icon

Ako zvládnuť návrat do práce po rodičovskej dovolenke?

11. nov 2025

Prosim zeny ako zvladate domacnost, varenie a deti?
Som 2,5roka doma na rodicovskej, dnes som bola na pohovore, hned ma aj prijali, a ja od sameho dojatia, uzasu som to prijala.
Nastupujem uz vo stvrtok.
Ako to ja zvladnem? Dieta zaniest do skolky, ja do prace a po praci ist po dieta. A este aj varit mi treba aby sme mali co jest.
Ja to asi nedam, az teraz som si to uvedomila co sa vlastne stalo a ze ,,dovolenka,, naozaj skoncila.

autor
11. nov 2025
@doriiis

Len aby autorkin strach nepramenil z toho, že má doma pána tvorstva, ktorý toho sám moc neurobí. Uz len to, že autorka musí chodiť pre dieťa a furt variť vraví, že panko to asi nerobí.

@doriiis lebo sme zvyknuti jest domacu stravu

doriiis
11. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor .... To je v poriadku. Tak prežijes bordel ale aspoň občas nech navarí muž. Predpokladám, že doma s dieťaťom v prípade choroby budeš tiež ty

viestta
11. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor vidis a kazdenne varenie je jedna z veci, ktore sa postupne budu presuvat z kategorie, musi byt akzdy den kompletne jedlo do kategorie zohrejem zo vcera az dojde aj na kategoriu, dnes budu parky. Alebo budes varit a potom nebudes travit cas s dietatom, lebo budes stat pri hrncoch. Treba si urcit priority.

anonym_5cac7a
11. nov 2025

@amdornik o čom točís ty? To že človek dostane (v mojom prípade 3,75€) ešte je ďaleko od roku aby mal obed. Navyše z vlastnej skúsenosti viem že deti chodia domov z mš vždy hladné.
Tak od teraz len preto že má job, majú žiť jesť chlieb s masťou?

lenka.25
11. nov 2025

Ja som to mala pri prvej dcere cca podobne . Išla som na pohovor , keď mala dcera cca 2 a pol roka a oni že dobre v pondelok nastupujete . Skoro som odpadla . Lebo môj vtedajší muž ani počuť o tom , aby som išla do práce . Ale to si len treba nájsť systém a zvyknúť si . A teda u nás žiadne parky a natreté chleby na večeru nehrozí , lebo dieťa mi v škôlke nič nejedlo, čiže tepla večera bola pre mna samozrejmosť . Neboj nič , zvládneš to . Drzim palce 🫶

cimage
11. nov 2025

Bude to v pohode, dieta ma teplu stravu v skolke, ty asi v praci, tak si natriete chlieb a bude. Alebo budes varit na viac dni. Zvladnes to, neboj, je to len pociatocny sok.

anonym_415e90
11. nov 2025

Sa necudujem, ze budes mat stres, kedze po praci este dalsia sichta (ktoru muz mat nebude😏).

autor
11. nov 2025
@lenka.25

Ja som to mala pri prvej dcere cca podobne . Išla som na pohovor , keď mala dcera cca 2 a pol roka a oni že dobre v pondelok nastupujete . Skoro som odpadla . Lebo môj vtedajší muž ani počuť o tom , aby som išla do práce . Ale to si len treba nájsť systém a zvyknúť si . A teda u nás žiadne parky a natreté chleby na večeru nehrozí , lebo dieťa mi v škôlke nič nejedlo, čiže tepla večera bola pre mna samozrejmosť . Neboj nič , zvládneš to . Drzim palce 🫶

@lenka.25 mame doma tichu domacnost, nebavi sa so mnou. Ze to je skoro, nie sme pripraveni. Ako to zvladneme atd 🤦‍♀️

doriiis
11. nov 2025
@anonym_autor

@lenka.25 mame doma tichu domacnost, nebavi sa so mnou. Ze to je skoro, nie sme pripraveni. Ako to zvladneme atd 🤦‍♀️

@anonym_autor ... To si sa s ním pred tým neporadila? Nerozpravali ste sa o tom?

autor
11. nov 2025
@doriiis

@anonym_autor ... To si sa s ním pred tým neporadila? Nerozpravali ste sa o tom?

@doriiis vedel, ze mam pohovor a necakal ze tak skoro nastupim. Ani ja nie.

cyberk
11. nov 2025

Vy to budete mat este zaujimave :D chlap, ktory je zvyknuty na sluzku. A sluzka, ktora si mysli, ze ako zena musi robit vsetko. 🍿

sissy27
11. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor no pripraveny nie je akurat tak on, lebo zistil, ze pride o svoj komfort. Vedel, ze rodicak ti skonci a ci je to teraz alebo o pol roka nehra rolu, tak co sa zduva? Ci zrovna v tom pol roku mal v plane ist na kurzy varenia a menezmentu domacnosti??

anonym_cfabf0
11. nov 2025
@amdornik

@sissy27 o čom točíš? tebe zamestnávateľ neposkytuje stravu alebo náhradu stravy či finančnú náhradu? a zvyšok som napísala vyššie.

