icon

Akú známku dať na konci roka?

18. jún 2024

Ahojte prosím vás nájde sa tu medzí vami učiteľka ktorá by sa vyjadrila akú by dala známku na konci roka ? . Čakala som že 2 však čítať na edupage viem . No dnes učiteľka že 3 pýtam sa prečo no lebo diktát tam má 3, 3, 5,2 akože ostala som v šoku . Áno nevie mi písať diktáty proste robí tam úplne banálne chyby a učiteľka prísna proste neodpustí chýbajúcu bodku či dlžné alebo bodku na konci vety . Zo všetkého má 2 len sjl jej bude svietiť 3 lebo diktát

dadis
19. jún 2024

@teridra Ano, pohladala som si to.

teridra
19. jún 2024

@beronsche súhlasím, že by mala známka vyjadrovať úroveň nadobudnutých vedomostí. Metodické pokyny (verejne prístupné) jasne stanovujú, ako pedagóg hodnotí. Ja neobhajujem aktuálne nastavenie, ktoré na SK máme v oblastí hodnotení výkonu žiakov- osobne by som preferovala iný systém, ale raz je takýto, tak ho budem dodržiavať.

A ani něikde netrvdím, že sú učitelia užasní, perfektní, nevyhoretí a neviem akí ešte… žiaľ, tak, ako v každej oblasti, aj tu sa nájdu ,,čierne ovce”. V takom prípade by som sa ale skúsila obrátiť na vedenie školy- ale skôr, ako na konci šk. r.

To, že vykám, je nejakou prekážkou? 😅

jankasmejka
19. jún 2024

No veru veľmi biedne známky a dvojku.

cookie29
19. jún 2024

@teridra uroven nadobudnutych vedomosti, ale zaroven metodicke pokyny jasne pisu, ze sa prihliada na pracu a vysledky dosiahnute pocas celeho obdobia a systematickost v praci...

veronicka88
19. jún 2024

Hráme sa tu aj to že SJL je len o pravopise a pritom vôbec nie je. Je aj o pravopise ale aj o schopnosti napísať a pochopít text či naučiť sa literatúru ako takú. Za mňa má pekné priemer a má mať 2. Moje dieťa učím že ak mu časť predmetu nejde (napr biológia písomky ktoré neznáša sa učiť)má si to vytiahnuť na projektoch a zadaniach. Takisto to máme zonSJL(priemer 1.69 má 2)nejdú mu diktáty má 2,3 a doslova nemá rád písomky ako také. Robí hlúpe chyby. Nezabiješ ho. Vytiahol si to na 2 zo slohov a dvoch pekných projektoch ktoré robil.

teridra
19. jún 2024

@cookie29 súhlasím, preto som ich spomenula 🙂

tetapetra
19. jún 2024

@teridra tu sa tyká😉

luxus10
19. jún 2024

@blonde_bella och zle si to pochopila, cele...tu je problem, ze ton slov nie je pocut...a ty hned strielas...napriek tomu, na tie roky nedam dopustit...🙂

misanthropicdann
19. jún 2024

A to akože učiť robí obyčajný priemer známok? Sak nie každý test a každý diktát ma rovnakú váhu predsa. Ak je záverečná písomka nemôže mať rovnakú váhu ako priebežný test. A teda počítať z toho obycajny aritmeticky priemer nieje správne a hlavne to absolútne nie je férové.

veronicka88
19. jún 2024

@misanthropicdann na edupage máš váhu známok nastavenu automatickú aspoň u nas

dadis
19. jún 2024

@misanthropicdann A preco si ten pedagog neurci v edupage, co ma aku vahu? Ved ma na to vzdelanie a kompetencie. Bolo by to ferove a transparentne. Ta znamka ma byt komplexna. Zohladnovat len diktaty mi teda komplexne vobec nepride. Ani to, ze ma dieta tolko znamok v oblasti nezaradene. Ten pedagog ma rezervy v komunikacii.

