Alternatívy kariéry po obchodnej akadémii
Ahojte viem že to nemá nič spoločné so zdravím. Len by ma zaujímalo či niekto nemá skúsenosti ale nevie aspoň poradiť kam ďalej. Zmaturovala som úspešne na obchodnej akadémii.
Životná situácia mi neumožňuje vysokú školu a chcela by som vedieť aké zamestnania sú vhodné, resp. Kde mi dajú šancu.
Úprimne začínam mať pocit že som si vybrala zle no už je neskoro. Rada by som mala dostatočný príjem aby som si mohla dovoliť aj platiť účty aj nastúpiť na výšku no nedarí sa mi.
Hlavne si treba nájsť prácu a od tvojej šikovnosti závisí, ktorým smerom pôjdeš. Môžeš sa zamestnať ako asistentka, ísť pracovať do firmy, v ktorej si ťa ďalej zaškolia. Môžeš začať podnikať. Všetko závisí od teba, akým smerom sa vydaš.
Tak pre absolventa je to vždy ťažké... či skončí SŠ, či VŠ... nemá prax a väčšina zamestnávateľov chce človeka s praxou... treba len skúšať, nič iné sa poradiť nedá... veľa z nás si tým prešla. Ale tak akákoľvek administratíva na začiatok. Ja som si po škole, vysokej, hľadala prácu vyše pol roka. Upriamila som sa na odbor, čo som vyštudovala a nedarilo sa. Až keď som od toho upustila, prácu som si našla.
Ja som medzi strednou a VŠ išla aj na absolventskú prax čo mi ponúkol úrad prace a tam som potom aj pracovala kým som nešla na VŠ
@ginny_12 ako absolventka OA ti môžem napísať že z celej triedy (35) robíme s úctovníctvom dve, a to sme roky ďalej učili ako junior účtovníci. Spolužiačky pracijú ako faktúra taký, poštárky, rôzne v administratíve, v banke, v herni v obchode, obchodných zástupcov., sbs. Viacerých podnikajú.( Farma, včely,, Kaviareň, cukráreň , restika)Viaceré sa rozhodli o ďalšom štúdiu okolo 30ky tak máme dve učiteľky , ev.farára, inštruktora autoškoly, policajta.
ja mám tiež OA, mám aj výšku, ale popri vysokej som pracovala a robím účtovníčku a zároveň chodím učiť na OA
žiadna škola nezaručí, že sa hneď zamestnáš. Nevybrala si zle, tiež mám OA... môžeš skúsiť asistentku, alebo recepčnú v hoteli tam väčšinou nie je až tak potrebná prax.
@ginny_12 tiez som maturovala na OA (uz pekne davno 😅) a som z vychodu, kde kedysi bolo este menej pracovnych prilezitosti, ako je teraz. Zacala som ako asistentka, pomocna uctovnicka, za ozaj malo penazi aj na vtedajsiu dobu. Potom som sa presunula do BA, mesiac za mnou prisiel aj vtedy moj frajer, teraz muz. Spravila som si externe vysoku skolu a postupne sa posuvala na vzdy lepsie miesto, naucila som sa anglictinu (zo skoly som toho vela nevedela, iba take zaklady).
Chcem tym povedat, ze zacat nejako musis, aby ti isla aspon aka taka prax. A neprestavaj na sebe pracovat, vzdelavaj sa aj ked nestudujes, maj prehlad, uc sa jazyky, minimalne jeden jazyk je nevyhnutnostou dnes, ked si chces najst lepsiu pracu.
Na zaciatok je vhodne cokolvek - asistentka, administrativne prace, pomocne uctovnictvo, idealne presunut sa do vacsieho mesta, kde su aj zahranicne firmy a zacat niekde kludne ako associate, alebo nizsi band, zacat si potom robit popri tom skolu...
Drzim palce
Najskôr musíš získať prax a potom sa môžeš obzerať po lepšie platenom pracovnom mieste. Ja som začala ako referent v poisťovni a potom cez pozíciu asistentky v drevárenskom priemysle som sa prepracovala do strojárenského priemyslu, kde som išla od tlmočníčky (bez papierov) cez kvalitu a oddelenie technickej prípravy výroby až do vývoja. V priebehu mojej administratívnej práce v strojárenstve som si urobila strednú strojárinu. Mňa to vždy ťahalo k jazykom a mechanike, takže sa moje záujmy odzrkadlili aj v profesnom vývoji.
Samozrejme, spočiatku (kým som nemala záväzky) tam boli aj brigády ako čašníčka, hosteska, podpora pri účtovníctve a administratíve... Dôležité je budovať si sociálne siete a byť pripravená vyskúšať niečo nové a chopiť sa šance.
Ak chceš robiť účtovníctvo, oslov všetky účtovné firmy vo vašom meste -nemusia mať inzerát, oslov ich. Ak nevieš aké u vás sú, tak googli, pýtaj sa starších ľudí z okolia, uvidíš, zamestnáš sa veľmi rýchlo, extra plat na začiatku nečakaj ale po roku, dvoch si môžeš pomaly začínať niečo pomimo rozbiehať. 🙂

@ginny_12 ak si na jurade prace sprav si doplnujuce kurzy, ktore maju spolocne nieco s tvojim zameranim, nemas prax co je kamen urazu