icon

Ako zvládnuť obavy z novej práce?

26. máj 2025

Mám obavy možno traumu zo novej práce, z nových nepredvídateľných situácii na pohovoroch. Pred pár rokmi sa mi stala taká vec že som pracovala vo firme, kde som nevedela zapadnúť do kolektívu, 90% ženský kolektív, každá kolegyňa bol starší o 15-25 rokov, s dospelými detmi, ja čerstvo vydatá, kazdá fajčila ja nikdy, som astmatička je.my z toho zle, kazdá furt kávičkovala v kuchynke a ja.som tam nevydržala dýchať ani minútu. Oni si tam preberali klebety aj pracovné veci. Priepasť sa každým dňom zväčšovala a vedúca mi dala pocítiť že nepatrím medzi nich. Potom sa po dvoch rokoch snaženia podarilo otehotnieť, prišli aj zdravotné problémy, rizikové a predčasné narodenie dieťaťa. Vypadla som z práce skorej ako za mňa našli náhradnu, vedúca aj šéf mi vyvolávali, ale za daných okolností som nedokázala dokončiť nejaké rozpracované veci. Medzi tým sa mi skončila zmluva na dobu určitú a po materskej som si hľadala novú prácu, pohovor v pohode kolegyňa aj vedúca milá ale nejaké veci sa mi nezdali, po skončení skúšobnej doby ma dala zavolať šéfka, a priznala sa mi že ju kontaktovali z mojej starej práce aby ju upozornili aby si mňa dávala pozor, atď. Ani ceknút som nevedela nakoniec povedala že je so mnou spokojná a zostala som tam po ďalšiu materskú. Teraz má čaká ďalší návrat. Šéfka firmu predala,žije u dcéri v zahraničí a ja sa obávam že má zas očiernia

colsami
26. máj 2025

Zbytocne si robis obavy a stresy z niecoho, co absolutne nemusi nastat. Sama seba stresujes. A nemyslim si, ze by Ta po rokoch tak strasne riesili, pride mi ze Ty to riesis viac a robis z toho "telenovelu". Ak su s Tebou v aktualnej praci spokojni a odvadzas dobru pracu, nemyslim si ze by malo vplyv ze niekto po rokoch (?) vyvolava s hocicim. Klud.

autor
26. máj 2025
@colsami

Zbytocne si robis obavy a stresy z niecoho, co absolutne nemusi nastat. Sama seba stresujes. A nemyslim si, ze by Ta po rokoch tak strasne riesili, pride mi ze Ty to riesis viac a robis z toho "telenovelu". Ak su s Tebou v aktualnej praci spokojni a odvadzas dobru pracu, nemyslim si ze by malo vplyv ze niekto po rokoch (?) vyvolava s hocicim. Klud.

@colsami som na materskej nemám teraz zamestnávateľa, zamestnávatelia sa nebijú o ženy s malými deťmi aspoň u nás

autor
26. máj 2025
@colsami

@colsami od prvého dieťaťa som šla do práce po 1,5 roku najprv na nižší úväzok potom na vyšší. Teraz mám v pláne tiež skorej ale malý má v auguste dva roky a ja som na dvoch pohovoroch totálne pohorela. Ďalší pohovor bol vedený na môj vkus divne, ba miestami až nepríjemne.

andreatytler
27. máj 2025

To ako sa stara sefka dozvedela kde si po materskej zacala pracovat? Povedala si im to?
Ci je to nejaky specializovany odbor kde sa vsetci poznaju?

astero2
27. máj 2025

To čo bola za firma, z ktorej volali že si na teba majú dávať pozor?

oriesocek
27. máj 2025

Nerieš zbytocne veci, ze čo ak... snaz sa v práci prisposobit a fungovat normálne. Aj ja som robila stovky pohovorov (ako zamestnávatel) a mala som pocit, ze na mojich, ked som si hladala prácu som mohla reagovat lepsie a povedat inak. Prácu som si v zdy nasla a kolektív nie je nikdy uplne ideálny - hlavn e ak su niekolko rokov uz zabehnutí a ty si cudzí "element"

autor
27. máj 2025
@andreatytler

To ako sa stara sefka dozvedela kde si po materskej zacala pracovat? Povedala si im to?
Ci je to nejaky specializovany odbor kde sa vsetci poznaju?

@andreatytler to druhé, každý sa s každým poznám

autor
27. máj 2025
@oriesocek

Nerieš zbytocne veci, ze čo ak... snaz sa v práci prisposobit a fungovat normálne. Aj ja som robila stovky pohovorov (ako zamestnávatel) a mala som pocit, ze na mojich, ked som si hladala prácu som mohla reagovat lepsie a povedat inak. Prácu som si v zdy nasla a kolektív nie je nikdy uplne ideálny - hlavn e ak su niekolko rokov uz zabehnutí a ty si cudzí "element"

@oriesocek prvý rok som ani k lekárovi nešla na péčko, čerpala som dokopy 5dni dovolenky, predsa som bola zlá, aspoň vedúca o tom presviedčala šéfa na každej schôdzy až tomu šéf uveril.
Ona si s ostatnými robila vlastne porady v kuchynke, bola som jasne odsunutá na vedľajšiu koľaj.
Ak si robila pohovor koľko krát si sa pýtala žien kedy s koľko deti plánujú? A pod

oriesocek
27. máj 2025

no ono je to o nastaveni - ja koncim teraz skusobnu a prácu som menila po 13 rokoch. tu som uz mala 3x péčko v skúšobnej a vobec to neriesia, kedze je tu vela zamestnancov a je to uplne jedno, ci a kedy mas paragraf. a na deti som sa nepýtala ani kolko ich plánuju mat.

bielasovicka
27. máj 2025

No ja si zas myslím, že tá divná si ty. A nevieš sa prispôsobiť k nikomu. Potom sa čudujes ze je k tebe niekto taky aký je.

autor
27. máj 2025
@bielasovicka

No ja si zas myslím, že tá divná si ty. A nevieš sa prispôsobiť k nikomu. Potom sa čudujes ze je k tebe niekto taky aký je.

@bielasovicka v prvej práci som robila 3 roky, potom sme sa sťahovali ,v druhej robila 12rokov, na dvoch pobočkách a nebol žiaden problém v poslednej práci som bola tiež dlhšie a rada by som bola tam do dnes keby šéfka nešla do dôchodku a nepredala firmu.

autor
27. máj 2025
@bielasovicka

@bielasovicka napíši ale úprimne čo by si bola robila na mojom mieste? Chodila by si na ,, privátne,, porady do zadymenie kuchyňky a ohrozovala by si vlastné zdravie a zdravie vytúženého dieťaťa? Ak by ťa hospitalizovali ako rizikovú tehulku, podpíšes reverz v nemocnici a utekáš do práce lebo majú kontrolu? Ak by si porodila predčasne, a dieťa mala v inkubátore, kde by si bola v práci či pri dieťati v nemocnici? Potom čo sa môjmu dieťaťu zhoršil zdravotný stav bola letecky prevezená na vyššie pracovisko, následne mala života zachraňujúcu operáciu. Ale zrejme tebe 600nedelie nič nehovorí a sedela by si so vedúcou v kuchynke

denkabemommy
27. máj 2025

@autorka keď tak rátam tak 3+12r je dokopy 15 rokov. to sa nevieš 15 rokov preniesť cez to, že bol niekto na teba nepríjemný v práci, vážne? V tomto prípade si naozaj divná ty, keď máš s tým do dnes problém, tak si nehľadaj teraz prácu ale psychológa, lebo to je extrém a ver mi, viem čo je to mať debila šéfa, aj debilov okolo seba, dokonca aj odpočúvané rozhovory a zneužité proti nám ale nerúcam sa psychicky kvôli tomu.

autor
27. máj 2025
@denkabemommy

@autorka keď tak rátam tak 3+12r je dokopy 15 rokov. to sa nevieš 15 rokov preniesť cez to, že bol niekto na teba nepríjemný v práci, vážne? V tomto prípade si naozaj divná ty, keď máš s tým do dnes problém, tak si nehľadaj teraz prácu ale psychológa, lebo to je extrém a ver mi, viem čo je to mať debila šéfa, aj debilov okolo seba, dokonca aj odpočúvané rozhovory a zneužité proti nám ale nerúcam sa psychicky kvôli tomu.

