Aký je plat učiteľa?
zaujímalo by ma, aký plat má učiteľ hneď po vychodení VŠ. a po akom čase (alebo akých kurzoch a pod.) sa mu plat zvýši. 🙂
obdivujem všetkých učiteľov, klobúk dolu pred všetkými. V dnešnej dobe, kde s vysokou školou zarobíte cca 450 eur, učíte tak protivné - niektoré - decká. Máte môj OBDIV 😵
Asi ma tu zožerete 🙂 ale neda mi nereagovať... Ja nie som učitelka, mam len 2 svagriny ucitelky, 🙂 ale moj nazor je taky, že sa až tak nemate na co stažovat, myslim čo sa platu týka. Uvedomte si kolko hodin odučíte a to 45 minutovych! Každu chvilu nejake prazdniny, jarne, jesenne, letne, zimne, polrocne, chripkove, uhelne a neviem ešte ake.... Do roboty idete na siedmu,osmu a podla toho na akej skole ucite idete domov, niektore už o 12:00, o 13:00...
@salo ahoj, týmto príspevkom tu rozprúdiš vojnu!!!! ale dám ti za pravdu, ja mám v rodine učiteľku v materskej škôke, je to rozdiel - MŠ-ZŠ-SŠ a tá je z práce doma už o 12tej, alebo keď má poobedňajšiu, tak o 16tej už v škôlke neni! a plat v roku 2008 mala skoro 16 000 sk.....
ale vieš nerobíme v tom odbore, tak nevieme ako to funguje, si myslím že drvivá väčšina je nespokojná s platom!!!
@beatkab25 svagrina uci na gyme a viem, ze chodievala niekedy domov uz o 12 tej a manzel je chirurg a aj ked odsluzi 8 sluzieb mesacne a v tej sluzbe je 32 hodin v kuse!!!! Ziadne take, ze po sluzbe ( po nocnej) ide domov!! A robi vikendy a sviatky a1500 eur na vyplate teda nemal este nikdy!! Tak sa zobud ty, moja 😉
ja robím v obore, teda v MŠ, a nekončí sa až tak skoro.... my napr. začíname o 6.30 a končíme 12.30, poobede začíname o 11.30 a končíme 16.30 a jeden deň v týždni chodíme do práce o 9.30 , lebo vtedy máme rôzne akcie s deťmi,tak aby bol zabezpečený dozor. V podstate by to malo byť 6 hodín priamej práce s deťmi denne a 2 hodiny sú na prípravu(spolu 8 hod. denne) ale zákon neprikazuje kde tá príprava má byť, takže nemusíme byť na pracovisku. Pri mojej 13 ročnej praxi mám funkčný plat niečo cez 600 eur, aj to preto lebo mám Bc.
@lalinko2010 ja som chcela napisat len svoj nazor, nechcela som rozprudit vojnu. A myslim, ze som nic zle alebo nepravdive nenapisala, ak ano, tak sa samozrejme ospravedlnujem....
@salo ale ved my sa nestazujeme 😉 my sme odpovedali zakaldatelke ake mame palty.....a je fakt, ze tie platy su hlboko pod priemernym slov. paltom (co si myslim, ze je velka hanba dat taky plat ucitelovi)....ale dokazem z toho vyzit 😉 ja by som ti len chcela poopravit.....ze verjnost ako ty vidi len to, ze kedy ide niekto domov a prazdniny...tak ja to uvediem na spravnu mieru.....ano, ucime 45min. hodiny, prestavky, kt. mam vlastne ani nemam, lebo kym dojde do kabinetu, vymenim veci a hned mozem ist nazad, po ceste ma zastavi min. 5 vasich deti, kt. sa venujenm!......takze vlastne nemam prestavku, to, ze idem oducit 45 minut znamena, ze ak ich chcem kvalitne oducit, tak tolko sa aj dom a na tie hodiny pripravujem....k tym prazdninam.....ja neviem, kde beriete, ze sme vsetky prazdniny doma.....ja teda vacsinou prazdnin som v robote a robim plany, pripravujem programy, akcie.....este mi tu niekto vykrici chripkove, wau....(ja za 7 rokov som nic take nezazila)......a kedze ucim na SS, koncime zvycjane ako teraz 14.30.....a to tu este sedima dorabam veeela veci...... ja ti neviem, ale hovorit veci, kt. maju daleko od rpavdy, to chce odvahu.....(a ak ti nieco take tvoje svagrinky vravia, tak sorry, ja len dufam, ze taky ucitel moje dieta ucit nebude......to teda moc reprezentativna zlozka nie je).....a neber prispevok v zlom, len uvadzam fakty na pravu mieru (nestazujem sa 🙂 ) ja svoju pracu milujem a preto ju robim....🙂
@salo ja súhlasím s tvojím názorom čo si napísala, tvoj názor presne, v pohode, nič zlé som s tým nemyslela ja keď som ti napísala.
