icon

Aký máte názor na to, že dôchodci pracujú na dôchodku?

9. apr 2023

Zaujíma ma aký máte názor na to že dôchodci pracujú na dôchodku? Majú dôchodok aj výplatu. Vidím v okolí čoraz viac dôchodcov ešte robí a má "dva platy" lenže nesmierne ma to hnevá. Tým pádom ony držia pracovné miesta a mlady ľudia majú problém zamestnať sa. Musia byť na úrade práce a čakať kedy sa uvoľní miesto. Nepríde vám to nespravodlivé?
Prečo tí ľudia čo sú na dochodku neostanu doma a nenechaju pracovné miesta mladým?

Strana
z12
matabb73
12. apr 2023

@lujza123 presne toto je problém. Ženy by mali tlačiť na vládu, aby mali vhodné podmienky na prácu popri deťoch, ale mnohým viac vyhovuje sedieť doma a poberať xy príspevkov od štátu. Miesto tích pandemických OČR by mal štát budovať škôlky a jasle, aby ženy mohli ísť pracovať. Po šiestich rokoch doma je problém nájsť si prácu, lebo za takú dobu sa veľa toho zmenilo. Ja by som tak dlho doma nevydržala. Mňa už po dvoch rokoch ťahalo do roboty a to som sem tam niečo robila aj na materskej.

zuzana76
12. apr 2023

@autor ak chces upratovat od do, tak si najdi par domov, casovo si to ty urcis kedy prides, zarobis mozno aj viac ako upratovacka, ide jar, ludia potrebuju okna umyt.

hiro
12. apr 2023

"Nezamestnanosť v 3. štvrťroku 2022
Vydavateľ: Štatistický úrad SR
Tématická oblasť: Demografia a sociálne štatistiky
Miera nezamestnanosti klesla na 6 %, dve tretiny ľudí bez práce tvorili dlhodobo nezamestnaní"
Myslim ze dochodcovia mozu (mali by ak chcu) pracovat kolko chcu. Prace je dost, skorej je tazsie zohnat ludi.

barbora19911
12. apr 2023

@evamarek77 fúha no ja mám strednu učiteľstvo v MŠ kde som aj pracovala chvíľku a moja kolegyňa má VŠ tiež učiteľstvo a naozaj je to spodina strašne sa vyjadruje v hlave nemá nič ..keď som odchádzala riaditeľka ju chcela vyhodiť presne kôli tomu takže VŠ nezaručuje že bude človek inteligentný ...

anetka34
13. apr 2023

Nie je práca ako práca. Sú miesta kde naozaj by nikto iný nebol trebás lekári.
Druha strana - Ja som bola u jedného súkromníka, ktorí doslova využíval to, že dôchodcovi nemusí toľko zaplatiť a vedel, že mladí to nevezmú za ten minimálny plat a ešte aj skrátený úväzok na 6 h, pre dôchodcu to bolo privyrobenie, ale ako samotný plat by to asi nestačilo nikomu. Pritom práce tam bolo aj na plný úväzok. Radšej ich naháňal, že pomaly ani jesť nemali kedy. Niektorí naozaj zneužívajú systém. Myslím ale teraz zamestnávateľa, nie dôchodcu. Tým doprajem.

barbie2023
3. dec 2023

@marsmykkok moji rodičia boli radoví zamestnanci a teda majú skoro 700e každý... A teda náklady minimálne. Otec je síce cukrovkar, ale na lieky veľa nedáva lebo to prepláca poisťovňa a to teda max lieky majú za 20e do mesiaca. Ich naklady sú fakt minimálne chvalabohu. To píšem len na margo toho, že ja síce poznám aj dôchodcov, čo majú 400e, ale takí co išli predčasne alebo fakt robili niekde v maštali a plat mali max 2000korun.. Z toho ale žiaľ veľa nevyratas 🤷‍♀️ ja mam plat dosť smiešny, ale myslím na dôchodok a sporím si, aby som neplakala potom.

barbie2023
3. dec 2023

A čo sa týka dôchodcov, ktorí pracujú.. Vieš, ono sa to zdá nespravodlivé, ale.. Treba sa na to pozrieť z ich strany napr potrebuju naozaj peniaze, alebo jednoducho chcú žiť ako doteraz a mat ten pracovný život. To predsa je slobodná demokratická spoločnost. Hádam nebudeš brat právo pracovať len zato, že ma sociálnu dávku, na ktorú si takmer celý život odvadzal.. To je jeho právo a budeš ho mat aj ty...

nepic
3. dec 2023

@barbie2023
A vieš si aj vyrátať koľko taký priemerný dôchodca odviedol za celý život? Lebo ja som to svokrovi kedysi vyrátal(odvtedy sa so mnou o tom nebaví) a došli sme k tomu výsledku,že on má už dávno vyčerpané to čo odviedol. Lebo tiež mal plnú hubu kolko on za celý život odviedol,tak sme si k tomu sadli a ako vodič autobusu keď zarábal 800Kčs toho naozaj veľa nebolo.

simsalabim
4. dec 2023

@nepic tak ale uvedomujes si, aka suma je 800Kcs? Ze to nemozes porovnavat s dnesnymi nakladmi? Ved za to neurobis ani stredne velky rodinny nakup v priebehu tyzdna. Navyse, on svojimi odvodmi "zivil" vtedajsich dochodcov. Ty teraz svojimi prispievas nanho...

barbie2023
4. dec 2023

@nepic no tak nehnevaj sa, ale inflácia a sociálny systém ti asi nič nehovoria. Jasne, že z platov v bývalých menách nebudú mať úplne "spravodlivý" dôchodok... Odvádzajú si, aby sa dalo niečo relevantné vypočítať, ale tie peniaze reálne idú dôchodcom, ktorí vtedy boli už v dôchodku. My pracujúci teraz odvazdame, aby bolo na tieto aktuálne dôchodky.... Len ich výška sa ráta a prihliada na aktuálnu dobu a pod. V mojom okolí nastastie naozaj nepoznám dôchodcov, ktorí zivoria alebo maju 300e,ale viem ze sú aj takí. Hold, to máš všade. Ale upierat im možnosť ísť do práce je nedemokratické a podla mňa aj neetické a nesprávne.

barbie2023
4. dec 2023

Taky príklad : poznám dôchodkyňa, ktorá má 850e dôchodok a 1400e plat lebo chodi do práce. A veru nechce odísť lebo rada do práce chodí, je v tej práci dobra a stále " výkonná" čiže nezahadzuje sa (sú aj takí, ktorym je už jedno ako pracujú lebo ich akože nemôžu vyhodiť preto to píšem) a ja ju úplne chápem, že chce chodiť do práce. Doma by bola bez toho rytmu života, ktorý mala celý život. Ona rada vstava ráno, oblečie sa pekne a prejde sa do práce, je medzi ľuďmi, m nejaký "zmysel života"... Jej kolegyňa odišla do dôchodku a veľmi rada zastupuje keď sa dá a presne toto hovorí, že doma sa nudí. Takže chápem aj túto stranu

Strana
z12