Ukončenie pracovného pomeru počas koronavírusu dohodou a ponúknutá iná možnosť zmluvy

vzdatto
27. máj 2020

Dobry den,.pocas korony sme so zamestnavatelom ukoncili pp dohodou k 30.4.2020 kedze prevadzka bola zatvorena dostali sme odstupne majitel robil co mohol, teraz som na podpore. Ja som u nich pracovala 2 roky kedy som mala 2 krat predlzenu pz na dobu urcito malo byt do 30.7. 2020 (uplynu 2 roky co som u neho zamestnana)s tym ze po tomto termine dostanem pz na dobu neurcitu. No ale podpisala som tu vypoved dohodou. Teraz majitel ide spustat prevadzku ale nevie do coho ide. Moze mi dat opat pz na dobu urcitu? Ma narok mi dat opat skusobnu dobu na 3 mesiace? Moze mi dat aj dohodu? Dakujem.

do coho ide.

ivkazba
27. máj 2020

Tak v prvom rade, nepodpísala si výpoveď dohodou. Podpísala si dohodu. Výpoveď dohodou neexistuje, buď je to výpoveď alebo dohoda. A áno, ak ste raz ukončili zmluvný vzťah, tak v prípade, že ťa zamestná znova, môže ti opäť dať skúšobnú dobu a opäť dobu určitú alebo iba vzťah na dohodu nie TPP.

kathhii
27. máj 2020

Vśetko závisí na tom, ako sa dohodnete. Súhlasím s Ivkou, že pravdepodobne to bude tak ze 3 mesacna skusobna a doba určitá- hlavne teraz ked nevie do coho ide.
Samozrejme by ste sa vedeli dohodnut aj na kratsej skusobnej dobe. Nikde nie je dané, ze musís mať pracovný pomer hned na dobu urcitú, mohlo by to byt aj na dobu neurcitu, ale vzhladom na okolnosti by som to tejto varianty ako zamestnavatel nesla. A je dost mozne, ze bude chciet uzavriet len dohodu, aby mohol s pracovného pomeru vykluckovat.

extempore
27. máj 2020

Hlavne si nemala podpísať ukončenie PP dohodou... pripravila si sa o odstupné a výpovednú dobu. To je jedna vec. Druha vec - v novej pracovnej zmluve ti pojde opäť skusovna doba, počas ktorej ta nože vyhodiť bez dovodu - a ak pride druha vlna korony a zase sa bude vsetko zatvárať tak si jasná. A tiež - urcite ti neda PP na dobu neurčitú... 🙁

ivkazba
27. máj 2020

@extempore odstupné existuje aj pri dohode, výpovedná doba pri dohode nie je, tá je pri výpovedi (stačí ovládať zákonník práce). Inak hneď v prvej vete píše, že dostali odstupné 😉

ivana11155
27. máj 2020

@vzdatto áno všetky 3moznosti ti môže dať

extempore
27. máj 2020

@ivkazba ok, to odstupné som si nevšimla.. zákonník práce aj školím, nemusíte mi dávať lekcie.. a btw, kde píše, že bola na dohodu? len na konci sa pýta, že či jej môže dať aj dohodu.

fokuska
27. máj 2020

@extempore @ivkazba nehovori, ze mala dohodu, ale ze pri dohode o ukonceni PP je mozne dat odstupne - cokolvek sa dohodne a obaja suhlasia je mozne.

extempore
27. máj 2020

@fokuska ahááá... no jasné, že pri dohode o skončení PP nie je výpovedná doba.. ak ale napr. zamestnanec má kvôli dlžke trvania PP nárok na dva mesiace výpovednej doby a dva mesiace odstupného tak by bol hlúpy keby sa dohodol na skončení PP a zobral len dve odstupné.. 🙂

fokuska
27. máj 2020

@extempore Prave o to ide, ze sa mozu dohodnut, ze ukoncia PP k datumu aky vyhovuje a moze dat 3-4 mesacne odstupne. V dohode ide o to dohodnut sa ako vyhovuje obom.
Ludia maju ale nulove povedomie o pracovnom prave a mnohi zamestnavatelia to zneuziju - tlacia do toho ze ved to je vypoved vlastne a nemaju na vyber a pod.
Alebo to vyuziju - navrhnu do dohody to co vyhovuje im a zamestnanci su teliatka a netusia ze mozu povedat, ze takto sa nedohodneme, mne by to vyhovovalo inak.

