Asistentka v materskej škôlke
Ahojte
Od septembra nastupujem ako asistentka v mš.
Viem že je to individuálne podľa toho o akú mš sa jedna. Ale ak ste niektora asistentkou v mš ( iba mš nie na ZŠ ), viete mi napísať cca ako vyzerá váš deň v mš , alebo čo cca robíte ?
Ďakujem
@lubkavargova1 presne tak nevraživosť.Moja kamarátka učí druhý stupeň a povedala, že asistentku tam nepotrebuje nič nerobí z jej pohľadu, ona si musí robít prípravy a asistentka len drgne do žiaka, aby písal🙂že sú to peniaze za nič, odsedena hodina úplne ju podceňuje.Ze učila bez asistentky a všetko išlo.Toto je vo veľa kolektívoch.Par rokov dozadu zase hovorila ako by jej pomohol v triede asistent😀
@lubkavargova1 u nás v škole pochopili dávno, že asistent veľa pomôže...a funguje krásne synergia - inkluzívny tím a podpora a ďakujem, že som tam kde som.
@stulrajterova tak myslím si, že základná škola je už úplne niečo iné... Moju prváčku pol roka odučila asistentka, lebo pani učiteľka bola PN alebo OČR. Ja som robila aj vychovávateľku na ZŠ, tak trochu viem porovnať tú prácu s deťmi v iných vekových kategóriách...
@lubkavargova1 a keď si si prešla asistenciou v MŠ, čo bolo tvojou pracovnou náplňou?... Lebo úprimne netušíme od septembra čo bude robiť asistentka v našej MŠ... Niečo iné ako bolo vymenované?
Teraz trepnem asi blbosť… ale dostáva niekto za toto peniaze ? 🤷♀️ Lebo nechápem potom načo prijímajú asistentov keď to učiteľky zvládajú bez nich a nikto ich nepotrebuje. Lebo ja som bola v tom, že keď uz hľadajú asistenta, tak to z roho dôvodu, aby dopomohol učiteľke pri činnostiach. Nie utierať riad, ani umývať podlahu a podobne veci. Proste reálne pri činnostiach s deťmi, alebo dopomôcť učiteľke s upratanim priestoru, nech vie ísť s deťmi riešiť ďalšiu aktivitu atd. Ale keď nič takéto nepotrebujem, tak načo mám mať asistenta ? Asistent sa bude cítiť navyše a učiteľke bude akurát zavadzať.
Fakt som bola reálne doteraz v tom, ze keď niekto chce asistenta k sebe, tak to bude proste pomoc, ktorú si bude tá ucitelka vážiť( keďže je to pomoc hlavne pre učiteľku), a nie mu dávať povel co sa akurát učiteľke nechce, lebo veď ucitelka je viac ako asistent 😅 Ak to ma takto fungovať aj u nás, tak teda dlho ani nezostanem. Nemám problém s robotou, ale poskoka robiť niekomu, kto ma tam ani nebude chcieť je zbytočné pre obe strany. To ozaj môže ísť robiť hocikto 🤷♀️
Nuž my sme zistili, že veľmi dlho trvá kým učiteľ-rodič-riaditeľ a spoločnosť pochopí jednu podstatná vec a to už zle pripravujú absolventov "učiteľky" na VŠ...asistent učiteľa je tam primárne pre to dieťa a nie, pre učiteľku. Ona jej pomáha, ale väčšinu činnosti vykonáva s dieťaťom...
Lebo potom sa stane to čo sme riešili v jednej MŚ, že doslova učiteľka si nevedela ani "prdnuť" bez asistentky a aby bolo pri 3 deťoch 5 ľudí je doslova nonsens...
Ja som nikdy nebola asistentka ja som OZ, ale mala som na starosti naše asistentky a primárne je to, že "musia ovládať a vedieť svoje kompetencie a právomoci" a potom každý dostane "naplň práce"...to že ju pošlú utrieť chodbu, wecko pozmývať, ošupať zemiaky do kuchyne...tak to je už na nej ako sa zastane sama sebe...my toto nedovolíme našim dievčatám a vedia, že keď už ideme po chodbe "naše nebudú lacná pracovná sila"..pokiaľ same na to neprístupia...to je potom už iná pesnička...
K ako veľkým deťom ideš?pri 3 r, ktoré vidí učiteľka prvý x nevie aké budú.My sme mali 14 deti jedna autistka, ale verbálna a zvládnuteľná len ju bolo treba usmerniť, že sa má obliekať, umyť občas bola stratená čo sa od nej chce , 2 ADHD jedno veľmi nesmelé plačlivé dieťa každá asistentka bude mať čo robiť.My sme nemali asistentku, ale zisla by sa boli sme súkromná škôlka.ADHD skončil po 2 m bol nezvládnuteľny poslali sme ho na testovanie k psychológovi, autistka vydržala rok ďalej do špeciálnej bola na diagnostike, ale čakalo sa ako sa to vyvinie a lepšie jej bolo v specke my sme na ňu nemali čas ani kvalifikáciu
Veď to toľko nerieš pozrieš asi čo sa robí, ziskas prax a uvidíš kam Ta život zaveje.Vsetko záleží od riaditeľky a kolegyne k čomu Ta pustia a akú majú predstavu
@luccija to je najlepšia "škola života" malá skupina...🙂 🙂 kto prežije malú skupinu, prežije všetko v živote 🙂 🙂 Potom ho už asi nič nepoloží v živote :D
@lubkavargova1 pokiaľ nie je ''problémové'' dieťa prítomné a sú prítomné aj všetky kolegyne je naozaj navyše 😬a je problém jej vymyslieť náplň práce... Mali sme asistentku ale dieťaťa, nie učiteľky a niekedy naozaj nemala čo robiť, keďže dieťa neprišlo do MŠ... Zdravé deti si majú so zadanou úlohou poradiť samé s minimálnou pomocou, pretože úlohy musia byť primerané.
