Budúca kolegyňa po materskej
Ahojte, potrebovala by som radu, ako sa zachovať v tejto situácii. Moja kolegyňa odchádza v rámci firmy na inú pozíciu do zahraničia. Miesto nej sa pomerne dlho hľadala náhrada, ide už o trochu komplexnejšiu pozíciu. Každopádne nadriadena sa rozhodla že príjme na túto pozíciu mamičku po materskej, ktora síce má fajn prax, ale posledné 3 roky bola na materskej s 2 deťmi. Neviem ako to má vyriešené, podľa nariadenej to vôbec nemusí negatívne ovplyvniť jej výkon (ak má opatrovatelku či dáva deti do jasli, neviem) ale tá práca si naozaj vyžaduje úplnú pozornosť, v rámci našej práce budeme len my dve - neviem, toho sa desím asi najviac, že viac v práci nebude ako bude. S doterajšou kolegyňou sme sa vždy v predstihu dohodli kedy má kto voľno, žiadne voľná zo dňa na deň či nad rámec dovolenkových dní (akože PN, nejaké sick days atď.). Neviem si predstaviť, že mi zavolá že zajtra alebo dnes nerobí, lebo ma choré dieťa. Alebo bude na HO (často robíme z domu, niekedy aj týždeň sústavne) a bude sa miesto práce venovať deťom. Ja nemám nič proti nej, ani proti matkám, ale toto je fakt práca, ktorá sa ťažko kombinuje s malými deťmi. Myslite že je reálne s týmto argumentom uspieť? Akonáhle sa totiž ako tak zabehne, terajšia kolegyňa prechádza inde a keď sa táto nová rozhodne skončiť, bude prúser lebo ostanem na to sama. Alebo budem sama robiť kvôli chorobám jej deti.
@anonym_autor ja sama mam kolegyňu, ktorá neodrobi ani jeden celý týždeň, vzdy niečo ma a zastupujeme ju bez frflania a tiez mam náročnú prácu kde veci musia byť hotové v ten den. Pokiaľ sa to nakopi alebo nestíham, oslovím teamlidra a ona mi bud pomôže alebo urci priority co musí byť určite a co počká
@misiak7777 ta zena ešte ani nenastúpila a uz ju hejtuje, pritom o nej a jej živote nevie nic. S takym vnútorným nastavením ako ma autorka voči novej kolegyni veru spolu asi dobre vychádzať nebudú
@anonym_93f78f ona len napísala svoje obavy, kristova noha. A chcela len vedieť skúsenosti iných 🤦🤦🤦🤦🤦🤦🤦🤦🤦🤦
@eleanor2510 no evidentne robia na pozícii, kde treba hlavne znalosť a prax. A teda nechápem zavzdusnovanie tuto mamičiek kvôli ocr. Jednoducho to je fakt, že matka bude pomaly raz za mesiac mimo práce, lebo sopel. Z autorky tu pomaly spravia diskriminačnú mrchu, ale fakt je, že zato že ja nemám decko mám furt niekoho zastupovať?
@misiak7777 aký je to fakt prosím ťa? Ja som nebola so synom v živote na ocr a to som s ním sama. Mám mamu, ktorá pri ňom vždy bola, keď bolo treba. Možno to má zariadené podobne. Alebo nech akokoľvek inak, sama snáď zvážila, či si takú prácu môže dovoliť alebo nie. Mimochodom ja nepoznám jediného rodiča, ktorý by býval s deťmi doma každý mesiac. Však to by boli všetci nezamestnaní.
@anonym_autor autorka citala som len 1.stranu.
Ja mam uz 17 rocneho syna, moje najlepsie a najspolahlivejsie kolegyne boli prave matky.
Matka je rada, ze ma robotu, je spolahliva a zodpovedna, svoju robotu si z HO spravi na 120% za kazdych okolnosti.
Najhorsia skusenost je pre mna bezdetni kolegovia bez zavazkov (bez hypo, bez paru...) cas maju habadej, vsetko maju v p.ci, 2x kychne a uz ide ne PN, uplna nespolahlivost, nepride do prace zo dna na den, ked su najdolezitejsie terminy a projekty.
Cest vynimkam!
