icon

Aký je dobrý plat?

veronika713
25. aug 2015

Ahojte...Chcem sa opýtať na názor...aký je podľa Vas už dobrý plat?! Samozrejme s ohľadom na to, ze žijeme v SR...jednoducho s čím by ste boli spokojne, 3-4 členna rodina, škôlka, úver...štandardná slovenská rodina 😄 Ďakujem vopred za všetky názory...

mircalla
15. sep 2015

@ladywitch26 vtipne")))

petooo
15. sep 2015

@mircalla Tak mi ukáž, kde koho ja súdim? 😀 .. ako vážne .. ako v nič zlom ale ty ma asi nečítaš a uchádza ti podstata môjho príspevku , dobrú .. 😉

mircalla
15. sep 2015

@petooo ok nesudis, klame ma zrak

petooo
15. sep 2015

@mircalla Ta mi to ukáž, kde koho súdim a môžme debatu ukončiť, lebo to tu zbytočne iba spamujeme 🙂 ..

sandra551
16. sep 2015

@petooo "a to nech nikto neberie v zlom, ale človek dokáže vyžiť aj z oveľa menej ako tu píšete, aj keď má rodinu". To ti nikto neberie. Som 100 % istá, že ľudia keby chceli, tak vyžijú aj s príjmom 300 € - bývali by u rodičov celé mladé rodiny, chodili by len peši, kupovali potraviny pred dátumom spotreby a podobne. O TOMTO sa tu ale vôbec nebavíme. Bavíme sa o tom, aký je dobrý plat - na slušný život a ten si každý vysvetľuje inak. Pre niekoho je slušný život nemať dlžobu na bežné výdavky, niekto to má inde. Keď potom podľa teba peniaze nehrajú žiadnu rolu, tak poďme všetci preč z práce a presťahujme sa na lazy, môžeme si spraviť domček z dreva a chovať kozy a kravy na mlieko... Tiež bude v tom prípade hlavnou hodnotou rodina - veď ľúbiť svoje deti a ženu môžeš aj tam. Vieš to je taká utópia trošku 🙂

mircalla
16. sep 2015

@sandra551 presne tak, vystihla si

@petooo ono jasne, ze sa da vyzit....ale rozmyslat, ci mozem dietatu kupit ovocie alebo mi to nevyda, kazdy den mat obrovsky stres, ci vobec zaplatim ucty a nehrozi mi exekucia, ci kupim zimne topanky pripadne mozem zaplatit dietatu skolky vylet.... aj tak sa da zit, ale otazne je, ci to je zivot. nemusim mat luxus, ani som ho nikdy nemala, ale nechcem denne denne riesit tieto dilemy, myslim, ze to je prirodzene....a davat to za priklada ako vzor skromnosti - no neviem, skusim pre svoje deti daco trochu lepsie...myslim, ze tu mixujes hodnoty rodina a peniaze, ved aj ten, kto chce pre svoju rodinu dostojny zivot, moze mat vztah k svojej rodine a nemusi to byt marnotratny darebak, ako opisujes

ja mam skor menej sympatii k tomu, kto svoju rodinu nie je schopny adekvatne zabezpecit....opakujem, ziadny luxus, dostopjny zivot

jolinka
16. sep 2015

baby inak s tym precenovanim a idealizovanim si "bohateho" zivota v Blave uplne sujhlasim...ak odmyslime ludi s nadpriemernym prijmom, ktorych je samozrejme v Bratislave ako v hl. meste a v meste kde sa sustreduje vacsina institucii a centier firiem viac..

tak v beznom zamestnani si clovek neuzije luxusnejsi zivot v Bratislave nez napr. v Kosiciach ci Presove v pomere prijmy vydaje. My zijeme v Kosiciach, muz je odbornik pomerne dobre plateny, ked sme si raz prepocitavali, ci by sa nam oplatilo ako rodine sa prestahovat do Bratislavy, s tym ze by muz mal vacsi plat /ako realne jeho kolegovia v podobnej pozicii/...tak sme s prekvapenim zistili ze sa nam to NEOPLATI 😉 😉 😉 ano ani zvyseny prijem by nam nepokryl vyssie vydavky, museli by sme predat lacnejsiu nehnutelnost a kupit drahsiu /navysenie splatok/, dalej vyssei naklady na skolku, druzinu, dopravu, atd. A to este naivne ratame so statnou skolkou. 😅

