icon

Ako zvýšiť šance na miesto učiteľky?

jankazus
22. máj 2024

Ahojte, som učiteľkou 26 rokov. Mám špeciálnu pedagogiku, SJL a teraz ma prijali na rozširujúcu techniku. Mám dve atestácie. Pracujem na dedine a zúfalo sa snažím nájsť si miesto u nás v meste. Študovať sa mi nechce, ale aj keď je niekde vypísané, že potrebujú 100% SJL, prvé, čo im vadí je, že nemám kombináciu predmetov. Keďže mám špecku, môžem učiť na prvom stupni. Preto idem študovať techniku.
Venujem sa nemčine - mám nemeckú národnosť a roky ju aj učím a tiež ruštine. Pred nejakým časom sa zmenil zákon a už nestačí, aby mal človek len štátnicu, ale rozširujúce štúdium. Technika je vo vedľajšom meste, ale nemčina na druhom konci SK.
Hľadám možnosti, ako si rozšíriť kvalifikáciu, aby som si konečne našla vysnívanú prácu v meste. Myslíte si, že má, aj keď je zákon aký je, zmysel urobiť si štátnicu z týchto jazykov? Nebude to len papier, ktorý ma bude stáť hromadu energie, ale otvorí mi cestu k práci?
Vo svojom vnútri mám pocit, ako keď niečo veľmi chcete dosiahnuť, robíte pre to maximum, a predsa si neviete pomôcť. Ďakujem za rady.
Inak mám rozposlaných 15 žiadostí a nikto ma nechce.

venom19
22. máj 2024

To skor nemcina dalej ako neperspektivna technika blizko

aurelia2000
22. máj 2024

Keď máš nemecku národnosť, 26 rokov sa venuješ nemčine a ruštine, tak štátnice spravíš ľavou zadnou. Štúdium predmetu Technika - nepoužiteľné pre stredné školy.

carmenuska
22. máj 2024

Ahoj,podľa mňa v tvojom veku platiť si za ďalší predmet je blbost.Tebe môžu dávať takmer všetky slovenčiny a môžeš vyučovať výchovy na druhom aj prvom stupni. Na to si kvalifikovaná. Je to o prístupe riaditeľa.Ak ťa chce,úväzok ti urobí. Pretože nemáš zaručené nikde,že práve tvoju kombináciu budú chcieť. Na čiastočný úväzok môžeš mať aj pár hodín ako spec.pedagog. A nechcú ťa iba pre toto?

kacena4
22. máj 2024

to ze hladaju 100% uvazok neznamena ze na sjl, vzdy sa to kombinuje s iným predmetom. mozes ucit aj vychovy ak nemas na ine kvalifikaciu. treba len hľadať a cajat kde sa uvoľní miesto

lonely66
Odpoveď bola odstránená
aurelia2000
22. máj 2024

Chyba je niekde inde, a síce že si na východe. Tam je učiteľov dosť. V BA by sa ti riaditelia prosili.

jankazus
autor
22. máj 2024

@aurelia2000 Áno, to je presne problém. A tiež ma musia pri mojom vzdelaní zaplatiť.

jankazus
autor
22. máj 2024

@lonely66 nie každý býva v BA. U nás miesta nie sú. Tiež ma v mojom veku a pri mojom vzdelaní musia zaplatiť. Bolo mi aj povedané, že radšej mladých, tam ide o iný plat.
A že chyba je inde? Terajšia riaditeľka mi povedala, že má strach, že odídem.

jankazus
autor
22. máj 2024

@jankazus kolega slovenčinár píše učebnice, metodiky a na východe si nenašiel miesto. Odišiel na západ a tam je vítaný. A to je mladý chlapec.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
letfenixa
22. máj 2024

@jankazus mne riaditeľka povedala, že keďže som štátnice z anj robila, keď ešte boli náhradou rozsirujuceho štúdia/ štúdia na VŠ, tak som stále kvalifikovana.

jankazus
autor
22. máj 2024

@letfenixa áno, tak to bolo.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
jankazus
autor
22. máj 2024

@1ryba Takúto skúsenosť nemám len ja. Bohužiaľ.

drakvak
22. máj 2024

Ak je človek stály zamestnanec, tak aj s 2 atestáciami ho normálne zaplatia, keďže v septembri uvedú jeho kvalifikáciu a v rozpočte školy sa ráta s jeho platom podľa vzdelania. Problém je, keď napríklad príde za mladú učiteľku bez atestácii počas materskej alebo PN v priebehu školského roka zastupovať staršia učiteľka s vyšším platom, tam potom vzniká rozdiel. Ja som prvostupniarka zamestnaná takmer 25 rokov v rovnakej škole a nás práve vedenie školy motivuje, aby sme si robili atestácie a vzdelávania kvôli príplatkom. V Tvojom prípade by som si namiesto techniky urobila rozširujúce štúdium skôr nejakého jazyka alebo občianskej či inej výchovy, to sa lepšie kombinuje na ZŠ.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
drakvak
22. máj 2024

@1ryba Áno, keď tu čítam niektoré príspevky, tak asi bude môj prvý a jediný zamestnávateľ, nebudem pokúšať osud, vidím, že nie všade si učiteľov vážia 🤷🏻‍♀️

deedol
22. máj 2024

nemohla by si mat vacsinu uvazku SJ a par hodin NJ? potom by si mala aj kombinaciu predmetov, aj by si stale bola brana ako kvalifikovana, nie? (par rokov dozadu to tak bolo, ak sa nemylim, ale neviem, ci sa nieco nezmenilo)