icon

Anonymné podanie na Inšpektorát práce

4. nov 2025

Dobrý deň, chcela by som anonymne nahlásiť svojho zamestnávateľa za hrubé porušovanie predpisov, neodvádzanie odvodov, zamestnávanie na čierno.... Na stránke inšpektorátu práce sa píše , že Podnet, resp. oznámenie je možné zaslať na miestne príslušný krajský inšpektorát práce (podľa miesta prevádzky zamestnávateľa), správne tomu rozumiem, že to mám poslať na úrad v meste v Ktorom vykonávam prácu ? Sídlo firmy je v úplne inom okrese , aj činnosť vykonáva vo viacerých okresoch, medzi ktorými často musíme aj my pendlovať hore dole.

Strana
z2
anonym_c579af
4. nov 2025

ak robíš ty na čierno tak dostane pokutu on ale aj ty, ak nemáš zmluvu tak nesmieš pracovať pozor na to

autor
4. nov 2025
@anonym_c579af

ak robíš ty na čierno tak dostane pokutu on ale aj ty, ak nemáš zmluvu tak nesmieš pracovať pozor na to

@anonym_c579af ja na čierno nerobím, mám poriadnu zmluvu, ale neodvádza za mňa odvody vôbec ( zistila som nedávno)

anonym_4053a6
4. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_c579af ja na čierno nerobím, mám poriadnu zmluvu, ale neodvádza za mňa odvody vôbec ( zistila som nedávno)

@anonym_autor Inšpektorát práce nerieši odvody, Podnet podávaš tam kde pracuješ

autor
4. nov 2025
@anonym_4053a6

@anonym_autor Inšpektorát práce nerieši odvody, Podnet podávaš tam kde pracuješ

@anonym_4053a6 a kto to rieši ? Na sociálnej poisťovni mi povedali, že mám podať podnet na inšpektorát.

patka06
Autor odpoveď zmazal
krasneleto
4. nov 2025

ahoj, oznamenie ide tam, kde odvody neodvadza- socialna poistovna, zdravotna poistovna, financna sprava... v principe ti to moze byt ale +- jedno, ak to tebe stahuje z vyplaty tak ako ma, je to jeho povinnost zakonna to aj odvadzat... cize ty problem nemas...

patka06
4. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_4053a6 a kto to rieši ? Na sociálnej poisťovni mi povedali, že mám podať podnet na inšpektorát.

@anonym_autor To že neplatí odvody, ak ťa nahlásil ako zamestnanca, je jeho problém. Nie tvoj - tebe to nijako neškodí. Jeho dlh rieši sociálne poisťovňa.
Zamestnávanie na čierno, aj iné porušovanie Zákonníka práce rieši Inšpektorát práce.
Podnet podávaš na IP príslušný podľa miesta výkonu práce

autor
4. nov 2025
@patka06

@anonym_autor To že neplatí odvody, ak ťa nahlásil ako zamestnanca, je jeho problém. Nie tvoj - tebe to nijako neškodí. Jeho dlh rieši sociálne poisťovňa.
Zamestnávanie na čierno, aj iné porušovanie Zákonníka práce rieši Inšpektorát práce.

@patka06 no práveže ma nenahlásil. Dal mi zmluvu do ruky a ja som v sladkej nevedomosti pracovala ako debil a keď som si šla vybaviť tehotenské tak na mňa pozerali ako na debila, že už dva roky nie som zamestnanec..

patka06
4. nov 2025
@anonym_autor

@patka06 no práveže ma nenahlásil. Dal mi zmluvu do ruky a ja som v sladkej nevedomosti pracovala ako debil a keď som si šla vybaviť tehotenské tak na mňa pozerali ako na debila, že už dva roky nie som zamestnanec..

@anonym_autor Predložíš im v SP pracovnú zmluvu a tým dokážeš, že si bola zamestnaná a chyba je u zamestnávateľa, že si nesplnil svoju povinnosť
Skontroluj si aj na výplatnej páske odvody do SP. s najväčšou pravdepodobnosťou ti ich z platu odpočítaval

anonym_51f330
4. nov 2025

Inšpektorát práce nemusí riešiť anonymné podania

vulka
4. nov 2025
@patka06

@patka06 Jasne, že jej to škodí. Ak nemá zaplatené odvody, znamená to, že nemá zaplatenú zdravotku a to teda problém môže mať riadny.

alickapusinka
4. nov 2025
@patka06

@patka06 neškodi ved si vybavuje matersku a škodi a veľmi ak robi dlh na ZP nemusia ju ani ošetriť takže týka sa jej to a veľmi. A do SP na odvody na dôchodkove nemocenske takže sa jej to týka.

patka06
4. nov 2025
@vulka

@patka06 Jasne, že jej to škodí. Ak nemá zaplatené odvody, znamená to, že nemá zaplatenú zdravotku a to teda problém môže mať riadny.

