icon

Aký je plat učiteľa?

leela123
24. aug 2012

zaujímalo by ma, aký plat má učiteľ hneď po vychodení VŠ. a po akom čase (alebo akých kurzoch a pod.) sa mu plat zvýši. 🙂

farmacka
17. nov 2013

kazda praca ma svoje plusy aj minusy..ja tiez ucim, na VS, plat je pravdaze velmi nizky oproti mojim spoluziakom, co neucia na skole, clovek musi nakupovat len v zlavach, 🙂 ale zasa mam ozaj viac volna denno-denne ako ini pracujuci ludia, aj dovolenky v roku...a clovek je sam sebe panom pri praci, da sa povedat, no a robit s mladymi inteligentnymi ludmi je velmi prijemne, ked to porovnam s pracou s chorymi, strankami a podobne...

zuzkaanicka
17. nov 2013

@farmacka Tiez ucim na VS, praca ma bavi, nikdy som sa nestazovala, ale nemam rada, ked sa niekto do ucitelov obuva a s tym pitim, tak to islo o provokaciu 😉 ... mame to na VS ine, ale rozhodne to nie je ziaden veget, ako si mnohi myslia ... mame menej vyuky ako na ZS, SS, ale to suvisi s tym, ze sme vedecko-pedagogicki pracovnici a toto si mnohi neuvedomuju, lebo vyskum nerobia (asi si zle precitali prac. zmluvu)

maznacik007
17. nov 2013

@sorciera24

bud montessori.sk alebo waldorfskú skolu. k demotivacii kvoli platu tak tomu ja neverim ...dost som teraz chodila po nemocniciach s malym ... a tie sestricky mali rovnaky plat podla tabuliek a niektore boli uplne uzasne a niektore ....

a ja uznavam ze neschopni ludia su aj v inych povolaniach aj v sukromnej sfere ale teda v skolstve je ich koncentracia vyssia... podla mojich skusenosti...

zuzkaanicka
17. nov 2013

@maznacik007 Este k tym vztahom na pracovisku ... tiez mi niektore kolegyne a kolegovia idu na nervy, ale razim teoriu, ze do prace sa nechodim kamaratit ... mam tam svojich studentov a preto tam som 😉

sorciera24
17. nov 2013

@maznacik007 lebo si tam pracovala.....ja mam skusensot, ze vsade vidim rovnaku koncentraciu ci normalnych, ci debkov;).....takze podla jednostranneho subj. pohladu by som nesudila 😉

zuzkaanicka
17. nov 2013

@maznacik007 S tou koncetraciou neschopnych v skolstve to moze byt aj tak, ze poznas viac ludi, ktori pracuju v skolstve ako napr. v hutnictve 😉

zuzkaanicka
17. nov 2013

@sorciera24 Tak toto bola snad telepatia 😀

maznacik007
17. nov 2013

@zuzkaanicka
@farmacka

vy mate svoje skolopovinne deti? v akych rocnikoch? chodia radi do skoly?

zuzkaanicka
17. nov 2013

@maznacik007 mam piatacku, do skoly chodi rada, chodi do statnej, ale do jazykovej triedy-takze do vyberovej. Samozrejme, tiez obcas pocuvame, ze jej ucitelka vadi ... to je normalne ... vidim, co preberaju a ako to preberaju a som spokojna ... netvrdim, ze vsade je to tak, uz som pisala, ze nedam ruku do ohna za vsetkych ucitelov ... ale ani netvrdim, ze to skolstvo je cele uplne nanic a vacsina ucitelov tiez ... je pravda, ze nezijem na Slovensku, ale som v kontakte a nie je to tak davno, co som tam zila a vtedy som mala celkom slusny prehlad o skolach a specialne o vyuke jedneho konkretneho predmetu 😉

maznacik007
17. nov 2013

@zuzkaanicka ja tiez netvrdim ze je to tu uplne zle .... ale proste mi niektore veci vadia ..nemam rada ked sa deti ucia memorovat namiesto rozmyslania... nemam rada ked ucitel nevysvetli ucivo na matike a da ho cez jesenne prazdniny prepisat do zosita... a tak .. a to mam velmi sikovne dieta ktore sa uci samo ...

a to uz nehovorim o tom ze sa zatvaraju oci pre sikanou v skole ... akurat sme to vcera riesili s priatelmi o ich dcere....

ale teda este raz je vela skvelych ucitelov ale bohuzial su casto utlacani jednak vedenim a jednak kolegami lebo v skolstve je stale este komunisticky pohlad aby niekto nevytrcal nerobil viac lebo budeme musiet aj my... neupozornoval na zle a pod... vid pripad ucitela v kosiciach kt. upozornil na nehospodarne konanie a jeho prepustili a vlastni kolegovia sa ho nezastali...

