icon

Ako zvládnuť neistotu po ukončení pracovnej zmluvy?

1. dec 2025

Ahojte, v decembri mi končí zmluva v práci. Ak by som podpísala predĺženie, tak by som sa dostala na nižšiu pozíciu, skôr by som každého iba zastupovala. Nebolo by to isté miesto, iba dočasne na zástup. Aj teraz som tam bola iba zástup, ale mala som svoju agendu, ktorú som robila. Od nového roku by ma iba prehadzovali hore-dole a nemám isté na ako dlho by si ma tam nechali. Uvažujem, že nepodpíšem predĺženie a pôjdem sa evidovať na úrad. Na podporu nárok mám, pracujem cez 10 rokov bez prestávky. Trochu sa dám dokopy, hlavne zdravotne. Jedine čo ma brzdí je, že nemusím cestovať a prácu mám doslova "pod nosom". Plat je však mizerný, ledva niečo málo nad 800€. Z výplaty keď poplatím účty, tak dovidenia. Našťastie mám úspory a z tých žijem. Podpora by sa mi rátala asi aj z predošlej práce, keďže tu som iba od augusta. Keby táto práca nebola "pod nosom", tak ani neuvažujem a odídem. Len tým, že som 10 rokov denne cestovala 30 km tam aj späť, tak ma to neláka opäť. A myslím, že tu nenájdem prácu, keďže sme malé mesto a najbližšie mám 30 km krajské mesto, kde som cestovala aj predtým.

bomba36
1. dec 2025

Novú prácu si vieš hľadať aj počas trvania tej pôvodnej, rovnako ako máš nárok na návštevu lekára. Ak ti ide iba o to stihnúť to za starých podmienok tak choď, ale ak sa ti do pol roka nepodarí nájsť prácu, čo budeš robiť. Na úspory si nesiahaj pokiaľ na to nebudeš vyslovene odkázaná.

olimuc
1. dec 2025

Zacala by som uz teraz hladat novu stabilnu pracu. Zalezi na tom kolko si schopna byt bez prijmu a ake su tvoje pracovne moznosti - ako rychlo si najdes novu pracu. Ak by si isla na urad teraz podporu dostanes poslednu v juni… jun- august su zle mesiace na hladanie prace, takze az september … ak by sa ti nezadarilo zvladnes tie ca 3 mesiace? Treba si brat vsetko do uvahy

zabka79
1. dec 2025

@anonym_autor to som absolvovala 2x, ten prvy som isla z prace do prace, vypoved dohodou a ten druhy som si hladala nove miesto v ramci firmy a mala som stastie stihla som kym mi skoncila zmluva - takze sa predlzila na inej pozicii. Skoda ze mas len par dni..... v tvojom pripade zostat ako zastup a malo zarabat oboje je kompromis ktory ta neposunie...urcite by som hladala dalej nieco nove

autor
1. dec 2025
@bomba36

Novú prácu si vieš hľadať aj počas trvania tej pôvodnej, rovnako ako máš nárok na návštevu lekára. Ak ti ide iba o to stihnúť to za starých podmienok tak choď, ale ak sa ti do pol roka nepodarí nájsť prácu, čo budeš robiť. Na úspory si nesiahaj pokiaľ na to nebudeš vyslovene odkázaná.

@bomba36 Nejde mi o podporu. Len, keď zoberiem novú pozíciu, tak nemám istotu na ako dlho. Aj toto malo byť na dlhšie. Len bohužiaľ zmluvu mám na dobu určitú, kým trvá dôvod na zástup. Ako mi povedali, predĺžia mi ju ale na ako dlho to nevedia, že pokiaľ bude treba. Čiže môže to byť mesiac ale aj rok. Tak preto uvažujem čo ďalej. Lebo v marci mi môžu povedať dovidenia. A zase prácu si nemusím hneď nájsť

autor
1. dec 2025
@zabka79

@anonym_autor to som absolvovala 2x, ten prvy som isla z prace do prace, vypoved dohodou a ten druhy som si hladala nove miesto v ramci firmy a mala som stastie stihla som kym mi skoncila zmluva - takze sa predlzila na inej pozicii. Skoda ze mas len par dni..... v tvojom pripade zostat ako zastup a malo zarabat oboje je kompromis ktory ta neposunie...urcite by som hladala dalej nieco nove

@zabka79 Ja som z predošlej práce odišla lebo som vyhorela a potrebovala som po 10 rokoch zmenu. Ale hneď som plynule prešla sem, čiže som nestratila ani deň. Len toto mi oznámili v piatok poobede, tak celý víkend premýšľam čo spraviť. Keby mi to oznámili skôr, tak mám čas sa zariadiť. Aj keď ich chápem, že nevedeli, že kolegyňa sa vráti už z PN, keďže to bol zástup za dlhodobú PN

autor
1. dec 2025
@olimuc

Zacala by som uz teraz hladat novu stabilnu pracu. Zalezi na tom kolko si schopna byt bez prijmu a ake su tvoje pracovne moznosti - ako rychlo si najdes novu pracu. Ak by si isla na urad teraz podporu dostanes poslednu v juni… jun- august su zle mesiace na hladanie prace, takze az september … ak by sa ti nezadarilo zvladnes tie ca 3 mesiace? Treba si brat vsetko do uvahy

@olimuc Veď to, že doba je ťažká a ešte ktovie čo nás čaká. Úspory sa minú a čo ďalej. A zase nechcem minúť všetky úspory a nemať nič na horšie časy. Ako zvládla by som teoreticky aj to leto, len sa obávam, že si ani potom nič nenájdem

bomba36
1. dec 2025
@anonym_autor

@bomba36 Nejde mi o podporu. Len, keď zoberiem novú pozíciu, tak nemám istotu na ako dlho. Aj toto malo byť na dlhšie. Len bohužiaľ zmluvu mám na dobu určitú, kým trvá dôvod na zástup. Ako mi povedali, predĺžia mi ju ale na ako dlho to nevedia, že pokiaľ bude treba. Čiže môže to byť mesiac ale aj rok. Tak preto uvažujem čo ďalej. Lebo v marci mi môžu povedať dovidenia. A zase prácu si nemusím hneď nájsť

@anonym_autor tak hľadaj prácu teraz, popritom ale radšej ostane kde si. Síce nič moc platovo, ale asi to bude stále lepšie ako podpora.

autor
3. dec 2025
@bomba36

@anonym_autor tak hľadaj prácu teraz, popritom ale radšej ostane kde si. Síce nič moc platovo, ale asi to bude stále lepšie ako podpora.

@bomba36 Veď to, tak aspoň mám istý príjem. Už som aj poslala životopisy ale zatiaľ žiadna odozva 🤔 Uvidím, nechám to asi zatiaľ otvorené v tom zmysle, že ostanem kde som a popritom keby som si niečo našla, tak odídem