icon

Babka na OČR počas korony.

meggi21
6. apr 2020

Dobrý deň, prosím vie mi niekto poradiť či ak babka ostane s deťmi na očr s deťmi, či to dostane zaplatené.
Našla som iba toto a neviem z toho vydedukovať či sa to týka aj pre pracujúce bábky.
Ďakujem pekne za info

Novela zákona o sociálnom poistení, ktorá bola prijatá v súvislosti s koronavírusom, rozširuje možnosti čerpania ošetrovného v mimoriadnej situácii, núdzovom stave a výnimočnom stave.

Poistenec má nárok na ošetrovné, ak

osobne a celodenne ošetruje dieťa do dovŕšenia 16. roku veku (potrebné potvrdenie pediatra, keď ide o dieťa po dovŕšení 11. roku veku)
alebo ak sa stará o dieťa do dovŕšenia 11. roku veku alebo do dovŕšenia 18. roku veku, ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom (bez potvrdenia pediatra a bez potvrdenia hygienika či príslušných orgánov o uzatvorení školy),
ak dieťaťu bolo nariadené karanténne opatrenia alebo
ak škola/škôlka/zariadenie sociálnych služieb, ktoré dieťa navštevuje bolo rozhodnutím príslušného orgánu uzatvorené alebo
ak fyzická osoba, ktorá sa inak o dieťa stará, ochorela alebo jej bolo nariadené karanténne opatrenie (potrebné potvrdenie lekára/hygienika)
alebo sa stará o príbuzného v priamom rade, súrodenca, manžela, manželku alebo rodiča manžela alebo manželky,
ak zariadenie sociálnych služieb, v ktorom sa takejto osobe poskytuje sociálna služba ambulantnou formou alebo pobytovou formou bolo rozhodnutím príslušných orgánov uzavreté alebo v ňom bolo nariadené karanténne opatrenie podľa osobitného predpisu (bez potvrdenia príslušného zariadenia).
Nárok na ošetrovné bude trvať do skončenia potreby ošetrovania, resp. starostlivosti, pričom v tom istom prípade sa v ošetrovaní, resp. starostlivosti môžu poistenci striedať.

Strana
z2
meggi21
autor
6. apr 2020

@gelifil nemyslela som ze s laikami máte Vy niečo urobiť, ale že kvôli Vašej odpovedi ktorá vôbec nadáva odpoveď na moju otázku, len zbytočne na mňa vrhate zle svetlo pre 8ne mamičky. Za ďalšie ako kam mám moju mamu izolovať, ako do pivnice? Čo si myslíte že žijeme v palaci? Dúfam že si na dnes ulavili a zlepšilo Vám to deň.

gelifil
6. apr 2020

@meggi21 a preco nejde rovno na PN?

meggi21
autor
6. apr 2020

@gelifil pretože je zdravá?

dzina007
6. apr 2020

A keby sa dohodli v robote na vypovedi a cerpala by podporu? Takto by jej to poriesilo pol roka

meggi21
autor
6. apr 2020

@dzina007 výpoveď je zamietnutá, lebo je vyhlásený núdzový stav v zdravotnictve, kde majú nariadenú povinnú prácu 😔

gelifil
6. apr 2020

@meggi21 BOže, žena, ty co chces???Mma etemer nudzovy stav v krajine aty sa pytas, preco by mala ist na PN, ked je zdrava?! Chces ju ochranit pre pracou, chces, tak co riesis???...furt nechapem, co si chcela poriesit tou očr na vnucku

meggi21
autor
6. apr 2020

@gelifil Bože a ty si tu ťa najmudrejsia, čo si myslíš že dr vypisuje PN zdravotnickemu personálu lusknutim prsta?

gelifil
6. apr 2020

@meggi21 vzdy sa da dohodnut

ajka0207
7. apr 2020

@gelifil su aj 40-rocne babky zijuce s detmi v jednej domacnosti, tak nevidim dovod preco by s nimi nemohli byt v kontakte.

meggi21
autor
7. apr 2020

@3009 nemôže, už som to tu písala, v núdzovom stave jej výpoveď bola zamietnutá.

meggi21
autor
7. apr 2020

@gelifil no nedá už sme skúšali, dr odmietol, teraz prešla k novej dr, uvidí sa či sa podarí, ale je to na poslednom mieste keďže moja mama ani nevie klamať. Za celý svoj život si tuším ani nepamätám že by vôbec bola PN.
A nehnevajte sa na mňa, vy si to predstavujete všetko veľmi jednoducho, pokiaľ Vám v živote všetko ide jednoducho tak Vám gratulujem patríte k ľuďom šťasteny a nech sa Vám tak darí aj naďalej.
My sa nevzdávame, hľadáme konštruktívne riešenia v tejto situácii, treba si preštudovať aj zákon, počas nudzoveho stavu je obmedzena sloboda človeka žiaľ.

Strana
z2