Častá zmena zamestnávateľa. Ako to vnímajú firmy?
Zaujíma ma váš názor.
Pracovala som 15r na jednom mieste. Potom sa zmenil šéf a ja som sa rozhodla zmeniť firmu, bližšie k bydlisku. Tam som sa rozhodla skončiť ešte v skúšobnej dobe. Nevyhovoval mi ich nefungujúci systém, chaos, kolektív a neschopný šéf.
Tak som nastúpila do tretej firmy. Na zástup. Keďže som mala veľmi dobré referencie od prvého šéfa aj od tohto tretieho, rýchlo som si našla ďalšiu prácu - štvrtú.
Lenže tu je to to iste čo bolo v druhej práci. To isté.
Nefungujuci systém, chaos, zlá atmosféra a skrátka sa tam cítim fakt zle.
Preto rozmýšľam opäť to ukončiť v skúšobnej dobe, len ako už asi tušíte, mám obavy ako sa na to budú pozerať ďalší zamestnávatelia?
Zaťali by ste zuby a počkali aspoň rok, či sa to nejak utrasie? Alebo by ste opäť hľadali niečo druhé.
Chcem už niekde zapustiť koreň a práve preto mi záleží na tom, aby som tam bola spokojná. Už keď mám niekde robiť ďalších 20 rokov tak nech sa tam cítim dobre.
Čo by ste mi poradili? Ako sa k tejto situácii postaviť?
Tie tri firmy som vystriedala behom 2 rokov.
Ďakujem.
ja si myslim, ze to je cisto na tebe a ako to ty odkomunikujes na dalsom pohovore...lebo ci odijdes po skusobnej dobe alebo po roku, stale to bude odchod z tretej firmy...nova firma nema dovod ta neprijat pre "zly pocit" ze si fluktuant...ako, mozu sa trosku zlaknut tvojej narocnosti :D, ale skusobna doba je vzdy o tom, ze sa ma otestovat ci si sadnete vzajomne...este by som si mozno trochu prehodnotila, ci tam nemas fixaciu na tu prvu firmu, v ktorej si bola najdlhsie...alebo ci nehladas nieco dokonale, co neexistuje - to vies ty....moj pripad bol podobny v tom, ze som z prvej firmy sla do druhej - a po skusobnej dobe som sa vratila do tej prvej s vedomim toho, ze su aj dobre aj zle obdobia a nikde to idealne nebude...ale ty vies lepsie skrz svoju skusenost, ako to mas
@vanilkovazmrzka píšem že to bol zástup. Pani sa vrátila z dlhodobej PN. Tam to bolo ideálne, šéf nadmieru spokojný, pomohol mi nájsť ďalšiu prácu a ak by sa v budúcnosti uvoľnilo miesto, určite by ma vzal na trvalo.
@vanilkovazmrzka ďakujem. Presne si to vystihla. Naozaj sa hľadám. Tým že som si skúsila viac firiem, viem už čo určite nechcem a ako to môže fungovať aj nefungovať.
@mabenn keby sa dalo, ver že by som sa najradšej vrátila do prvej, ale nie je to možné a je to aj dosť ďaleko. A áno určite porovnávam a neviem sa uspokojiť s horším.
Ja by som si tie firmy, z ktorych si odisla v skusobnej dobe, ani nepisala do zivotopisu. Naco, za 3 mesiace sa ani neda povedat, ze si tam nabrala nejake velke skusenosti. Pis si len pracu, v ktorej si bola dlhsie
@mimirka32 a ak sa stane že si to zamestnávateľ zisti? Nebude to brať ako zamlčanie a domysli si že som to zahájila účelovo?
Tak myslim ze to sa da na pohovore lahko odkomunikovat, cize z mojho pohladu to nie je velka prekazka 🙂 drzim palce
Nie, ved mu povies, ze si tam bola kratko, tak si to nepovazovala za relevantnu skusenost. Zivotopis nie je register trestov, ze tam musis vsetko uviest
Je to individuálne a záleží od firmy. Roky som pracovala na HR a robila pohovory. Keďže si bola 15 rokov u jedného zamestnávateľa je jasne, že nebudes patriť do kategórie fluktuant a jednoducho si teraz v obdobi, že sa hľadáš. To je ten jeden pohľad na vec. Samozrejme je to na druhej strane risk pre každého, že aj z ich firmy odídeš v skúšobnej dobe. Všetky 3 firmy si opustila v skúšobnej dobe, alebo si v niektorej ostala aj dlhšie?
Ja si nemyslím, že sa hľadáš. Odišla si z prvej firmy po 15tich rokoch kvôli zmene vedenia. Asi by som zatala zuby a modlila sa, že sa nájde čosi vo firme, kde si bola na zástup. Vieš ako, všade žijú ľudia a nikde to nie je ideálny stav podľa našich predstáv.
Firmy, odkiaľ si odišla v skúšobnej dobe, si vôbec nepíš do CV. Je to krátka doba, aby to bola relevantná pracovná skúsenosť. Nikto to nezistí. Referencie sa zisťujú na pozície z firiem, ktoré máš v CV. Nikto nebude skúmať, či si pracovala aj niekde inde ako máš uvedené v CV. A odporúčam viac sa pýtať na pohovoroch. Na firmu, na kultúru, atmosféru, dôvody odchodu ľudí, fluktuáciu. Veľa sa vieš dozvedieť na pohovore otázkami. Samozrejme, nikto to nepovie negatíva, ale intuícia vycíti z reakcií.
