Aký je plat učiteľa?
zaujímalo by ma, aký plat má učiteľ hneď po vychodení VŠ. a po akom čase (alebo akých kurzoch a pod.) sa mu plat zvýši. 🙂
@usiko prepac,ale velky nesuhlas s tvojim statusom. Toto si moze dovolit povedat jazykar,telocvikar alebo ucitel vseobecnovzdelavacich predmetov. Ja ucim napr uctovnictvo a takmer kazdy rok si robim nove pripravy. Stale sa menia zakony a kedze si nemozem dovolit ucit deti somariny,tak makam. A nestazujem si. Ale iba preto,ze mam manzela,ktory to financne zatiahne. Naozaj der tisch ostane len der tisch. Aj drepy sa neinovuju a nemenia. Ked som doma cez velkonocne prazdniny opravovala maturitne pisomky 8 hodin v kuse,tak som sa s prepacenim potom pozvracala,co som bola vycerpana. A ja viem makat fyzicky aj psychicky ako kon. Takze ked si myslia aj ostatni,ze mame tolko volna,tak velky omyl. Milujm svoju pracu,ale nie je fin. ohodnotena. A poviem ti, ze mam studntov,ktori sa stal pytaju. Pardon,nepise mi e,taj tie chyby. Chodime na olympiady z ucta,sutaze a to je cas mimo skoly a nezaplatny.
@katka26021974 Ale to je kazdeho volba...ked sme studovali, tak sme vedeli do coho ideme, nie? ak robis olympiady pre deti, tak tiez vies ze je to nezaplateny cas a ak sa stazujes, tak naco to robis...? to ma najviac niekedy bavi..ako mnohe ucitelky svoju pracu miluju, ale postazuju sa na plat, na deti, na mimoskolske aktivity, na to ze prazdniny su vlastne dovolenka, na opravovanie pisomiek atd......ja som ucitelka, t.c. na materskej a nestazujem si, situacia je taka aka je...to ze lekari su jake svine a drzia spolu aj na ukor zdravia pacientov ale vydobiju si vyssie platy....ucitelky su, /som jednou z nich/ s prepacenim sliepky.....pretoze intrigovat a klebetit a rozkazovat, to by robili, ale ked treba bojovat za platy, tak sa neda, lebo kvoli detom nemozu....a lekari sa starali ci vase dieta nebude potrebovat pomoc, ked strajkovali a davali hromadne vypovede? nie.....takze: ucitelia nikdy nebudu mat platy ako lekari, aj keby si zasluzili a zasluzili by si, pretoze nevedia drzat spolu, len sa stazuju, ale len tak 'medzi 4 ocami'sususu, aby nahodou nejaku nevyhodili z prace alebo co.....pre ósy''opakujem: aj ja som ucitelka, ale na rozdiel od niektorych, nepostradam sebareflexiu....
@usiko a kde sa tu niekto stazoval? len uvadzame fakty, co vsetko robime, to nie je stazovanie..... aked to nejaka ucitelka nerobi, tak to tiez o niecom vypoveda;) (ale akot ak citam, asi zacnem "ucit" ako niektore ucitelky....cize nebudem robit nic.......a bude to este lepsie🙂) ....ja musim doviest vsetky deti k maturite, aby vsetky z toho predmetu zmaturovali (nehram sa s 5timi slovickami na hodine cudzieho jazyka)....deti sa pytaju, su zvedave, vedia komunikovat a ja som teda este rovnaku hodinu nezazila (aj ked tema bola rovnaka, ci podobna).....kazdy si vyzaduje iny pristpu, inu pripravu......ale to je tiez o pristupe ucitela......a aby si to zase zle nepochopila....ja sa nestazujem, len pisem ako to je...... (proste reagujem halvne na niektore tu pisane bludy o kavickovani.....proste nieco take povedat.....keby som take cosi robila, idem sa rovno od hanby zakopat....)....cize ja sa nestazujem na svoju pracu, ale na ludi, kt. maju skreslene predstavy.....
