Ako zvládnuť infláciu s nízkym príjmom?
Ahojte,
zaujimalo by ma ako zvladate psychicky, zdrazovanie, zvysovanie cien od byvania, cez potraviny vsetko, ked zarabate 700-800 cisteho? Ako zvladate tuto umelu inflaciu? Chcete urobit krok a odist do zahranicia? Nebojite sa buducnosti, ked platy v beznych odvetviach nijak nerastu a zamestnavatel ani nema zaujem zvysovat, resp. sa skryva za "zlu dobu" a "nie su peniaze"
Prosim piste, len ti, ktori realne zijete z nizkych miezd, nie mamicky, ktorym muz nosi 3000 e domov. Ďakujem
@anita6666 v zdravotníctve mám toľko aj ja.Teda mala som.A sú nás tisíce,nečuduj sa.
Ale veď tolko je možno podpora v nezamestnanosti,za toto sa neoplatí ani vstať.
@anita6666 Súhlasím s názorom, môžu sa ľudia milovať koľko chcú, ale účty to nezaplatí a 800 € je bieda dnes, aj 1000 €, to sú platy, ktoré sú na hranici dôstojného žitia. Mnoho ľudí si za svoj plat môže aj samo, je to na nich či podpíšu pracovnú zmluvu alebo nie, väčšinou je plat udaný v každej pracovnej ponuke. A keď to nejde cez zamestnanie, je možno lepšie skúsiť podnikanie pre seba, ak človek vie robiť hodnotnú prácu, ktorá je cenená (odborné manuálne profesie, projektant, účtovníctvo, audity alebo aj také upratovanie, dôležité je to robiť pre seba). Tiež som mal kedysi nízku mzdu a tak som začal pracovať pre seba, proste nie celý deň niekomu utierať zadok, ale myslieť aj na svoj a to som mal vyštudovaný technickú univerzitu, ale bohužiaľ som sa vrátil do malého mesta, kde sa VŠ moc na pracovnom trhu neváži. Brat aj žena zarábajú tých 3000 na hlavu a je to vidno, že s takým príjmom vládne v rodine omnoho pokojnejšia atmosféra aspoň čo sa týka rodinnej pohody a rozpočtu. Preto, ak má niekto deti, treba v nich rozvíjať záujem o profesie, ktoré sú vysoko cenené na trhu. Väčšina rodín čo má nízke príjmy žije v neustálom napätí, hádkach a výčitkách, možno aj zájdu na výlet, sú spokojný, ale vždy sa porovnávame a stačí len kamarát, ktorý má 2 x lepší príjem a už to v nich vyvolá nespokojnosť, lebo mi ľudia sa budeme vždy porovnávať.
@anita6666 vela ludi, ci sa ti paci a ci nie :D
autorka ake velkomesta myslis? mimo BA?
My tiež patríme medzi tých, čo zarábajú menej. Ale žijeme v pohode. Pretože sme si predtým, a počas mojej 6 ročnej materskej/rodičovskej dosť našetrili ... A stále míňame menej, ako zarobíme. Žijeme "minimalisticky", nekupujeme, čo nám netreba a peniaze tiež neprejeme...hlavný dôvod prečo to takto je u nás, si myslím, že je to, že neplatíme žiadne splátky ... Pretože to je to, čo dnes ľuďom, rodinám zožerie najviac peňazí.. ...
Prešli sme si s mužom všeličím - po skončení školy som vhupla rovnými nohami do hospodárskej krízy, ktorá sa dotkla môjho aj mužového odboru, časy keď sa to zlepšilo som strávila na materskej a po nej negatívne zasiahla môj odbor vojna ... celý čas čo sme spolu šetríme. Ja robím na skrátený úväzok kvôli deťom, on ako živnostník nikdy nevie, čo prinesie ďalší mesiac.
Obidvaja sme boli krátku dobu v zahraničí a nechystáte sa tam vrátiť. Kamošky a rodinu mám všelikde na svete a nikde to nie je ideálne. Mnohí sa domov vrátili, niektorí nad tým uvažujú, lebo že sa tam posledné roky mnohé pohoršilo.
