Časové okno od 2020/doteraz. Mám priznať materskú v životopise?

sanny2993
5. feb 2024

Ahojte zienky, idem si po radu, ideálne od nejakej personalistiky alebo náborárky. Chystám sa uchádzať o pozíciu v štátnej službe - administratíva. Mám však dilemu, či sa priznať ku materskej dovolenke 2021/2024, keďže mám pocit že už som bola v uplynulých týždňoch kvôli tomu diskriminovaná. Neviem ako v životopise vykryť to zvlastne časové okno, keďže mi prác pomer skončil v roku 2020 v decembri a potom prišla PN až do pôrodu. Alebo mám napísať motivačný list kde to spomeniem spolu s tým že o dieťa mám postarané - starí rodičia na dôchodku, škôlka, opatrovateľka. Proste poraďte mi ako z tohto vykľučkovať. Viem že to nieje povinný údaj ale myslím že sa budú pýtať kde som sa odmlčala z prac. sveta od roku 2020.

sheila121
5. feb 2024

@sanny2993 no za mňa by si mala povedať pravdu a neklamať, aj tak na to prídu keď si budeš chcieť uplatniť daňový bonus na dieťa.

sanny2993
autor
5. feb 2024

@sheila121 Ale treba citat s porozumením, ja klamať nechcem, len mám dilemu či tuto skutočnosť uviesť v Životopise nakoľko je to profesijný životopis kde sa osobne údaje nepíšu dopodrobna, alebo ich s tým oboznámiť až na pohovore.

sheila121
5. feb 2024

@sanny2993 do životopisu nepis, keď sa opýtajú na pohovore povedať.

titla
5. feb 2024

@sanny2993 ano, daj do zivotopisu. MD/RD je vzdy lepsie ako diera.

vanilkovazmrzka
5. feb 2024

Neviem preco by sa mala hanbit za matersku? Ved je to uz pase, a ako vravis o dieta mas postarane. Takze ak ta niekto diskriminuje, nie kvoli materskej, ale kvoli malemu dietatu, ktore znamena caste choroby a teda caste absencie v praci.

natalia2007
5. feb 2024

@sanny2993 ano, urcite to tam pridaj popripade spomen v motivacnom liste. Diskriminovana koli tomu ze si bola na MD? To dufam nie 😮

pe_mi
5. feb 2024

@sanny2993 ahoj.ja mám predĺženú RD, tak som doma piaty rok a ešte aj rok budem.
predtym veľmi slabá história pracovná.vsade som bola krátko ,plus viac menej čašníčka.a v týchto vodách už prácu nehľadám.
Životopisy posielam,no žial sa o mňa nikto netrha.
Plus do toho ešte aj tá predĺžená RD no nerada to tam píšem,ale čo tam budem mať 6ročne okno?

aandrea9
5. feb 2024

@sanny2993 napíš tam pravdu. Nemá zmysel zahmlievať. Na pohovore sa ta isto spýtajú ci vieš riešiť pripadné ochorenia dieťaťa inak ako OCR.

kivivi
5. feb 2024

Zeny a kam v zivotopise pisete tu matersku? Do "kolonky" prax, vzdelanie ci kde? Ked som si zivotopis pisala ja, tak sa mi to nikde nehodilo.

sanny2993
autor
5. feb 2024

@vanilkovazmrzka
@natalia2007

Asi som to zle napísala, nie kvôli MD priamo ale kvôli vedomosti potencionálnemu zamestnávateľa o tom, že mám záujem nastúpiť po rodičaku 🙂 bohužiaľ Slovensko je sto rokov za opicami u mnohých zamestnávateľov ktori by asi najradšej hodili všetky matky s malými deťmi do vreca a poslali ich na ostrov, lebo však sú nepoužiteľné 🙂

andreakotesova
5. feb 2024

@aandrea9 zamestnávateľ na úrovni sa na pohovore nepýta na deti, OČR-ky....

sanny2993
autor
5. feb 2024

@aandrea9 Mám k dispozícii starých rodičov na predčasnom dôchodku v našom meste a tiež operku, rozmýšľam že to po lopate napíšem do motivačného listu, lebo však zas niesu hlúpi, vedia si vyrátať že okno je 3 ročne a zasa sociálne siete tiež prezradia čoto o človeku 🙈

sheila121
5. feb 2024

@sanny2993 autorka, keď som si po materskej hľadala robotu, nikde som neuvadzala matersku. To nie je práca, ktorú si máš uvádzať do životopisu. A nikdy som nebola diskriminovaná kvôli dieťaťu.

stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sanny2993
autor
5. feb 2024

