Aký úväzok vyhovuje pracujúcim maminkám najviac?
Ahojte, otázka pre pracujúce maminky malých detí, povedzme do 10rokov: ak by ste si mohli vybrať prácu na čiastočný úväzok a nič by vás v tom nebránilo (financie, podmienky v práci, dochádzanie, atď), aký úväzok by ste brali, aby ste mali v rovnováhe pracovný a osobný život? Aby ste sa vedeli dostatočne venovať deťom , domácim prácam aj sebe, partnerovi, koníčkom a zároveň práci?
Ja som ešte na materskej s 1,5 a 3 ročným dieťaťom, a ja mam pocit, že ani teraz sa im nestíham venovať. Keď je doma iba 1, to je celkom iné, to zrazu mame čas na všetko, ale s 2 je to zahul.... Je mi sympatické po materskej sa vrátiť na skrátený úväzok, myslím, že zamestnávateľ by to mohol dovoliť.... Rozmýšľam, že by som robila na 75% alebo 80% (čiže 4 dni z 5), ale reálne neviem, či tých "voľných" 8hodin by ma spasilo.... Nechcem prežiť tie roky kým sú deti malé tak, ze stále nestíham, len utekám z roboty po deti, potom na krúžky, učiť sa s nimi, kde je ešte domácnosť, oddych....chcem mať čas sa porozprávať s deťmi, ako sa majú, čo prežívajú, venovat im čas aktívne, čítať im večer rozprávku, tulit sa, mat čas a nie byt stále v zhone a nahanať aj deti. Toto inšpirovalo položenú otázku. Za odpovede ďakujem.
@anonym_autor ja som po materskej pracovala na 75% uvazok, 30 hod tyzdenne, cize 6 hod denne. To bol pre mna taky max strop. Pri 4 hod denne este nemas narok na stravne, pri 6 hod / den uz ano, co bol tiez financne dost rozdiel (na menu som nechodila, varila som si doma).
Bolo a je pre mna prioritou mat energiu a cas na deti, nechcela som iba prist domov, rychlo splasit veceru a nasmerovat deti do postele... Takto sa nam dalo este ist spolu von, zahrat sa, citat si, neskor sa s nimi ucit.
Za mna tych 6 hod denne bol taky idealny kompromis.
Ja som skúšala 50% aj 80%, práce bolo rovnako veľa, nikto nekontroluje, koľko tam reálne som, tak som si dala už poučená plný úväzok, lebo jediný rozdiel som videla v plate
Ja som skúšala 50% aj 80%, práce bolo rovnako veľa, nikto nekontroluje, koľko tam reálne som, tak som si dala už poučená plný úväzok, lebo jediný rozdiel som videla v plate
@denkabemommy
@mamatroch
@bluka2
Ďakujem za podelené skúsenosti 🙂
@anonym_autor ak budeš mať skrátený úväzok, ustriehni si, aby si mala skrátenú aj náplň prace 😅 Myslim to úplne naozaj. Ja som si skracovala úväzok na 6h, ale práca mi ostala rovnaká, len som sa musela ponáhľať rýchlejšie a ešte aj na wc som v kancli bežala 🙈🙄
Drz sa 💕
@anonym_autor max.4 hodiny. To by bolo idealne.
