Čerpanie dovolenky po rodičovskom

majkabr
22. jan 2024

Ahojte vo februáťi mi končí rodičovský príspevok dieťa ma tri roky, Bola som na reťazovej materskej. Vznikol mi nárok na dovolenku. Je povinný zamestnávateľ mi preplatiť tu dovolenku keď už nenastúpim do tej istej práce? Alebo je povinný mi ma nechať ju ešte vyčerpať po rodičovskom a preplatiť mi ju keď ju budem čerpať? Ako to je vlastne?

melanta
22. jan 2024

Ak ešte nastúpiš do práce, zamestnávateľ ti môže nariadiť čerpať dovolenku. Čo nestihneš vyčerpať, preplatí. Ak končíš k termínu, kedy končí aj RD, tak ti celú nevyčerpanú dovolenku preplatí.

zorkahorka
22. jan 2024

Mas potom inu pracu alebo ides na up?

majkabr
autor
22. jan 2024

@zorkahorka Idem na UPSVR

mogaa
22. jan 2024

@majkabr záleží či dáš výpoveď alebo podpíšeš dohodu o skončení PP....lebo ak dáš výpoveď, tá je 2 mesačná a môže ti nariadiť čerpať dovolenku...v prípade dohody je to o dohode medzi tebou a zamestnávateľom, môže ti dovolenku nariadiť aby si ju vyčerpala ale rovnako ti ju celú môže preplatiť....dohoda znamená že s podmienkami súhlasia obe strany, ale nikde nie je písané že ti musí umožniť 1-2dni dovolenky vyčerpať a ostatnú aby ti musel preplatiť....to je na jeho dobrej vôli, resp. akým spôsobom podpíšete dohodu....nemusí s tým súhlasiť ale môže...

zorkahorka
23. jan 2024

@majkabr ukonci to dohodou, vycerpaj 1 den dovolenky a ostatnu daj preplatit. Vyjde ti maximalka