Babka na OČR počas korony.

meggi21
6. apr 2020

Dobrý deň, prosím vie mi niekto poradiť či ak babka ostane s deťmi na očr s deťmi, či to dostane zaplatené.
Našla som iba toto a neviem z toho vydedukovať či sa to týka aj pre pracujúce bábky.
Ďakujem pekne za info

Novela zákona o sociálnom poistení, ktorá bola prijatá v súvislosti s koronavírusom, rozširuje možnosti čerpania ošetrovného v mimoriadnej situácii, núdzovom stave a výnimočnom stave.

Poistenec má nárok na ošetrovné, ak

osobne a celodenne ošetruje dieťa do dovŕšenia 16. roku veku (potrebné potvrdenie pediatra, keď ide o dieťa po dovŕšení 11. roku veku)
alebo ak sa stará o dieťa do dovŕšenia 11. roku veku alebo do dovŕšenia 18. roku veku, ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom (bez potvrdenia pediatra a bez potvrdenia hygienika či príslušných orgánov o uzatvorení školy),
ak dieťaťu bolo nariadené karanténne opatrenia alebo
ak škola/škôlka/zariadenie sociálnych služieb, ktoré dieťa navštevuje bolo rozhodnutím príslušného orgánu uzatvorené alebo
ak fyzická osoba, ktorá sa inak o dieťa stará, ochorela alebo jej bolo nariadené karanténne opatrenie (potrebné potvrdenie lekára/hygienika)
alebo sa stará o príbuzného v priamom rade, súrodenca, manžela, manželku alebo rodiča manžela alebo manželky,
ak zariadenie sociálnych služieb, v ktorom sa takejto osobe poskytuje sociálna služba ambulantnou formou alebo pobytovou formou bolo rozhodnutím príslušných orgánov uzavreté alebo v ňom bolo nariadené karanténne opatrenie podľa osobitného predpisu (bez potvrdenia príslušného zariadenia).
Nárok na ošetrovné bude trvať do skončenia potreby ošetrovania, resp. starostlivosti, pričom v tom istom prípade sa v ošetrovaní, resp. starostlivosti môžu poistenci striedať.

korunka1
6. apr 2020

Nie. Ty by si mohla zobrat ocr na svoju mamu,svokru...ony na tvoje deti nie

fokuska
6. apr 2020

@meggi21 Nie. Ani "po starom" sa to nedalo a ani po tejto novele to nie je mozne.

meggi21
autor
6. apr 2020

@fokuska 😔 ďakujem

gelifil
6. apr 2020

Babka hlavne nema co byt v kontakte s detmi teraz...

alenah31
6. apr 2020

@meggi21 ona si očr zobrať môže ak žijete v jednej domácnosti - ale nemá nárok na vyplatenie ošetrovného.

elanor
6. apr 2020

ak babka este stale pracuje, OCR si zobrat moze, bude to mat v praci ospravedlnene hodiny, ze preco nieje v praci a zamestnavatel ju je povinny ospravedlnit. Ale nema narok na vyplatenie osetrovneho. Cize ostane doma zadarmo, bez penazi.

korunka1
6. apr 2020

@alenah31
@elanor
prosím vás,kde sa píše o starých rodičoch a vnúčatách?

elanor
6. apr 2020

@korunka1 davnejsie som to vystrachala niekde na stranke SP, ale teraz to neviem neviem, najst. Bolo tam vtedy pisane, ze OCR si moze zobrat aj stary rodic na vnuca (teda za predpokladu, ze pracuje, bude to mat ako ospravedlnenie v praci). Ale zaroven tam bola aj, ze stary rodic nema narok na vyplatenie prispevku.

dovozadokoca
6. apr 2020

Ale pod pojmom babka nemusí byť nutne babka vetchá, jednou nohou v hrobe. Moja mama aj svokra sú ročník 73 a sú babky. Normálni ľudia v produktívnom veku.

Áno, ľudia sa nemajú stretávať, ale netvárme sa, že to každý môže len tak poriešiť.

alchemilkazltozelena
6. apr 2020

@gelifil neprezivaj, z hlboka dychaj

korunka1
6. apr 2020

@elanor no ja som nikdy, nikde také niečo nečítala

gelifil
6. apr 2020

@alchemilkazltozelena netrap sa😉...mne cudzie babky mozu byt ukradnute

alenah31
6. apr 2020

@korunka1 predsa v zákone o soc. poistení:
OČR-ka, teda ošetrovanie chorého člena rodiny patrí podľa Zákonníka práce medzi tzv. dôležité osobné prekážky v práci.
Citujem:
„Zamestnávateľ ospravedlní neprítomnosť zamestnanca v práci za čas …….ošetrovania chorého člena rodiny ………Za tento čas nepatrí zamestnancovi náhrada mzdy, ak osobitný predpis neustanovuje inak.“ (§141 Zákonníka práce).

Aj vnuk a vnučka sa považujú za člena rodiny.

