icon

Chcú ma prepustiť z roboty

24. apr 2025

Ahojte dneska som dostala zlú správu, chcú ma prepustiť z roboty. Dôvod: Našli si staršiu teda už deti má veľké, nebude čerpať paragrafy a ocr. Sú somnou spokojný čo sa týka roboty len moje ,, zlaté kolegyne " sa sťažovali. Baby je to veľa ?za celý rok som bola 3x na 5 dni na OCR a sem tam paragraf. Mám 2 deti. Ja neviem kde si nájdem teraz robotu. Časovo bola super, robota sa mi páčila a áno rada som tam chodila teraz som úplne znechutená a neviem čo bude ďalej.... taký výlev 😭

autor
24. apr 2025

Nie som v prevádzke robotu si robím sama sem tam vo výnimočných situáciach má musia zastúpiť.
Muž je v zahraničí a nemám na blízku nikoho. Susedky som sa pýtala ona odmietla lebo sa stará o mamu...nemala som fakt inu možnosť. Deti majú 3 a 9 rokov

rakywanda
24. apr 2025

A nekončí ti zmluva na dobu určitú?

gab1sol
24. apr 2025

Autorka a kto ti tu správu oznámil? A akú máš teraz zmluvu?

autor
24. apr 2025

Nie mám ju na neurčito a šéfka

nelca84
24. apr 2025
@anonym_autor

Nie mám ju na neurčito a šéfka

@autorka tak v prvom rade, zamestnavatel moze dat vypoved iba z dovodov uvedenych v par. 63 ZP a caste ocr urcite nie je zakonny dovod na vypoved. Hlavne nepodpisuj dohodu o skonceni PP, ak teda nechces skoncit.

gab1sol
24. apr 2025

Tak ako tu už bolo spomenuté, uvedený dôvod nie je na výpoveď. Treba presne zistiť, o čo ide… Či naozaj výpoveď, alebo dohoda…

lusyc
24. apr 2025
@zuzubb007

Ono 15 dni nieje veľa, ale keď si dáš + 25 dní dovolenky + nejaký paragraf hneď máš 2-3 mesiace voľná za celý rok čo niekedy je naozaj veľa, neviem nemala si možnosť dať deti postrážiť rodine, prípadne muzovi? Ja si napríklad na choroby čerpám dovolenku v práci, preto mám ocr do roka presnú 0, ako veľké deti sú na druhom stupni už deti môžu samé byť? Je to nefér mali ti povedať pri prvej ocr, že dobre by bolo si to zariadiť inak, aj keď ochorieť môžes aj ty a môžeš ostať na očr aj mesiac to nikdo nevie

@zuzubb007 a cez prázdniny je kto s deťmi, keď už dovolenku nemáte? Vex tento rok je zas 9 týždňov voľna len v lete.

jamimo
24. apr 2025
@miskakyska

@jamimo anonym hodia za hlavu.. tými sa moc nezapodievajú... pán na linke mi to normálne bez omáčiek povedal

@miskakyska čiastočne súhlasím, lebo vieme ako to na Slovensku funguje 🤷‍♀️ Ja som typ, ktorý sa nedá odbiť a určitebby som skúsila... Keby to tak. každý urobil (a nielen v práci..) ináč by to možno vyzeralo-všade.

rozculena
24. apr 2025
@nelca84

@jamimo hovorim, ze nemusia byt, lebo zakon stanovuje riesit len podnety zamestnancov a ked je anonymny, nie je mozne overit, ci ho podal zamestnanec. Z tych sa riesi len nahodne.

@nelca84 anonymné podania sa RIEŠIA.

lucia147852
24. apr 2025
@zuzubb007

Poda podnet a začo? Vyletí tak či tak, zamestnávateľ si môže robiť čo chce on ju platí zo svojich peňazí, čiže má právo si zamestnať hocikoho uzná za vhodné, v tomto prípade ostane na smiech dávať niečo na inšpekciu, vždy si to treba prehodiť na opačnú stranu, keby ty zamestnávas ľudí a potrebuješ ich v práci a oni šup na očr, na základe čoho ti môžu vzniknúť mínusové dní, určite by si ako zamestnávateľ skákala od radosti, že máš straty

@zuzubb007 tak to si dosť ma omyle, že zamestnávateľ si môže robiť čo chce

nelca84
24. apr 2025
@rozculena

@nelca84 anonymné podania sa RIEŠIA.