@stastnamanzelka uvádzala si to aj do listín ktoré si predkladala - žiadosť, motivak, CV alebo až na pohovore ? 🙂

stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
bucko555
5. feb 2024

Ja mám sedem ročnú dcéru a na každom pohovore riešili kam ju dám keď bude chorá, povedala som že mám aj muža a aj starých rodičov vedia ju mať .....a najlepšie na jednom pohovore bolo že vy máte jedno dieťa a keď budete chcieť ďalšie tak nám odídete ....reku dám si na čelo vytetovať že ďalšie decko mať nemôžem

vanilkovazmrzka
5. feb 2024

@sanny2993 tak ja asi zijem v nejakej bubline 😄

stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
denkabemommy
5. feb 2024

@sanny2993 ja som mala skrz pracovné skúsenosti veľkú dieru v životopise - deti hneď po škole. A predsa ma nik nediskriminoval, keď sa opýtali na to, prečo som nikde nepracovala, tak som im povedala o svojej situácii + že moje deti majú dvoch rodičov, takže časté OČR nebudú. Nikde s tým nemali žiadny problém. Tieto veci sú u normálnych zamestnávateľov pasé 🙃. Zároveň som mala veľmi veľa kurzov počas materskej, takže asi aj to mi hralo do karát.

mia_von_prag
5. feb 2024

Ak to nepriznáš v životopise, spýtajú sa na tú medzeru buď telefonicky alebo na pohovore.

Jeden kandidát mi na tú medzeru povedal, že posledné roky bol vo výkone trestu a ďalšia pani v psychiatrickej liečebni. Ďalší pán mal 7 rokov pauzu, že bol na UP a hľadal si prácu.

Uznaj, že rodičovská dovolenka nie je žiadna hanba.
Stále častejšie vidím career break - kariérna prestávka na cestovanie, starostlivosť o deti (ano, mávajú to aj muži)
Zrovna jeden sympatický pán, manažer, pauza 4 roky. Mal 3 deti a nejak sa prestriedali s manželkou.

sanny2993
autor
5. feb 2024

@mia_von_prag prosim ta, a kde, v ktorej prílohe to mám priznať keďže do profesijného životopisu mi to nereže, do motivačného ? lebo žiadosť mi zas pride dosť strohá na taketo osobnejšie veci 🙂

stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mamina7070
6. feb 2024

podla toho i ti trval tvoj pracovny pimer alebo nie ak netrval tak to priznaj
na poziciu v statnej sprave aj tak skor zavazia ine veci

mia_von_prag
6. feb 2024

@sanny2993 ešte otázka, počas rodičovskej trval pracovný pomer?
Ak áno, tak uveď
xxx - 2024 firma, pozícia
náplň prace a v zátvorke roky na rodičovskej.

Pozícia je z akej oblasti? Pýtam sa preto, že napr ja nikdy nečakám motivačný list.
Nemusiš uvádzať priamo do cv, že si bola na RD. Stačí krátky sprievodný list, kde je opísaná situácia. Napr. hlásim sa na xx pozíciu, mam skúsenosti (s tým co hľadajú) ..x rokov. Posledné 3 roky som bola na rodičovskej dovolenke, nastúpiť na plný úväzok môžem ihneď. V prílohe zasielam životopis, rada sa dostavím na pracovný pohovor. A kontakty na seba.

miskaska
6. feb 2024

Ja som to v zivotopise uviedla. Napisala som odkedy dokedy som bola zamestananav danej praci a do zatvorky som napisala obdobie kedy som bola na MD a RD.

belaaaaaaaaa
12. feb 2024

@sanny2993 Do životopisu nie. Ináč potencionálny zamestnávateľ má zakázané sa pýtať či máš dieťa. Takže asi tak.

dominikamacakova
12. feb 2024

A keby si nerobila nič? Keby si bola tri roky na pláži a oddychovala, to je akože chyba? Bože, toto postkomunistické zmýšľanie 😂

sanny2993
autor
12. feb 2024

@dominikamacakova To nieje moje zmýšľanie ale zmýšľanie štátnej správy ty hlavička komunistická mudručka ..

lienka.7
12. feb 2024

@sanny2993 mňa do prace vzali s dvoma deťmi, 2,5 a ročným. Chceli ma, vedeli o tomto mojom "deficite".
Je to iba o tom, či ta chcú alebo nie. Aj bezdetny človek môže ochorieť, zlomit si nohu a pod. Ja poznám dokonca takých, ktorý si pravidelne dávajú PNky ako "oddych".
Ja by som to tam uviedla, dieta predsa nezatajis. A uprimne, ked sme hľadali nových ludi, pokial boli v životopise diery, bavili sme sa medzi sebou ze prečo.... a do motivačného to, ze ti deti budu strážiť ini pisat nepatrí 🙈