dadis
19. jún 2024

@veronicka88 Kazdy pedagog si tu vahu moze urcit, no nemusi. Tu si ju pedagog neurcil a pritom pri zaverecnom hodnoteni zacne hovorit o vahach jednotlivych znamok. To mi nepride vobec v poriadku.

luxus10
19. jún 2024

...mna v dnesnej dobe fascinuju ucitelia, kt. na konci roka chcu ziakovi s priemerom znamok za predmet 4,2 jednou odpovedou stiahnut znamku na 3.... a daju mu 7 sanci...1 den nevie, tak este skusime zajtra, zajtra nevire, tak dalsi den...atd...a nic nevie ani o tyzden......to je ktory metodicky pokyn...?

alebo inemu ž. vychadzala z mat . 5, priemer pod 30 %, co urobila ucitelka? posadila ho pred poslednou velkou pisomkou do 1. lavice pred katedru a sepkala mu, ked zle vypocital, aby si este raz prepocital...az napisal pisomku na 60 %, a hadajte 1 -20 bodova pisomka mu pri viac ako suhrnnych 200 bodoch za pol roka vytiahlo znamku na 4 nad 40 %....

no zazraky sa deju...a este si nedaju pozor ani pred detmi...

luxus10
19. jún 2024

a potom tu musi niekto riestit ze preco z 2,2 je 3...no asi autorka nepouzila spravny ustalovac...

neviditelnypes
19. jún 2024

Musim na najblizsom velkom mitingu v praci navrhnut, aby nam vsetkym v ramci motivacie znizili platy.

dadis
19. jún 2024

@luxus10 Presne na to som narazala, ze ziacke nemaju problem dat s 89% percentami jednotku a tu robi z toho taku dramu. Keby to aspon mala spravne rozsortovane, podla jednotlivych vah, tak to aj dietatu vysvetlis. Takto co? Aku spatnu vazbu ma dieta? Z dikatov mas priemer 3, tak si trojkar. Takze lietarura ani slohy nie su dolezite? Vsetko ma svoju dolezitist a trebalo by zaviest do toho hodnotenia vahy. Ale vopred, nie na konci roka.

luxus10
19. jún 2024

@dadis aby mal ucitel rezervu manipulovt s rezervou... a moze dat co uzna za vhodne...ked rodic vie, co sa patri.... ci sa tu najde este niekto kto o tom nepocul, ze sa uplaca uz aj na zs?

dadis
19. jún 2024

@neviditelnypes 🤣🤣🤣

dadis
19. jún 2024

@luxus10 Casto ucitelia preferuju dievcata, staci ze su tiche a nevyrusuju. (vidim ako pristupuju k synovi a k dcere) Potom preco ti muzi stale viac zarabaju, ked mame take sikovne dievcata? 🤭

veronicka88
19. jún 2024

@dadis kde ju neurčil? Ja na obrázku vidím ako si učiteľka určila váhu známok🙈🤷

luxus10
19. jún 2024

@dadis to vidim aj ja...vela zakomplex. zien v skolstve, a dorabaju sa na chlapcoch ako dive...a dievcata na piedestali...

dadis
19. jún 2024

@veronicka88 Na ktorom? Co dala autorka? Ja tam vahy nevidim. Postla som svoj screen, ako vyzera, ked pedagog urci vahy.

beronsche
19. jún 2024

@teridra samozrejme, ze to nie je problem, ale vyznieva to veľmi divne, tak čudácky... plus podla pravidiel modrého konika si tu všetci tykame. 😊

simona1306
19. jún 2024

no hrozna diskusia .... v podstate len o tom, ako pripravit vsetko detom na zlatom podnose ... ziak ma byt pripraveny na kazdu hodinu, ma si nosit potrebne pomocky , ma mat spravene ulohy a aktivne sa zapajat v hodine .... aj toto by malo zavazit pri koncorocnom hodnoteni ... nie len nejaky priemer znamok .... deti sa v skole maju ucit nie len uciva, ale aj k zodpovednosti ... Ja sa v tomto pripade priklanam na stranu ucitelky, 3 je zasluzena, buduci rok musi dcera zamakat, a pripravovat sa lepsie .....