Nezostavaj v praci ktora ta ubija. Idealne najst si novu pracu potom davat vypoved. Ako sa na to pozera zamestnavatel? Je to rozne, zavisi kto sa pozera na tvoj zivotopis a ako to odovodnis. Ja niekedy ked vidim ze clovek ma 10 rokov praxe a 9 jobov tak sa na to ani nepozeram. Ale uz som zobrala vela ludi ako ty ze menili. Ty mas na konte stabilitu - 15 rokov na jednom mieste. To sa pocita. A ak ta nejaky debil odmietne kvoli tomu ze ti dvakrat nevyslo miesto tak potom asi to nebude dobre miesto pre teba tak ci tak.
Byt tebou tak sa zamyskim ze aky si robis vyskum o danej firme predtym nez sa uchadzas, mozno musis zmenit taktiku a ujasnit si co su tvoje podmienky a ake otazky sa mas pytat na pohovore resp niekoho kto tam uz robi/robil.
@javiemneviem zatiaľ som odišla len z jednej v skúšobnej dobe. V tretej som bola len na zastupovanie, tam by som rada ostala aj na stálo keby bolo miesto.
Druhý krát uvažujem skončiť v skúšobnej dobe.
@melanta ďakujem veľmi pekne za tip. Neviem či budem mať guráž klásť otázky na pohovore ja 🙂.
U nás sa to práveže dá zistiť, keďže je to firma kde sa konatelia bežné stretávajú na výstavách, vedia si navzájom odporúčať ľudí, rozprávajú sa o svojich zamestnancoch a pod.
Zle som sa vyjadrila. Konatelia podobných firiem sa stretávajú na akciách.
Preco by si nemala mat kuraz pytat sa? Ved vacsinou sa na pohovore aj opytaju, ci mas nejake otazky. Povies, ze nemas? Ako potom zistis, ci je praca pre teba vhodna? Pohovor nie je len o tom, ze zamestnavatel si vybera zamestnanca, aj ty si vyberas zamestnanie. Musis vediet do coho asi ides
No ano,pytaju sa na pohovore aj na to,preco tak rychle clovek meni pracu,aj mna sa tak pytali.Tak som im to jednoducho vysvetlila.
No tak zacni,prave tym,cim si bola nespokojna a pytat sa styl.Ano rada by som sa opytala,ako to u vas funguje,lebo v predoslych firmach bol chaus,neporiadok.Tak by som rada vedela vas system ako sa u Vas pracuje.
Chápem. Tak ešte dám tejto práci šancu ale nevidím to pozitívne. Ďakujem za rady naozaj ste ma povzbudili
Nič nezatajuj, nemá to zmysel. Kludne sa môže stat, že si budú volať o referencie k starému zamestnávateľovi a môže sa stat, že tam nebude niečo sedieť dátumovo. Zatajovať je nezmysel. 🙂 Na pohovoroch sa pýtaj 🙂 Všetko čo ta zaujíma. Mám za sebou tisíce pohovorov. Ľudia sa na pohovoroch pýtajú. Tak ako my chceme vedieť o človeku, ktorý sedi pred nami čo najviac (z profesného života) rovnako ma kandidát na prácu právo na všetky pre neho podstatne informácie o pracovnom mieste 🙂. Ľudia sa pýtajú naozaj všetko, čo ich zaujíma.
Na pohovore objasnis tieto zmeny práce v poslednom case. Dôležité je na pohovor sa dostať a teda, aby to z prvého pohľadu na tvoje CV nevyzeralo tak, že si fluktuant, poradím ti toto:
K práci, kde si skončila, kde si bola len ako zastup, nápis to do životopisu - normálne
Názov firmy
pracovna pozícia (zástup počas materskej dovolenky/dlhodobej PN) čo bol dôvod zástupu.
A problem máš vyriešený. Hneď to nebude vyzerať tak, že často meníš prácu. Že si po 15 rokoch nastúpila do prvej práce a odišla v skúšobnej dobe je pochopitelne. To by si musela mať velke šťastie, aby si si hneď našla prácu na niekoľko rokov. Potom si odišla lebo si bola len zástup za niekoho. Takže tiež pochopiteľny dôvod. No a teraz odchádzas počas skúšobnej doby. Ak by sa tam pridali ešte ďalšie 2 firmy pri odchode počas skúšobnej doby, už by to vyzeralo zle, ale teraz… Ako niekto, kto ma za sebou kopec pohovorov ti poviem, vôbec nič odstrašujúce 🙂
@mabenn keby sa dalo, ver že by som sa najradšej vrátila do prvej, ale nie je to možné a je to aj dosť ďaleko. A áno určite porovnávam a neviem sa uspokojiť s horším.
@anonym_autor ahoj autorka, ako si dopadla, keď sa smiem spýtať? Zaujíma ma, že si písala, že v prvej práci sa menil šéf a kvôli tomu si odišla. A potom, že by si sa predsa vrátila do prvej firmy. To boli takí zlí šéfovia v tých ostatných firmach, horší ako v prvej?
Prepáč, nechcem, aby to vyznelo, že sa vyzerám, ale zvažujem zmenu zamestnania, preto sa pýtam, aby som sa poučila zo skúseností druhých. Ďakujem.

Preco si odisla z tretej? To bolo na dobu urcitu?
Ja by som na tvojom mieste hladala novu pracu a az potom dala vypoved v 4. A pokial ide o to ze si vystriedala viacere, stale tam mas 15 rokov v prvej firme a to je podla mna rozhodujuce. Nie to, ze sa teraz trochu hladas