„Rodinný príslušník na účely tohto zákona (Zákonníka práce) je manžel, vlastné dieťa, dieťa zverené zamestnancovi do náhradnej starostlivosti na základe rozhodnutia súdu alebo dieťa zverené zamestnancovi do starostlivosti pred rozhodnutím súdu o osvojení, rodič zamestnanca, súrodenec zamestnanca, manžel súrodenca zamestnanca, rodič manžela, súrodenec manžela, prarodič zamestnanca, prarodič jeho manžela, vnuk zamestnanca a iná osoba, ktorá so zamestnancom žije spoločne v domácnosti.“(§ 40 ods. 5 Zákonníka práce).

Takže, starý rodič môže byť na OČR-ke s vnukom/vnučkou. Je samozrejme potrebné, aby starý rodič svojmu zamestnávateľovi vopred oznámil, že pôjde na OČRku a požiadal ho o poskytnutie pracovného voľna. Mal by ho tiež informovať o predpokladanom trvaní OČRky bez zbytočného odkladu.

Na ošetrovné, teda peniaze zo Sociálnej poisťovne, starý rodič pri ošetrovaní vnuka/vnučka nárok NEMÁ pretože ošetrovné je nemocenská dávka poskytovaná z dôvodu osobného a celodenného ošetrovania chorého dieťaťa (vlastného, osvojeného alebo zvereného do starostlivosti na základe rozhodnutia príslušného orgánu), chorého manžela, chorej manželky, chorého rodiča alebo chorého rodiča manžela (manželky). Poskytuje sa aj z dôvodu osobnej a celodennej starostlivosti o zdravé dieťa do desiatich rokov jeho veku.(cit. webstránka SOCPOIST).

meggi21
autor
6. apr 2020

Aby som to tu upokojila, s babku sme v spoločnej domácnosti, takže je tu tak či onak. Ďakujem že premýšľate, že ľudia žijú aj takto

meggi21
autor
6. apr 2020

@alenah31 ďakujem, myslela som si že je to takto, iba som si nebola istá. Moja mamina je sanitarka 10 mesiacov do dôchodku, skôr som ju chcela chrániť, keďže bývame spolu, mohla byť doma ona a ja ísť do práce, ale žiaľ nezarobim až toľko aby mohla mamina ostať úplne bez príjmu.

meggi21
autor
6. apr 2020

@gelifil babka je s nami v jednej domacnosti a hľadáme riešenie ako ju ochrániť, keďže ma 10 mesiacov do dôchodku a je na kramároch ako sanitarka. Takže dúfam že teraz tie laiky zmiznú pod Vaším komentárom.

3009
6. apr 2020

@meggi21 nech ide do predčasného dôchodku a ty do roboty.

gelifil
6. apr 2020

@meggi21 a to co poriesi OCR??...sorry, ale laiky pod komentarom fakt neviem ovplyvnit....tak ci tak by som s aju snazila co najviac izolovat

alchemilkazltozelena
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
stanulienkat
6. apr 2020

@alchemilkazltozelena pridrbane opatrenia? Skor niektori nechapavi ludia.

dadus_ka
6. apr 2020

@meggi21 az od buduceho roka 2021 to bude možné aby bola babka s vnucatom na ocr

alenah31
6. apr 2020

@dadus_ka babka môže byť na očr už teraz...ale nie je platená. Byť na očr a mať nárok na ošetrovné sú dve rozdielne veci.

alchemilkazltozelena
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
dadus_ka
6. apr 2020

@alenah31 ano ale ona sa pytala ci bude na ocr platena a od januara 2021 moze byt na ocr platena

evita2222
6. apr 2020

@alchemilkazltozelena úplne súhlasím, ale viac ma trápi, že už sa potvrdilo aj v osadách. Nechápem, že ich nezachytili v karanténnych miestach.

gelifil
6. apr 2020

@evita2222 a v akych???ten pusmievavy pellegrini to nechal na ich zodpovednnosti a vsetkych pustal....az oddnes idu VSETCI do karanteny

meggi21
autor
6. apr 2020

@alchemilkazltozelena keď dosiahne dochodkovy vek čo 62 a 139 dní, potom sa na povinnost pracovať už nevzťahuje. Len je to ozaj choré, pretože mlade ženy sú na očr s deťmi čo tiež musia veď kde majú dať deti, a staré musia riskovať v práci, chcela som máme pomôcť vymeniť sa, ale bez peňazí to nedáme.

meggi21
autor
6. apr 2020

@dadus_ka v januári už bude môcť nastúpiť normálny dôchodok a už sa na ňu nevzťahuje nutena praca. Doma máme ešte môjho otca 15 rokov psychiatricky pacient 66 rokov. Proste celé zlé toto, pritom by mohla ona brať na deti očr a byť vo väčšom bezpečí a ja by som šla do práce, kde niektoré dni môžem robiť aj doma ak by som chcela.

meggi21
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
meggi21
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz