Aký máte plat, kde a ako ste si našli prácu?
Ahojte, rada by som vedela skúsenosti aj iných ľudí, že koľko máte plat, alebo koľko zarábajú vaši muži? A ako ste sa dostali k terajšej práci? Ste nútení odchádzať do zahraničia, alebo máte dobre školy a pracujete spokojne tu...
@dajana40 seruz, mam vs strojarsku, pracujem v oblasti gamblingu plat cca 600 eur.
muz ma len strednu skolu, pracuje v oblasti gamblingu na veducej pozicci, plat cca 3k.
nikdy sme neboli v pozicii, ze by sme museli vycestovat do zahranicia kvoli praci ( v danom obore muz nezarobi viac v zahranici) ale vramci slovenska nezijeme v rodiskach ale vacsom meste, kde je praca.
ja som si nasla vzdy vsetky prace normalne cez profesiu a pohovory a muz cez odporucania, resp bol vzdy osloveny o spolupracu.
@eeffka "...Ak by som tu napisala cislo, pol republiky by ma od jedu oplulo a druha polka by ma mozno polutovala..."
😀 polka smerom na vychod by oplula a polka smerom na zapad by polutovala...bohuzial na tom nasom malom zaprdenom slovensku su rozdiely v platoch strasne velke...ja ked prideme na vychod za rodinou tak o plate sa nikdy nebavim.
@dada200 Tak to je dobre. Sice 13 a 14 plat alebo rocne bonusy su bezne aj v lepsich IT firmach na SK, tak to je dobre. Kebyze mam SS tak tiez by som isla radsej do AT, lebo na SK je veelmi velky rozdiel v platoch. Na priklad, 2000e aj viac v cistom zarabaju ludia v IT (teda, hovorim o tom, lebo tiez pracujem v IT firme), ale clovek v obchode neviem ci zaraba 700e v BA, tak to su velke rozdiely, chapem preco ludia chodia za robotou mimo SK.
Nevyhoda toho ze na SK sa nehovori o platoch (nie ze len nehovori, ale mnohi to maju zakotvene v pracovnej zmluve ze nemozu), je to ze tu stale pretrvava obrovska diskriminacia a priepastne odmenovanie za rovnaku pracu...a prave zeny a este k tomu matky casto tahaju prave za ten najkratsi koniec, takze ja by som trochu krotila emocie, lebo je to prave v nasom zaujme, aby ohodnocovanie bolo co najferovejsie. Myslim ze v Rakusku chcu uzakonit (ak sa tak uz nestalo) ze verejne ponuky zamestnania budu vzdy musiet uvadzat aj orientacnu vysku platu.
Ja som za pracou vycestovala pretoze som mala prilezitost a chcela som si nasetrit urcitu sumu a taku sumu by som doma urcite neodlozila. Zarabam nieco cez 2000€, ale nerobim az tak vela.
Ale coskoro sa planujem vratit a verim ze si doma najdem nejaku lepsiu pracu za normalne peniaze. Mam obyc skolu strednu. Priatel pracuje v statnej sfere ma normalny plat. 😁
@renimac ano, presne ako hovoris, no nie je to tak, ze firmy zakazuju-) preto sa ludia boja, ale naopak: ludia si zavidia a zle robia-) preto sa boja jeden druheho a -) preto firmy zakazuju (aby nemali zbytocne problemy na pracovisku) a ruku na srdce aj preto, aby usetrili. Neporovnavam dve rozne krajiny, porovnavam ich mentalitu. A naozaj, ked sem pride zamestnavatel zo zapadu, je velmi tazke pochopit, ze tu funguje celkom inak...
@guinevre okrem platu práca v zahraničí na aj iné benefity. Rodinné prídavky sú v AT 175€ na SK 23€ rodičovský príspevok v AT niečo cez 400€ na SK 208€,pripoistené sme s dcérou na manželovu poisťovňu v AT,slovenska nám robí len sprostredkovanie. Každý rok sa manželovi plat zvyšuje,podáva dane v AT a vracajú mu každý rok cca 2500€ na SK žiada iba daňový bonus na dieťa,po dovŕšení dôchodkového veku mu bude vyplatený dôchodok z AT a to je iná suma ako na SK. Ďalšia výhoda,ze v AT si zamestávatel nedovolí oklamať zamestnanca ani o cent a ani o nadčasy,lebo vie aké to má následky a výplata je na učte vždy 30-31 v mesiaci.
Ja zarabam 273€ mesacne spolu s pridavkami 😂 - to je jediný príjem ktorý som ochotna zverejnit, nemyslim si totiž ze je to tu az také anonymne aby som písala niečo tak sukromne a už vôbec nie pisat príjem muža, ktorý by o mojich prispevkoch ani len netusil..
Prácu som si inak vždy nasla cez profesiu, aktívne som sa ozyvala na inzeraty.. Az na tu poslednu - presla som totiž k uctovnicke môjho predošlého zamestnavatela vykonávať pre neho ešte nejaké ukony, takže ak sa to da tak povedat po znamosti 😁
@dada200 No, ja sa o to neobavam ani na SK, a platy sa kazdy rok zvysuju aj u nas, dokonca casto zvysia aj ked si pytas sam viac na zaklade skusenosti a uspechu. Pridavky na deti su v AT vyssie, to je super, ale zase niektore vydavky na SK su nizsie. Akoze, to co hovoris o zamestnavatelovi je pre mna uplne bezna vec aj na SK. Ja sa nemam tu na co stazovat, co sa tyka roboty ale, keby som nemala sancu mat taku robotu, tak by som si hladala inde. Pracovne chodim do Viedne kazdy tyzden, a okrem pridavkov na deti, co sa tyka roboty, platu je to velmi podobne, ale som si vedoma, ze som aj mala stastie. Jaj, a este dochodok, tak pre mna je to jedina vec kvoli ktorej by som rozmyslala prestahovat sa do AT, ale zase, v dnesnej dobe nikto ti neruci ci sa vobec dozijes dochodku a kolko dostanes.