@vulka áno, ale to, že ju vôbec nenahlásil napísala až neskôr.

kiki68
4. nov 2025

Treba to vsade nahlasit, inak sa moze stat to, co kolegyni, jej v byvalej praci spravili to iste a prisla na to, ked uz tam nebola a SP a zdravotka to chceli vymahat od nej.

anonym_c579af
4. nov 2025

zistila si to po 2 rokoch - to ti ani nerobili ročné zúčtovanie dane? dostávala si výplatné pásky? doteraz sa neozvala zdravotná poisťovňa? lekár ťa ošetril v pohode?

autor
4. nov 2025
@anonym_c579af

zistila si to po 2 rokoch - to ti ani nerobili ročné zúčtovanie dane? dostávala si výplatné pásky? doteraz sa neozvala zdravotná poisťovňa? lekár ťa ošetril v pohode?

@anonym_c579af ročné zúčtovanie nerobil, zabudla som ho o to požiadať minulý rok. Poisťovňa sa mi neozvala ani jedna , možno preto, že som stále poberateľ rodičovského príspevku. Pásky mi dával normálne 😃, ale zrejme falošné . V januári to budú dva roky, čo tam pracujem o ničom som nevedela, Max o tom, že väčšina kolegýň robí načierno , ale to som si povedala, že nie je moja starosť. Poslednú dobu ale veľa vecí porušuje, hlavne BOZP už to som mu vytkla a teraz keď som toto zistila, tak ma to už naštartovalo poriadne . PN ani OČr som za ten čas čo pracujem nepotrebovala tiež..

mamina7070
4. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_c579af ročné zúčtovanie nerobil, zabudla som ho o to požiadať minulý rok. Poisťovňa sa mi neozvala ani jedna , možno preto, že som stále poberateľ rodičovského príspevku. Pásky mi dával normálne 😃, ale zrejme falošné . V januári to budú dva roky, čo tam pracujem o ničom som nevedela, Max o tom, že väčšina kolegýň robí načierno , ale to som si povedala, že nie je moja starosť. Poslednú dobu ale veľa vecí porušuje, hlavne BOZP už to som mu vytkla a teraz keď som toto zistila, tak ma to už naštartovalo poriadne . PN ani OČr som za ten čas čo pracujem nepotrebovala tiež..

@anonym_autor a vyplatu ti posiella na ucet ? a tebe dva roky nerobil danove lebo si ho neziadala a ani ty si sama nepodala? tak to tiez mas pruser
vyplatne pasky mas normalne odvody stiahnute?

senta_sofia
4. nov 2025

@anonym_autor ak je tam pisane prislusny krajsky, tak kraj, do ktoreho patri zamestnavatel. Ale oni by si to mali posunut, ak podas na miestne neprislusny

simca06022011
4. nov 2025

Mozes to nahlasit na IPcko, kldune mozes aj tam kde mas pracovisko = posunu si to. pridu na kontrolu a zistia kto na pracovisku je prihlaseni, neprihlaseni a preco.. ako... osobne som nezazila aby prisli zo socialky alebo zdravotky, alebo danoveho uradu kontrolovat zamestnancov. Kontrolu so socialky sme napr. mali bezne, ale pozeraju ine veci... zmluvy, mzdy = zvacsa pri "nejasnom" prihlasenie/odhalsenie. Tu by som isla teda v prvom rade na IP, pripadne rovno podala nejaky podnet na tej socialke.. pre teba vyplatne pasky, zmluva su gro...
https://www.ip.gov.sk/podat-podnet-na-vykonanie... tu mas formularik a pekne tam mas napisane "Podnet na vykonanie kontroly sa uplatňujte na príslušnom krajskom inšpektoráte práce a to podľa miesta pracoviska", cize v pracovnej zmluve mas miesto pracoviska = vyberas podla toho, na kontorlu pridu TAM, je dost mozne ze potom sa to uz prehrmi vsetko s pokutami zo socialky a tak. Drzim palce a len do toho :DD lebo mne takyto zamestnavatelia fakt lezu na nervy

anonym_2b1378
4. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor vezmi výplatné pásky, výpisy z tvojho účtu a pracovnú zmluvu a zbehni s tým na sociálnu poisťovňu a na zdravotnú poisťovňu plu ten inšpektoriát a aj daňový úrad.
Bude mať toľko kontrol, že sa mu ani nesnívalo. Každá z týchto inštitúcií má aj infolinky, ak nevieš kam ísť tak zavolaj.

eleanor2510
4. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ked nerobil rocne zuctovanie, si povinna sama si urobit danove priznanie. Predpokladam, ze to si neurobila, takze rataj s pokutou

anonym_c579af
5. nov 2025

ak máš výplatné pásky tak ty poisťovni nie si nič dlžná, nech si to vymáhajú od zamestnávateľa

maja1502
7. nov 2025
@eleanor2510

@anonym_autor ked nerobil rocne zuctovanie, si povinna sama si urobit danove priznanie. Predpokladam, ze to si neurobila, takze rataj s pokutou