Autorka viem tvoja praca je pre teba dolezita, ale predpokladam, ze nerobite neurochirgiu alebo transplantaciu srdca, trosku si to urovnaj v hlave.
@misiak7777 aký je to fakt prosím ťa? Ja som nebola so synom v živote na ocr a to som s ním sama. Mám mamu, ktorá pri ňom vždy bola, keď bolo treba. Možno to má zariadené podobne. Alebo nech akokoľvek inak, sama snáď zvážila, či si takú prácu môže dovoliť alebo nie. Mimochodom ja nepoznám jediného rodiča, ktorý by býval s deťmi doma každý mesiac. Však to by boli všetci nezamestnaní.
@kristiii gratulujem, to si ty. Ja mám iné skúsenosti. Nechápem, prečo tak empaticke mamičky odrazu nechápu jej obavy
A 25 dní dovolenky som myslela ako základ u nás, ak s nemýlim tak keď má človek dieťa alebo nad určitý vek, má ešte ďalších 5 dní. Mne to nevadí, veď je to jej voľno na ktoré má nárok, ale ak ešte k tomu bude treba pridávať ďalšie dni voľna, tak sa to vie nazbierať.
@anonym_autor mozes mi prosim ta povedat co robis? 🙂 po tejto diskusii ma to fest zaujma.
Moj manzel mal svojho casu pracu, ktora sa musela vykonat do presne stanoveneho casu (treasury BO + cash management). Ked zmeskal deadline tak proste smola. Tim vyrazne poddimenzovany, 3 ludia tahali denne 12-14 hodin aby vsetko stihli. Po 6 mesiacoch im dosla trpezlivost, odrobili svojich 8 hodin a na zvysok sa vykaslali,. Firma dostala niekolko pokut od 50 tisic e a vyssie. A zrazu sa nasli peniaze najat novych ludi. Keby som tebou a kolegyna pravidelne vypadava (co ani nevies ci sa bude diat) tak sa na to proste vykaslem, urobim moju cast a mam v pazi.
@anonym_autor neuspejes, ak sa uz sefka rozhodla. Presne toto, vlastne podobne mam ja v robote. Ja si nemozem ani dovolenku pocas prazdnin zobrat, kolegyna je pol prazdnin HO s 2 malymi detmi, pol prazdnin chora. Ja mozem drzat usta.
Zelam ti rovnako tolerantnu kolegynu ked ss budes raz vracat z materskej ty. Flakat a zasivat za pn/ocr/ho sa vie ktokolvek. Mam skoro 7 rocne dieta, pracujem od jej 2,5 roka a ocr som mala raz, ked som ochorela s nou aj ja. Nikdy som nebola taka produktivma ako po materskej, lebo viem, ze cim skor budem mat robotu z krku, mozem sa venovat dcere.
@anonym_autor nie si u nás riaditeľka? Takto "vyšrvali" doslovne moju kolegyňu z práce, lebo po RD nastúpila. A že bude stále na OČR a PN lebo má malé deti...... Šlapali jej na krk. Choré 🤮
Akoby ženy na vedúcich pozíciách neboli matky.
Mňa zaujíma, či je to vôbec vhodné informovať podriadených, že nová kolegyňa je síce kvalifikovana, ale po MD/RD s 2 deťmi, veď na pohovoroch sa ani nemá zisťovať takýto status.
@kristiii gratulujem, to si ty. Ja mám iné skúsenosti. Nechápem, prečo tak empaticke mamičky odrazu nechápu jej obavy
@misiak7777 ja nikde nepíšem, že nechápem jej obavy. Ja som reagovala konkrétne na tvoje vyhlásenie, že každá matka je s dieťaťom každý mesiac na ocr so soplami. Lebo väčšiu blbosť som už dávno nečítala. Alebo sa pohybuješ v divných kruhoch, ale ja naozaj žiadnu takú matku vo svojom okolí nepoznám.
@misiak7777 ja nikde nepíšem, že nechápem jej obavy. Ja som reagovala konkrétne na tvoje vyhlásenie, že každá matka je s dieťaťom každý mesiac na ocr so soplami. Lebo väčšiu blbosť som už dávno nečítala. Alebo sa pohybuješ v divných kruhoch, ale ja naozaj žiadnu takú matku vo svojom okolí nepoznám.