ja s mojim muzom mame iba maturitu (to iba pisem pretoze maturita sa teraz berie ako pred 12 rokmi ked mal niekto ukoncenu 3 rocnu ucnovku tak nieco take ako ze to dokaze kazdy) a ja zarobim 570 eur cisteho (+ 70 eur v gastracoch) a moj muz 690-700 eur cisteho (+ 70 eur v gastracoch) - na vysoku chodil ale kedze ho na 1 skusne nepripustili tak skoncil a uz 6 rokov pracuje pre jednu znamu firmu
ja som si pracu nenasla, ale bola mi ponuknuta priamo ma oslovili z pracovneho portalu tak som ju vzala
toto co je za temu? to uz ozaj nic ine ta netrapi, iba to, kolko maju ini ludia plat? stastna to zena! :DD
su take tzv statisticke udaje, aj kolko ludi v akom veku cca zaraba, ci uz podla regionov, podla vzdelania, podla veku, a dokonca aj pohlavia. googlni to. inak je to vseobecne zname ze su tu platy od minimalky az nekonecno. a za pracou do zahranicia idu ti, ktori na to maju chut a volu.
fakt nechpem pointu tejto temy.
@sissy27 moja svokra je taká pošahaná tiež, že sa spýtala výšku platu kolegovej dcéry... ja som jej na to povedala, že keby sa to spýtala mňa, tak ju s prepáčením svinským krokom pošlem niekam...
@pallacinka29 ako ja v podstate nemám problém odpovedať kamoške, rodine, ani medzi kolegami to u nás nie je tajomstvo... Ale proste cudzí človek? Keby niekto zastaví druhého na ulici s týmito otázkami, tak v lepšom prípade asi príde o pár zubov, takže aj tu na verejnom diskusnom fóre mi tá otázka príde dosť cez... No ale tak každý máme hranice inde, že...
@janula12345 pointa bude asi tá, že buď sa bude ľutovať, že nezarába ako X iných alebo naopak sa bude utešovať, že Y ľudí zarába menej a žijú...
Ale teda ak niekto nie je spokojný so svojou situáciou, tak by bolo lepšie dvihnúť prdel a niečo s tým robiť a nie sa porovnávať s inými...
No ja ti môžem povedať, že po presťahovaní sa do UK, som si vlastne vzhľadom na tunajšie ceny pohoršila :D Prácu som mala rovnakú v SR aj v UK, u rovnakého zamestnávateľa, len som zmenila "office".
sissi 27 ty zdvihni prdel TY a nereaguj na danú tému, ak sa ti nepáči pointu ste tu asi nepochopil nikto iba zopár
@dajana40 ja tu pointu tiež nechápem. Keby som ti teraz napísala presne kolko s mužom zarábame neviem na co by ti bola táto info. Nemáme žiadne dobre školy i ked neviem, ktore su to tie dobre na Sk, žijeme v zahranici a zarábame oveľa oveľa viac ako drvivá väčšina Slovákov. Tak ako ostatne baby svoj príjem s nikým nepreberam, povieme si fakt len dobre kamošky a uz vôbec nie so slovenskými kamarátmi/príbuznými lebo by to nebolo prijemne ani pre nas ani pre nich
@dajana40 ja si zarobim zhruba 5nasobok minimalnej mzdy,plus v marci aj raz tolko,kedze robim ucto. Zacinala som ako 18r.bez praxe ako kazdy mlady clovek,firma hladala administrativnu silu cez inzerat. Ale makala som 10hodin denne aj soboty a sviatky castokrat. V administrative sa skryvalo vsetko co ta napadne,umyvala som riad,robila nakupcu kanc.potrieb a repre,zalievala kvety,plela burinu v skleniku,pripravovala podklady pre uctovnicky,vybavovala na uradoch,sekretarcila atd. Ale nelutujem nic,pretoze iba vdaka tomu som pochopila kam ma viest moja cesta a ze mam na sebe makat. Potom vyska bola uz len dodatok ako ja vravim "z nudy"popri zamestnani. Vobec to neni o tom ake mas vzdelanie,potrebujes kus stastia byt v spravny cas na spravnom mieste 🙂 A peniaze su sice dolezite,ale nie vsetko sa da vyvazit euracmi ☹ Vaz si co mas a neporovnavaj.
každý je háklivý na tému a každý reaguje to je zaujímavé
tajka1986, dakujem za odpoveď,
@dajana40 ja budem úplne úprimná, príjem mám cca 2000 v čistom, nemám VŠ ovládam 3 jazyky a podnikám v oblasti kreatívnej... súvisiacej s bývaním a interiérom... Mám dve deti a na materskej som síce bola ale asi tak že som vždy popri materskej a rodičovskej pracovala vo svojej firme a na seba. Pracujem tu na SK a z domu... takže zvládam aj domácnosť a deti s pomocou manžela samozrejme.

@rakywanda Lebo ju poznam, ze klebeti cely zivot po dedine, tak som vedela, ze by rozpravala, ze sa "chvalim". Takto aspopn mam pokoj, a inak, zistila som, ze cim ludia viac zarabaju, tym menej maju potrebu o tom hovorit. Teda aspon niektori 🙂