@amdornik poskytuje stravu v školskej jedálni, ďakujem, neprosím si. Nepoznám dospelého človeka, ktorý by si dobrovoľne vybral také špeciality, ako napr. varené zemiaky, karfiolový nákyp, to je ešte ten lepší prípad, lasagne s cuketou alebo zlaté halušky a pod. Samozrejme nedochutené, lebo deti. Radšej si objednám, alebo uvarím, tým, že mi zamestnávateľ jedlo poskytuje, aj keď takmer nejedlé, nechutí ani žiakom, tak nemám nárok na stravné lístky. Tiež jedna z výhod učiteľského povolania 😀

autor
11. nov 2025
@cyberk

Vy to budete mat este zaujimave :D chlap, ktory je zvyknuty na sluzku. A sluzka, ktora si mysli, ze ako zena musi robit vsetko. 🍿

@cyberk co je na mne sluzkovske? Ze navarim? 😳

anonym_10a9de
11. nov 2025
@anonym_autor

@amdornik ano ale nemienim ich utracat za jedlo, ktore mi nechuti. A polku z neho vyhodim.
Muz obeduje doma, odmieta sa stravovat v praci lebo mu to nechuti.

@anonym_autor uz teraz vies ze ti nebude chutit.Manzelovi nechuti.No bud mate vysoke naroky alebo neviem.

anonym_415e90
11. nov 2025
@sissy27

@anonym_autor no pripraveny nie je akurat tak on, lebo zistil, ze pride o svoj komfort. Vedel, ze rodicak ti skonci a ci je to teraz alebo o pol roka nehra rolu, tak co sa zduva? Ci zrovna v tom pol roku mal v plane ist na kurzy varenia a menezmentu domacnosti??

@sissy27 Tiez neviem, kde je problem. Jemu moze byt uplne 4, ci zena pojde robit teraz, alebo o x mesiacov. Pride domov, navarene a upratane bude, on sa s tym trapit nebude. Tak kde je problem.

anonym_cfabf0
11. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tak var, ako besná. Ja som si po príchode z práce aj pri malom dieťati sadla a vypila kávu, lebo malo dvoch rodičov. Stravovali sme sa v práci, dieťa v škôlke, v pondelok večera z nedele, v utorok suchá, v stredu som navarila aj na štvrtok, v piatok suchá, alebo sme sa niekam išli najesť. V sobotu rýchlovka, alebo niekde vonku, keď sme boli na výlete, v nedeľu som navarila a upiekla koláč. A to varím veľmi rada, aj pečiem. Keď navaríš, nech on osprchuje a uloží dieťa, ty zatiaľ spraceš po večeri a máte kľud. Ako si to teraz nastavíš, tak to budeš mať dlhé roky, tak si veľmi dobre premysli, čo urobíš. Aby si o rok, dva nepadala na hubu a tvoj muž sa nezačal obzerať po inom oddýchnutom modely.

miskakyska
11. nov 2025

Držím palce a gratulujem...všetko je o zvyku..neboj sa, nájdeš si svoj systém...len to chce čas.. hlavne nestresuj a nevyrábaj dopredu zbytočné problémy a pochybnosti ...to všetko je len prvotný šok..😃neboj...

beata_k
11. nov 2025

Ja som druhy tyzden v paci po 6 rokoch 😄 Prvy tyzden som zaspala o 21:00 ako poleno. Tento tyzden to uz je v pohode. Pozri, ty budes jedst v praci, dieta v MS a muz sa bude musiet naucit varit. Musis na neho ale pomaly. Najprv nech si zacne varit sam prilohu. Odporucam hranolky. 😆 No a postupne sa nejak zladite. Drzim prst a blahozelam.

bomba36
11. nov 2025

Tak pri tej "podpore" od pána manžela to asi nebude úplne jednoduché, ale snáď ho to prejde. Je z toho mimo, čo je samozrejmé keď príde o full servis a zrazu dostane nejaké povinnosti. Určite sa musíte rozhodnúť čo a ako, keď vám dieťa ochorie, zavrú škôlku, budú prázdniny atd, aby ste si to podelili.
Napr. u nás keď som nastúpila po RD, hneď na druhý týždeň nám ochorelo dieťa. Vtedy nastúpil na ocr manžel a ani ho nenapadlo mi niečo vymýšľať.

dupinka
11. nov 2025

Gratulujem k práci. Zaklad je nájsť si režim. Vopred si naplánuj "jedálny lístok ", nakúpite suroviny a budeš mať doma. Vždy mať v zálohe cestoviny, ryžu a variť rýchle jedlá.
Začiatky budú náročné ale dáte to. Držím palce! Dieťatku nasaďte C čko na imunitu.

amdornik
11. nov 2025
@anonym_autor

@doriiis vedel, ze mam pohovor a necakal ze tak skoro nastupim. Ani ja nie.