@kristiii a ja som napísala že mám takú jednu kolegyňu. Vždy si na ňu spomeniem, keď je tu týždenne x tém, ako každý mesiac dieťa nie je v škôlke, lebo sople...
Veľa žien jej tu nalozilo ako keby bola diskriminujuca.. pritom stačí realita v praxi
Aj ja mam takto zmyslajuce kolegyne ako si ty. A yz si hladam inu pracu.
@anonym_autor neuspejes, ak sa uz sefka rozhodla. Presne toto, vlastne podobne mam ja v robote. Ja si nemozem ani dovolenku pocas prazdnin zobrat, kolegyna je pol prazdnin HO s 2 malymi detmi, pol prazdnin chora. Ja mozem drzat usta.
@jamidea joj to nesmieš takéto veci písať, lebo budeš predsa útočná zmija 😃😃
Z mojich skúsenosti.Matky po materskej majú super time managment.Robia efektívne.Ja sama mám 3 deti. V práci makám,nekávičkujem,aby som mohla čím skôr za deťmi.Na home office normálne robím,akurát zapnem práčku a robotický vysavač.Za celý posledný školský rok som nebola na OČR.Raz sa stalo,že som si nečakane vzala sick day,keď dcéra celú noc zvracala.Podľa mňa sa na to pozeráš zle.Mamička po materskej môže byť výkonnejsia ako ty.A predstav si ja som bola doma 9 rokov a nabehla som úplne v pohode,tiež náročná práca.Hlavne som sa už strašne tešila do práce a na prácu a robím ju s chuťou.
@anonym_autor autorka citala som len 1.stranu.
Ja mam uz 17 rocneho syna, moje najlepsie a najspolahlivejsie kolegyne boli prave matky.
Matka je rada, ze ma robotu, je spolahliva a zodpovedna, svoju robotu si z HO spravi na 120% za kazdych okolnosti.
Najhorsia skusenost je pre mna bezdetni kolegovia bez zavazkov (bez hypo, bez paru...) cas maju habadej, vsetko maju v p.ci, 2x kychne a uz ide ne PN, uplna nespolahlivost, nepride do prace zo dna na den, ked su najdolezitejsie terminy a projekty.
Cest vynimkam!
Autorka viem tvoja praca je pre teba dolezita, ale predpokladam, ze nerobite neurochirgiu alebo transplantaciu srdca, trosku si to urovnaj v hlave.
@mira0611 to bolo možno pred 17timi rokmi, keď si ty bola mladá. Stačí si tu čítať fórum a vidíš prístup dnešných matiek. S dieťaťom by boli doma najradšej do jeho 15tky, lebo si ho predsa musia užiť! Nikto tu nepíše, ze ked je dieta chore,ma sa na nebo vykašľať, ale ide o postoj ci snahu niečo riešiť. My máme v tíme tiež matky a aj samozivitelky a zaujímavé, že si to vedia zariadiť. Aj pri malých deťoch a o to ide. Sú ľudia takí a takí. Autorka sa preto pýta a jej obavy sú iné normalne.
Len na záver, my sme mali kolegyňu, ktorá pravidelne robila to, ze dovolenku mala do stredy a vždy zázračné jej dieta potom ochorelo a prišla až v pondelok. Urobila to 2-3x, bola upozornena a keďže s tým neprestala, rozlúčili sme sa s nou. A vieš prečo? Kvôli tomu, lebo klamala. Keď vedela ze nepríde (a ona to vedela), ma to povedať a nie si vymýšľať. Lebo pos toho šli potom dovolenku aj ostatní. A nie, nie sme ani jadrovi fyzici ani neurologovia.
Autorka, mam dieta a na OCr som bola Len v letnych mesiacoch, ked bolo chore, lebo vtedy mi je blbe tahat HO, ked je malicko roboty. Kolegyna za mna robila max drobnosti, ktore som rovnako robila ja za nu. Svoju pracu odovzdavam v dostatocnom predstihu, s cim je sefka spokojna (na rozdiel od mladych kolegov, ktori niekedy maju cas na vsetko). Ano, velke plus je HO, a teda ze viem svoju pracu robit z domu.