p.s: ak si ucitelka a zodpovedna ucitelka, tak musis vediet, ze exkurzie, vylety....znamenaju pre ucitela byt jednou nohou v base.... (ze volno.... idem na 3 dni na vylet a cele noci nespim..... ak mas nejaku zodpovednost a si si toho vedoma, tak vylet, exkurzia pre ucitela rozhodne "vyletom" nie je)
Keď som nastupovala na zš, nástupný plat som mala v čistom asi 460€, ak sa dobre pamatám, a mala som aj triedu. Nadčasy mi platiť nemohli, takže som mala plno náhr.volna, ktoré som nemala kedy vybrať...Učila som po-ut-stredu- vždy 6hodín v kuse, v stredu 7hod. v kuse a piatok 5hodín. Keďže som učila "monitorové" predmety, mala som čo robiť, opravovať každú chvíľu "štvrťročky" a iné písomky a vyhodnocovať ich. Mali sme v triede viaceré integrované deti, plus nejaké deti s IŠP, ktoré sa vyučovali poobede. Mala som všetky ročník 5-9, viaceré triedy z jedného ročníka boli iba ôsmaci.
Bolo to už dávnejšie, ale pamätám sa, že vždy som prišla domov s migrénou a išla som si hneď chystať veci na ďalší deň. A najmä na konci šk.roka roka som nič iné nerobila, len vymýšlala, čo s deckami na hodine vymyslieť...
Nechcem to tu nejak popisovať, koľko som mala roboty, veď ju máte všetky, ktoré učíte a dobre to poznáte...
Ide o to, že najprv mi to neprišlo nejak strašné, mzda za tú prácu, lebo ako bývalá vysokoškoláčka (vtedy som tolko penazí nemala) som bola celkom rada, že zarábam. Neskôr mi to však nestačilo, kreditový systém štúdia sa mi zdal smiešny - chodiť vo volnom čase (alebo ešte horšie-počas pracovnej doby a nechať sa zastupovať) opäť sa vzdelávať v IKT a pod., ked som len teraz skončila VŠ, je podla mna hlúposť...
Fajn, máme trocha viac dovolenky, ako iní ľudia, ale vybrať si ju možem len cez prázdniny...
No, nakoniec som najmä kvoli platu, podmienkam (škola mi nedala ani ten papier, na ktorý som deckám kopírovala amteriály, kedže dobré knihy nemali... ), a, prepáčte mi, ale za taký plať som sa nemala chuť nervovať s rómskymi deťmi, ktoré mna, aj celú školu majú na háku a ani riaditel, ani policajti s nimi nič nenarobia...Na absolventa na mna toho teda bolo celkom dosť, vidieť tú realitu na škole...A ak by som ostala na škole dalšie roky, asi by som na vlastnej koži pocítila, čo je to syndróm vyhorenia....
Tak som zo školstva odišla, našťastie som si prácu vedela nájsť, a mám kľud, robím si svoju prácu za vyššiu mzdu, síce som v práci omnoho viac hodín, čo mi však neprekáža...a menej dovolenky, ale s nikým nemusím robíť poriadky, počúvať za chrbtom hanlivé slová od drzých výrastkov....
Od určiteho veku som vždy chcela byť učiteľka ale nikdy som nechcela dopadnúť ako frflajúca osoba, sťažujúca sa na plat a podmienky. Môžem okašlať celé školstvo..Ale je to ťažké, pretože robota je cenná a niekedy sa iná práca nájsť nedá, tak treba vziať, čo je...Ja ešte deti nemám, takže ak raz budem mať, možno sa opať poslušne vrátim do školstva, pretože to je popri deťoch na pracovnú dobu dobrá práca, ktovie..Ale za každú cenu, teraz, nie......
Ahoj, odporucam pozriet stranku Platy.sk
@usiko s tym ze je to brnkacka nesuhlasim ale to s tym strajkom 100bodov... Ja som bola na md ked sa strajkovala a u nas robili uz druhy den,lebo si nemozu dovolit prist o plat-ok beriem mnohe su same s detmi ale s takymto pristupom nam daju h...o a nie vyssi plat... Doma som vtedy zurila... Aj tie spravy:"nemozme strajkovat lebo co deti (a co moje dieta z takeho platu?!?!)...alebo nemozme si to dovolit". A neucitelia sa nam rehocu a pravom.lebo ten strajk bol akurat tak trapny.
