Chcem zmeniť kariéru, ako na to?
Ahojte,
ani neviem či vlastne čakám nejakú reakciu, hlavne sa chcem len vykecať a nemám komu.
Študovala som, ukončila VŠ v odbore X. Po škole som ale robila Y. Až tak tie profesie spolu nesúvisia, aj keď sú nejaké úlohy, ktoré sa vyskytnú v oboch profesiách.
Snažím sa nájsť si prácu na skrátený úväzok v odbore, ktorý som študovala.
Poslala som kvantum životopisov, odniekiaľ sa aj prihlásili, odniekiaľ aj nie, niekde už uplynuly dva týždne atď atď.
Aj si uvedomujem, že zase nehľadám prácu pol roka a podobne, ale mám pocit, že na to, čo som študovala už ako keby nemám. Mám pocit, že nič poriadne neviem, že nie som pre zamestnávateľov atraktívna, pretože som medzitým robila niečo iné.
Stále aj na MK čítam, že majú ľudia práce na polovičné uväzky atď atď, ale nemám pocit, že tí zamestnávatelia sú tomu naklonení, pretože akonáhle to spomeniem, buď sa ma snažia prehovárať na plný uväzok, alebo ich to potom už nezaujíma.
Neviem no.
@egonsk dufam, ze ty si presne ten typ, co mi bude do tel. hodinu klavirovat ako splna vsetky poziadavky na IT riaditela a potom otvorim zivotopis z 2019 kde sú v časti "prax" pomocné práce na stavbe. Mimochodom, prave mame poziciu kde sa prihlasilo 300 ludi. ak by mi kazdy zavolal hoc len na 5min (zvycajne je to viac), tak je to 25 hod.
@egonsk vieš medzi tým, čo opisuješ - firmu, ktorá denne naberá zamestnancov či ta, ktorá ma podhodnotený stav na kľúčových pozíciách je ešte cele spektrum možnosti. Nie každý ma pozíciu na ktorej sa venuje len či pravidelne náboru, prip.nie sú zavedené procesy nakoľko to nie je ťažisková oblasť ci casta činnosť firmy.
Pre mna je efektívnejšie prepracovať inzerat, a uchádzačov informovat o tom, že budu kontaktovani len ti vybraní či im poslat autom.odpoved a sustredit sa na iné veci.
Celkovo neviem, čo si od takého hovoru kandidát sľubuje. Áno, upozorní na seba, môžem mu potvrdiť, že mi to CV prišlo (čo urobí automaticky i profesia, prip. dostane upozornenie o nedoručeni..). Potrebuje zistiť, ci som ho už pozrela? Sam sa nevie odhadnúť ci je na danú prácu vhodny a trochu počkať, kým sa vyjadríme? Fakt tak súrne potrebuje vedieť, ci ma nejaké šance?
Mne to pride, ako by bol zúfalý, nešťastný. Veľmi chce niekde uspieť, no nedarí sa mu. Potom svoj hnev, sklamanie obracia voci firme, recruiterovi namiesto toho, aby sa sústredil na svoju schopnosť zaujať, lepšie sa prezentovať, hľadať spôsoby ako zvysit svoju cenu na trhu prace.
@dnesjepiatok skúšala si pozerať aj nejaké brigády v tej oblasti - tam by možno bola možnosť dohodnut si skrátený úväzok. Avšak mzda či samotná činnosť nemusí potom zodpovedať tvojim predstavám. Avšak aspoň na získanie nejakej praxe by to slo.
Čo si predstavuješ pod skráteným úväzkom? Ide ti skôr o nejaký konkrétny čas, kedy nemôžeš byt v práci, či celkovo počet hodín? Aj si to bližšie špecifikovala na pohovore? Možno, že ak by firma vedela bližšie info, skôr by ste sa nejako rozumne dohodli.
@lindus_esterka vo vsetkom si tak extremna? nie kazdy vola, mozno 2ja z 10tich uchadzacov su toho schopni, zvysok spamuje svojim CV rad radom firmy.
A dakujem, ze ma radis medzi pomocnych stavbarov, ja si vazim kazdeho. Ponuku robit CEO som cca pred mesiacom odmietol, preferujem uz klud a menej stresu pred behanim po zahranici a stresovanim s vykazovanim ocakavanych vysledkov..
@dnesjepiatok asi píšeš firmám hneď pri uchádzaní sa, ze chceš skrátený úväzok. Skús zvážiť, ze by si to úplne vynechala a spýtala sa na to až pri pohovore. Aj to v zmysle, či by bola iba taká možnosť.
Pokial si ta výberu, stále môžeš pracu odmietnuť. Odstránis faktor skráteného úväzku ako dôvod neúspechu, zistíš na com si, a pokial ich osobne ocaris a zabodujes, je väčšia šanca, ze sa napokon i dohodnete.
@lindus_esterka asi nevies rozumiet pisanemu textu, inak by si tam videla, ze som sa na danu poziciu nehlasil, ale mi bola ponuknuta a ja som ju odmietol. A nerubem vyssie, mam dostatocne vysoku poziciu, aby som uz vyssie nechcel ist, skor naopak rozmyslam ist na nizsiu a ziskat viac kludu, lebo peniaze su pre mna neni tak dolezite ako zdravie a spokojnost.
@tiika vieš to mi príde dosť nefér a plytvanie môjho aj ich času a financií. V práci, kde som teraz som si tiež hľadala pomoc pred pár rokmi, keď sa jednoducho nezhodneme na takej podstatnej veci ako je pracovnú čas, načo zavádzať?
Ten pohovor tiež niekto vedie v rámci svojho pracovného času, prečo ním plytvať a zatajiť tak podstatnú informáciu? Mne to nepríde fér.
@dnesjepiatok áno, niečo na tom je. Na druhej strane, keď sa hlásiš na pozíciu na plný uvazok, tak zrejme hneď ta vylúčia z dôvodu, že ty chceš skrátený. Nevedia nič o tebe, nevedia, či by si sa im napokon nezapacila oveľa viac ako iný kandidát a vedeli by ste nájsť nejaké riešenie.
Tak už len vela šťastia a držím palce pri nájdení prace.
@tiika Práveže ja som sa príliš netlačila na pozície kde nebolo uvedené, že je možný aj skrátený úväzok.
Každopádne ďakujem za vypočutie, idem v piatok na prvý pohovor a dnes mi majú volať ešte z jednej firmy, tak som zvedavá, či zavolajú.
Viem, že ľudia majú aj stokrát horšie problémy ako je tento môj, ale dobre mi padlo, že sa si to niekto prečíta a aspoň podporí, ďakujem.

@taynee no ale tu si uz napisala extrem. Pri takom pocte to nerobi jeden personalista, ale viacero, takze agenda sa tiez rozdeluje podla vytazenia. Kolko firiem na SK ma nad 1000 zamestnancov? Je ich okolo 100vky, staci mrknut finstat.