icon

Ako zvládnuť obmedzenie práce z domu?

21. júl 2025

Ahojte, v skratke objasnim situáciu. Pred covidom som nastúpila do novej práce a postupne sa zabehla, je náročná ale mám ju rada. To som žila v meste. Pocas covidu sme sa presunuli na home office, ten ale fungoval už aj predtým. S teraz už manželom sme sa presťahovali do domu bližšie k jeho rodičom lebo potrebujú uz trochu vyššiu starostlivosť. Ja som v tom case bola tehotná, porodila som, po cca 2 rokoch sa vrátila do práce. Malá už chodí do škôlky.
Zarobíme priemerne, ale máme pomerne vysoké výdavky aj skrz to, že pomáhame rodičom z oboch strán.
Problém nastal nedávno po nejakých interných zmenách vo vedení, chcú tlačiť na obmedzenie práce z domu a dostať zamestnancov do kancelárie. Úprimne som z toho dosť nahnevaná, pretože keď som riešila sťahovanie, niekoľkokrát som sa nadriadeného pýtala či táto situácia nenastane. Hovoril že nie, že veď fungujeme na 100% či sme v kancelárii alebo doma, nie je dôvod na nejaké zmeny. No ale zmeny nastali a teraz sa odo mňa čaká, že raz, ideálne 2x do týždňa prídem do kancelárie. Cesta do práce mi trvá cca 4 hodiny autom, inou dopravou aj viac. Keďže pracovnú dobu mám od cca pol 9 do pol 5, neviem si predstaviť takto každý týždeň dochádzať, navyše zas nie som až tak skúsená šoférka. V meste v ktorom mám prácu mám sestru, avšak s mužom a dieťaťom býva v 2i byte kde sa jej tiež nemôžem nasackovat každý týždeň. Proste neviem ako mám tomuto vyhovieť. S nadriadeným som sa o Tom bavila, ale že on s tým nič nezmôže, že proste dostali také pokyny. Ako sa to bude riešiť a kontrolovať neviem, upozornil na však že to môže byť bráne ako porušenie pracovnej disciplíny. Je to možné? V zmluve mám spomenuté že prácu je možné vykonávať čiastočne z domu v rámci SR. Nie je tam ale že musíme byť v kancelárii 1-2x týždenne. Je nejaká možnosť ako sa brániť voči tomu nariadeniu?

Strana
z2
pribinak
21. júl 2025

Však zmeň prácu keď ti to nevyhovuje

beata_k
21. júl 2025

@anonym_autor Je tam napisane ciastocne. Presne pre tento pripad tam nie je uvedene kolko...Myslim, ze s tym nic nezmozes.

viestta
21. júl 2025

Staci, ze mas v zmluve to "ciastocne", teda predpoklada sa, ze nebudes cely cas na HO. Bud si to vyrokujes alebo zmenis pracu. To, co platilo pred par rokmi nemusi platit stale, pretoze podmienky sa zmenili. Bud sa prisposobis alebo nie. Ak nie, tak vies co ta caka.

autor
21. júl 2025
@pribinak

Však zmeň prácu keď ti to nevyhovuje

@pribinak začala som už pozerať ponuky, ale mám dosť špecifickú pozíciu, v okolí nie sú ziadne firmy ktoré by rovnaké či podobne pozície ponúkali. Musela by som ísť do niečoho iného a teda za podstatne nižší plat, čo by nám dosť narušilo rozpočet

nika11103
21. júl 2025

Ale čiastočne z domu . Nie čiastočne z kancelárie . Píšeš , akoby si mala HO full time . Že jeden až dvakrát do týždňa do kanclu ? Veď čo by za to niektoré ženy dali…

petamich
21. júl 2025

Zial nic s tym nespravis. Skus sa dohodnut s nadriadenym na individualnych podmienkach a ked sa neda, tak zial hladat inu pracu.

Su spolocnosti, kde cez Covid podpisovali zamestnanci dodatok k zmluve o 100% HO a teraz musia chodit do office (opat riesili dodatok, kto nesuhlasil,...). Vy ste nikde nemali zakotveny 100%, prave naopak, tato klauzula, ktoru si spomenula hovori opacne - viac v office.

chestnut
21. júl 2025

Ono je zial taky trend teraz, napriklad Amazon zrusil uplne HO

jazula
21. júl 2025

“Čiastočne z domu” dokonca skôr evokuje primárne z officu a časť sa dá aj z domu.

