icon

Ako zvládnuť stratu zamestnania bez pocitu viny?

30. máj 2025

Pekný deň prajem . Opíšem trošku môj život ? Moje pocity ? Skúsim … možno potrebujem len niekoho kto ma vypočuje … nestrannneho .. Mám 31 rokov , dve krásne zdravé deti . V roku 2015 som otehotnela so synom narodil sa 2016 , dcéra v 2019 . Keď mala dcéra dva roky zamestnala som sa vo firme ako operátorka . Dcéra chodila do škôlky a ja som potrebovala ísť medzi ľudí . Pracovala som tam niečo okolo roka , keď zrazí znižovali stav zamestnancov a prepustili ma . O dva mesiace mi volali aby som sa vrátila , vraj im opäť nabehli objednávky . Dali mi zmluvu na rok , bez skúšobnej doby . Povedali mi že po roku už budem mať zmluvu na dobu neurčitú . No po nejakých cca 10 mesiacoch sa opäť vyskytli problémy a firma znížila stav zamestnancov asi na 30 zo 150 . Dala som sa na úrad prace a na podporu . Po podpore som sa zamestnala , hľadám väčšinou prácu na jednu zmenu kvôli deťom . Nemám problém chodiť od 6:00 , aj keď tak začína aj manžel ( robí na 3 zmeny ) . Vtedy nosím deti ráno o 5:30 ku mame aby ich zaniesla .. vzdy sa snažím prispôsobiť a nevymýšľat . No a zamestnala som sa , dali mi zmluvu do konca septembra teda na pol roka . Minulý týždeň mi ešte povedali aby sim si nahlásila dovolenku na leto . Hovorili ze budú ešte prijímať nových ľudí lebo chcú rozbehnúť ďalšiu linku . Hovorila som im ze 26.6 budem potrebovať jeden deň voľna , ktorý by som si chcela nadrobit nadčasmi lebo dcéra ma rozlúčku so škôlkou . Súhlasili a tak som robila už druhý týždeň po hodinke navyše . A dnes o 13:55 ma zavolali ešte s jednou kolegyňou ze klesli objednávky ze to nečakali a musia s nami ukončiť PP . Vraj mi zavolajú v priebehu par mesiacov lebo sú somnou spokojný , vraj veria ze sa to znova dá dokopy . Mám pocit ze mám deja vu … iná firma úplne odlišná v úplne iných mestách … ja neviem prečo sa mi toto deje … mám pocit ze sa neviem normálne zamestnať , ze som neschopná , zla pracovníčka … odkedy som doma len revem , deti nerozumejú , manžel na poobednej …cítim sa zle … prežili ste si už takéto straty zamestnania ? Kde sa vám páčilo ? Aj ste mali dobrý kolektív … je problém vo mne ? Nemeškala som , nevymeskala .. nepapulovala ja neviem kde je problém … sú moje pocity prehnane ? Alebo sú normálne ?

sarandon
30. máj 2025

Nie nezažila. Možno robíš v zlej sfére. Susedu takto pérovali,robila krajčírku. Čo takáto firma,to rovnaké problémy.

maranco
30. máj 2025

Hlavne nepristúp na dohodu o ukončení PP bez odstupného.

lucka_ke
30. máj 2025
@maranco

Hlavne nepristúp na dohodu o ukončení PP bez odstupného.

@maranco po pol roku ešte nemá nárok na odstupné to by tam musela pracovať dlhšie ako rok

maranco
30. máj 2025
@lucka_ke

@maranco po pol roku ešte nemá nárok na odstupné to by tam musela pracovať dlhšie ako rok

autor
30. máj 2025

Žiaľ nemam nárok na odstupné , nastúpila som síce začiatkom marca ale zmluvu som mala až od 1.4 dovtedy som nemala nič … takze som bola ešte v skúšobnej

olimuc
30. máj 2025

Sice nie na Svk ale v US … prides do prace a otocia ta pri dverach, pripadne na konci dna Ti povedia, ze nemusis zajtra chodit. Nic nerobia zle … pokial to nejak brutalne nepocitite kym si najdes nieco, uzivaj si dni pre seba. Ked budes plakat, stresujes len sama seba a rodinu. Uzivaj dni, nemas problem so strazenim na leto , vypomoz mozno niekomu strazenim … a od septembra urcite nieco nove najdes

bystrozraky
30. máj 2025

Takáto firma to bude robiť stále a je to normálne... proste maximalizujú zisky a vedia, že vždy niekoho nájdu. Ty sa skús poobhliadnuť po inej firme, prípadne môžeš začať sama podnikať počas hľadania. Určite nestrácaj žiaden čas a využi príležitosť, aby si kým ti opäť zavolajú, už mala niečo stabilnejšie. Príležitostí je teraz veľa, aj na prácu z domu. To, že ti zavolali hneď, keď sa situácia zlepšila, je len dôkaz toho, že si naozaj dobrá. Ver mi, ak by si nebola, nikdy by ti už nezavolali. Posielam ti toto video, má len 4 minúty, ale ak budeš pozorne počúvať, naučíš sa to a budeš to nosiť vo svojom vnútri, tak zažiješ obrovské zmeny k pozitívnemu: https://www.facebook.com/share/r/1B7pLTWWJS/ . Prajem veľa šťastia! 😉

sara07
30. máj 2025

nie je to o teba ale o tom , že su neprimerane dane , odvody , mame najvyššiu cenu prace, do toho transakčna dan, fakt zle sa niečo vôbec robí, ak idu objednavky je to ok ak nie, vždy sa to takto rieši
tu podporu dostane tak max automobilovy priemysel ...
nerobíš nič zle, to je proste tu také pracovné prostredie ... tvoja vina to nie je
je to hlavne vina momentálnych zákonov a podniktatelského prostredia, ver že oni by radšej mali staly pracovny kmen a objednavky ....

lucka_ke
31. máj 2025

@maranco ale ty odkazuješ na paragraf, kedy sa dohodne zamestnávateľ a zamestnanec pozri si par. 76 bod 1 (nie bod 2) ten hovorí o výpovedi danej zamestnávateľom