Aký je rozdiel medzi PN na rizikovom a počas práce?
Prosím Vás,poradte mi. Je to naliehavé...
Je velký rozdiel vo výške PN ak si na rizokovom tehot.teda na PN ako zamestnaná a medzi výškou PN v nezamestnanosti.Prosím poradte,dakujem
OK.zamestnaná som od 15.5.2009-do 17.5.2010,tj na dobu určitu. otehotniem napr.v marci a pôjdem na PN. Ak nejaké info ešte treba,napíš,dakujem
ak otehotnieš v marci, tak v čase ukončenia PP budeš tehotná, t.j. na teba sa vzťahuje 6mesačná ochranná lehota, .tj. či pôjdeš na PN už počas trvania PP alebo napr. aj po jeho ukončení, tak nemocenské sa ti bude rátať z obdobia 15.5.-31.12.09. Samozrejme nárok na nemocenské budeš mať až do ukončenia PN, bez ohladu na to, či prac.pomer trvá alebo nie. Ale samozrejme od ukončenia PP už nebudeš nem.poistená ani v nezam, ani dôchodkovo.
Je podstatné, že na MD by bolo dobré nastúpiť do 6mesiacov od ukončenia PP a to v čase 6týž. pred pravdep. termínom pôrodu, čo napíše lekár na žiadosť na materské (v ochrannej lehote vzniká nárok predne 6týžd. pred PTP, t.j. nie už 8týž.pred). Ak by sa toto nestíhalo, tak predpokladám jedine ak potrvá poberanie nemocenského k nástupu na MD 6týž. pred termínom. Ale takýto prípad som čítala len jeden a to tiež nie overený.
Dakujem za vysvetlenie. A ak by som skončila PP a potom šla na PN,tiež mam na nu nárok?
ak nastúpiš na PN v ochrannej lehote, tak áno.
bežná OL, ak ti neskončil PP (nem.poistenie) v čase tehotenstva a pred ukončením PP trvalo nem.poistenie aspon 42kalend.dní, je OL 42dní.
Ak skončilo nem.poistenie/PP počas tehotenstva (ale pozor nie napr. počas RD, t.j. počas prerušenia nem.poistenia!) je OL 6mesiacov.
T.j. ak vznikne PN do 42dní, tak nárok máš bez toho, že by si musela tehotenstvo preukázať potvrdením. Ak by si ostala na PN napr. na 43tí den, tak potrebuješ potvrdenie, že si bola ku dnu skončenia prac.pomeru (nem.poistnia) tehotná.
Ďakujem,ak som teda pochopila správne,ak otehotniem v marcia a pôjdem na PN,mám aj po skončení PP nárok na PN,len 42 dní? a nemusím jej preukazovať,že som tehotna? či? 😒
Ak pôjdeš na PN do 42dní od ukončenia PP, tak nemusíš preukazovať tehotenstvo a nárok na nemocenské máš až do ukončenia PN, ak nebude trvať viac ako 52týždnov (predpokladám predtým si nebola dlhodobo PN).
Ak vznikne PN až po uplynutí 42dní, tak musíš preukázať, že si bola v čase ukončenia pr.pomeru(nem.poistenia) tehotná, lebo len v takom prípade je tvoja ochranná lehota 6mesiacov. Tiež nárok na nemocenské až do ukončenia PN.
V ochrannej lehote vzniká nárok na materské presne 6žtýž. pred pravdep. termínom pôrodu, čo napíše lekár do žiadosti o materské. Tj. nevzniká už 8týž. pred termínom!
Dobrý deň,
zaujímalo by ma ako sa dá vypočítať výška PN za určité obdobie. Viem, že prvé tri dni je to 25% a ďalšie dni 55%. Vypočítava sa to z hrubej mzdy za predchádzajúci mesiac, alebo ktoré obdobie sa berie do úvahy? Existuje nejaký vzorec podľa ktorého by som si to vedela vypočítať?
Druhou otázkou je DNP. Som DNP poistená od 07.10.2009 do 31.08.2010 z min. vymeriavacieho základu (platila som 14,-Eur mesačne). Od 01. 09. 2010 som si sumu zmenila na vyššiu, mesačne platím 26,40 Eur. Ako by sa počítala PN z DNP v tomto prípade?