Z mojej skúsenosti jediná cesta pre teba by bola telework, teda domácky zamestnanec. Teda ak to firma povoľuje, u nás už aj toto ide len cez veľké výnimky a podpisuje sa ako dodatok k zmluve vždy s platnosťou 1 rok. Odsťahovať sa 4 hodiny od officu bolo tvoje rozhodnutie, so zmenami internej politiky firmy žiaľ treba vždy rátať. Nadriadený bol počas Covidu rád, že veci fungovali, vtedy ani vedenie nevedelo, že bude nejaký back to office 🤷‍♀️

melanta
21. júl 2025

@anonym_autor
pretože keď som riešila sťahovanie, niekoľkokrát som sa nadriadeného pýtala či táto situácia nenastane. Hovoril že nie

Ak tvoj nadriadený nie je majiteľ firmy či akcionár, tak si musela predpokladať, že jeho stanovisko je úplne irelevantné, pretože o takýchto prípadoch rozhoduje majiteľ/akcionár/predstavenstvo.

Ako sa to bude riešiť a kontrolovať neviem, upozornil na však že to môže byť bráne ako porušenie pracovnej disciplíny. Je to možné? V zmluve mám spomenuté že prácu je možné vykonávať čiastočne z domu v rámci SR.

Čiastočne, t.j. ide o prácu z kancelárie s možným čiastočným HO. Takže tvoje primárne pracovné miesto je kancelária v office. Takže áno, ak neprídeš do kancelárie, tak ide o porušenie pracovnej disciplíny.

autor
21. júl 2025

No u nás toto nikto nejako neriešil, kancelária je k dispozícii - niektorí kolegovia chodia aj každý deň, potom je ale veľa takých čo prídu párkrát do mesiaca alebo ani raz. Ide o prácu v ktorej sa všetko dá vyriešiť online cez hovor. Ja keď sa dohodnem so sestrou, že ostanem pri nej na pár dní, tak vtedy jasné pridem aj do kancelárie. Ale inak mi vyhovuje byť na HO.
To sťahovanie by sme neriešili keby som vedela, že to takto dopadne. To je jasné. Ale naspäť sa sťahovať momentálne nepripadá do úvahy.

bosorkabb
21. júl 2025

No jedine si vyrokovat individuálne podmienky. Môj muž to tak má. Má 100% HO pretože to jeho šéfovi vyhovuje a mužovi tiež. Nemá to však každý v tej firme.

melanta
21. júl 2025

Autorka, je úplne irelevantné všetko, čo píšeš v ďalších komentároch. V zmluve máš čiastočný HO, t.j. v zmluve, ktorú si dobrovoľne podpísala máš, že primárne máš v zmluve určenú prácu z office. Takže pokiaľ zamestnávateľ trvá na tom, že viac času budete v office ako HO a nie je možné vyjednať individuálne podmienky, buď sa tomu prispôsobíš alebo odídeš. Čo sa týka individuálnych podmienok, považujem za prirodzené, ak ti nevyhovejú. Je to precedens, ktorý by potom mohli žiadať všetci.

mmooly
21. júl 2025

Aj ja by som sa snažila individuálne poriešiť, poprosiť o HO. A potom buď - alebo...

januska12323
21. júl 2025

Nedalo by sa trebárs 1 týždeň v mesiaci v práci a 3 týždne z domu? Alebo nejak kedy budeš riešiť len ubytovanie a jednu cestu tam a naspäť. Ale podľa zmluvy máš robiť viac v kancelárii a s týmto si musela rátať.

anonym_030a09
21. júl 2025

Vysvetliť situáciu a poprosiť o HO.Ak nie, tak hľadát druhu pracu.Aspon uvidíš či im za to stojíš, ale je to nepríjemná situacia

kukuk29
21. júl 2025

@anonym_autor Tak bud sa dohodnes priamo s vedenim na indivindualnej dochadzke alebo u nas to robia aj tak, ze si na jeden tyzden booknu niekde pobliz ubytko a chodia jeden cely tyzden kazdy den do kancla a zvysok HO.Aj ked s tymto trebalo ratat ...ze co bude kedy.... vela firiem uz ustupuje od HO...

eviq
21. júl 2025

V prvom rade nebolo veľmi rozumne odsťahovať sa 4 hodiny cesty od mesta, kde pracuješ. Ved nikdy nič nie je bezo zmeny na večné veky, ani plná práca z domu. Teraz je trend vracať ľudí do officov, aj u nás, musíme byť 3 dní v office v týždni. Ako ti tu písali....co by iní za to dali. V zmluve máš čiastočný HO, zmluva je v poriadku. Bud môžeš skúsiť požiadať o výnimku - pokiaľ nie si nejaký kľúčový zamestnanec, čudovala by som sa, keby ti ju dali, lebo to bude precedens pre ostatných- alebo musíš zmeniť prácu.