@rozculena tak ja pracujem na IP, ale ty to urcite vies lepsie

uzivajden25h
24. apr 2025

Nemáš zmluvu na určitú 1 rok s predĺžením?.

rozculena
24. apr 2025
@zuzubb007

Poda podnet a začo? Vyletí tak či tak, zamestnávateľ si môže robiť čo chce on ju platí zo svojich peňazí, čiže má právo si zamestnať hocikoho uzná za vhodné, v tomto prípade ostane na smiech dávať niečo na inšpekciu, vždy si to treba prehodiť na opačnú stranu, keby ty zamestnávas ľudí a potrebuješ ich v práci a oni šup na očr, na základe čoho ti môžu vzniknúť mínusové dní, určite by si ako zamestnávateľ skákala od radosti, že máš straty

@zuzubb007 zamestnávateľ si ROZHODNE nemôže robiť čo chce,musí sa držať ZP.
Na druhú stranu aj zamestnanec musí vedieť,aké sú jeho povinnosti a práva voči zamestnávateľovi.
Práve kvôli takým ľuďom,ako si ty,to tu tak vyzerá,že zamestnávateľ si dovoľuje.

lucia147852
24. apr 2025

V žiadnom prípade im dohodu o skončení pracovného pomeru nepodpisuj. Ak tá chcú prepustiť, nech ti dajú výpoveď a dajú tam dôvod. Lebo ten čo ti uviedli ústne, reálne použiť nemôžu. Neoddovodnenu výpoveď mozes riešiť aj súdnou cestou. Hlavne sa nezľaknúť a nedať sa len tak.

rozculena
24. apr 2025
@nelca84

@rozculena tak ja pracujem na IP, ale ty to urcite vies lepsie

@nelca84 kde tu je napísané,že anonym sa nerieši? Akurát nedostaneš odpoveď.Ja som písala anonymne a bolo to riešené.Dokonca som podávala podnet na zamestnávateľa,ktorý ani nebol môj zamestnávateľ.
https://www.ip.gov.sk/podat-podnet-na-vykonanie...

nelca84
24. apr 2025
@rozculena

@nelca84 kde tu je napísané,že anonym sa nerieši? Akurát nedostaneš odpoveď.Ja som písala anonymne a bolo to riešené.Dokonca som podávala podnet na zamestnávateľa,ktorý ani nebol môj zamestnávateľ.

@rozculena uz som to pisala vyssie, podla par. 150 ZP mozu podat podnet zamestnanci alebo zastupcovia zamestnancov, kt. svojou kontrolnou cinnostou u zamestnavatela zistili porusovanie pracovnopravnych predpisov. A ako hovorim, anonymne podania sa riesit mozu, ale nemusia.

nelca84
24. apr 2025
@rozculena

@rozculena ked mi neveris, tak si zavolaj na hociktory IP

tramtada31
24. apr 2025
@nelca84

@tramtada31 lenze to je pravda, ze zamestnavatel urcuje cerpanie dovolenky

@nelca84 urcuje čerpanie dovolenky, ale v zmysle zákonníka prace Ti nemôže dnes povedat, že zajtra si berieš dva týždne dovolenku ako sa to stalo u manzela v praci a on si potreboval setrit dovolenku na dni, keď sú prazdniny alebo deti chore…

nelca84
24. apr 2025
@tramtada31

@nelca84 urcuje čerpanie dovolenky, ale v zmysle zákonníka prace Ti nemôže dnes povedat, že zajtra si berieš dva týždne dovolenku ako sa to stalo u manzela v praci a on si potreboval setrit dovolenku na dni, keď sú prazdniny alebo deti chore…

@tramtada31 to samozrejme nie, ak sa to preukazalo, urcite to bolo zamestnavatelovi vytknute a nariadene postupovat v zmysle zakona

kvietok1233
24. apr 2025

Hlavne nepodpis výpoveď dohodou.

deti95060810
24. apr 2025
@nelca84

@jamimo anonymne podnety nemusia byt riesene, takze anonymne urcite nie, a vzdy je lepsie sa najskor poradit po telefone

@nelca84 na IP sa preverujú VŠETKY podnety. aj tie anonymné.

kvietok1233
24. apr 2025

Odkaz im že iné matky sú za rok aj 60 dní očr napr ja. Kebyže som bola len 15 som šťastná ako drak.

