Chcem zamestnať manželku. Aká zmluva bude najvýhodnejšia?
Som zivnostnik, rad by som zamestnal svoju manzelku aspon na minimalny uvazok. Aky typ zmluvy, resp. aky uvazok by ste odporucali, aby ma to stalo co najmenej co sa tyka odvodov?
@lericenkam zamestnavat moze urcite aj zivnostnik, neviem o tom ze by sa nieco menilo..musi sa len evidovat ako zamestnavatel
@lericenkam živnostník určite môže zamestnavat
Je úplne jedno či ju zamestnas na skrátený úväzok na pracovný pomer alebo na dohodu, odvody budeš platiť podľa vymeriavacieho základu vo všetkých prípadoch rovnako. Iba ak by mala štatút študenta alebo dôchodcu, tam sa potom dohoda oplatí viac
@lericenkam tak toto je velmi chybna info.
Najnizsie za minimalku
@lericenkam nemusis sa ospravedlnovat, ved my ta opravime 😉
1 hodina denne za minimálnu mzdu?
Pozor, ak je dlhodobo nezamestnaná a chceš ju zamestnať aby mala aspoň minimálne materské, sociálna poisťovňa to môže vyhodnotiť ako účelové (keďže by aj reálne bolo) a materské zamietnuť.
@lericenkam pises hluposti
@melanta nie je dlhodobo nezamestnana. Pracovala stale, aj cely minuly rok a nedavno zacala pracovat ako szco tiez.
normálne ju zamestnaj na TPP...typ úväzku a vymeriavací základ jej určíš ty, pri plnom úväzku tam musí byť minimálna mzda, na druhej strane aj všetky dávky bude mať z minima....ak to chceš kvôli maximálnej materskej, tam si treba uvedomiť že nestačí posledných 90dní zvýšiť vym.základ, musí dať výpoveď a aby to bolo z nového zamestnania, musí tam byť nem.poistenie min.90dní bez PN a OČR....určite máš učtovníčku, popýtaj sa jej na výšku odvodov ktoré budeš za ňu odvádzať ty ako zamestnávateľ a ktoré odvedie ona....naozaj záleží čo jej zamestnaním chceš dosiahnuť, aby sa ti to vôbec oplatilo, keďže ona bude aj SZČO aj zamestnanec.....
Kontaktuj svoju účtovníčku/účtovníka, kt. ti bude odosielať mesačné výkazy. To je najlepšia cesta.
Pre teba to môže byť " čo najvyhodnejsie" len či aj pre ňu...
Takže pracovala na TPP, teraz je SZČO a potrebuje znova TPP. Prečo? Potrebuje odvody kvôli materskej? V tom prípade nech ju zamestná niekto iný. Toto sociálna poisťovňa vyhodnotí ako účelové a materské môže zamietnuť.
@melanta Nie je to že potrebuje tpp. Pomáha mi s mnoho vecami odkedy som svoj podnik otvoril, preto by som ju rad normálne zamestnal aspoň na nejaký kratší úväzok. Nevidím dôvod aby to bolo vyhodnotené ako účelové, tehotná momentálne nie je, nepojde ani o žiadne horibilne sumy aby sa dosiahla maximálna materská ako mnoho párov robí. Išlo by o úplne základný príjem.
@lericenkam netáraj
Píšeš, že manželka je tiež SZČO. Potom najlogickejšie je to (ak teda nejde o materské), aby ste si faktúrovali to, čo pre teba robí. Nebudete zaťažení ďalšími odvodmi.

pokiaľ viem, živnostník nemôže nikoho zamestnať, musel by si mať spoločnosť s ručeným obmedzením = s.r.o., aby si mohol zamestnať manželku alebo niekoho iého, pre teba môže robiť iný živnostník alebo firma , ale nie ako zamestnanci, len normálna spolupráca