autor
21. júl 2025

Presne to postavenie zmluvy ma prekvapilo, keďže tá čiastočná práca na HO - s tým že väčšina je z officu - nebola aktuálna ani pred covidom. Máte pravdu že podľa toho znenia to je presne tak, že z domu akoze len niekedy.
Ten týždeň v office za mesiac by bol fajn, keby som doma nemala malé dieťa. Toto si neviem predstaviť, že na týždeň by sa o malú starala babka? Alebo neviem, muž má rôzne zmeny v 24 hodinovej prevádzke, neviem si predstaviť ako by sme toto rozvrhli. Teoreticky by som s malou išla ja a o ňu by sa starala zatiaľ sestra kým som v práci, ale to tiež nie je ideálne.

eviq
21. júl 2025
@anonym_autor

Presne to postavenie zmluvy ma prekvapilo, keďže tá čiastočná práca na HO - s tým že väčšina je z officu - nebola aktuálna ani pred covidom. Máte pravdu že podľa toho znenia to je presne tak, že z domu akoze len niekedy.
Ten týždeň v office za mesiac by bol fajn, keby som doma nemala malé dieťa. Toto si neviem predstaviť, že na týždeň by sa o malú starala babka? Alebo neviem, muž má rôzne zmeny v 24 hodinovej prevádzke, neviem si predstaviť ako by sme toto rozvrhli. Teoreticky by som s malou išla ja a o ňu by sa starala zatiaľ sestra kým som v práci, ale to tiež nie je ideálne.

@anonym_autor byt na mieste sestry, asi by mi to trosku vadilo takto na pravidelnej báze...

anonym_ed5bc5
21. júl 2025

@anonym_autor nepracujeme my v tej istej firme? :D to isté riešim, ale do bodky. Nemáte dnes a zajtra v Office niečo špeciálne? :D

autor
21. júl 2025
@anonym_ed5bc5

@anonym_autor nepracujeme my v tej istej firme? :D to isté riešim, ale do bodky. Nemáte dnes a zajtra v Office niečo špeciálne? :D

Vraj to teraz rieši viacero firiem, aspoň také odôvodnenie sa ku mne dostalo. O ničom špeciálnom ale neviem 😁 ja to čiastočne aj chápem, že nejaký osobny kontakt a spoločná káva viac utuzia tím, ale pravdepodobnosť že sa všetci, alebo aspoň polovica stretne v ten istý deň v kancelárii je veľmi malá. Takže to úplne stráca ten význam osobného kontaktu.

melanta
21. júl 2025

Vraj to teraz rieši viacero firiem, aspoň také odôvodnenie sa ku mne dostalo. O ničom špeciálnom ale neviem

O čom špeciálnom by si chcela vedieť? Počas covidu z logických dôvodov množstvo firiem zaviedlo HO, dnes ho niektoré firmy majú už iba čiastočný alebo dokonca ho zrušili úplne. Proste život sa vrátil do predcovidového obdobia, pretože nie je dôvod nechávať ľudí doma. Nič iné špeciálne k tomu nie je.

pribinak
21. júl 2025
@anonym_autor

Vraj to teraz rieši viacero firiem, aspoň také odôvodnenie sa ku mne dostalo. O ničom špeciálnom ale neviem 😁 ja to čiastočne aj chápem, že nejaký osobny kontakt a spoločná káva viac utuzia tím, ale pravdepodobnosť že sa všetci, alebo aspoň polovica stretne v ten istý deň v kancelárii je veľmi malá. Takže to úplne stráca ten význam osobného kontaktu.

@anonym_autor áno rieši to veľa firiem, pretože mnoho ľudí si to nechce priznať, ale doma nepodajú taký výkon ako v práci.

Doma sa venuješ ďalším veciam, nie si v osobnom kontakte s kolegovcami, nemáš na očiach šéfa , …

autor
21. júl 2025
@melanta

Vraj to teraz rieši viacero firiem, aspoň také odôvodnenie sa ku mne dostalo. O ničom špeciálnom ale neviem

O čom špeciálnom by si chcela vedieť? Počas covidu z logických dôvodov množstvo firiem zaviedlo HO, dnes ho niektoré firmy majú už iba čiastočný alebo dokonca ho zrušili úplne. Proste život sa vrátil do predcovidového obdobia, pretože nie je dôvod nechávať ľudí doma. Nič iné špeciálne k tomu nie je.