extempore
27. máj 2020

@fokuska do bodky s tebou súhlasím.. ľudia sú ovečky. Ja sa normálne až za hlavu niekedy chytám, že čo všetko tým zamestnávateľom popodpisujú. A som smutná z toho, že sa tí zamestnávatelia takto chovajú ☹

ivkazba
27. máj 2020

@extempore no ona tam nepracuje ani 2 roky, takže pri výpovedi by nemala nárok na žiadne odstupné, pri dohode na jednomesačné, takže je otázne, či je výhodnejšia výpoveď alebo dohoda, čo sa týka toho, koľko by na skončení PP "získala". S "ovečkami" súhlasím, žiaľ, realita je taká, že finančná aj právna gramotnosť ľudí je veľmi nízka a ľuďom chýbajú aj také primárne zručnosti ako schopnosť poradiť sa predtým než niečo urobím. Potom si tu XY nešťastníkov pýta rady, hoci je už neskoro. No a potom sa nemôžeme čudovať, že si zamestnávatelia dovolia to, čo si na Slovensku dovoľujú.

jajka78
22. jún 2020

Zienky, prosím vás, ak teda trvá prác pomer vzniká nárok na 2 mesacne odstupné?
A ak chce dať výpoveď zamestnávateľ zamestnancovi z dôvodu rušenia miesta po tých 2 rokoch aka je možnosť vypovede aby zamestnanec nebol ukrátený? Ďakujem za rady
@ivkazba
@extempore
@fokuska

jajka78
22. jún 2020

Zabudla som napísať po 2 rokoch pracovného pomeru

ivkazba
22. jún 2020

@jajka78 Ak sú odpracované 2 roky a zamestnávateľ ruší pracovné miesto, tak buď výpoveď s 2 mesačnou výpovednou lehotou a mesačne odstupné, alebo dohoda s 2 mesačným odstupným. Samozrejme ešte je možnosť, že zamestnávateľ ponúkne iné pracovné miesto, ktoré zamestnanec môže alebo nemusí prijať. Ak ho neprijme, tak platí vyššie uvedené. Samozrejme, zamestnávateľ môže poskytnúť aj vyššie odstupné, to čo som uviedla je to, čo je zamestnávateľ povinný v rámci zákonníka.

ivkazba
22. jún 2020

@jajka78 Ešte doplním, že pri dohode odporúčam, aby v dohode bol uvedený dôvod ukončenia PP ako aj informácia o vyplatení odstupného.

jajka78
22. jún 2020

@ivkazba vyššie odstupné je dane v kolektívnej zmluve?
Ta dohoda s 2 mesačným odstupom ro je povedzme zeby k 1.7 a k tomu odstupné 2 mesiace? Ja si môžem vybrať ktoru variantu chcem a zamestnávateľ.musi na to pristúpiť?
A posledná otazka: prečo je dobré uviesť vo výpovedi dôvod a odstupné?

ivkazba
22. jún 2020

@jajka78 či výpoveď alebo dohoda je na dohode so zamestnávateľom. Nemusí súhlasiť s dohodou a môže trvať na výpovedi. Vyššie odstupné môže aj nemusí byť dané v kolektívnej zmluve, ak je, tak platí čo je v nej, ak nie je dané v kolektívnej zmluve, tak je to výlučne na ochote zamestnávateľa zaplatiť viac ako prikazuje ZP. Čo sa týka dohody a odporúčania aby v nej bolo uvedené spomínané info, tak to odporúčam z toho dôvodu, že pri dohode ako takej nie je nárok na odstupné. Ak je ale dohoda uvedená ako dohoda o skončení PP z dôvodu zrušenia pracovného miesta resp nadbytočnosti zamestnanca (paragraf 63, odstavec 1), tak vtedy je nárok na spomínané odstupné.

jajka78
23. jún 2020

@ivkazba keď sa nedohodnú, proste ja by som chcela variantu s 2 mesačným dostupným ale on trvá na mesačnom s 2 mesiacmi v praci.co sa vtedy robí?

ivkazba
23. jún 2020

@jajka78 dostaneš výpoveď. Zamestnávateľ má právny nárok na to či súhlasíš alebo nie. Tu chcem upozorniť na to, že netreba páliť mosty a rozchádzať sa v zlom. Nikdy nevieš, s kým sa stretneš v budúcnosti u iného zamestnávateľa prípadne či nebudeš potrebovať recenzie alebo či bez recenzií niekto o tebe sám nepodá referencie. Neviem v akom obore pracuješ, ja som bola svedkom toho ako si viacero ľudí pokazilo nástup do novej práce kvôli tomu že zo starej odišli v zlom.