@eleanor2510 je povinná, ak prekročila ročnú hranicu napr. za rok 2025: Daňovník fyzická osoba nemá povinnosť podať daňové priznanie k dani z príjmov :
ak jeho celkové zdaniteľné príjmy dosiahnuté v roku 2025 nepresiahli sumu 2876,90 eura.... Ale keď ju nevykazovali, ročné zúčtovanie nerobili, vydali jej vôbec potvrdenie o zdaniteľných príjmoch... Bez potvrdenia o zdaniteľných príjmoch, nemohla robiť ani daňové priznanie

milanm12
7. nov 2025

Vhodnejsie a rýchlejšie je podať trestné oznámenie. Vlastná skúsenost. Ale počítaj s tým, že ani ty neodídeš na prázdno nakoľko si spolupachatelka. 🙂.

princezna_bosorka
7. nov 2025

@anonym_autor anonymny podnet je zbytocna namaha.... nemusia sa nim zaoberat

margotka17
7. nov 2025

@anonym_autor áno, v tvojom meste podat. No ona nedávala anonymne. Kamoška tak dávala v KE a firma sídli v inom meste. Uberal im hodiny, mzdu im platil ako upratovačka, nie predávackam s hmotou zodpovednosťou....Viem, že im potom doplatil rozdiel, ale odišla od neho. Inšpektorát všetko preveril.

maury
8. nov 2025

Ahoj, normálne podaj podnet na inšpektorát prace pod svojim menom aj dôvod. Oni keď prídu preverovať, tak informácia, že si podala ty podnet ostane nezverejnená, oni neuvádzajú zdroj. Podávaš tam, kde je sídlo firmy alebo miesto výkonu prace. Môžu prísť aj z hlavného ústredia. Popíš im úplne všetko. Oni majú právo skontrolovať pracovné zmluvy a všetko okolo nich mzdové listy, BOZP, budú riešiť a pýtať sa zamestnancov priamo na pracovisku bez prítomnosti majiteľa, a pod. Nikdy nepríde človek odtiaľ sám.

autor
8. nov 2025
@milanm12

Vhodnejsie a rýchlejšie je podať trestné oznámenie. Vlastná skúsenost. Ale počítaj s tým, že ani ty neodídeš na prázdno nakoľko si spolupachatelka. 🙂.

@eleanor251 povinnosť som nemala, ako píše vyššie, nezarobila som dostatočne. Nemala som plný úväzok minulý rok. Tento rok to už je iné od marca mám 40 hodinový úväzok a zarábam viac čiže podávať budem .
@milanm12 všetci na svete sme spolupáchatelia nie ? Nerozumiem prečo by som ja mala byť spolupachatel 😃

autor
8. nov 2025
@maury

Ahoj, normálne podaj podnet na inšpektorát prace pod svojim menom aj dôvod. Oni keď prídu preverovať, tak informácia, že si podala ty podnet ostane nezverejnená, oni neuvádzajú zdroj. Podávaš tam, kde je sídlo firmy alebo miesto výkonu prace. Môžu prísť aj z hlavného ústredia. Popíš im úplne všetko. Oni majú právo skontrolovať pracovné zmluvy a všetko okolo nich mzdové listy, BOZP, budú riešiť a pýtať sa zamestnancov priamo na pracovisku bez prítomnosti majiteľa, a pod. Nikdy nepríde človek odtiaľ sám.

@maury ďakujem, rozhodla som sa, že to podám normálne, ako si písala, aj keby to zistil už s prácou pre neho nepočítam, budem si musieť hľadať niečo iné.

milanm12
8. nov 2025
@anonym_autor

@eleanor251 povinnosť som nemala, ako píše vyššie, nezarobila som dostatočne. Nemala som plný úväzok minulý rok. Tento rok to už je iné od marca mám 40 hodinový úväzok a zarábam viac čiže podávať budem .
@milanm12 všetci na svete sme spolupáchatelia nie ? Nerozumiem prečo by som ja mala byť spolupachatel 😃

@anonym_autor preberáš čierne peniaze? A ešte je tam x ďalších veci v ktorých prípade sa môže stať že aj ty si zato zodpovedná. Zamestnávateľa máš bez zbytočného odkladu nahlásiť ak si si vedomá toho, že porušuje zákonik práce. Treba si to naštudovať. Všetci si myslíte ako zamestnávateľovi spravíte zle ale môže sa stať že ublizite aj sami sebe. Svoje rozhodnutie si dobre premysli a nastuduj si zaco všetko ho ideš nahlásiť.

Strana
z2