Pracujem 17rokov v turnuse denná, nočná, 2 dni voľno, denná, nočná 3dni voľno, 12hod.sluzby. Nič lepšie pre mňa a moju rodinu nie je 🙂 ked vezmem na jednu dennu a nocnu voľno, som cely týždeň doma. Pracujem tak od 10tich mesiacov prvorodeneho. On uz ide mat 18r a dcéra ma 11rokov. Manzel chodi denne na osmicky. Zvladli sme to ,aj nahananie, kruzky, ucenie. Neviem si predstavit chodit každý den do prace aj ked len na 4hodiny, keďže doobedu robím doma najviac aby sme mali volne poobedie . Ak by som nemusela ,nešla by som ,píšeš ,ze nemusíš. To kľudne obdobie by som si užila co najdlhšie ked by som mohla 😊
Pracujem 17rokov v turnuse denná, nočná, 2 dni voľno, denná, nočná 3dni voľno, 12hod.sluzby. Nič lepšie pre mňa a moju rodinu nie je 🙂 ked vezmem na jednu dennu a nocnu voľno, som cely týždeň doma. Pracujem tak od 10tich mesiacov prvorodeneho. On uz ide mat 18r a dcéra ma 11rokov. Manzel chodi denne na osmicky. Zvladli sme to ,aj nahananie, kruzky, ucenie. Neviem si predstavit chodit každý den do prace aj ked len na 4hodiny, keďže doobedu robím doma najviac aby sme mali volne poobedie . Ak by som nemusela ,nešla by som ,píšeš ,ze nemusíš. To kľudne obdobie by som si užila co najdlhšie ked by som mohla 😊
@20erika07 s tým “užívať si kľudne obdobie” by som bola opatrná. Stať sa môže kadečo, potom bude kde prácu naháňať, keď bude xy rokov doma…
@20erika07 s tým “užívať si kľudne obdobie” by som bola opatrná. Stať sa môže kadečo, potom bude kde prácu naháňať, keď bude xy rokov doma…
@denkabemommy jasné, je fajn hľadieť triezvo do budúcnosti, neviem sice v ktorej časti Sk žije, ale tak "vykrikuje" sa, ze práce je dosť, len nie každý chce robiť aj podradnejsiu prácu alebo teda každý s deťmi pozera najmä na pracovný cas a preto hocijakú prácu nevezme. Tiež tomu rozumiem.
Idealny by bol pre mna 6hodinovy pracovny den.
Ja momentálne pracujem na 6 hodín denne,od 8-14. Toto mi úplne vyhovuje, ráno kľudne odvediem deti a poobede si nakupim, prídem domov a ešte mám cca vyše hodinu,kým idem po ne, takže aj navariť či upratať stihnem. Víkendy mám voľné,čo potrebujem kvôli tomu,že muž chodieva na turnusy do zahraničia,takže som s deťmi časť roka sama
Do deseti let u dcery jsem pracovala na 6 hodinovy uvazek od 8:30-14:30 to je ideal podle me.Rano v pohode do skolky pak do skoly cely prvni stupen a odpoledne taky. Mela jsem tenkrat stesti a drzela se teto prace celych 8 let
plny uvazok 8 hod (vratane 30 min obed).
nakolko dieta ma dvoch rodicov a aj ja sa chcem realizovat. jeden rodic rano, druhy rodic poobede.
takto sme to mali nastavene
Podavame si klucky s muzom,ale mame aj 4dni volna cez tyzden,cize jeden ma volno v 1tyzdni,druhy ma volno na ten dalsi tyzden,vikendy robime 2 a 2 zase volno,kde 1 vikend volny mame spolocny,takze sme obaja doma.Takto neni vsetko len na mne,ale aj na muzovi,co je perfektny otec a dokaze sa o maleho postarat ako ja,takze nemam ziadne vycitky svedomia,ze som isla do prace skoro.Maly ide do skolky od noveho roku,nebude problem ho vyberat,ani s chorobami.Cize ocrky,a ine srandy u nas nehrozia.Lekarov a ine si vieme takto pekne naplanovat,alebo proste len ist kto bude ako robit.Zeny vzdy tahaju za kratsi koniec,a ocrky a ine a potom sa boja o pracu.Takto je a tak to byva.
za mna by bolo ideálne 4 dňový pac týždeň a flexi. Ja mám flexi - prídem kedy chcem, a odídem kedy chcem,ale na konci mesiaca musím mať odpracovaný počet hodín. ( cca 178). Čiže keď potrebujem, ide aj do poobednej, odídem z práce o 11.00, alebo prídem o 8.00. Nikto ma nekontroluje. Ale oficiálne mám od 6.00-14.30. Toto sa snažím dodržiavať tak cca na 80%.
