Akú známku dať na konci roka?
Ahojte prosím vás nájde sa tu medzí vami učiteľka ktorá by sa vyjadrila akú by dala známku na konci roka ? . Čakala som že 2 však čítať na edupage viem . No dnes učiteľka že 3 pýtam sa prečo no lebo diktát tam má 3, 3, 5,2 akože ostala som v šoku . Áno nevie mi písať diktáty proste robí tam úplne banálne chyby a učiteľka prísna proste neodpustí chýbajúcu bodku či dlžné alebo bodku na konci vety . Zo všetkého má 2 len sjl jej bude svietiť 3 lebo diktát
Tiez mam dceru 4.rocnik. Od 2.rocnika kazda bodka, dlzen je bohuzial 1 chyba. Taka je stupnica. Hoci deti pisu diktat na vybrane slova ktore ms vsetky dobre, takze ucivo zvladla, stacia chybajuce bodky na i, dlzne a hned je 2-3 z diktatu. Minuly rok sme mali priemery z SJ a MAT 1,4 a 1,39 a na vysvedceni bola 2. Suhlasila som s ucitelkou, vsetky vstupne, vystupne pisomky boli na 2, to ze vie citat a ma 10 jednotiek z čítania co jej vylepsilo priemer..nie som ucitelka, ale plne som suhlasila s hodnotenim nasej ucitelky, tiez by som jej 1 nedala 🤷. Priemer znamok je iba orientacny a nemusi sa zhodivat so znamkou na vysvedceni, na EDU je to aj zretelne napisane. A je to iba znamka...
@didamt tak ale potom načo dáva učiteľka známky za každé čítanie, keď na ňom podľa nej až tak nezáleží ako na gramatike? A nebodaj s rovnakou hodnotou? A vlastne prečo sa toľko venuje čítaniu a skúšaniu z neho, keď podľa nej nie je až také dôležité? 🤔 Však nech s nimi teda radšej driluje gramatické cvičenia.
@didamt nie,čítanie nie je predmet zvlášť,je to súčasť vyučovania jazyka a priemeru je sa predsa. Ono je celkom bežné,že deti musia vedieť čítať normálne a nie ako polopostihnute opice....rovnako ako aj písať a ovládať základy gramatiky,aspoň teda. Takže je to súčasť predmetu. Samozrejme ,keď dieťa číta na jednotku a z diktátu vlaci 3,4,nemôže mať jednotku,však? Či už nemusia vedieť ani čítať? Gramatika je zbytočná,tak v podstate aj vítané,stačí,že budú vedieť zapnúť vypnúť Pc a ovládať ho,či?
@didamt samozrejme, že je to súčasť známky. Literatúra bola odjakživa súčasťou slovenského jazyka. Gramatika/sloh/literatúra, takto sme to mávali napríklad my. A vedieť čítať (dokonca s porozumením) bolo vždy rovnako dôležité (za mňa aj dôležitejšie) než vedieť písať gramaticky správne. Ale očividne poniektorým, aj tu, záleží len na tom, aby ľudia ovládali i/y. Čo tam po tom, že nevedia prečítať a rozlíšiť obsah textu.
@mmoni89 To nevie nikto, okrem autorky, co je to nezaradene, ale priemer na 3 to nie je. Mna zaraza, kolko zien by jej dalo 3, pricom nikto tu nepostol, okrem jednej zeny, ake vahy maju ich deti na SLJ, ked tvrdia, ze tie diktaty maju stvrtacke tak vyrazne zhorsit priemer (ta tiez mala vahu 1 pre vsetko okrem aktivity na hodine). Moje deti mali rovnaku vahu pre sloh, literaturu, gramaticke testy, citanie aj diktat. A teda mali znamku ako vysledok priemeru. Takto by sa zachovali, ak by islo o ich deti? Ved ich dvojkari maju mozno zasluzenejsiu 2ku, pokojne s priemerom okolo 1,5, ale to predsa neznamena, ze toto dievcatko ma byt hodnotene tak prisne. Ako motivaciu?? Halooo, vas by znizenie odmien (nicim nepodlozene) nedemotivovalo alebo naopak nakoplo pracovat este tvrdsie? Nikto predsa nepisal, ze sa ma tomu dievcatku privriet oci alebo prilepsit. Ved ma priemer 2,2 a teda uplne zasluzenu dvojku. Ja by som sa teda za moju dceru urcite ozvala.
@didamt však máš dcérine vysvedčenia za 3 ročníky, môžeš sa pozrieť, či má samostatnú známku za čítanie.
