icon

Asistent učiteľa - vzdelanie

26. máj 2022

Našla som na profesii inzerát...plat nebol udany, aké vlastne pozaduju vzdelanie?Vie mi niekto povedať cca plat?Ako to býva v praxi je to asistent pre jedno dieťa, alebo pre viac a asistent chodí napríklad na hodiny SJ, MAT...či trávi s jedným dieťaťom celý deň a všetky predmety?ďakujem za ozrejmenie

autor
26. máj 2022
mariet24
26. máj 2022

Treba mať pedagogické vzdelanie (stačí stredne, to je minimum). Asistent určite nie je len s jedným dieťaťom (to by bola skôr rarita). Podľa vzdelania sa zaraďuje do plastovej triedy (na strane ministerstva sú uvedené). Ak ste predtým nepracovala v školstve bola by ste najprv začínajúci a škola vám má umožniť spraviť si adaptačne vzdelávanie (zvykne byť na škole a vedené skúseným pedagógom) a po absolvovaní budete ako samostatný zamestnanec (vyššia platová trieda).
Čo s týka práce so žiakmi, asistent má pedagogický úväzok 23hodin priamej činnosti + ďalšie povinnosti podľa toho ako rozhodne nadriadeny (dozory na chodbách, v jedálni, zastupovanie, dopovod žiakov na súťaže, výlety,....)

mariet24
26. máj 2022

Ďalej u nás zvyknú mať asistenti viac detí v starostlivosti (záleží od diagnóz a konkrétnych odporúčaní poradne), na začiatku roka dostane rozvrh, kedy je s ktorým žiakom/ziakmi a akú hodinu (hocijaku podľa odporucani- mat, sjl, ani, nej, fyz.....) Mala som aj asistenta ktorý robil naraz v jednej triede so 4-5ziakmi, ale väčšinou má naraz 1-2 na hodine. Pracuje so žiakmi vzdy po dohode s daným vyučujúcim a v súlade s odporúčaniami konkrétneho ziaka

jankasamulko
26. máj 2022

U nas robi na pol úväzku dvom detom na prvom stupni. Plat ma tabulkovy a tak aj stat posle, presne na tento ucel su ucelovo viazane. Zaraba v hrubom cca 370 na toho pol uvazku. Nie je to ziadna slava. Bohuzial ani na priplatky a odmeny ani na stravne na nu nam zo statu nechodia. Ak tak musi zriadovatel najst peniaze inde

autor
26. máj 2022

@mariet24 ďakujem.Myslela som si, že je s jedným žiakom max 2.Takze je to holka pre všetko dá sa povedať?🙂ak mám pomaturitne štúdium 2 ročne učiteľstvo pre MS bude to postačujúce?
@jankasamulko rozprávala som sa s našou riaditeľkou, že školy potrebujú 5000 t asistentov reálne majú 500

mariet24
26. máj 2022

Áno to je teda stredne vzdelanie a prax v školstve? Mne osobne sa ťa robota páčila, robila som ju pol roka

mariet24
26. máj 2022

a záleží samozrejme na akej skole, ja mám skúsenosť so školou kde máme cez 600 žiakov, integrovanych vždy okolo 30 a máme 7 asistentov, viac nám neschvalili

autor
26. máj 2022

@mariet24 nie, ja mám 2 r pomaturitne vychovavatelstvo, učiteľstvo pre MS prax 6 r

mariet24
26. máj 2022

Ale to pomaturitne nie je vysokoškolské vzdelanie (Bc) nie? Keďže máte prax mate predpokladám absolvovane adaptačne vzdelávanie?

mariet24
26. máj 2022

Každopádne plat cca 740€ v hrubom (+príplatok za adaptačne vzdelávanie ak sa nemýlim tak to je 6%z hrubej mzdy a trvá 1 rok väčšinou), potom ako samostatný je plat okolo 820€ v hrubom.

laurika554
30. dec 2022

Vedeli by ste mi povedat, ci asistenta moze robit aj clovek, ktorý ma vysokoskolske vzdelanie, ale nepedagogicke, Nema prax v skolstve. Nema pedagogicke minimum. Dakujem

marlen5
12. feb 2025

sice stara tema ale mam znamu, ktora nemala ziadne pedagicke vzdelanie, mala iba strednu skolu gymnazium a vzdelanie si dorabala az pocas prace asistentky. cize nastup bol bez vzdelania. Mna by zaujimalo vsak, ci je postacujuce doplnujuce pedagogicke, ktore sa bezne robi na odbornych vysokych skolach a je ukoncene statnou skuskou