icon

Ako zvládnuť obmedzenie práce z domu?

21. júl 2025

Ahojte, v skratke objasnim situáciu. Pred covidom som nastúpila do novej práce a postupne sa zabehla, je náročná ale mám ju rada. To som žila v meste. Pocas covidu sme sa presunuli na home office, ten ale fungoval už aj predtým. S teraz už manželom sme sa presťahovali do domu bližšie k jeho rodičom lebo potrebujú uz trochu vyššiu starostlivosť. Ja som v tom case bola tehotná, porodila som, po cca 2 rokoch sa vrátila do práce. Malá už chodí do škôlky.
Zarobíme priemerne, ale máme pomerne vysoké výdavky aj skrz to, že pomáhame rodičom z oboch strán.
Problém nastal nedávno po nejakých interných zmenách vo vedení, chcú tlačiť na obmedzenie práce z domu a dostať zamestnancov do kancelárie. Úprimne som z toho dosť nahnevaná, pretože keď som riešila sťahovanie, niekoľkokrát som sa nadriadeného pýtala či táto situácia nenastane. Hovoril že nie, že veď fungujeme na 100% či sme v kancelárii alebo doma, nie je dôvod na nejaké zmeny. No ale zmeny nastali a teraz sa odo mňa čaká, že raz, ideálne 2x do týždňa prídem do kancelárie. Cesta do práce mi trvá cca 4 hodiny autom, inou dopravou aj viac. Keďže pracovnú dobu mám od cca pol 9 do pol 5, neviem si predstaviť takto každý týždeň dochádzať, navyše zas nie som až tak skúsená šoférka. V meste v ktorom mám prácu mám sestru, avšak s mužom a dieťaťom býva v 2i byte kde sa jej tiež nemôžem nasackovat každý týždeň. Proste neviem ako mám tomuto vyhovieť. S nadriadeným som sa o Tom bavila, ale že on s tým nič nezmôže, že proste dostali také pokyny. Ako sa to bude riešiť a kontrolovať neviem, upozornil na však že to môže byť bráne ako porušenie pracovnej disciplíny. Je to možné? V zmluve mám spomenuté že prácu je možné vykonávať čiastočne z domu v rámci SR. Nie je tam ale že musíme byť v kancelárii 1-2x týždenne. Je nejaká možnosť ako sa brániť voči tomu nariadeniu?

Strana
z2
zuzanaete
21. júl 2025

Uprimne, bolo naivne si mysliet, ze 100% HO tu bude na vecne casy. Ano, firmy postupne vracaju ludi do officov. Mozes skusit poziadat o vynimku. Za mna ale z dlhodobeho hladiska nerobia vynimky dobrotu. Ludia z okolia sa musia trepat do office, stravia cas na preplnenych cestach. Stoji ich to cas, peniaze, energiu. A niektori nemusia nic, lebo sa odstahovali.

pribinak
21. júl 2025
@zuzanaete

@pribinak Pre mna, kto flaka pracu z domu, tak ju flaka aj v kancelarii. Flakaci vedia, ako na to. Kto maka, tak maka aj z domu.

@zuzanaete ale no…určite to tak nie je

mogaa
21. júl 2025

veď v zmluve je jasne uvedené že čiastočná práca z domu....to automaticky znamená zvyšok v kancelárii

anonym_4ed531
21. júl 2025

Spraviť také veľké rozhodnutie ako sťahovanie, byť závislá na vyššom príjme a nemať poistené že čo bude s robotou ak táto jediná pozícia zmizne z rovnice bolo veľmi nerozumné.. ale to už asi vieš.

