, to uz ked mi skonci pnka, tak dalsi den nastupim do prace, vybavim vystupne veci a dalsi den podpis dohody... ak sa bude dat 😉, lebo mzdarka a personalistka maju ine nazory..

evita138
14. sep 2014

@gapa Dobry den, chcela by som sa opytat, ci by ste mi nevedeli odpovedat na otazku:
Bola som PN (dlhodobej) na rizikovom tehotenstve, potom na RD. Ak by som isla teraz z RD na PN zasa kvôli rizikovému tehotenstvu ci by som mala narok na nejaku PN a ci by nebola nizsia ako RD. A kolko dni by trebalo odpracovat, ak by som musela ist do prace, aby mi vznikol narok na dalsiu PN na rizikovom? Dakujem.

gapa
15. sep 2014

@evita138 ak vznikne pn po ukončení Rd, tak nie je podmienka odpracovať ani den, ale ak budeš mať v r.2014 len RD + pn a nástup na md v r.2015, tak by materská mala byť z minima, preto je lepšie čerpať dovolenku alebo teda pracovať, ale tak, aby medzi rd a pn bolo čo najmenej kalend. dní, tj. čo najmenej víkendov, kedy nie je mzda a vym.základ sa rozpočíta na kalendárne dni, takže na to pozor!!!!

evita138
15. sep 2014

@gapa Dakujem.

adka1987
15. nov 2014

Ahojte, 25.5.2015 malý dovŕši 3 roky. 26.5. By som sa chcela ísť dať na PN. Koľko dní musím byť na PN alebo na rizikovom tehotenstve, aby som dostala vyššiu materskú ako pred RD? Niekto hovorí 270 dní iní 8 týždňov. Ďakujem

martuska84
23. nov 2015

@gapa dobry den. Chcela by som vas velmi pekne poziadat o info. Mam nahlasenu rd u zamestnavatela do 31.12.2015. kedze som tehotna doktor ma chce vypisat na pn od 1.1.2016. Dnes mi personalistka zo zamestnania povedala, ze to nie je mozne a ak chcem ist na pn tak musim odrobit aspon jeden den, lebo ona so mnou nedokazie uzavriet pracovny pomer, ked budem na pn. Lenze ja pracovnu zmluvu mam. Prosim vas, aky je vas nazor na toto. Vopred dakujem

gapa
24. nov 2015

@martuska84 ak pracovný pomer nekončí 31.12.2015, tj. trvá aj 1.1.2016 a dalej, nie je problém začať pn, len teda neviem, či ti lekár môže dať presne začiatok 1.1.2016. Ak celý rok 2015 si na RD, tak sa ráta náhrada mzdy aj nemocenské z pravdepodobného vym.základu. Predpokladám písomne si požiadala o rd do 31.12.2015, tak ako vyžaduje Zákonník práce.

marianinka
9. feb 2016

Dobry vecer viete mi niekto poradit, som na rd do 23.2.2016
24.2.2016 mam nastupit do prace , ale ... 16.2 mam operaciu a nebudem schopna chodit dlhsiu dobu. Cize do prace nebudem moct nastupit.mozem ist na pnku este pocas tych par dni rd alebo az toho 24.2.? Moj pp trva stale a som zamestnana 6r u zamestnavatela, dakujem

mummicka
26. okt 2016

Ahojte chcem sa opýtať, 4.11. mi končí rodičovská dovolenka a od 5.11. nastupujem do práce čerpaním dovolenky ktorá sa mi nahromadila počas materskej... Chcem sa opýtať po vyčerpaní dovolenky je možné ísť na PN?či musím niečo odrobiť aby som mala nárok na nemocenské? Ďakujem

martuska84
26. okt 2016

@mummicka dobrý deň, keď som riešila vtedy moju situáciu, tak sme to dali nasledovné (kvôli zastupovanie a tak....interné záležitosti firmy kde robím, ktorych dôvody nechcem rozpisovať): 31.12. mi skončila RD, 1.1....som nastúpila do zamestnania a hneď v ten deň som išla na dovolenku. Ktorá trvala do 8.1., od 9.1. som bola na PN....dovolenka sa považuje za riadne odpracovaný deň, za ktorý zamestnávateľ platí odvody a tým má nárok na nemocenské.....takto som to mala na prelome rokov 2015 a 2016.....či nastala odvtedy zmena to neviem....ak môžem odporučiť sa informovať buď u personalistiky alebo je dobrá aj právna poradňa hnonline.sk .... Tak som sa obratila o radu a do vysvetlenie aj ja. Snáď som pomohla.

mummicka
29. okt 2016

@martuska84 Ďakujem pekne za radu, skúsim, uvidíme 🙂

170688
23. nov 2016

@martuska84 dobry den chcem sa spytat rd ste boli 3 roky a na tu dovolenku ste mali narok po skonceni rd dakujem lebo maly ma 3 roky january a nastupit musim v januari ale chcem ist na pn neviete poradit dakujem

marianinka
24. nov 2016

@170688 no ja mam taku skusenost e mne dovolenku preplatili pocas rd , a kolegyni az po skonceni rd a ona sa hned hodila na pnku . Lebo rd sa pocita ako keby stenastupili do prace . A na pn ked chcete ist musite aspon na jediny den nastupit do prace aby Vam mali z coho vyratat pnku, tzv vymeriavaci zaklad musite mat.

170688
24. nov 2016

mne ide hlavne o to aby mi platili socialku a ostatne ...len ked maleho nemam kam dat tak nastupit nemozem..neviete niekto nieco ine ako to robia ostatne maminky..dakujem

martuska84
24. nov 2016

@170688 ja som bola na rd menej. Ale dovolenka sa tvori este za obdobie md...co je nejakych 7 mesiacov, teda isto nejakych 12 dni tam bude.predpokladam, ze po skonceni md ste si tuto dovolenku nevycerpali a isli ste rovno na rd,teda nejaky zostatok dovolenky mate.kedze cerpaniedovolenky musi schvalit zamestnavatel, tak by som sa otom porozpravala s nadriadenym a personalistkou vo vasej firme.snad som pomohla.