@susanne6 moja švagriná je Mgr. do škôlky chodí na 7mu, domov ide o 12tej - doobeda šichta, poobede od 10:30hod a domov ide pred 16hod. celé letné prázdniny je doma, tak isto aj iné prázdniny. a popri prechádzkach s deťmi si odskočí ešte domov.....
Asi je to tak, že iný kraj iný mrav!
Ale skôr mám ten pocit, že podstatné je to ako kto ku svojej robote pristupuje - sú učiteľky ktoré sú učiteľky a detičkám sa venujú, ši MŠ, či ZŠ alebo SŠ, predtými klobúk dole, ale aby jedna učiteľka triasla s dieťaťom a vykrikovala : prečo reveš???? si myslím že je o hubu....
@sorciera24 moje svagriny mi nic nehovoria😉Opakujem, je to len moj nazor. Ale jedna z nich si popri praci na SS este rozbehla podnikanie, otvorila si jazykovu skolu, co si myslim, ze by si ,, iny,, clovek, ktory je v praci do 4- 5 dovolit nemohol.
@salo ok, tvoj nazor, ja len,ze vyhlasovat nieco, co nemusi byt pravda a tak ako pises, je trufale a mozes tym urazit 😉 a ja teda poznam kopu ludi, kt. maju akukolvek rpacu a podnikaju, alebo maju 2 ci 3 prace (vsetko zalezi ake prace maju, aj od typu podnikania)....proste od vela faktorov a preto by som si toto netrufla pausalizovat.....
@sorciera24 nemyslim si, ze by som tym co som napisala mala niekoho urazit... Nieje pravda, ze mate kazdu chvilu nejake prazdniny? 😉
@salo prazdniny su pre deti, nie pre ucitelov;) my mame dovolenku, ale aj to len cez letne prazdnyn (nie cele) a cas vianocnych.....inak cez tie tvoje prazdniny pracujeme v skole.....cize prrazdniny maju kazdu chvilu akurat tak deti, nie my.....netreba si mylit pojmy s dojmami 😉
@sorciera24 ale ok, nechajme to tak, nebudeme sa tu predsa hadat, kazdi mame na to iny pohlad😉
@salo to nie je pohlad...to je fakt..... a ano, toto mna napr. uraza, ekd si niekto mysli, ze ucitel ma prazdniny!? lebo je to volovina na entu...
@sorciera24 prepac, ale o tom, ze prazdniny maju deti a nie ucitelia ma nepresedcis, kedze mam ucitelky v rodine:-P
@salo
@sorciera24 Tak napr. moja mama je ucitelka a prazdniny, teda dovolenku, mala vzdy presne tak, ako deti, s vynimkou letnych, ked prvy a posledny tyzden letnych prazdnin este/uz isli do prace, kde ako mi sama povedala, boli vzdy tak max. 3 hodiny, aj to len pokavickovali, pokecali a isli domov..Inak mala vzdy vsetky prazdniny, ci uz jarne, vianocne, velkonocne, polrocne, vsetky presne tak, ako maju aj deti..
Prosim vas, tie co aktualne ucite.. Uznavaju kredity za vzdelavanie aj spatne, alebo musite studovat subezne s tym, ked ucite? Myslim tym, ci sa da uznat, ak je zena doma, urobi si nejake dovzdelavanie, napr. spec.pg alebo jazyk.skolu..ale este neuci, ci jej to uznaju, ked nastupi v buducnosti do prace? Dik.
@salo
@ciusinka opakujem my nemame prazdniny, my mame zo zakona dovolenku! a to, ze vy mate takeucitelky v rodine, ake mate, tym by som sa moc nechvalila, dufam,z e take moje dieta ucit nebudu.....take nemaju co v skolstve robit....inak kde vzala tvoja mam tolko dovolenky, ked zo zakona je 8 tyzdnov? ....ak mam volno v case prazdnin tak bud je to nadrobene nahradne volno alebo dovolenka....nie prazdniny.....vsak je na to zakon....a ked som v praci nesmiem tam byt len 3 hodiny a sorry, ja by som si to ani nedovolila byt menej.....a potom sa taketo ucitelky davaju za vzor.......ze pozdravujem mamicku, dufam, ze taky ucitel je uz na dochodku
@salo presne lekar v ambulancii je tak 3-4hodiny denne a napr.moj gyndos ma v lete aj mesiac dovolenky.pedina detto. a platy dvojnasobok.
Ja nemam ani prestavky od kedy dojdem do roboty az kym neodidem som v triede.je to spec.skola deti nesmu byt same. Ale na zs je prestavka 5-10min.to si akurat zalejes kavu a uz ani nevypijes. A prazdniny? To je predpisana dovolenka.inokedy si ju cerpat nemozeme. Milujem takychto rodicov. Taki co si myslia ze ucitel nic nerobi. Myslim ze v urade hoc do 15:30 by som sa menej namakala.
@maryem to zalezi od zamestnavatela, ci ti uzna a co ti uzna...

@beatkab25 a specialny pedagog je kto? Alebo takto, ucitelka 1.st ZŠ a angličtimou bez praxe v ZŠ patri kam? Dakujem