Mňa by to ako tvoju kolegyňu dosť štvalo keby si dostala výnimku a mala výhodu preto že si urobila zlé rozhodnutie a ja čo to mám do roboty 10 minút tam musím pekne krásne naklusať a žiadne pyžamové dni nemám. A kto vie či tvoji nadriadení nebudú uvažovať rovnako a nebudú chcieť vniesť takúto vec do kolektívu.

autor
21. júl 2025

No to je druhá vec, že keby som aj mala nejakú výnimku (napríklad menej povinných dní) ako by sa na to pozerali kolegovia. Každý nejako dochádza, nikto síce 4 hodiny, ale stále je to 'zabity' čas navyše.
Či si voláme neohlásene - áno, aj. Kolegom z iných tímov sa väčšinou píše dopredu, či majú čas, ale v rámci tímu keď niečo treba tak sa hneď volá. Častejšie sa mi skôr stáva, že keď sú napr. kolegovia v kancelárii a odbehnú na kávu, zakecaju sa tam aj na pol hodinu, dvakrát denne, k tomu obed kľudne aj hodina. Čo jasné chápem že je podstatné v rámci socializácie, ale produktivitu to nezvýši.

chestnut
22. júl 2025
@anonym_autor

No to je druhá vec, že keby som aj mala nejakú výnimku (napríklad menej povinných dní) ako by sa na to pozerali kolegovia. Každý nejako dochádza, nikto síce 4 hodiny, ale stále je to 'zabity' čas navyše.
Či si voláme neohlásene - áno, aj. Kolegom z iných tímov sa väčšinou píše dopredu, či majú čas, ale v rámci tímu keď niečo treba tak sa hneď volá. Častejšie sa mi skôr stáva, že keď sú napr. kolegovia v kancelárii a odbehnú na kávu, zakecaju sa tam aj na pol hodinu, dvakrát denne, k tomu obed kľudne aj hodina. Čo jasné chápem že je podstatné v rámci socializácie, ale produktivitu to nezvýši.

@anonym_autor ja by som do vynimky ako manazer nesla, toto zvyhodnovanie prinesie len zlo a presne ako bolo spomenute vytvori to precedens…celkove riesit byvanie podla prace, ktora je malokedy za zivot len jedna je naivne, s tymto ste zial mali ratat, ze podmienky sa mozu zmenit, mas ozaj len 2 moznosti prisposobit sa alebo hladat novu pracu

elzena2
22. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor od nas niektori skusili s tými 2 dnami HO a 3 dnami v kancelarii vybabrat tým sposobom, že si skratili uvazok - pracuju len 4 dni v týždni, dva doma, 2 v kancelarii. Len to celkom nevyslo jednej novej kolegyni, studentke VŠ, ta tiež popísala zmluvu, s tým, že bude pracovať len 4 dni (lebo pocula, že inak by ten piaty musela trcat v kancelarii) a keď jej davali dodatok o HO, tak tam bolo, že ona ma nárok len na 1 den HO a 3 dni v kancelarii, s odovodnenim, že tie jej pracovne dni sú kratsie (kvôli skole pracuje len 4x5 hodin). Ale tak mozes skúsiť, či sa nedá vzdať toho jedného dňa, ved čo by si zarobila, precestujes.

elzena2
22. júl 2025
@lena235

4 hod autom? Ved to pridem z ba do kosic.

@lena235 asi 2 hod tam a 2 spat

chestnut
22. júl 2025
@elzena2

@lena235 asi 2 hod tam a 2 spat

@elzena2 tak zas toto je 1x tyzdenne uplne zvladnutelne

anonym_44a08b
22. júl 2025

Moj muz ma napriklad papier od doktora ze mu zo zdravotneho hladiska neodporuca sedavat tak dlho v aute (nic mu nie je mimochodom, resp. ktory dospely v sedavom zamestnani nema tazkosti s chrbtom..?), manazerka mu to schvalila, HR mu udelilo vynimku a sedi doma. Ale on je individual contributor.

viktoriaandrascik
22. júl 2025

Neviem na akej pozícii pracuješ, ale u nás sa pracuje 100% HO. Ponuky stále pribúdajú treba pozerať priebežne. https://autovistagroup.com/who-we-are/join-us/o...

Strana
z2