@simca06022011 napr. v Košiciach odborny referent 800 ciste aj to ltt
@jesenzima ano, ked je pri takom plate hypoteka je to strasne, ja asi zacnem brat antidepresiva, lebo vsetko islo tak hore, ze zarobene peniaze nestacia a uz je moja uzkost celodenna
je to bezna mzda... navysilo nam mzdy v poslednych rokoch vyrazne iba take nieco ako danovy bonus. Inak aj ked zvysia minimalku, porasite to minimalne, odpocitatelne polozky by mohli byt podla mna vyssie, inak to pekne zaplatime na daniach a odvodoch a pocit nikde. ja som v bb a teda v administrative, je to normalne, tu mozes byt rada ked to mas v cistom... bez DB su tu mzdy proste minimalka podla stupna narocnosti, to mas 866EUR brutto. A vybavene. Ber neber. Ako uctovnik ked sa niekde zamestnam, tak mozem mat kludne len neajku 1000EUR, brutto (zo srandy som si pred cca rokom pozerala ponuku na hlavneho uctovika v roosveltke, a aj nejaku junior poziciu mali.. a to boli mzdy na smiech)...
bohuzial ceny nehnutelnosti su u nas vysoke neprimerane, lebo je to "normalne" a teda nestaci ludom na byvanie.. ked nemaju na hypo, casto nemaju ani na podnajmy, lebo v tym sa splaca aj hypoteka majitela u nas :D ja to beriem, ze vlastnit nehnutelnost nemusi kazdy, ale ceny podnajmov, byvania by mali byt teda primerane.
@marekfruitak áno také slovenské keď ma sused nový byt tak ja potrebujem dom, keď ma sused 1 auto tak ja potrebujem 2..... Keby každý riešil v prvom rade svoj život tak by sa všetkým žilo o dosť lepšie...
Ono je asi aj rozdiel ci z tych 800e platis hypoteku 350e alebo 700.ci ta stoji druzina 15e na dedine alebo 60 v meste. ci si ochotna dat 150e za baby plavanie alebo sa stretnes s mamickami na detskom ihrisku.. ci bude na obed steak alebo sosovicovy privarok a buchty.deti oblecies aj v pecu aj v lagerfeldovi.vozis sa na fabii alebo na audine.lebo niekto moze byt uplne spokojny a zit skromne a niekto ma luxus a aj tak bude vyplakavat.. nezarabame tisice a vnimam ze je vsetko drahsie ale naozaj nam nic nechyba deti maju toho aj viac ako by bolo treba..vyrazime na pizzu aj do kina aj do aquaparku.nesedime doma nezereme suche rozky a nenosime derave fusakle..
Mozes mat dve prace super prijem alebo muza v zahranici a obetovat tomu rodinu.alebo pracovat menej zarobit aj menej a uzivat si deti a muza.. vzdy je na vyber..ak by nam nestacilo pohli by sme zadkom.deti nebudu spominat ake drahe tricko alebo topanky mali v skolke ale na to ze tam nesedeli same s ucitelkou do zaverecnej lebo mama bola dlho v robote..ze v sobotu skocili mame a tatovi do postele lebo sme boli vsetci doma..
Ked deti podrasru aj casu bude viac a ak nam budu chybat financie obetujem tomu trochu viac casu.ale teraz nie..nebudem utekat do prace od pol rocnej aby som zvysila rozpocet o 300e.mne to za to nestoji.
Zila som. Celkom v pohode ale kedze ide vsetko hore a doma nam pribudlo bezleokove a bezlaktozove stravovanie zmenila som pracu.
@saxana000 tak znackove veci to mozeme zabudnut, ale nie sme tie typy, naco by nam boli take veci, ale aspon jednu lacnu dovolenku na tyzden clovek chce, co z toho zivota inak len muklovat a nedovolit si nic
Ale aj ta dovolenka predsa moze byt na chate 20 kilometrov od domu s bedmintonom trampolinou kartami a ohniskom a nie v 5☆ rezorte.
Lacná dovolenka na týždeň? U nás to je väčšinou cez víkend opekanie špekov pod horou 😁😅... Vyznávam názor ako Saxana... peniaze alebo rodina?
