icon

Ako zvládnuť návrat do práce po rodičovskej dovolenke?

21barborka21
3. okt 2025

Ahojte.
Som na rodičovskej dovolenke s 16 mesačnou dcérou, som jednorodič. Dcéra dovŕši 3 roky v mesiaci jún. V škôlke do ktorej bude chodiť, ak ju zoberú, je čas na adaptáciu celý mesiac, t.j prvý týždeň od 7 do 10, ďalší týždeň od 7 do 12 atď, posledný týždeň už celý deň. Tento adaptačný proces by som s ňou chcela absolvovať. Pri mojom návrate do práce sú možné dve možnosti:
1. vrátim sa do pôvodného zamestnania, kde sa mi za čas na materskej+rodičovskej nazbiera dovolenka, ktorá by sa dala teoreticky využiť na dcérin adaptačný proces.
2. nastúpim do nového zamestnania.
Z vašich skúsenosti, ak ste boli v rovnakej alebo podobnej situácii, ako ste ju riešili?
Ďakujem.

rivini
3. okt 2025

@21barborka21 nie je mi celkom jasne, aku vyhodu by pre teba mala zmena pracoviska. Nevidim tak ziadnu dilemu..ak mas v starej praci ok podmienky, rovno po rodicovskej by som asi nesla do noveho zamestnania, kde clovek predsa len na zaciatku chce podat iny vykon ako niekde, kde uz je zabehany…

kabinka11
3. okt 2025

@21barborka21 to takéto adaptácie sú bežné?

21barborka21
autor
3. okt 2025
@rivini

@21barborka21 nie je mi celkom jasne, aku vyhodu by pre teba mala zmena pracoviska. Nevidim tak ziadnu dilemu..ak mas v starej praci ok podmienky, rovno po rodicovskej by som asi nesla do noveho zamestnania, kde clovek predsa len na zaciatku chce podat iny vykon ako niekde, kde uz je zabehany…

@rivini Asi som zle naformulovala prispevok. Ide mi o to, čo urobiť s časom od mesiaca jún až september, kým dcéra nenastúpi do škôlky. Je totiž možné, že pôvodné pracovisko dovtedy skončí

21barborka21
autor
3. okt 2025
@kabinka11

@kabinka11 Zrejme áno, mám to potvrdené od dvoch mamičiek, ktorých deti tam chodia

rivini
3. okt 2025
@kabinka11

@kabinka11 my sme mali podobnu adaptaciu.

rivini
3. okt 2025
@21barborka21

@rivini Asi som zle naformulovala prispevok. Ide mi o to, čo urobiť s časom od mesiaca jún až september, kým dcéra nenastúpi do škôlky. Je totiž možné, že pôvodné pracovisko dovtedy skončí

@21barborka21 ak by mi hrozilo, ze pracovisko skonci, sla by som do novej prace.

eleanor2510
3. okt 2025

@21barborka21 za rodicovsku sa dovolenka nezbiera, len za matersku

zuzanaete
3. okt 2025
@kabinka11

@kabinka11 Aj u na je taky adaptacny program. Zacina sa 2 hodinami a podla dietata postupne pridavaju.

zuzanaete
3. okt 2025

Ten pocet dni dovolenky si potom presne zisti, lebo za obdobie rodicovskej sa ti dni nerataju. Potom s tou dovolenkou bude musiet suhlasit zamestnavatel, co moze byt cez leto narocne. Mozno by si mohla poriesit na letne mesiace sukromnu skolku.

21barborka21
autor
3. okt 2025
@zuzanaete

Ten pocet dni dovolenky si potom presne zisti, lebo za obdobie rodicovskej sa ti dni nerataju. Potom s tou dovolenkou bude musiet suhlasit zamestnavatel, co moze byt cez leto narocne. Mozno by si mohla poriesit na letne mesiace sukromnu skolku.

@zuzanaete Ďakujem, keď to bude aktuálne si to overím.

kabinka11
3. okt 2025

U nás bolo prvý deň 2 hodiny, druhý deň do obeda a tretí deň už celý ...ale teda bolo to pred 13 rokmi.

anonym_bcb586
4. okt 2025
@kabinka11

@kabinka11 áno, u nás sú, dokonca nie pre všetky deti rovnako, ale podľa ich potreby. Niektoré je bez problémov na tretí deň, iné potrebuje mesiac, až potom ostane aj spinkať. Je menej plaču, stresu. Bežná štátna škôlka

anonym_398c31
4. okt 2025

No dcéra bude mať 3r v júni. Ale do škôlky nastúpi september tam máte adaptacny a ty do práce v októbri. Ja by som skôr zvažovala v tvojej situácii dať ju do škôlky skôr. Podať prihlášku už teraz v máji a zapísať ju od februára - 2.polrok. Zvládnete adaptacny počas rodičovskej, a potom by som už nastúpila do práce. Budeš mať aj viac dovolenky vykryť leto keď máš aj tu z materskej. Naša škôlka je v lete napr aj otvorená 2 týždne. A dva týždne vieš čerpať aj očr z dôvodu že je zatvorená škôlka .. ja by som to spravila asi takto. A budeš mať aj rodičak aj plat tých pár mesiacov. A výhoda ešte je že príde do zabehnutej triedy, kde nebudú tak ráno deti plakať

drianaa
4. okt 2025

Za obdobie rodičovskej dovolenky sa ti nezbiera dovolenka, iba počas materskej dovolenky. Ja mám marcového, a dávala som ho v septembri ako 2,5 ročného, aby som s ním mohla absolvovať adaptáciu, nastúpila som teraz v októbri do pôvodnej práce. Nebola by pre teba možnosť dať ju do škôlky aj skôr ako v septembri, napríklad niekedy v období január-marec?

anonym_d6f759
4. okt 2025
@21barborka21

@zuzanaete Ďakujem, keď to bude aktuálne si to overím.

@21barborka21 dovolenka nabieha len za obdobie MD tak tonfunguje odjakziva
ved das malu do skolky skor ako v troch rokovh (v juni sa aj tak nenastupuje adaptaciou prejde kym budes doma a pocas leta skolka opatrovanie dovolenka