@sorciera24 súhlasím s tebou 🙂
@usiko ak si vôbec učiteľka, tak potom sa podľa mňa zaraďuješ svojimi príspevkami presne k tým učiteľkám, čo nedržia spolu a kydajú na seba navzájom ( k tým, čo odsudzuješ) - možno sa mýlim, ale ja mám taký dojem
týmto samozrejme nemyslím to,že si tu mala každý proučiteľský príspevok obhajovať a vychvaľovať
ale tak nejak cítim - napriek tvojim zátvorkám a vysvetleniam, že si náročná, perfekcionistka,..- že sama považuješ učiteľky za osoby, ktoré sú síce neohodnotené, ale zas sa ani nenarobia
a keď si už taká perfekcionistka, tak veľká chyba a podľa mňa nie perfekcionizmus - mať nejakú "univerzálnu prípravu" a používať ju x rokov v rovnakých ročníkoch (spomínala si)
nuž, neviem, či ti niečo hovorí rôzne zloženie tried
ešte som sa nestretla v praxi, žeby som mala rovnako intelektovo napr. 5x tretiakov
ani počtom, ani intelektom, ani zložením chlapci/dievčatá, ani správaním a pozornosťou nikdy nie je "rovnaká" trieda a neopakuje sa
takže jedna príprava (aj keď nemusí byť papierovo spracovaná, stačí v hlave 😉 ) sa u poctivej učiteľky neopakuje dokolečka
treba prispôsobiť schopnostiam danej triedy, ušiť na mieru
ale nebudem tu také niečo vysvetľovať učiteľke
každá robí,ako najlepšie vie
každá znesie inú záťaž-každá má v triede iný počet problémových žiakov, takže súdiť netreba 🙂
a NIKTO sa tu nesťažuje, len normálne debatuje
takže neviem, kde si ty našla sťažovanie sa 😉 🙂
@sharlotta Ked je to na VS take nenarocne, tak preco sa namahas na ZS a SS? 😝
@beatkab25 Neviem, ucila som aj na Slovensku na VS, teraz v CR a protekciu som nikdy nemala, stacili mi moje vysledky ... takze to mozno bude skor o tych schopnostiach ... nie kazdy ich ma a nie kazdy si to prizna. 😵
@beatkab25 Matematiku, a stale ju ucim a bavi ma to 🙂 ... moje vyjadrovanie sa Ti nepozdava? ... kolko ludi, tolko chuti.
@beatkab25 A Ty ovladas nejake kriteria, ako sa ma vyjadrovat ucitel matematiky alebo fyziky? ... hmm ... celkom by ma zaujimali 🙂
@zuzkaanicka Na ZS som ucila pocas rodicovskej na skrateny uvazok, pretoze to mam hned vedla domu a cez volne hodiny som odbiehala malu nakojit...a na SS som ucila pred materskou a po materskej sa prave chystam ist ucit na VS,ak vobec ostanem v skolstve. A netvrdim, ze je to prechadzka ruzovou zahradou, viem, ze je kopec roboty,ale s malymi detmi je najvacsia makacka. Na strednej je to lepsie tym, ze tie decka su uz samostatnejsie a uz sa az tolko nenamakas,no zase musis riesit situacie, ktore su obcas pod ludsku dostojnost a niekedy mas sto chuti tomu zasranovi vylepit,ale musis sa ovladat a neznizit sa na jeho uroven. Na VS tieto veci riesit nemusis, studenti su tam,pretoze chcu a vyucujuci nemusi pocas prednasky riesit hluk a disciplinu a este k tomu si o teba nepride obtierat hubu, urazat ta a kecat ti do vykonu tvojej prace kazdy rodic, co ma v riti dieru....
@sharlotta Ja som spokojna tam, kde som, mne praca na VS max. vyhovuje ... ale ucila som aj na gymnaziu a teda mam s cim porovnat ... samozrejme, zalezi od odboru, v ktorom sa clovek pohybuje, mozno su VS, kde je to menej narocne, na takych som neucila ... mozno bude fajn, ked napises po par semestroch na VS ... ja sa nestazujem, ale zaraza ma, ked niekto, kto na VS neucil, napise, ze tam je to menej narocne, ako na ZS a SS, lebo na ZS a SS uz ucil 😉
@zuzkaanicka porovnala som to, co viem. Odkial vies, ze som neucila? Ked si robis PhD., tak musis aj nieco oducit...Povedz mi, ci som nepouzila pravdive argumenty.