A ludom trebars v skolstve, zdravotnictve, ci st. sprave...kde su podobne platy na celom Slovensku sa musi zit v drahsom meste horsie. 😕

vyhoda Bratislavy je jedine v tom, ze je tam lepsi vyber ponuky prace ako takej, a ze teda si moze sikovny clovek aspon z niecoho vybrat a nemusi brat rovno min. plat za pasom v "otrokarnach" ako tu na vychode, My by sme sli do Bratislavy, jedine v pripade, ze by tu nebola ziadna praca...rozdiel v prijme nie je ani kompenzaciou zvysenych nakladov, a to este nehovorim o vyssom strese a nahanani sa.

petooo
16. sep 2015

@sandra551
@mircalla
Ja nepíšem, že nemáte pravdu ale vôbec ste nepochopili podstatu môjho príspevku 😉 .. ja nepíšem aby ľudia žili pod mostom, alebo aby rátali drobné na ovocie, či jogurty a podobne .. a ja nepíšem, žeby so nechcel zarobiť, čo najviac aby som/sme sa mali lepšie 🙂 .. ale reagoval som nato, že ľudia míňajú veľa peňazí na hlúposti a potom nadávajú, že majú málo peňazí, neviem, čo je na mojich príspevkoch nepochopiteľné🙂 .. či to ,že to píše mladý chalan, to kole oči? 😉

mircalla
16. sep 2015

@petooo pises aj to,ze ludia su ovladani peniazmi a da sa vyzit z ovela menej...reagujem na to

dai
16. sep 2015

@sandra551 super si to vystihla - presne toto riesenie mne vybehlo v hlave ked som citala prispevky od petoo - proste zit niekde na samote u lesa a mat hospodarstvo - sama si spracovat koze na topanky, mlieko, maeso , syry etc... uprimne mne ale aj tu unikaju stale tie hodnoty... ved to je prace ako na kostole - to ze to robia manzelia a deti spolu to akoze tu rodinu buduje ci? ( ja som napr. neznasala nase pracovne soboty na roli - boli sme tam sirokanska rodina a dreli - cele moje detstvo, ziadne hry, ziadne vylety, proste bola rola, bolo sa treba starat - a to uz nehovorim o puberte... cize vsetky nase vylety boli v nedelu kvoli roli - nastastie v nedelu sa nesmelo pracovat🙂 )
Ono ja mam pocit ze na Slovensku sa casto pletu pojmy s dojmami - byt chudobny a skromny je akoze ta vysoka hodnota - tento clovek ma automaticky priority spravne nadstavene, je dobry a srdecny a este neviem ake hodnoty z rozpravok sa mu pripisuju ( inak myslim ze tam tieto povery aj pramenia ) - clovek moze byt velmi bohaty a zaroven velmi slachetny, a velmi chudobny a velmi zlomyselny ( a zial to vidiet aj tu v diskusii - akonahle niekto napise ze ma trosku viac penazi tak sa tu najdu ti co tolko nemaju aby mu vytmavili aky je on zly, ake ma nespravne hodnoty , ved nemoze predsa mat rad svoje deti a rodinu ked vela zaraba 😔 ) Detto sa mi rata ze tu v diskusii je clovek za takeho marnotratneho bohaca oznaceny hned ako zaraba viac ako 1000 euro, neuvedomujuc si ze ked tento clovek zije v BA napr. a prejde za 5 minut do Kitsee, tak ma vlastne tolko penazi ako prvy socialny pripad ktori tam stretne...

petooo
16. sep 2015

@mircalla No áno, ale to oveľa menej, neznamená aby žila zo 400 eur štvorčlenná rodina 🙂 .. ja viem, že táto debata bola zameraná na "dobrý" plat, nie z ktorého reálne ľudia žijú 🙂 .. prišli mi tie cifry prehnané aj tak 😉 .. a to, že sú ovládaní peniazmi je fakt, ale to sa ťažko vysvetľuje 🙂 ..