dadis
19. jún 2024

@simona1306 To si z coho usudila, ze dieta nie je zodpovedne 😅?

avanka
19. jún 2024

Ideš si stále svoje, namiesto toho,aby si trošku zložila ružové okuliare. Ja ti neviem,ale keď má žiak za polroka viacero 3, 4 aj 5, to proste nie je na 2 na vysvedčení. Mám dvoch školopovinných,siedmaka a stredoškoláka a učitelia vždy dopredu upozorňujú,že priemer nie je smerodatny. Stredoškolák mal minulý polrok 3 jednotky a 3 dvojky z dvoch predmetov a dostal 2 na vysvedčení. Učiteľ asi vedel prečo.
Tento rok napr z fyziky dostal 3 hneď na začiatku,potom tam má dvojku a 3 jednotky a z dvoch pisomiek ako jediný 100 percent. A dala mu 1..mal snahu sa zlepšovať a vidno , že sa učil. Kdežto u tvojej dcéry to zlepšenie proste vidno nie je.
Tu ti môžu všetci tvrdiť, že by dali takú či onakú znamku,keď to nie sú učitelia tvojej dcéry a nevedia ako pracuje.
Ja by som na tvojom mieste napr zapracovala na diktatoch cez prázdniny a na osobnom stretnutí ti učiteľka povie, kde má dcéra rezervy.
My sme s deťmi na základnej škole písali diktát na celú stranu každú nedeľu. Celý rok.
Koľko ste ich napísali vy? Len tak na precvičenie?

dadis
19. jún 2024

@avanka My presne 0. A deti ziju aj bez toho. Tie znamky su spatna vazba. Dieta ma zo slohu aj z lieratury priemer 1, z nezaradeneho priemer 2, z velkych pisomiek 2, z diktatov priemer 3. To sa ti zda spravodliva 3???

simona1306
19. jún 2024

@dadis ty si z coho usudila ze ja som na 100% oznacila dieta za totalne nezodpovedne ? ale ked uz sme pri tom, sama autorka to napisala, ze dcera je flegmatik, na vsetko ma vyhovorku, nechava si ucenie na poslednu chvilu a potom nestiha ... je v 4 rocniku, jasne, ze ju musi mama kontrolovat, ale je na case aby sa trocha zacala snazit aj ona sama od seba .... ci mylim sa ?

beronsche
19. jún 2024

@simona1306 absolútne nesúhlasím.
Toto nie je o učení, že všetko je bez námahy.
Práve naopak.
Dieťa učíme, že svet nie je kruté miesto (aj keď skôr je) a že niektoré chyby sa napraviť dajú, že sú druhé šance..
Je to ZŠ!
V tom veku sa este nastavuje samovnímanie dieťaťa, jeho sebaucta, jeho postoj k sebe samému a aj k uceniu ako takému..

A čo sa podľa teba naučí dieťa, ktorému fakt diktáty nejdú a kvôli tomu dostane 3?
Podľa mňa sa vyprdne aj na ostatné veci, lebo načo??
Naco sa má učiť básničky na 1, načo má písať dobre sloh? Aj keď dostane dobru známky, diktát to stiahne. Tak stačí sa pripravovať priemerné a bude to rovnaké...

Áno, ja ako dospelá vidím, že je rozdiel znamka z básne a známka z polročného opakovania, ale zaujíma sa niekto, ako to vníma dieťa?
Napr. Pre niektoré to môže byť nárocne, naučiť sa a odprezentovať básničku..

Lenže toto je celé o tom, že skatulkovanie podľa známok nerobí dobrotu a na ZŠ jednoducho nepatrí.. Ale to už sa opakujem...

dadis
19. jún 2024

@beronsche Suhlasim, takyto pedagogovia aj matky oberaju deti o radost z ucenia.