Vopred Vám veľmi pekne ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň.
ja by som sa chcel opytat moja manzelka ja od 1.12.2010 na PN pricom ak sa nemylil tak sa jej vypocitava vyska PN z roku 2009 avsak v PN pokracuje a v sucasnosti a preto by som sa chcel opytat ci sa jej nemocenske bude vypocitavat za januar a februar roku 2011 z predchadzajuceho roku 2010 alebo sa to vypocita len jednorazovo od nastupu na PN teda od 1.12.2010 a teda vypocet bude robeny za rok 2009.
Ide mi hlavne o to ze manzelka pracuje pre tu istu spolocnost od r. 2008 pricom v r. 2009 mala pracovnu zmluvu na 4 hodiny a v roku 2010 mala pracovnu zmluvu na 8 hodin a teda jej stupli aj odvody do zravotnej poistovne a moj nazor je ze by mala mat vacsiu nemocesnku ako za rok 2010 z odpoved vopred dakujem
@gapa Ahoj Gapa, chcela by som ťa poprosiť o radu , Od 1.6.2009 pracujem, dobrovoľne nemocensky som sa dala poistiť 7.12.2010. Chcela by som sa spýtať, ak by som išla na PN, z čoho by sa mi počitala PNka. Počítala by sa len z poistenia , ktoré mi platí zamestnávateľ alebo by sa to počítalo aj z DNP? Treba mat DNP dlhšie ako 90 dní? a počítalo by sa to z obidvoch ? Prosím o radu . Ďakujem
baby neviete mi niektora poradit kolky den v mesiaci chodia peniaze zo socialky ak som na pn???
no uz to je asi 14dni a stale nic nechapem tomu
ano tak pockam este cca tyzden a potom uvidim ty si tiez na rizikovom??
@nikita1269
ak máš súvisle len jeden prac.pomer, tak z DNP budeš mať nárok na dávky až po uplynutí 270dní.
@gapa Ďakujem za odpoveď. 🙂
Ahoj. Som v šiestom týždni tehotenstva. Mám náročnú prácu,ale zamestnávatel ma nemá kam preložit takže som odišla na PN... počula som niečo take že v takýchto pripadoch by mi mal zamestnávateľ vystavit nejaké potvrdenie pre socialku či kam aby mi bol doplateny rozdiel do výšky platu... Je to pravda? Možem take niečo od zametnávatela žiadat? V podstate on sám ma poslal na PN.
Ďakujem z odpovede
@anavi555
aj to je pravda, že ak nemôžeš vykonávať prácu z dôvodu, že nie je vhodná pre tehotné (myslím sú priamo určené, ktoré sú to povolania a práce), resp. lekár zamestnávatela (neviem si pomenúť, ako sa volajú teraz tí lekári povinní pre zamestnávatela) by mal toto posudzovať- pozície vo firme-to je moja domnienka a zamestnávatel nemá pre teba inú vhodnú prácu, tak áno, je to prekážka na strane zamestnávatela, tj. s platením priem. mzdy.
AHOJ BABY,
chystam sa na umele oplodnenie ... som dost v strese v praci a rada by som to zvladla v pohode a v pokoji. preto sa Vas chcem opytat ci nejaka z vas nema skusenost, ako to je ked by som isla na PN uz v decembri 2012 a bola by som na tej PN az to casu kedy by mi zacala v roku 2013 materska. ak sa to teda ujme :(
Zaujima ma ako sa mi PN bude ratat ... december z roka 2011 ako z predch. kalend. mesiaca a od 1/2013 sa ako bude ratat? z roka 2012 ? vobec to nikde neviem najst a nema mi kto poradit...
budem vdacna za kazdu odpoved.
dakujeeeeeeeem
@mikloska2012 skus napisat na stranku socialne poistovne. ale mne sa vidi, ze ked nastupis v decembri tak sa ti bude aj PN a aj materska (ked pojdes z PN na matersku bez prestavky medzi tym) pocitat z roku 2011. ale to sa radsej poiformuj fakt u niekoho kompetentneho. mooozno ak by si vynechala jeden den potom uz v roku 2013 (po skonceni PN a nastupom na matersku), tak by si ju dostavala z prijmu v roku 2012
Palomka : dakujem ti za radu, boze moj tie nase zakony ... :( clovek sa nedopatra realnych veci na tych instituciach.
dakujem si zlata .

na toto sa odpovedať rozumne nedá. Teba uviesť úolne konkrétny prípad, odkedy dokedy trval PP, kedy vznikla PN, či bola v den ukončenia PP tehotná. No a ak ide o výšku PN, tak potom aj vymeriavací základ pre nem.poistenie v rozhodujúcom období.