mircalla
16. sep 2015

@petooo takze chces pausalizovat,ze kto ma vyssi prijem je ovladany peniazmi,ci ako?

simca06022011
16. sep 2015

@baklik tak vacsiba robi 8,5 hodiny... Cize 16:30... A zalezi od prace.. Nie kazdy vie ist o 3-4 prec...skolky su aj u nas poloprazdne o 4tej ale mna to netrapi...ciem za po kopec deti sa pachtia stari rodicia ale jeden nepracujuci rodic. To u nas nie je... Skolka je do 16:30, chodim 16:29 🙂)))) snazim sa pristpo16tej alepravidlo tonie je. Dokonca parkrat som sa chytila s riaditelkou...netrapi ma to...chcu ist domov, verim, ale to ze skolka je do toho casu neznamena ze o tolkej zamkynaju brany...

simca06022011
16. sep 2015

@petooo neviem ci by sisa takto stazoval keby si zarobil nape. 5000 🙂) toto su take reci ako keby clovek co zaeobi na nic ine ani nemyslel :D

petooo
16. sep 2015

@mircalla Vôbec to nie je o príjme peňazí 🙂 ..

petooo
16. sep 2015

@simca06022011 Ty ma poznáš, keď tak píšeš? 😉

simca06022011
16. sep 2015

@dai presne, radsej sa hrat na prosteho a skromneho s ruzovymi okuliarmi ako sa pozriet realite do oci :D

viera27
16. sep 2015

ovladani peniazmi su podla mojich skusenosti skor ludia, ktori peniaze nemaju. Lebo vacsina ich rozmyslania sa toci okolo toho, ako zabezpecit zakladne potreby. Potom musia na ukor rodiny brat nocne, vikendy, sviatky, brigady ...

sandra551
16. sep 2015

@viera27 Presne tak... Keď niekto nemá peniaze, tak o tom hovorí 90% času, prepočítava všetko atď. Je to dosť otravné s takými ľuďmi ísť niekam a podobne, keď celý čas len riešia peniaze.
@dai Presne tie stereotypy neznášam...ale vieš kto ich vytvára? 😀 Tí čo sa chcú uspokojiť s niečím a trošku si tým pohladia dušu. Napr. "Nám netreba príjem, my sme skromní, veľkodušní...", "On je bohatý, musí byť nafúkaný určite" a pod. Toto keď počujem tak sa smejem vždy. Ako keby všetci chudobnejší boli tie najčistejšie duše a všetci čo majú viacej boli nekompromisné svine...
Ale rovnako je to aj s partnermi. Keď je niekto "dobrá partia" tak všetci hneď hľadajú nejaké negatíva, aby ho sfúkli. Nejaký chlap je pekný, tak je hneď záletník a workoholik. A tí čo zarobia málo sú automaticky rodinné typy, oddané... Však klasika naša slovenská 😅 Neznášam to 🙄

simca06022011
16. sep 2015

@petooo nie nepoznam ta, ale rozpravas ako keby si to poznal a citil sa ovladany peniazmi. Pretoze ja sa tak vobec necitim... skor ako to napisala @viera27 prave ti co nemaju su ovladani... Ludia s vysokym platom su maximalne tak ovladani tou pracou co vykonvaju.. ak to ale robia radi.. nie je o com :D

maria1989
16. sep 2015

@sandra551 neznášaš to? tak jedným uchom dnu, druhým von 🙂 alebo sa s takými ľuďmi nestretávaj 🙂 nezmeníš postoj iných, môžeš len ten svoj.

sandra551
16. sep 2015

@maria1989 No je mi to nepríjemné. Tak isto ako je blbé hovoriť o tom čo si kto kupuje a za koľko a "chvastať sa" je toto podľa mňa druhý extrém...

pufa
16. sep 2015

Podla mna je dobry plat taký, kedy nemusíš vôbec riešiť ci niečo môžeš alebo nemôžeš kupit a ešte sa ti zvýši 🙂

dominikav123
16. sep 2015

clovek je divak, ked cita ako ste sa tu obuli do chalana...myslim ze Peto to vobec nemyslel zle, tiez poznam ludi, co v malej rodine zarobia cez dvetisic eur a vecne sa stazuju, ze je to malo, lebo kazdy polrok treba kupit novy iphone a ist k moru a v zime na lyzovacku a rocnemu decku kupit uz treti kociar ... a sorry to mi pride dost na hlavu....