@anonym_cfabf0 tak ja sa napríklad stravujem osobne v školskej jedálni a som maximálne spokojná. obedy za zlomok ceny, ako sú v reštauráciách, mám teplú polievku, výborné hlavné jedlo, vždy nejaký šalát, kompót alebo ovocie. nedám dopustiť na školskú jedáleň.
@anonym_autor ja nechcem byť zlá, iba priamočiara. ak jemu to vadí teraz, keď má dieťa 2,5 roka, rovnako mu to bude vadiť, aj keď dieťa dosiahne 3 roky (čo je už úplne normálny vek, kedy matka nastupuje do práce). vezmi si, že je to len 6 mesiacov. čo sa zmení za 6 mesiacov? naučí sa muž variť a upratať kuchyňu, aby ťa odbremenil? keď už teda musíš variť nielen pre seba, ale aj muža? alebo sa naučí odvádzať a privádzať dieťa do zariadenia? bude častejšie prať? ak si myslíš, že za pol roka sa naozaj chlap pochlapí a bude potom viac "pripravený" na tvoj odchod do práce, tak s tým ešte počkaj. ale keď ťa čítam, som skeptická.
situácia bude totožná o polroka, akurát ty stratíš možnosť získať 6-mesačný príjem...

amdornik
11. nov 2025

a prosím vás, buď to píšte stále ako anonym v danej téme alebo stále pod svojím nickom. to sa potom nedá čítať a reagovať. Ďakujem.

anonym_90f775
11. nov 2025
@anonym_autor

@chrobak7 nie mam muza. Ale proste po 2,5 roku zas nabehnut do kolotoca praca, domacnost a k tomu este male dieta. Kde si nemozem len tak sadnut a vylozit nohy ked pridem z prace.

@anonym_autor aha a co je problem? ze vybocis z pohodlnosti? aha to sa vola bezny zivot.

amdornik
11. nov 2025
@beata_k

Ja som druhy tyzden v paci po 6 rokoch 😄 Prvy tyzden som zaspala o 21:00 ako poleno. Tento tyzden to uz je v pohode. Pozri, ty budes jedst v praci, dieta v MS a muz sa bude musiet naucit varit. Musis na neho ale pomaly. Najprv nech si zacne varit sam prilohu. Odporucam hranolky. 😆 No a postupne sa nejak zladite. Drzim prst a blahozelam.

@beata_k nebude jesť v práci, čítaj diskusiu.... a varí aj mužovi

autor
11. nov 2025
@anonym_90f775

@anonym_autor aha a co je problem? ze vybocis z pohodlnosti? aha to sa vola bezny zivot.

@anonym_90f775 ano presne to. Zvykla som si na toto ,,nic nerobenie,, po 2,5 roku. A teraz prisiel sok v podobe navratu do reality.

anonym_90f775
11. nov 2025
@anonym_autor

@chrobak7 nie mam muza. Ale proste po 2,5 roku zas nabehnut do kolotoca praca, domacnost a k tomu este male dieta. Kde si nemozem len tak sadnut a vylozit nohy ked pridem z prace.

@anonym_autor

mas dieta, uz to nikdy nebude o VYLOZENI NOH PO PRACI. MAS DIETA

beata_k
11. nov 2025
@amdornik

@beata_k nebude jesť v práci, čítaj diskusiu.... a varí aj mužovi

@amdornik Tak s pristupom mne nic nechuti a muz nech nevari lebo zaspini neviem co caka. Nuz, pride domov, hodi kabelu do kuta a moze varit, prat, zehlit...ona si casom zvykne.

anonym_a15fbf
11. nov 2025

Ja mam nervy z tohto sposobu zivota asi od zaciatku rodicaku, ked som si uvedomila co za peklo a kopu roboty to je, mat dieta. Tiez ma to caka o pol roka. Ale ja sa uz tesim, lebo ma ide z dietata porazit. To ze uz na nic zabavne nebude cas, s tym sa uz 2,5roka zmierujem.
Ale tak deti vyrastu a snad na stare kolena bude cas aj na to vylozenie noh. Drz sa

nicoletta98
11. nov 2025

A čo , že muž ti chodí domov o 18-19? Deň nekončí v tu hodinu. Ešte, aby ja som vyvarala, pratala, do roboty chodila, o dieta sa starala a furikovala… vtedy by videl. Na každú radu, ako to zvládnuť prídeš s nejakým argumentom.
Tak sa buď priprav na krutú realitu, kým nevyhoríš - čo príde skôr, či neskôr alebo treba si sadnúť s mužom a pekne si rozdeliť úlohy.