farmacka
17. nov 2013

@zuzkaanicka plne s tebou suhlasim..co sa tyka pitia, ja ziadne skusenosti s alkoholom na pracovisku nemam, a to pracujem temer 20 rokov.. to je o ludoch, nie pracovnom zaradeni..pravdaze praca na vs nie je len ucit, ale robit aj vyskum, mna to preto bavi, ze je to take roznorode.. je to slabo platene, clovek z platu vela nenavyskakuje, ale zasa je tu ozaj vela volneho casu, clovek pracuje v case, ked ma naladu a chut.. a 9 tyzdnova dovolenka je super vec! ja mam tri deti, a ked niektore ochorie, staci mi zavolat do prace, ze sme chori a beriem si dovolenku, nemusim riesit, kto bude s dietatom doma, alebo chodit chora do prace.. keby nejaka praca mala iba negativa, asi by tam nikto nepracoval.. ja som momentalne vlastne spokojna 🙂 ..

zuzkaanicka
17. nov 2013

@maznacik007 A bola si v skole za ucitelkou, ked sa Ti nezdala vyuka matematiky? ... ja som bola (prve dva roky chodila dcera do inej skoly, potom urobila prijimacky do tejto vyberovej triedy) ... proste som s vyukou matematiky bola nespokojna, tak som isla a vysvetlila ... samozrejme, keby som s matematikou nic nemala, tak by som si to netrufla, ale mam a preto chcem, aby dcera v skole dostala to, co dostat ma ... je jasne, ze doma by som ju to mohla kedykolvek doucit, ale nie kazdy taku sancu ma, preto som to nenechala tak ...

zuzkaanicka
17. nov 2013

@farmacka aha, tak ja cez semester s dietatom doma nemozem kedykolvek ostat... ale za vyhodu povazujem to, ze ked neucim, tak tam byt v takomto pripade nemusim a vzdy sa dokazeme s manzelom prestriedat ... proste oducit si musim a inak si ostatnu pracu mozem urobit kdekolvek 😉

maznacik007
17. nov 2013

@zuzkaanicka je to mlady ucitel a diskusia nie je mozna, resp. ja som asi neni pre neho relevantna ... (mam ten predmet vystudovany,dlhsiu prax a tak)
riesim to tak ze sa venujem dcere sama v tejto oblasti, pracujem z domu viem si spravit na to priestor... je to pre mna schodnejsia cesta.... a neriesim to ze dostane dvojku lebo neuvedie postup riesenia presne ako on chce ale pride na to inym sposobom ... a pod.
ak sa uci napr. na dejepis tak ju ucim ze nemusi hovorit presne len to co ma v zosite a v takom istom poradi ako sa to podla p. ucitelky ma, ale pozrieme si na googli obrazky z altamiry ucim ju hovorit vlastnymi slovami... doplnat si vedomosti na nete, pozriet si na youtube ako sa restauruju stare listiny... a tak..

farmacka
17. nov 2013

@sharlotta ja ucim na vs..praca na zs a ss a ucit na vs sa tazko porovnava, ucitelia vs nie su typicki ucitelia, u nas je ucenie len urcitym doplnkom prace, zaklad je vedecko-vyskumna cinnost, pisat odborne clanky, chodit po konferenciach, robit vyskum.. takze ja by som to neporovnavala, je to skoro ako porovnavat lekara a ucitela, aj ked pravdaze nie celkom.. co sa tyka vyuky, pravdaze disciplina inteligentnych a dospelych ludi je ina ako deti, zasa temy su ovela narocnejsie a otazky zo strany studentov tiez.. na vs su o nieco vyssie platy a ovela mensie uvazky, ako na zs a ss.. ja som v praci spokojna, aj ked chudobna..ale musis priznat, ze vzdy tvrdim, ze ja by som za tie platy v ms, zs a ss pravdepodobne nerobila.. zvladnut dnesne deti je narocne a uvazky su vysoke, plus tie naroky na zvysovanie kvalifikacie..a clovek je stale zaplateny ako chudak..

farmacka
17. nov 2013

@zuzkaanicka tak nieco podobne som mala na mysli.. my ucime viaceri to iste, takze sa da dohodnut aj na zastupovani, vymene vyuky..a pravdaze, ked neucim cez semester, volno koli chorym detom nie je problem..