betka239
16. sep 2015
Používateľ betka239 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od betka239.

jaj boze tieto dotahovacky

simca06022011
16. sep 2015

@sandra551 a ja neznasam, ked sa napr. bavim s mamou o napr. cene niecoho a svokra je hned v orgazme, ze ako sa to mozeme rozpravat o peniazoch... ako keby ona zila zo vzduchu :D

sandra551
16. sep 2015

@simca06022011 S mamou a vrámci úzkej rodiny to plne chápem... Ale keď sa ti to deje pri známych a priateľoch, vidíte sa po 2 mesiacoch a oni len toto si idú, tak ma to proste nebaví no...

jonki
16. sep 2015

dobry plat je taky aby po zaplateni beznych vydavkov ostalo na priemerne drahe konicky a dalo sa nieco malo usporit. Aby porucha auta ci odchod velkych domacich spotrebicov nebol existencnym problemom...aby som nemusela detom povedat, ze dovolenku rusime, lebo sme kupili chladnicku. Aby som v teme na MK nemusela tvrdit ze nasa dvojclenna domacnost mina na potraviny 16€ tyzdenne lebo nas to bavi citat letaky a je to super sa takto stravovat...(ta ozaj taka tema bola...a ja odvtedy premyslam kde dokelu tie peniaze minam ze to nedokazem)

otazka pre BA...citala som prispevky ohladom skolok. Ze je s nimi problem chapem...ale to vam nezoberu dieta ani do povinneho predskolskeho rocnika, Aj vtedy musite platit sukromnu v pripade ze by ste do tej statnej stihli dochadzat? Myslela som ze pripravka je uz pre dieta garantovana... 😕 Chapem zase argument ze na jeden rok sa dieta vytrhne z fungujuceho kolektivu a umiestni sa inde len koli peniazom....ze mu bude smutno atd. Len ma to prekvapilo...

dai
16. sep 2015

@jonki ja za seba co sa tych skolok tyka - u mna to bolo aj o dochadzani - cize som pozerala kde by ta skolka mala byt - aby som nejak logisticky sa stihla aj do prace dostat etc. ... a zial velku cast tvorili prave tie otvaracie doby - ja koncim v praci najskor o 17tej ( to odchadzam prva🙂 ), cize potrebujem skolky/skolu do 17.30 ( starych rodicov tu nemame ) - celkovo sa mi taka statna nepodarila najst a ak ano tak uplne v inej casti mesta ako byvame ( dostat tam deti je samozrejme obrovsky problem kedze priority maju deti z mestskej casti do ktorej skolka patri a kedze je celkovo vela deti tak viac menej bez sance...sanca samozrejme bola cez sponzoring ale toto ja odmietam - radcej zaplatim skolku a viem zaco platim ako davat uplatky )
U nas tym ze to bola cudzojazycna skolka ( kedze uz za tie penaize zase chcem aj nejaky value add ) tak to skoncilo tym ze dieta pokracuje aj v skole sukromnej s takym istym vyucovacim jazykom a druhe dieta islo automaticky do tej istej skolky ako prve kedze sa nam osvedcila aj kavalitou aj dochadzanim etc. ...( teraz mam deti v jednej budove, stretavaju sa na dvore, casto ma maly caka v druzine s malinkou ci naopak malinka u neho v skolke - ucitelky ich poznaju a nemaju s tym problem ...)

jonki
16. sep 2015

@dai tieto argumenty chapem, ja som vyslovene hovorila o pripade ze jeden z rodicov stiha dojst do spadovej skolky v case beznych prevadzkovych hodin skolky. Lebo ma zaujala ta info ze nemame narok na skolku automaticky...neviem presne ako to bolo napisane, necitujem....len prve co bolo mi blikla kontrolka...ako to moze byt povinne, ked to nie je garantovane. Ale inak verim ze sukromne skolstvoodhliadnuc od poplatkov ma svoje vyhody. A ak mam riesit sponzoring...tak potom mas pravdu ze platim hoci trochu viac ale presne viem za co.