Ja robím 6 hodín denne, flexibilná pracovná doba, home office.
Mám 4 ročné dieťa ktoré bude chodiť do škôlky na 3-4 hodiny. Chcem si ju užiť a venovať jej co najviac času kým je ešte malá.
ja som celý čas, ako boli krpci v škôlke, robila na čiastočný úväzok. Najskôr na 4 hodiny, vyzdvihovali sme ich na obed, tiež kvôli tomu pocitu, aby sme si ich viac užili 🙂
Potom som hlavne kvôli financiam prešla na 6h a posledný 1,5roka robím 8 (to už je jeden štvrták a jeden druhák). navyše sa s manželom striedame na zmeny, takže nepotrebujeme s nimi využívať očr, ak ráno niekoho bolí bruško, zobudí sa teplotou, kašľom, nemusíme rozmýšľať, či ho pošleme/nepošleme do školy, proste je doma s tým, kto má aktuálne poobednú.
Robila som od 1 roka deti na plny uvazok, ale vzdy iny pracovny cas ako manzel, takze deti nemuseli ist do jasli, doma sme sa striedali pri nich aj pri domacich pracach, ja som si ich doma uzila do 16,00 a potom som si isla do prace oddychnut a este som za to aj dostala zaplatene. Pracovala som v hoteli na recepcii, 5 minut od domu, 99% klientov Nemci..... Uzasna praca to bola
Ja si deti nemozem ani rano zaniest,ani poobede vyzdvihnut. Zivot uplne nahovno,som uz zrela na psychiatriu z toho. Brala by som 6 hodinovy uvazok. A nedochadzat 35 km ako teraz
@anonym_autor pri škôlkaroch max 5 hodin a aj to s možnosťou HO.
Pri školákoch v prvom stupni max 7 hodín. Potom to je už pohoda.
Ja aby som si mohla užiť deti dosýta aj stíhať domáce práce variť upratať záhradu, musela by som byť doma bez práce. To nemôžem tak po RD robím 8 hodín denne a naháňam sa aby som všetko stíhala.
Ja aby som si mohla užiť deti dosýta aj stíhať domáce práce variť upratať záhradu, musela by som byť doma bez práce. To nemôžem tak po RD robím 8 hodín denne a naháňam sa aby som všetko stíhala.
@anonym_cdd63c si slobodna matka?
Ja som robila na 6,to bolo akurat.
Ja momentálne pracujem na 6 hodín denne,od 8-14. Toto mi úplne vyhovuje, ráno kľudne odvediem deti a poobede si nakupim, prídem domov a ešte mám cca vyše hodinu,kým idem po ne, takže aj navariť či upratať stihnem. Víkendy mám voľné,čo potrebujem kvôli tomu,že muž chodieva na turnusy do zahraničia,takže som s deťmi časť roka sama
@jaskolka prosím ta, kde pracuješ? Presne toto potrebujem aj ja ale nedarí sa.
@anonym_autor ja pracujem od 7.00 do 15.00, autom 5 - 10 minut z domu, podla mna idealne, ale teda vikendy, sviatky volne, praca po-piatok.
Ja pracujem 7:30-14:30, voľno kedy chcem a tak nám to vyhovuje 🙂 na všetko mám času dost
6 hodín
Presne tak to vidím aj ja, takže odkedy som sa vrátila z materskej, pracujem už len na čiastočný úväzok / rôzny / v školstve...a to už mám deti väčšie...

@anonym_autor mne vyhovuje pracovať 3-6h (flexi pracovná doba). Teda, keď pracujem max 6h je to tak, že stihnem aj doma upratať/navariť, v kľude ísť po deti a venovať sa už len im. 🙂