bluka2
24. apr 2025

15 dni + paragraf to je spolu 22 dni teda celý pracovný mesiac z roku? Je to dosť, sorry. Akože ja mám tiež 2 deti na ZŠ, ale toto by mi bolo blbe. Za posledný rok som nemala ani den, vždy nájdem niekoho, ak je treba. Ale tak u mojho belgického zamestnávateľa to funguje tak, že OČR sú neplatené. Ani neviem, či je nejaký limit na to, lebo žiadna kolegyňa si to neberie a to majú aj 3 deti. Len pohľad z inej mentality

hederamonstera
24. apr 2025
@bluka2

15 dni + paragraf to je spolu 22 dni teda celý pracovný mesiac z roku? Je to dosť, sorry. Akože ja mám tiež 2 deti na ZŠ, ale toto by mi bolo blbe. Za posledný rok som nemala ani den, vždy nájdem niekoho, ak je treba. Ale tak u mojho belgického zamestnávateľa to funguje tak, že OČR sú neplatené. Ani neviem, či je nejaký limit na to, lebo žiadna kolegyňa si to neberie a to majú aj 3 deti. Len pohľad z inej mentality

@bluka2 a ako to tam je zo skolkami a chorobami deti? Alebo akoze cim to je, ze belgicke zeny su zrazu lepsie v organizovani casu? Alebo maju siroku rodinu? Ci ako si to ma inak autorka zariadit?

kvietok1233
24. apr 2025
@hederamonstera

@bluka2 a ako to tam je zo skolkami a chorobami deti? Alebo akoze cim to je, ze belgicke zeny su zrazu lepsie v organizovani casu? Alebo maju siroku rodinu? Ci ako si to ma inak autorka zariadit?

@hederamonstera ma dať choré dieťa do škôlky ako je to vo zvyku u nás a aj v Belgicku ... A potom sa všetci čudujú že sú deti dookola chore. Asi tam majú plat na to že zaplatiť si opatrovateľku aj keď neviem či je choré dieťa ok s tym, že zrazu k nemu v horučkach príde cudzia teta...ale asi je to normálne keďže aj na materskej sú len pár mesiacov nemajú s dieťaťom tak vyvinuté puto ako to je u nás. A preto to ani zahraničné matky nevedia pochopiť.

bluka2
24. apr 2025
@hederamonstera

@hederamonstera kazda žena, ktoru poznám, ma plán B pre choroby deti, napr. Nejaká osoba, ktorej zaplatí. Osobne nedávam choré deti do skolky/skoly ani nikto, koho poznám

rozculena
24. apr 2025
@kvietok1233

Hlavne nepodpis výpoveď dohodou.

@kvietok1233 výpoveď dohodou NEEXISTUJE. Pre boha,už to pochopte konečne všetci🙄

tramtada31
24. apr 2025
@nelca84

@tramtada31 to samozrejme nie, ak sa to preukazalo, urcite to bolo zamestnavatelovi vytknute a nariadene postupovat v zmysle zakona

@nelca84 pisem, že som sa “len” telefonicky informovala, mala som pocit, že pán z IP obhajuje zamestnávateľa😀 a že keď by sa aj podal podnet, tak že z toho nič zamestnavatel nebude mat a pravdepodobne ani pokutu. Tu potom zvazujes či si pokazit vzťahy so zamestnavatelom, keď na neho posles IP a nič z toho nebude mat. Akože nakoniec som to manželovi vyriešila k mojej spokojnosti a dokonca aj nad rámec zákona, keďže zamestnavatel tie zákony neovlada, a to je podnik, ktorý má 200 zamestnancov a manažér sa radil s personálnym oddelením, ktoré zákony taktiez na naše stastie neovlada. Po oznámení, že na dovolenku nenastúpi, mu manažér napisal, že tak odteraz bude vykonávať taku a taku prácu (čo nemá v pracovnej zmluve a bude sa musieť odpipavat presne 8:00, ešte aj na obednú prestavku a že keď niečo z toho nesplní, bude sa to brat ako hrubé porušenie pracovnej disciplíny a okamžitú vypoved). Aj som mala nutkanie tomu manažérovi napisat, aby si doštudoval napriklad rozdiely medzi závažným a hrubým porušením pracovnej discipliny, za akých podmienok je možné okamžite skončiť pracovný pomer, za akých podmienok je možné nariadiť inu prácu ako je v pracovnej zmluve, ale potom som si povedala, že je lepsie, keď zamestnavatel zákony neovlada, lebo zamestnanec vie z toho v budúcnosti vytazit 🙂

kvietok1233
24. apr 2025
@rozculena

@kvietok1233 výpoveď dohodou NEEXISTUJE. Pre boha,už to pochopte konečne všetci🙄

@rozculena bože už sa nerozčuľuj 🤣🤣🤣🤣🤣

rozculena
24. apr 2025
@kvietok1233

@rozculena bože už sa nerozčuľuj 🤣🤣🤣🤣🤣

@kvietok1233 to sa nedá,keď zamestnanec nepozná základné pojmy