Aký máte názor na to, keď by vysokoškoláčka robila upratovačku?
Aký máte názor na to, keď vyštudovaná Mgr. (ktorá 8 rokov pracovala v podstate v odbore) by neváhala robiť upratovačku?
Mna by len velmi zaujimalo, ako budes svojim detom vysvetlovat dolezitost vzdelania pre zivot.... 😉 to by som bola rada taka mala muska a pocuvala.
@tslobik fakt by som chcela vediet, co je to za chlapa, ktoremu nevadi, ze vysokoskolsky vzdelana zena pojde robit upratovacku... este stale si mi neodpvoedala, co presne robis a co by ta bavilo... takto sa tocime len v domnienkach, ktore nemusia byt spravne...
fakt nechapem, na co si si robila VS, ved karieru v cistiacom priemysle so mohla zacat uz po skonceni povinnej skolskej dochadzky. na to skutocne viac ako pisat a citat nepotrebujes... a ked ma skola nebavi, tak ju zmenim este pocas toho obdobia, ved to, ze ta to nebavi si snad zistila este tam, ci az v realnom zivote?
ja by som s VS upratovacu robit nesla, ak by som mala pracu v odbore. jedine, ked tak si privyrobit. inak nie.
a uz sa fakt necudujem, ze nase VS maju take meno vo svete ake maju, ked nasi VS robia casnikov, predavacov, skladnikov a upratovacky...
@tslobik bratrancova manzelka je tiez mgr. a bez problemov isla robit po materskej upratovacku pretoze jej to casove lepsie vyhovovalo. Ked deti odrastli nasla si pracu adekvatnu svojmu vzdelaniu. Ja som pracovala vo fabrike za pasom, sice iba rok, ale povodne ma tam neprijali pretoze to bolo podla nich pod moju uroven. Az kedsom si zistovala preco ma neprijali ma museli prijat, lebo nemali ziadny dovod ma neprijat. Ked som odchadzala tak som sa stretla aj s manazerom personalneho oddelenia, ktory vtedy zistil "co som zac" 🙂 a ponukol mi pracu v kancelarii. Nevzala som to lebo som mala ine plany.....Spokojne by som isla robit upratovacku keby mi to vyhovovalo v mojej momentalnej situacii. Osobne ziadne povolanie nepodcenujem a nevidim nic zle na tom ked aj vysokoskolsky vzdelany clovek robi menej kvalifikovanu pracu.
uplne suhlasim s @bubelko. Ja mam VS podotykam len jednu a okrem upratovania vlastneho bytu by som nic ine neupratovala. Ja tiez naozaj nerozumiem, preco by si isla robit upratovacku. To uz naozaj takou sofistikovanejsou formou, ze organizovat upratovanie, teda mat zivnost. Ja sa riadim starym zidovskym heslom - lepsia mala krcma ako velka lopata.
@zuzkaanicka bavila v začiatkoch, kým som bola slobodná a nepomenili sa tam pomery, kolektív a iné veci a kým som nedospela k syndromu vyhorenia (kedy som sa už aj pristihla, že veľa vecí ignorujem, čo by som rozhodne nemala)
Som celkom prekvapena, ze sa tu vacsinou stretavam s nazorom, ze zeny studuju kvoli lepsiemu zamestnaniu 😅
Osobne si myslim, ze clovek nema studovat len "pre peniaze" ale hlavne kvoli sebe, kvoli vlastnemu osobnemu rastu,kvoli moznostiam (zdaleka nielen pracovnym).
Cize tym chcem povedat, ze zamestnanie nie je jedine miesto, kde sa moze clovek realizovat...
A k povodnej otazke - brala by som to prudko osobne. Mas pocit, ze ti bude ako upratovacke lepsie (celkovo - financne, psychicky, mozno aj fyzicky, rodinny zivot, stresy, atd.)? Tak potom preco nie. Mam jednu znamu, robi postarku s VS a je spokojna. Vyhovuje jej pracovny cas a bavi ju to. Tak v com je problem? Intelektualne sa mozes vyzit aj inde.
tak len na tu povodnu otazku. Co ja na to, ze niekto robi s VS upratovacku? uplne nic, kazdeho osobna vec.