@dadis aj to, čo som pridala ja bolo zo SJ. Syn bude mať sólovku 2. Za diktáty bola váha 1. Oba diktáty napísal na 3, vydreté 3. Po prechode na druhý stupeň začínal s 5 na diktátoch. A tým že škaredo píše, tak mu učiteľka nedá 1 ani za čitateľský denník, ani za sloh. Podľa nej takto si jednotkára nepredstavuje. Čo už, zhoršuje mu to priemer na prijímačky na SŠ, ale nebudeme syna trápiť s diktátmi a krasopisom, keď mu to fakt nejde. Snáď si to vyváži top miestami na celoslovenských kolách súťaží. Má iné prednosti ako gramatika zo SJ, v živote sa nestratí.
@zltalienka Myslela som tie, ktore uvadzali, ze jasne ze nemoze mat 2ku, ked ma take zle diktaty a to su vaznejsie znamky. U koho? U nas to tiez tak nebolo, mali tie znamky rovnaku vahu. Tiez boli diktaty ich naslabsia stranka a nikdy im to tak vyrazne neprihorsilo. Netreba vsetko mat perfektne. A teraz som pozrela, v tomto polroku malascera len 1 diktat, napisala na 3 a ma 92% a uzatvorenu 1.
@zltalienka Teda nie, to bol prvy polrok. Ale pointa rovnaka
@dadis v ktorom ročníku je dcéra? Môj je šiestak a mali spolu 3 diktáty. Chvalabohu jeden z nich nepísal, bol chorý. Vtedy bol priemer z diktátu 3,7. Môj by mal určite 4, ak nie horšie.
Teším sa, až bude mať len 1 diktát za polrok.
@zltalienka To bolo akoby v 8.triede (tercia). Mali 2 a druhy nepisala, lebo chybala. Teraz mali v kvarte 3 zacely rok (druhy polrok len 1) a syn v sexte uz nemali vobec.
@zltalienka nie nemá, ale jeden v jeden den niekoľkokrát v týždni majú 2 hodiny slovenčiny. Jedna je slovenčina a druhá je čítanie. Známky sú spoločné a hádam sa tu nebudeme baviť o tom že známka z čítania má rovnakú váhu ako známka z diktátu či zhrnutie z celku.
@maciatkolulu najjednuduchšie je zájsť za svojim pedagogom a opýtať sa na hodnotu jednotlivých známok, to je celé....každá časť má svoju váhu, inú má čítanie, inú projekt, inú diktáty a inú koncoročné, polročné práce a zhrnutia celkov, to dá logiku aj nezainteresovanému. Niektorí rodičia sú premotivovaní.....
@dadis ano, aj u nas ma diktat vahu jednonasobku, nie je ani nadceneny, ani podceneny...
a preco by mal byt diktat dolezitejsi ako ustna odpoved z literatury napr., dieta sa musi vediet vyjadrovat aj ustne, a z lit. ich ucitelka prevetra aj niekolko uciv naspat, a otazky su velmi podrobne...a tak zisti, ci sa ziak priebezne pripravuje...
pricom pri jednorazovom diktate moze u deti zohrat ulohu stres...ked nedaju dlzen, makcen, ci bodku...oni vedia, za beznych okolnosti, ze to tam ma byt...a stane sa, ze ju tam nedaju...
@kristiii každý učiteľ je iný, čo škola to iné učebnice, pravidlá, bohužiaľ. Stále je možnosť na komunikáciu s učiteľom. To by malo byť prvoradé...lebo potom vznikajú takéto dohady a nie iba ohľadne tejto témy. Každý rodič to inak vníma, niekto je citlivejší, iný menej. Ak s niečím nesúhlasím alebo potrebujem vysvetlenie, nepíšem na koňa ale kontaktujem učiteľa. Pohľad na známky alebo "svedectvo" vlastného dieťaťa nemusí vždy zrkadliť realitu.
@luxus10 jedná sa o žiačku 4. ročníka, tí z literatúry okrem čítania nemajú iné učivo, tak sa známkuje iba čítanie, váhu má viac u druhákov ako u šťvrtákov, tam sa už predpokladá že čítajú plynule aj neznáme texty, preto tá známka asi nemá takú váhu ako u druháka ktorý to musí zvládať inak.
Inak, akurát dnes som si všimla, že aj u nás majú diktáty väčšiu váhu, rovnako ako "veľké" písomky, slovenčina aj literatúra. 5-minutovky, projekty, básničky majú nižšiu.
Akurát naša uč. to ma nastavené v edupage, takze to vidieť hneď.
@beronsche a tak to má byť. Ak má pre učiteľa niečo vyššiu váhu, je fér, aby to rodičia a žiaci videli a vedeli, na čo sa majú pri konkrétnom učiteľovi viac zameriavať a dávať si záležať. lebo ak sa učiteľ tvári, že na všetkom záleží rovnako, mal by pri konečnom hodnotení naozaj vychádzať z priemeru.

No u nás stále dávali podľa priemeru známky do vysvedčenia