A ze niekto.zostane zo dna na den doma sa moze stat kazdemu. Ako mladsia a bezdetna som skoncia uprostred noci na operacii a neprisla do prace 2 mesiace. Nikto SA nevie zapovedat, ze sa mu to nestane.
Pri.kolegyni by som pockala, ako sa to bude vyvijat. Pristup k praci zalezi od osobnosti zamestnanca, nie od toho, ci ma deti.
@mira0611 to bolo možno pred 17timi rokmi, keď si ty bola mladá. Stačí si tu čítať fórum a vidíš prístup dnešných matiek. S dieťaťom by boli doma najradšej do jeho 15tky, lebo si ho predsa musia užiť! Nikto tu nepíše, ze ked je dieta chore,ma sa na nebo vykašľať, ale ide o postoj ci snahu niečo riešiť. My máme v tíme tiež matky a aj samozivitelky a zaujímavé, že si to vedia zariadiť. Aj pri malých deťoch a o to ide. Sú ľudia takí a takí. Autorka sa preto pýta a jej obavy sú iné normalne.
Len na záver, my sme mali kolegyňu, ktorá pravidelne robila to, ze dovolenku mala do stredy a vždy zázračné jej dieta potom ochorelo a prišla až v pondelok. Urobila to 2-3x, bola upozornena a keďže s tým neprestala, rozlúčili sme sa s nou. A vieš prečo? Kvôli tomu, lebo klamala. Keď vedela ze nepríde (a ona to vedela), ma to povedať a nie si vymýšľať. Lebo pos toho šli potom dovolenku aj ostatní. A nie, nie sme ani jadrovi fyzici ani neurologovia.
@lienka.7 nie nebolo to pred 17 rokmi. Deje sa to teraz. Ja som zo vsetkych kolegyn matiek mala jednu, ktora klamala a vyhovarala sa na dieta.
Vsekty ostatne boli v pohode.
Ja som bola so svojim synom len raz na ocr aj vtedy mal ovcie kiahne, kedze ja som este v zivote nemala tak, som sa radsej s nim aj vypisala.
To co opisujes o tej kolegyni, ktora si vymyslala, to sa u mna deje s tym bezdetnym kolegom a je to velmi stresujuce. Asi nezalezi na rodinnom stave, je to len na povahe.
@anonym_autor Nechápem, čo riešiš, každý má nárok na svoj súkromný život a nežije prácou tak ako ty, že nemáš žiaden súkromný život a nikto ťa doma nečaká. Poviem to takto otvorene, je tvoj problém, ako to budeš zvládať a ak nie si schopná zvládnuť prácu na pár dní za dvoch, tak potom nemáš čo v tej práci robiť. Ja som bola na materskej, môj manžel takisto. Ja podnikám tak to mám ľahšie ale môj manžel má prácu a dosť zodpovednú. Máme malé dieťa takisto. Manžel má dokonca domáce pohotovosti a niekedy musí zastúpiť aj kolegu ako vedúci pohotovostnej služby. A čo, sme tu a žijeme. Cez prázdniny škôlka zatvorená. No tak dal šéfovi plán na 2 mesiaci, v ktorých dňoch bude čerpať dovolenku. Šéf mu to odsúhlasil a kolegovia musia potiahnuť aj zaňho niektoré veci. Život je taký tak sa s tým zmier.

@anonym_93f78f tak ja vychádzam len z toho, čo som videla v predošlej práci, čo vidím v inych tímoch v tejto. Neviem si úplne predstaviť robiť túto prácu a mať dve malé deti, to nemyslím ako hate voči nej, ak to bude zvládať ako má tak to bude super. Ale aj tu vidíš reakcie, že mali ľudia podobné skúsenosti s matkami kolegyňami.
@anonym_autor ale s takym niecim musíš rátať v každej práci a na každej pozicii pretoze taky je skratka zivot. A ver mi, že raz sa aj tebe stane ze nečakane vypadnes. Presne preto ma človek kolegov, aby sa vedeli zastupit a ked sa to nedá zvládať je tam na to nejaký nadriadený aby to riešil.