Ja ked som prisla do Kanady som robila tiez najprv upratovacku a to mam vysoku skolu, vobec so mna neubudlo a istu dobu ma to celkom bavilo, taka prijemna zmena ...
A co na to moj manzel? Bol rad, ze nemam problem zobrat hocijaku pracu, ked je treba, urcite lepsie ako velky pocet zien, co tu ziju a robit nepojdu, lebo z paniciek by ubudlo, keby napriklad upratovali, ci boli predavackami, ci robili vo fastfood ...Niekto sa ani v zahranici nevie vymknut z malomestiackeho zmyslania a radsej bude doma sediet na zadku a divat sa na zaramovany diplom na stene....
Ak by som mala pracu, ktora by ma nenaplnala, bola by stresujuca a este k tomu malo ohodnotena, tak sa tiez na to urcite vykaslem a poobezeram sa po niecom inom, ja ale nepotrebujem pred nikym skladat ucty a vysvetlovat preco robim to, ci ono, pre mna je prvorade zdravie - fyzicke aj dusevne
@tslobik to je pravda, profi rodic bez podpory okolia robit nemozes. to uznavam... ale tak nieco ine? ak mas vztah k detom, co tak skolstvo, skolky, jasle... ak nemas vzdelanie, doplnit?
vazne si myslis, ze upratovacka je vychodisko z tvojej situacie? ja si myslim, ze je to skor vykrik do tmy... a ak ta teraz praca nebavi a frustruje, ako to bude vyzerat ked budes robit tu upratovacku?
@bubelko proti ďalšiemu vzdelávaniu ja nič nemám, bavilo by ma to.....lenže externé štúdium je platené a my sme momentálne radi, že prežijeme. Už aj svoju VŠ som študovala externe a stálo ma to nemálo financií (na tie časy radšej ani nechcem spomínať po finančnej stránke), a to som robila školu popri zamestnaní......a nemala som dve deti
@tslobik pozri, v podstate je to tvoja vec... mne sa skratka nepaci, ze si ochotna dat vypoved z prace, ktora je odborna a zodpoveda vzdelaniu a chces robit nieco, na co si studovat naozaj nemusela. v takom pripade si mohla tie peniaze za tvoje externe studium vyhodit von oknom - bolo by to to iste... asi som skutocne divna, ze mi pride tvoj postup nespravny ... nie kvoli tej praci upratovacky, pretoze to som pisala, ziadna praca, pokial je spravena dobre, nie je podradna. ale kvoli tomu, ze skratka ides zhora nadol a nie opacne. osobne by som naozaj pozrela vsetky moznosti v odbore alebo nejakom pribuznom odbore, kde by som sa mohla uplatnit a az by som tam nic nenasla, tak by som sla robit tu upratovacku...
@tslobik a napr. do detskeho domova by si nesla robit? ... ja viem, ze to nie je uplne take ako profirodic, ale je to praca s detmi. Teda, samozrejme zalezi aj od toho, aku mas VS a ci mas nejaky detsky domov v blizkosti.
@tslobik dievca moje, mam pocit, ze ty si uz davno a pevne rozhodnuta zobrat do ruky metlu a ist vymetat pavuciny. Len potom nechapem naco si zakladala temu? Tie co sa ti znazia tento napad vyhovorit ta nechapu, tym co ti drukuju k tokuto (podla mna nerozumnemu rozhodnutiu) dakujes.
Takze mozme to uzavriet asi tak, ze si sa len potrebovala utvrdit v tom, aky to je genialny napad. Tak hura na vec!!! Prajem ti aby toto rozhodnnutie naplnilo tvoj zivot tym co od od neho ocakavas...
@bubelko aj máš pravdu, len ja musím hľadieť aj na časové hľadisko, aby som mohla byť čo najviac so synom a nie cestovať x-km a potom z toho aj tak polovicu precestovať. Keďže tam, kde bývam ja je možnosť práce v odbore skoro rovná nule a pôvodný zamestnávateľ tiež dosť ďaleko od môjho terajšieho bydliska. Celkom iná situácia by možno bola, keby sme bývali vo väčšom meste a nie na "skoro" dedine.