@melanta možno budeš mať nejaké obsiahlejšie info - čo k tomu zamestnávateľov vedie? Výsledky máme ako tím super, vysoká produktivita aj efektívnosť práce, máme pomerne prísny trackovací systém. Kedykoľvek si k niečomu treba zavolať, všetci sú hneď k dispozícii, žiadne také že je niekto mimo PC a upratuje.
Na druhej strane máme open office, je to tam rušné, hlučné, obed trvá raz toľko ako doma, mám odsledovane, že nestihnem toho toľko, ako keď som doma. Ešte dokonca aj keď sme v kancelárii, tak tímový meeting máme online.

anonym_d2dcbb
21. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor nam na rovinu povedal sef, ze rusia HO, aby nas mohli kontrolovat. Ze mozeme byt obcas v HO, ale nie viac ako 2 dni tyzdenne a nie dva dni po sebe, aby sme nestratili pracovnu moralku. Kazdemu je jasne, ze o ziadne utuzovanie vztahov nejde. Kvoli osobnemu kontaktu chodia do kancelarie asi len ti, ktori nemaju doma nikoho, s kym by mohli zmysluplne travit čas. Vsetci ostatni tam musime chodit, pretoze sme zatial lepsiu pracu nenasli.

lena235
21. júl 2025

4 hod autom? Ved to pridem z ba do kosic.

melanta
21. júl 2025
@anonym_autor

@melanta možno budeš mať nejaké obsiahlejšie info - čo k tomu zamestnávateľov vedie? Výsledky máme ako tím super, vysoká produktivita aj efektívnosť práce, máme pomerne prísny trackovací systém. Kedykoľvek si k niečomu treba zavolať, všetci sú hneď k dispozícii, žiadne také že je niekto mimo PC a upratuje.
Na druhej strane máme open office, je to tam rušné, hlučné, obed trvá raz toľko ako doma, mám odsledovane, že nestihnem toho toľko, ako keď som doma. Ešte dokonca aj keď sme v kancelárii, tak tímový meeting máme online.

@anonym_autor možno budeš mať nejaké obsiahlejšie info - čo k tomu zamestnávateľov vedie?

Nie som si istá, či viem. Samozrejme, sú pozície, kde je potrebné byť nonstop iba v office. Napríklad pozície, kde sa pracuje s "papiermi", ktoré logicky kvôli GDPR nemožno vziať domov. O tých sa baviť nebudeme. Tie ostatné, pri ktorých to nie je potrebné, pretože postačujú videomeetinty, ľudia sú efektívni - ťažko povedať. Môže to byť potreba kontroly, čo je znak juniority manažérov. Alebo to môže byť zlá skúsenosť. Totiž množstvo ľudí pracujúcich HO poňalo HO nesprávne a počas dňa riešia deti, varenie, atď a efektivita je teda veľmi otázka. A že je takýchto ľudí viac než dosť. Tu na MK sa bežne vyskytujú otázky, že kde nájsť prácu z domu, lebo sa žena musí starať o deti. A "vďaka" takým na to doplatia aj iný. Open space ani nebudem komentovať, to je absolútne kontraproduktívne prostredie.

anonym_d2dcbb
21. júl 2025

"Kedykoľvek si k niečomu treba zavolať, všetci sú hneď k dispozícii". Tak ale aspoň 30 sekund predtym si napisete, ci si mozete zavolat, ci? Mate meetingy aj s kamerou? To ze ty si produktivna, neznamena, ze niekto iny nema laptop v kuchyni, kupelni a neriesi popri vasich chatoch a calloch domacnost. Možno plnite teraz plany na 90%, no v kancli by to bolo 110%.

zuzanaete
21. júl 2025
@pribinak

@anonym_autor áno rieši to veľa firiem, pretože mnoho ľudí si to nechce priznať, ale doma nepodajú taký výkon ako v práci.

Doma sa venuješ ďalším veciam, nie si v osobnom kontakte s kolegovcami, nemáš na očiach šéfa , …

@pribinak Pre mna, kto flaka pracu z domu, tak ju flaka aj v kancelarii. Flakaci vedia, ako na to. Kto maka, tak maka aj z domu.

mikadooo
21. júl 2025

@anonym_autor pozri, ostala by som na Home office, kým ma nevyrazia a hotovo. Medzitým by som si hľadala prácu. Je to proste blbosť chodiť 4h do práce, rovnako nasáčkovať sa k sestre.

Strana
z2