@poopsie dobre som pochopila ak nie tak sa ospravedľňujem..🥰 to vážne myslíš ,že jej ...teda asistentke prenecháš všetky obtažujúce práce? a ktoré sú tie obťažujúce práce?
Ja to nechápem ,veď asistent učiteľa má také iste pedagogické vzdelanie ako my učiteľky..poniektoré ešte vyšsie a prečo by robila len zaťažujúce práce ,ona tam nemá robiť slúžku,ale pomáhať učiteľke vo všetko ako rovnocenný partnér, a tiež keď učiteľka vykonáva výchovno-vzdelávaciu činnosť či už riadenú alebo neriadenú činnosť,aktivity aj asistenka sa má podielať na tomto výchovno-vzdelavacom procese ,dokonca môže aj obohatiť a z kreativniť prácu s deťmi či už pri riadenej alebo neriadenej edukacii.
Treba si nájsť zakom a prečitat čo vyplýva z pozície asistenta učiteľa ..je to normálny pedagogický zamestnanec mal by byť kvalifikovaný, ale v prípade ,ak pri nástupe na pozíciu asistenta ešte nieje kvalifikovaný tak do 4.rokov ak chce ostať aj naďalej asistentom tak si musí dopľniť kvalifikáciu o pedagogické vzdelanie...asi tak. 🙂
Takže nemýľme si
asistentku so slúžkou..áno má pomáhať učiteľke, robiť všetko to čo bežne vykonáva aj učiteľka keď je s detmi sama ..podlahu,okná či záchody snáď ako učiteľky neumývame či ?
Áno včase ked sme dve učiteľky na triede a stane sa deťom nehoda umyjeme a prezliečieme ich ,ako učiteľky nemáme s tým žiaden problém ak sme tam dve .
Ine to je ak som sama na triede, vtedy volám pani upratovačku .
A po maľovaní upratať? tak to zvládnu aj dedičky ..veď ich k tomu vedieme od mala ,samozrejme učiteľka im pomáha ak to ešte samé deti nezvládaju to snaď nieje žiadná zátaž ani pre deti, ani pre pedagogického zamestnanca... či už je to učiteľ alebo asistent alebo praktikantka....všetky sme, ...teda mali by sme byť rovnocennými partnermi aj s praktikatkami, aby sme ich našou nadradenosťou neodradili od tak pekného povolania -poslania ..
Nuž hlavne ostaňme ľudmi🥰
S pozdravom Sisa
@piroska2 krasne vystihnute, si uzasne profesinalna a empaticka...uzasna osobka
@stulrajterova ďakujem❤,
áno rokmi človeka formuje aj prostredie ,v ktorom pracuje. Máme skvelú riaditeľku,sme dobrý kolektív a nemyslím tým len učiteľky ,ale komplet všekých zamestnancov ...nikdy sme nerobili rozdiely v profesii ..deti nás volajú po mene .Často, obzvlášt malé deti pri svojich potrebách nerozlišujú či je to učiteľka či teta, ktorá upratuje či varí.. je to skratka Danka..Aťka ..Siska ..atď dokonca upratovačka nám ochotne povystrihuje ,predpripravý makety pre deti ..my učiteľky nemáme zas problém pomôcť im pri skladaní lehátok ,alebo pri akej koľvek práci ,no skrátka sme svoji a tak sa aj správame voči sebe. Hlavne na tom to základe budujeme zdravé pracovné prostredie kde je každy sám sebou , no zároveň sa všetky navzájom rešpektujeme a pomáhame si ,vychádzame si v ústrety.Človek si musí uvedomiť ,v práci sme väčšiu dňa a máme si robiť problemy ? No nie! Treba si povedať ,že sme jedna komunita ,,mesto v meste"🙂 my si určujeme ako budeme spolu nažívať nik iný z vonka nám nepomôže uľahčiť občas ťažšie dni len na seba ako kolektív sa vždy môžme spoľahnúť, tak toho sa držíme ...každá škôlka-kolektív si pravidlá ,pohodu či nepohodu vytvára sám ....Sám kolektiv sa rozhoduje či chce medzi sebou bojovať alebo žiť v harmónii a keď sú zdravé kamarátske vzťahy tak do práce sa človek vyslovene teši ..❤
@katuskaa2 tak najlepšie je mať vyštudovaný odbor pedagogický asistent ,ale viem ,že.berú na pozíciu pedag.asist. aj s úplným stredoškolským vzdelaní,môžu dať podmienku dovzdelavať sa ,záleží od zamestnávateľa.Na pomocného vychovávateľa nepotrebujete pedagogicku, pretože je to nepedagogická pozícia kdežto asistent je pedagogicka pozícia.

@stulrajterova presla som si aj ZS a aj MS a aj klasicke pracovne a aj cez POP1 az teraz do noveho POP3 (co nas este len caka) aj NP PRIM I a NP PRIm II a teda kolegynky asistentky plakali..preto som sa na pravnom a OZ, lebo ked treba zakrocit tak idem, ja sa tak "zbesnejem" ze nemam problem poslat do pizdy "pani ucitelku" co skoncila skolu a robi si poskoka zo starsej zienky co je "len" asistentka...ale bohuzial s metodikmi riesime velakrat staznosti a to by ste este len plakala keby ste poculi so si myslia o "asistentkach"...ale plakat budu ucitelky, ze potrebuju asistentku do triedy...
Ja stale tvrdim, ze treba najst rovnovahu...