Zmena zamestnávateľa - rada

3petka
26. nov 2015

Ahojte, som tehotná a mám takú situáciu v práci že zamestnávateľ končí spoluprácu s firmou na základe ktorej nás zamestnával firma ale bude fungovať ďalej len bude robiť svoju činnosť. A nás by mal prevziať nový zastupujúci zamestnávateľ, teda prevezme všetky pracovnoprávne vzťahy za nového. To by bolo OK. Ale starý zamestnávateľ mi chce dať výpoveď dohodou ku dňu kedy končí spoluprácu a od nasledujúceho dňa by som už mala byť zamestnancom novej spolupracujúcej firmy. Jedná sa ale o to že mi kolegyňa spomínala že keď prechádzam pod nového zamestnávateľa musím byť u neho minimálne 90 dní čo mi teda nevychádza lebo u neho budem od 1.3.2016 a na materskú idem niekedy v polovici apríla ale u toho nového nebudem mať skúšobnú dobu teda som z toho zmätená lebo budem pokračovať ďalej tak ako som na dobu neurčitú len sa mi zmení zamestnávateľ. Viete mi niekto poradiť. viem že je to mätúce čo píšem ale sama som z toho jeleň.

babulina
26. nov 2015

ak prechadzaju zavazky na noveho zamestnavatela tak skusobna doba by sa nemala uplatnovat aspon ja som to tak mala, poriadne si prestuduj zmluvu ri prechode a kazdy bod co ti nie je jasny si nechaj vysvetlit a prever si po vlastnej linii az potom nasledne podpis

anatalia77
26. nov 2015

@babulina presne tak.

anatalia77
26. nov 2015

@3petka no,toto sa stalo kamoske. Doba neurcita..a zrazu akoze novy zamestnavatel,vlastne sa zmenil len nazov. Tak presla pod noveho,a ten ju hned v skusobnej dobe vyrazil. Radila somjej ziadatvypoved s odstupnym,vsak ak ta chcu,vezme ta "novy"zamestnavatel aj tak.
A ty ak si tehotna...

3petka
autor
26. nov 2015

ved prave že som tehotna a nie je mi po vôli ani podpísať tú výpoveď u starého zamestnávateľa

anatalia77
26. nov 2015

@3petka porad sa s pravnikom. De facto by ta mohol zamestnavat do tvojej materskej(cca ten mesiac),a potom by mohol zaniknut,alebo neviem. Nevyznam sa.
Ale novy ta neprijme. Vsak odrobis mesiac,a potom ti bude platit matetsku...
Ja by som ta nezobrala. Bez urazky.

3petka
autor
26. nov 2015

Materskú platí štát. A podľa podľa supervízorky by ma mali prebrať aj na tú dobu ale človek nikdy nevie do februára je ďaleko.

anatalia77
26. nov 2015

@3petka A neplati matersku nahodou zamestnavatel? Rodicovsky plati stat.

majusqa77
26. nov 2015

materske je nemocenska davka a plati ju stat. Ak by si aj presla na mesiac pod noveho, nic to na materskom nemeni, narok mat budes, akurat sa nebude pri vypocte prihliadat na prijem od toho posledneho..

eeffka
26. nov 2015

@anatalia77 to myslis vazne ? 😀 😀 😀 keby matersku platil zamestnavatel tal by sme vo forme mali nakupenych 10kg HAK a kazda zamestnankyna by kazde rano prisla prehltnut tabletku pred najvyssim sefom 😀

anatalia77
26. nov 2015

@eeffka ok 🙂 sekla som sa 🙂

anatalia77
26. nov 2015

a predsa..mne sa zda,ze mi ju posielal zamestnavatel. Bolo to sekom,tak si pamatam,ze som to tak mala.

evittam
26. nov 2015

@anatalia77 TAk to si veľmi zle pamätáš. PN platí zamestnávateľ - prvých 10 dní, od 11.dňa platí SP, MD platí od začiatku SP, RP platí UPSVaR ako aj rodinné prídavky a príspevok pri narodení dieťaťa. Na základe čoho by ti mal platiť MD zamestnávateľ?! 😀

anatalia77
26. nov 2015

@evittam bolo to v 1992,tak teraz neviem. Ja sa nehadam. A neriesim,nakolko sa ma to uz netyka 🙂

evittam
26. nov 2015

@anatalia77 No mohlo to byť kedy chcelo....Tak ak neriešiš na čo radíš a ešte aj zle. Ako nič v zlom. 🙂 😉

simca06022011
26. nov 2015

http://www.epi.sk/odborny-clanok/Povinnosti-zam...
Preco si to nepozriete rovno na profi strankach? ;) Toto podla opisu je prehodenie zamestnancov do inej firmy, uplne inej... ja by som s tym 3 mesiace pred MD nesuhlasila. jedine ak do novej pracovnej zmluvy daju podmienky ake mne vyhovuju a nulovu skusobnu dobu. Urcite nepodpis vypoved pred uzavretim novej pracovnej zmluvy. datum podpisu sa da dat aj iny ako je jeho platnost (tj nastup do zamestnania/ukoncenie PP)