Práve včera som po dlhej dobe pozerala TN a len som sa rozčúlila hovorili o sestrickach v DSS stari idú do dôchodku mladí tam nechcú ísť, detto kuchárky, opatrovateľky, učiteľky, úradnícky ja nerozumiem, keď je všade problém so zamestnancami prečo sa nezmenia tie debilné diskriminačné tabuľky v štátnej a verejnej správe?U nás v dedine rok hľadajú VS na stavebný úrad nikoho nenašli roboty na hovado, obhliadky papierovačky, zákony teraz nám to robí nejaká pani 2x za tyzden za iný plat.su úrady kde ľudia nemajú do čoho pichnúť a take kde sa ľudia nezastavia
A k príspevku cítime zdražovanie a tiež sa niekedy pýtam, že pred 6 r by som si nemyslela, že budeme mať taky príjem a teraz sa mi to zdá málo a bude aj horsie
Nedá sa pýtať zvýšenie mzdy, odmeny ja som bola v štátnej, ale u nás ten nízky plat aspoň dorovnali prémie.
@saxana000 fu v 5 hviezdickovom rezorte som este nebola, ale po 5 rokoch aspon nejaky first, last v jednoduchom ubytovani je reset, bola som po dlhych rokoch takto, skrtila som na jedle vsetkom a uplne inak som si oddychla ako ostat v "zadrbkanom" meste na SR, myslim, ze kazdy pracujuci clovek by si zasluzil nieco coho aspon trochu vzpruzi do zivota a a vidiet kusok sveta
@elisebah91 ved ano roky sme tak neboli nikde max. na SR, az som sa nastvala priskrtila vsetko a kupila si najlacnejsi zajazd, rozplakala som sa stastim, ked som sa po rokoch niekde dostala, vcera muz skonstatoval, ze nevie ako funguju viacdetne rodiny, ze my s jednym dieiatom ame co robit, viac by sme nezvladli, iba s zivorenim
ja som si aj chcela najst dalsiu pracu aspon na vikendy potiahnut nejake nocne v hoteli, ale tym, ze m am za sebou niekolko vyhoreni mi to ani dr. neodporucala, najlepsie je najst jednu poriadne zaplatenu pracu
Rozumiem.ale pre mna je jednoducho.lepsi oddych ist jednu nedelu na kupko dalsiu na vylet dalsiu do zoo dalsiu k babke na opekacku kazde poobedie zobrat deti na zmrzlinu na ihrisko ako otrieskat rok usporovone peniaze za tyzden v tramtarii narychlo pobalena a potom sediet dalsich 7 tyzdnov doma..
@saxana000 chapem, kazda to mame inak, mne uz to tu nedavalo ten pocit, ktory som chcela zazit, SR mi nevie ponuknut ten zazitok, cely rok z neho čerpam, nehovoriac, ze sme si aj imunitu upravili pri mori, proste je to ine, nelutujem, ze som posledny rok setrila ako sa dalo, lebo som mala ciel a este aj lacny hotel, uplne, ze som sa bala aby tam svaby neboli pomaly, bol uplne krasny hotel cisty, som si vravela ze mala som stastie a este pri tak nizkom prijme, ze som dokazala nasetrit
Tak potom super ak to mas takto ze ta to tak nabije...
@saxana000 ano, tym, ze sa liecim na depresiu, mala som velmi tazky rok za sebou urgenty, problemy, som si povedala nech z toho ivota apson nieco mam
Všeobecná spokojnosť zväčša závisí od 3 faktorov: vzdelanie, miesto, výber partnera. Len v mladosti si to nikto neuvedomuje, je len skôr náhodou, že si vyberieme dobrý odbor, usadime sa na správnom mieste a ten čo nevysedáva po krčmách môže byť tiež dobrým partnerom. Mnoho ľudí vie, že školstvo je chudobné, napriek tomu ide na pedagogiku, potom nárek nad mzdami a neposlušnými deťmi. Ak by som mohol znovu študovať, idem na elektrotechniku alebo informačné technológie a zostanem v meste, kde som študoval. Môžete mať FIT na STU s červeným diplomom, no ak prídete do nejakej napr. Radošiny, väčšinou víde štúdium navnivoč a tam hybaj umývať poháre za výčap. Mnoho rodičov ani nevie akú silu má nasmerovať dieťa správnym smerom v štúdiu miesto troch kilov Lega . Ak je pre mňa dôležité sa mať dobré, nechápem prečo ľudia stále dokola idú na štúdium sociálnej práce, rôznych masmédií a pod. Áno sú potrebný, ale v obmedzenom množstve , väčšinou tá najľahšia cesta je tá najťažšia z dlhodobého hľadiska.

@anita6666 berieš prídavky na dieťa? Za koľko myslíš, že pracujú tie "tety" na upsvar čo ti ich posielajú každý mesiac.