Aký je plat učiteľa?
zaujímalo by ma, aký plat má učiteľ hneď po vychodení VŠ. a po akom čase (alebo akých kurzoch a pod.) sa mu plat zvýši. 🙂
@farmacka A ako ste na tom s vyskumom? ... lebo pri takych nizkych uvazkoch by som cakala nejaky spickovy na svetovej urovni ... u nas samozrejme vyskum je, hoci mame vsetci vysoke uvazky ... samozrejme nie kazdy ma super vysledky, ked sa to spriemeruje, tak je to taky lepsi priemer 🙂 ... taka klasika, niektori nepublikuju nic, niektori na urovni CR a par na takej lepsej urovni-tipujem, ze takto je to skoro vsade 🙂
@zuzkaanicka zubari maju mierne odlisnosti, inak maju pravdaze vsetci medici rovnaku farmakologiu 🙂 ano, dva semestre a skuska.. zabudla som: u nas maju ludia vyssie uvazky ako ja, ti co ucia v anglictine zahranicnych studentov, ale za to su priplatky a ten zakladny uvazok sa deli pre vsetkych rovnako, ti zahranicni su takpovediac navyse a navyse peniaze.. v ramci vyskumu sme na fakulte tusim druhy v poradi 🙂 tak nas je momentalne relativne dost na katedre, ucievali sme aj nemedikov, sestry a laborantov, to dnes uz nie je, takze tak to vychadza..
@farmacka no, tak u nas co sa vyskumu tyka, tak ludia z nasej katedry sa umiestnuju v prvej desiatke v ramci univerzity, ale takto by som sa na to nedivala ... to je take relativne porovnanie 😉 ... v kazdom pripade aj z tejto debaty vidno, ze sa nedaju platy len tak porovnavat ... ak mate polovicne uvazky a vyskum zhruba podobny, tak potom by tomu umerne mali ist aj platy a tie asi polovicne nemate 😉 ... nas sef by vam to hned vysvetlil-polovicu ludi by prepustil a ti, co by ostali, tak by mali slusne platy 😅 ... no, ale tak ja som spokojna tam, kde som a Ty asi tiez a to je podstatne 😉
@farmacka Mne potom z toho vychadza asi tolko, ze ucitelia na ZS a SS na Slovensku maju v porovnani s ceskymi kolegami malo-tam su tie uvazky a povinnosti takmer totozne a platy o dost nizsie ... ale kedze kazda VS ma ine zvyklosti, tak potom platy VS ucitelov sa takto jednoducho porovnavat nemozu a teda sa neda hned pisat, ze my v CR to mame lepsie zaplatene 😉
@zuzkaanicka presne ako hovoris, toto tvrdim aj ja, ze polovica ludi s vyssim pracovnym nasadenim a plat dvojnasobny.. 🙂 😉 ale kedze som po materskej a mam tri deti, tak mi to momentalne vyhovuje aj takto 🙂
@farmacka len ja sa uz teraz necudujem tym reakciam na ucitelov VS tu na MK 😉
@bonnie1 v druzine su druzinarky, ale inak suhlasim 🙂 ... niekto vidi raz jednu ucitelku ist skor domov a uz to zobecni na vsetky a kazdy den ... ale verim, ze su aj take, co chodia skoro, len je mozne, ze tu agendu a pripravu si robia potom po nociach a to uz nikto nevidi, resp. vidiet nechce.
Inak po novom musi kazdy ucitel byt v robote 8 a pol hodin.aj ked ma v ten den len 2hod. U Nas je to o nicom.my nemame kabinet ani zborovnu,lebo nase deti nemozu byt same ani cez prestavku. V praxi to znamena ze aj ked o 1nej doucim.budem tam do 3tej a budem sediet v triede plnej deti kde uz oni maju druzinu. Naco je to dobre? cista strata casu. Pripravy si tam neurobim je tam hluk a o nejakej psychohygiene nemoze byt ani reci.ked tam uz sedim neda mi to nezasiahnut v pripade potreby a to uz pritom deti na starosti nemam.je tam vychovavatelka.
@zuzkat1 No, zjavne niekto nevie, co uz ma vymysliet 😠 ... toto je fakt ohromny napad, ako ucitelom sprijemnit zivot ... urcite to vymyslel niekto, komu ide o skvalitnenie vyuky 😝
@zuzkat1 no neviem, mám známeho učí na gympli a ten je doma vkuse ... niekedy ide na 10tu do práce, leboo ráno má dve hodiny volné, inokedy je už o pol druhej doma ... ked má medzi hodinami volno tak je vkuse mimo školu a za takýto "volnorežim" zarobí 600 v čistom ... myslím si, že si nemá na čo sťažovať ...