@denkabemommy sorry ale problém nebol v prvej ani v druhej práci iba v tretej a ta nebola pred 15 rokmi ale v tomto desaťročí

luccija
27. máj 2025

Vrátiš sa a uvidíš.Kazdy má obavy, keď ide po dlhšej dobe do práce.Naco živis dopredu strach?
Do roboty chodíš pracovať nemusíš stat v zadymenej kuchynke.Bude to zle tak odídeš, alebo sa obranis.Nie si tak dôležitá , aby si po rokoch o tebe klebetili.

eleanor2510
27. máj 2025

Napisala si to v tom poslednom komente dost nezrozumitelne. Cize prva praca 3 roky - v pohode, druha praca 12 rokov - v pohode, potom tretia bola ta zla a potom bola este stvrta? Lebo z toho komentu vyplyva, ze fakt riesis nieco 15 rokov stare. A po dalsie, prepac, ale ze si si cerpala len 5 dni dovolenky a nevybrala ziadne pecko, je len tvoja blbost. Ako zamestnanec mas aj povinnosti, ale aj prava, a zda sa, ze si tam so sebou nechala zametat, a preto ti aj vyvolavali, ked si bola v nemocnici. Celkovo sa mi zdas, ze sa strasne chces zapacit druhym, ale pritom je problem v tebe. Keby bola divna jedna praca a jeden pohovor, budiz, stane sa, ale ked mas pripomienky pomaly ku vsetkym pracam a ku vsetkym pohovorom, tak je asi chyba v tebe. Musis sa zacat celkovo inak vnimat a inak posobit

autor
27. máj 2025
@eleanor2510

Napisala si to v tom poslednom komente dost nezrozumitelne. Cize prva praca 3 roky - v pohode, druha praca 12 rokov - v pohode, potom tretia bola ta zla a potom bola este stvrta? Lebo z toho komentu vyplyva, ze fakt riesis nieco 15 rokov stare. A po dalsie, prepac, ale ze si si cerpala len 5 dni dovolenky a nevybrala ziadne pecko, je len tvoja blbost. Ako zamestnanec mas aj povinnosti, ale aj prava, a zda sa, ze si tam so sebou nechala zametat, a preto ti aj vyvolavali, ked si bola v nemocnici. Celkovo sa mi zdas, ze sa strasne chces zapacit druhym, ale pritom je problem v tebe. Keby bola divna jedna praca a jeden pohovor, budiz, stane sa, ale ked mas pripomienky pomaly ku vsetkym pracam a ku vsetkym pohovorom, tak je asi chyba v tebe. Musis sa zacat celkovo inak vnimat a inak posobit

@eleanor2510 môžno som blbá, ale furt bolo niečo už keď som šla na obed, lebo nadriadení boli zvyknutí že moja predchodkyňa obedovala iba päť minút nejaký toast alebo jablko, neustále mi zvonil mobil kvôli niečomu,, a bolo mi nepriamo naznačené že pnky a pod .,,nemusia,,. Jedna kolegyňa mala operaciu žlčníka a čerpala dovolenku lebo nechcela naštvať nadriadenú

denkabemommy
27. máj 2025
@anonym_autor

@denkabemommy sorry ale problém nebol v prvej ani v druhej práci iba v tretej a ta nebola pred 15 rokmi ale v tomto desaťročí