@sharlotta A este k tomu 3-mesacnemu volnu, mam 40 dni dovolenky a ak si dobre pamatam, tak tolko maju aj ucitelia na ZS a SS, mozno sa mylim, ale 3 mesiace z toho nevyrobis 😉
@sharlotta Mozno som nieco prehliadla, o Tvojom phd som sa dozvedela az teraz. Ale ver mi, je rozdiel ucit ako doktorand a byt interny zamestnanec. Ak si niekde spominala, ze si ucila na VS, tak prepac, prehliadla som. Videla som Tvoje prispevky a pisala si tam iba o SS a ZS.
kočky necitala som celu debatu, iba nieco som zahliadla ze sa neda tak lahko ucit na VS ...ja som ucila na VS (aj počas PhD studia aj po ukonceni) ...a ak to spatne porovnam ...ono je to jednoduchsie z tej strany ze proste ti studenti su tam dobrovolne...nie si pripraveny na cvika/labaky - mozes ist...je to tvoja volba...nezajimalo ma vyhovorky ..kdezto na SS, ZS treba riesit aj zabomysie vojny, deti ked su nepripravene a drze, musia ostat v triede, nemozem ich poslat na chodbu....metodika je celkovo tazsia ...ale, na VS je zas tazsie to ze clovek musi byt ucasny roznych projektov, pisat clanky, robit vyskumy...a ked prednasate a vidite ze nik z tych uz dospelych ludi vas nepocuva- rozmyslate ci tak trepete alebo .... 😀 vsetko ma svoje pre a proti ...
@zuzkaanicka este nemam PhD. Urcite je to rozdiel, samozrejme. No aj my sme mali 40 dni dovolenky, ale volna podstatne viac, aj ked sme si ho museli nadrobit 😉
@sharlotta To je fajn, ze sa zhodneme na tom, co pise @pink_lady
Ja som reagovala na tento Tvoj prispevok a teda, mozno si sa vyjadrila vtedy nepresne a myslela si to inak, ale tu prave pises, ze na VS je to menej narocne:
Ano,skoro 3 mesiace...Ked sme niekoho potrebovali v juni zohnat uz nebola sanca,to uz boli dovolenky. Byvala kolegyna tiez robi na VS...Nehovorim, ze cez semestre je to leharo, ale urcite menej narocne, ako s malymi deckami a riesit pubertalne prejavy.
To bol jediny dovod, preco som sa ozvala 🙂
@sharlotta Proste kazda praca ma svoje vyhody a nevyhody, idealna neexistuje ... ja mam to stastie, ze som si kedysi dobre vybrala a dufam, ze mi moja praca ostane navzdy konickom 😵
@zuzkaanicka ano, je to menej narocne z toho hladiska, ako uz opisala @pink_lady a aj ja.
@sharlotta Len pracu nemozes posudzovat len z jedneho hladiska, to je zase to, co sa Ti snazim vysvetlit ja 🙂
@zuzkaanicka Ved ja som pisala, ze viem, ze to nie je leharo, ale je rozdiel robit si svoju pracu v klude a ked sa k tebe ludia spravaju s uctou a je rozdiel prvych 15 minut riesit disciplinu, prekrikovat a nakoniec si ty ta zla, lebo TY si ich to nenaucila. To, ze ONI nedavali pozor je bezpredmetne. Na VS si odprednasas svoje a ci si robili oni poznamky, ci pochopili, ci davali pozor....ta nemusi zaujimat. Je to ich zodpovednost.

@usiko presne si to vystihla 🙂 vzhladom k prinosu pre spolocnost, tj nase deti, su ucitelia podhodnoteni, to bez debaty, ale frflat, aku maju narocnu, namahavu, tazku, priam heroicku pracu a kolko casu v nej musia travit, to mi pride uz pritiahnute za vlasy. Ako to uz bolo vyssie spominane, bud si vazim pracu, aku robim, alebo, ak sa mi nepaci, tak ju zmenim.