@marek1960 Pozri, ja si dnes domov prinesiem okolo 350 pisomiek ... je pravda, ze budem dnes ucit iba 3 hodiny ... este stale zavidis? 😝
@zuzkaanicka Samozrejme kto iny? nejaky uzasny teoretik🙂 nestvalo by ma to az tak keby sme mali kam ist si sadnut prec od deti. Urobit si pripravy,vypit kavu,vypisat papiere.ale tam to nejde. V hluku medzi detmi. A stale pani teoretici navysuju aj pocty deti. Je to o hubu. Udrzat poriadok a aj ich naucit to ucivo.kazdy ma specificke problemy a ked sa to spoji tak na konci dna ledva trafis do postele.mam rada svoju pracu nemenila by som.ale teoretici hadzu polena pod nohy.
@zuzkat1 vidis, a uz sa jeden zavistlivec hned ozval 😅
@zuzkaanicka ja len nechapem ze preco nejdu ucit ked tak zavidia.
@zuzkaanicka no kde ako . niekde su niekde nie..
@zuzkat1 No, prave som mu chcela napisat, ze ak sa mu to tak paci a ma patricne vzdelanie, tak moze ist robit znamemu kolegu a ak vzdelanie nema, tak sup, sup do skoly a nemusi zavidiet 😅
@bonnie1 mali by byt, ak nie su, tak potom zrejme tie ucitelky preberu ich funkciu, ale potom su snad za to aj zaplatene-ale nepoznam taky pripad, tak som ticho 😉
@marek1960 kolko si Ty oducil, ze si taky odbornik na ucitelske povolanie? 😉
@zuzkat1
@zuzkaanicka
dievčatá, skúste si ešte raz a pomaly prečítať môj príspevok 😅 možno ma potom pochopíte 🙂
ja som hasič, zachraňujem životy a majetok, zima, vietor, horúčavy všetko jedno ... preto som porovnal známeho ako učiteľa, že za tie peniaze, ktoré zarobí a jeho pracovný "štandard" sa má nadpriemerne ... to neznamená, že sa tak majú všetci, ale poukázal som aj na druhú stránku a na to, že sú učitelia, ktorí majú celkom slušný "lajf" ...
@marek1960 pozri, neporovnavaj neporovnatelne a budes mat spokojnejsi zivot ... ja si nemyslim o ziadnej praci, ze je tam veget, tak nechapem, preco sa tu niektori musia pravidelne odbavovat na uciteloch 😝
@marek1960 ja som sa ale nestazovala na plat (ano prijala by som vyssi). Stazovala som sa na to ze mam byt v skole do 3tej ale nemame na to priestory a teda musim byt v triede s detmi kde len zabijam cas kedze pri detoch nic neurobim a uz vobec si tam neoddychnem. Teda tam sedim,stratim 2hodiny a pripravy si aj tak robim doma.
@zuzkaanicka
tadialto cesta nevedie ... ja som sa snažil komunikovať na úrovni ...
uvediem príklad (ktorý reálne poznám), že existuje aj učitel, čo má v práci doslova veget a idete ma tu ukameňovať ...
@zuzkat1 ale ja tomu rozumiem, čo si napísala a považujem za nonsens, aby ste ani len kabinet nemali na škole (to akože sú aké priestory??? dedinská škola? neber osobne, len premýšlam) ... ja som Vám napísal len reálny príklad, že sú učitelia, ktorí sa majú viac ako dobre ... a žijú a pracujú na SVK ... ja som ťa nijako neurazil tým príspevkom, ani slovo som nenapísal k tomu, že čo je na tom, že tam máš sedieť ... proste to máte celkovo velmi zle poriešené, ale to zrejme závisí od vedenia ... ale priznám sa, že s tým kabinetom si ma dorazila ...
@marek1960 To, ze ide domov skor ako Ty, alebo rano pozdejsie do skoly odchadza, to vidis a vidis vsetko, ako to v tej skole prebieha a co si nosi domov napr. na opravu? ... naozaj, ak si nikdy neucil, tak ani nevies o com pises ... ja som Ta nechcela ukamenovat ... ja napr. dnes budem naozaj ucit iba 3 hodky, skolu mam za rohom, o chvilu odchadzam, o 13:00 pridem ... to, ze si prinesiem tych 350 pisomiek, to nikto nemusi vediet a potom mi moze zavidiet, ze som sa bola v skole len tak na 3 hodiny popresusat ... ja budem mat dnes v noci nocnu ... okrem mna a mojej rodiny o tom nikto nevie ... takze ak napises nieco, tak si to najskor over 😉

@farmacka Takze maju farmakologiu dva semestre a vsetci medici rovnaku? ... ziadne vyberovky? ... u nas je to potom uplne o inom ... ucime matiku pre dve fakulty, je tam teda viac odborov, rozne studijne plany a viac semestrov ... ale ak mate v porovnani s nami polovicne uvazky, tak potom mate aj na slovenske pomery malo ... ucila som aj na Slovensku a teda mala som menej hodin, ale isto nie polovicu 😉