@autorka stále platí čo som pisala ďalej za tým, ak sa cez to nevieš preniesť hľadaj psychológa, lebo to nie je ok, stále to je IBA práca, jedna z mnohých, nič, čo by malo tebou extra rezonovať, možno pár mesiacov trpká spomienka ale nie pár rokov 🙂

eleanor2510
27. máj 2025

Uprimne nerozumiem, preco si z tej najhorsej prace neodisla este v skusobnej dobe. Ako taku este nehrali, aby som mohla obedovat 5 minut a po operacii si brat dovolenku, aby som nenastvala nadriadenych. Tym sa mi potvrdilo, ze problem je v tebe. Si malo asertivna, sebavedoma, mozno ustrachana, neviem, ale minimalne tak asi posobis navonok, preto si druhi myslia, ze si k tebe mozu dovolit, a aj mozu, lebo si to nechas. Vidis, ako ti to obetovanie sa v praci pomohlo, za dobrotu na zobrotu. Malo by ti to aspon pomoct uplne inak sa nastavit, inak zacat navonok vystupovať. Aj teraz, preco mas obavy? Sama si to privodzujes. Nehovorim, ze mas ist na pohovor ako hviezda najjasnejsia, ale proste neposobit ako strachopud, na ktoru niekto ani nemusi zvysit hlas, a ona sa vzda prava na obed. Proste musis vediet, ake mas kvality, na tych stavat a cez ne zaujat.

mircalla
27. máj 2025

Myslim si, ze daco bude aj v tebe. Nie si v pohode, zbytocne si vystresovana a urcite si aj bola. Ludia take veci skratka vycitia a povazuju taku osobu za labilneho jedinca. Daj sa do pohody. Zbytocne vopred vsetko vidis negativne, podla si veci aj robis viac negativne, ako su. Nemusis byt s kolegynami kamaratka, ale musis udrziavat aspon normalne vztahy podla moznosti, inak sa dostanes do izolacie, najma v zenskom kolektiv si na tebe zgustnu. Mala som vzdy stastie na kolektiv, ale raz som zazila cisto zensky a nic mc.
A najma to neprezivaj. Vopred si vyrabas problem,ktory neexistuje

mircalla
27. máj 2025

A inak pises, ze v tej 4. firme sa ti nejaje veci nezdali...Daco konkretne? Myslim, ze mozno ti vsade vsetko vadi a davas to asi dost najavo, takto nezapadnes nikdy nikde.

bielasovicka
27. máj 2025

Autorka, až teraz som sa sem dostala. Pýtaš sa ma, co by som ja robila na tvojom mieste. No vieš, keby mi vadilo v práci toľko veci ako ty opisujes, tak by som odtiaľ už dávno odišla. Načo tam ostávaš silou mocou keď tam je tak zle? A áno, viem co je šesťstonedelie, mám 2 deti. Takže tak.

bielasovicka
28. máj 2025
@eleanor2510

Uprimne nerozumiem, preco si z tej najhorsej prace neodisla este v skusobnej dobe. Ako taku este nehrali, aby som mohla obedovat 5 minut a po operacii si brat dovolenku, aby som nenastvala nadriadenych. Tym sa mi potvrdilo, ze problem je v tebe. Si malo asertivna, sebavedoma, mozno ustrachana, neviem, ale minimalne tak asi posobis navonok, preto si druhi myslia, ze si k tebe mozu dovolit, a aj mozu, lebo si to nechas. Vidis, ako ti to obetovanie sa v praci pomohlo, za dobrotu na zobrotu. Malo by ti to aspon pomoct uplne inak sa nastavit, inak zacat navonok vystupovať. Aj teraz, preco mas obavy? Sama si to privodzujes. Nehovorim, ze mas ist na pohovor ako hviezda najjasnejsia, ale proste neposobit ako strachopud, na ktoru niekto ani nemusi zvysit hlas, a ona sa vzda prava na obed. Proste musis vediet, ake mas kvality, na tych stavat a cez ne zaujat.

@eleanor2510 presne si to opísala 👍