beatkab25
Autor odpoveď zmazal
zuzkaanicka
17. nov 2013

@maznacik007 Tak mne proste nedalo, ked som videla, ako riesia slovne ulohy ... tak som to pana ucitela isla naucit 😅 ... znamky nie su dolezite, na nejaku dvojku sa kludne vykasli, na prijimackach sa ukaze 😉 ... ale pokial to rodicia nechaju tak, tak potom nie su ucitelia nijako nuteni robit lepsie ... keby som tu matematiku neucila, tak by som za nim nesla, ale v mojom pripade to bolo opravnene "doucovanie"🙂

farmacka
17. nov 2013

@sharlotta ano, davam ti za pravdu, ze na vs nechodia rodicia orodovat za ziakov, takze o to je to pravdaze prijemnejsie 🙂

zuzkaanicka
17. nov 2013

@farmacka U nas je problem v tom, ze nie je ten, kto by isiel za Teba ucit a vyuku si vymenit nemozes-tu to proste nejde, takze jedine mat manzela, s ktorym sa dokazes prestriedat, alebo zaplatit par hodin opatrovatelke 😉

maznacik007
17. nov 2013

@beatkab25 typicky komentar zakomplexovanej pani ucitelky.....

@zuzkaanicka ja mam matiku a informatiku a s tou aj nadalej robim a v tej oblasti sa dcere teda venujem, ju to bavi a je v tom vyborna.... a v tom ju chcem podporovat nadalej... 😉

beatkab25
Autor odpoveď zmazal
maznacik007
17. nov 2013

@beatkab25 zverejni kde ucis... a asi tieto metody kazdy ucitel nepouziva ked to musim svojej dcere vysvetlovat sama ... kludne tu mozeme dat do fora otazku kolko ucitelov vedie deti k tomu aby si vyhladavali zdroje vedomosti aj inde a nie len memorovali nadiktovane texty zo zosita a mozno by si bola prekvapena odpovedami.

viac nemam co diskutovat, ja som otvorena k diskusii ale na partnerskom principe a nie nad tym ze niekto este nepochopil ze rodic je partner a nie nejaky chudak co uceniu nerozumie a jedine tak moze poslat eurace na dalsie prac. zosity a na rozne fondy.

beatkab25
Autor odpoveď zmazal
sorciera24
17. nov 2013

@maznacik007 ja ucim na gymnaziu a na mojej hodine sa nestane, ze by som chcela memorovane vedomosti, ci diktovala poznaky (a to ucim vyslovene take predmety SJ-OV).....vediem deti k tomu, aby si vedli povedat vlastny nazor, aby si ho vedeli vyargumentovat (cize ucim ich mysliet).....to je ovela dolezitejsie ako ucit sa spamati......vzdy novi zaici sa ma na SJL pytaju, ze kolko basni sa budu ucit naspamat?.... 😕 a ja, ze: ani jednu, podla mna nema zmysel sa ucit naspamt nieco, ked ani nevedia o com hovoria a aky ma ten text vlastne zmysel pre zivot..... ( na OV vyslovene pracuejme s aktualnymi info, kt. si ziaci pripavuju a prezentuju, vyjadruju sa)....filozofia je narocnejisa, ale prave skrz nu sa da detom ukazat aka je dolezita pre myslenie....ale suhalsim, chce to ten spravny psitup ucitela, aby im uakzal tuto cestu, ze takto to ide! .....

farmacka
17. nov 2013

@maznacik007 ano, mam dve skolopovinne deti, obe na osemrocnom gymnaziu a chodia radi do skoly, sme vsetci spokojni..mozem povedat, ze na osemrocnom gympli je lepsie ako na zs obom.. 😉

farmacka
17. nov 2013

@zuzkaanicka aha, ja ucim cvicenia, kazdy tyzden ina tema, ucime to vsetci asistenti, cele dni, takze vymena vyuky nie je problem..

lalia76
17. nov 2013

@maznacik007 skor ako zacnete upozornovat na gram.chyby, spocitajte si tie Vase vo Vasom prispevku. A este nieco. Z Vasich prispevkov mi vychadza, ze nemate ani sajnu ako to v skolstve chodi. Alebo to uz muselo byt velmi, velmi davno ked ste v nom posobili.

maznacik007
17. nov 2013

takze mi to tu vychadza zatial tak ze ju mam dat na osemrocny gympel... 😝 😅 moja je piatacka a vlastne teraz z tohto rocnika sa uz ide na osemrocko ... no budem rozmyslat ...
@beatkab25 anglictinu maju vybornu presne s tymto pristupom ako popisujes... takze mozno to bude aj o predmete...kto vie... alebo mozno tym ze anglictinarky su povacsinou este neni v preddochodkovom veku.

no vsak uvidime....

maznacik007
17. nov 2013

@lalia76 prosim????? co mate za problem???? kde upozornujem na gram. chyby... ja sa netvarim ako vseveduca...... ale zjavne ma niekto problem s konstruktivnou kritikou...

ja mam veru sajn ako to v skolstve chodi ... 😀 😀 😀 😀 a to vidiet najma podla toho ako reagujete aj vy na moje prispevky... co ako konkretne mate na mysli je ze je mimo reality....