@tslobik Len poznamocka z praxe ... do istej statnej institucie hladali upratovacku. Na konkurz prislo 34 uchadzaciek, z toho jedna VS. Tu z VS vyradili okamzite, nevolali ju ani na pohovor, lebo podla tabuliek mala "nevhodne" parametre co sa tyka vzdelania- nemali ju ako tabulkovo zaradit do platu. Tak mozno k sukromnikovi to pojde, pripadne radsej do ziadosti neuvadzat titul 😎
@zuzkaanicka To som sa tiež informovala, ale na to vzdelanie nemám zase. Keď teraz je to zvláštne s tými školami. Dokonca aj kamoška s VŠ pedagogickým vzdelaním (učitelstvo 1.stupna) bola ledva prijatá do škôlky - aj to ako nekvalifikovaná. Teraz s tým robia také caviky, až ma to rozčuluje. Akoby už vyštudovaná učitelka 6- 9 ročných detí nemohla vychovávať 3-5 ročné. Svet naruby
@tslobik no, ale tak do skolky odjakziva potrebuje vzdelanie pre ucitelku do skolky.
@zuzkaanicka veď ale nie je to nezmysel? Aký je rozdiel medzi 5 ročným a 6-7 ročným dieťaťom? A skoro každá učiteľka v škôlke má panebože aj svoje deti.....Aj opatrovateľky detí často robia študentky, ktoré sú mladé, bezdetné a vedia to a sú cenené a mamy vďačné akú majú dobrú opatrovateľku.
@tslobik rozdiel medzi tymi detmi je a hlavne ucitelka pre druhy stupen sa pripravuje na vyuku svojich predmetov a dost silne pochybujem, ze ma nejaku pripravu pre pracu s malymi detmi ... ale myslim, ze toto by bolo na inu temu ... v tomto s Tebou suhlasit nemozem a pochybujem, ze niekto, kto ma prehlad o vychove buducich ucitelov, s Tebou bude suhlasit.
@tslobik Ako som ti uz predtym napisala, skus to cez "prestavku v kariere".
Ja ta chapem, ako rozmyslas. Upratovanie je lahsia a schodnejsia cesta momentalne pre teba. Za kvalifikovanou pracou by si navyse este aj musela dochadzat, minat financie, ktorych ako citam navyse teda nemate.
Ako ti uz predo mnou napisali - ziadna praca nie je hamba, ty vies sama najlepsie, preco robis, co robis. Ludia nech si rozpravaju, co chcu, nikto nechodi v tvojich topankach, nikto nezije tvoj zivot. 😉
@tslobik Inak, ja som tiez bola vyhoreta, bez entuziazmu, bez motivacie, bez respektu k praci a nadriadenym. Vyhodnotila som to tak, ze treba nieco zmenit. Preto som sa rozhodla podat vypoved. A nehladala som si hned pracu. Sla som na urad prace. 🙂 Dala som su mensi career break. Za ten cas som si fakt oddychla, nabrala energiu, usporiadala myslienky, poriesila kopec veci, ktore som nestihla pocas doby, kedy som pracovala. A nastupila do novej prace s novym odhodlanim. Preto je mojim osobnym nazorom, ze na prechodne obdobie sa da ist pracovat aj ako upratovacka. Manualna praca precisti hlavu a urovna myslienky. A po nejakom case sa da vratit k profesii. A mozno sa medzi casom vyskytne aj ina zaujimava prilezitost. Ale ako som uz pisala, je to o tvojom rozhodnuti. Ty vies, co citis a ty zijes svoj zivot.
@zuzkaanicka veď to som tiež nechcela začínať.....to len na margo toho, že pre podobné vzdelanostné dôvody nemôžem ísť pracovať ani do detského domova, čo by ma bavilo. Ale zase paradoxne profi rodiča robiť môžem. Zvláštne, nie?

@tslobik tak ale si pisala, ze Ta ta praca bavila a teraz pises, ze si chodila domov podrazdena a nervozna 😖 ... neviem, ale ak niekoho praca bavi, tak asi z nej nie je vynervovany, alebo som nieco nepochopila?