icon

Čo ak nechcem vynútenú dovolenku?

18. dec 2023

Pracujem v menšej firme (tak max 15 ludi) 27,28,29.12 by sa malo robiť ale máme vraj dovolenku. Ale mame si ju vraj zobrat z našej dovolenky. Robia to takto, že si tie 3 dni vlastne zoberu aby sa nerobilo, no čo ak si tu dovolenku ja vyčerpat nechcem? Ale teoreticky do prace ist neviem . bola by som tu sama a nemala by som moc čo robiť.

zmrzlinka2021
18. dec 2023

@tehulka2011
Novodobí otroci?

Dievča, ty dostanes plat za dovolenku!!!

chápeš? Normalne si niekde lezím na pláži a ja mám za ten den peniaz.

Máš vobec sajn, čo je otroctvo?

Práve naopak - reálne ten zamestnávatel je neraz chudák lebo ty si vezmes dovolenku ale teba nemusí zaujímať, ze ked lezíš na tej pláži na Bali, kto prácu spraví. Toto je všetko na krku zamestnávatela, nehovoriac o všetkých paragrafoch, PN, OCR....

Mozme byt happy, ze tu máme taký sociálny systém

mk1111111111
18. dec 2023

@zmrzlinka2021 ale, to, zial, nikto nepochopi, pokial nezacne sam niekoho zamestnavat, potom len kuka, presne, ako pises, ze paragrafy, na celu rodinu, aj na susedov by sa hodilo, PN-ky, 25 dni dovolenky a Ty len platiiiis a platiiis... a robota stoji 😡🤣

vroni
18. dec 2023

Zase nechápem, co tu prskate. Fakt, ze podla slovenského ZP môže zamestnávateľ disponovať celou dovolenkou je síce faktom, ale tiež úplnou uchylnostou. A som zamestnávateľ, plky o samostatnosti a založení firmy si nechajte od cesty. Nerozumiem, na čo a prečo bola zmena z 50% dovolenky na 100% nutna a komu prospela, ale rozhodne to neboli ani zamestnávatelia ani zamestnanci. Keby namiesto toho obmedzili nekonečné ocr do aleluja a späť, bolo by to aspoň na niečo dobré. Toto je dobré tak na buzeraciu zamestnancov, keď sa nejaký riaditeľ vesmíru dostane na nesprávnu stoličku.
A teda, povinné čerpanie dovolenky zo zákona sa oznamuje minimálne 14 dní vopred (Vianoce nie sú nudzova situácia, ktorá by odovodnovala skrátenú lehotu), keď už sa chceme oháňať ZP. Inak len so súhlasom zamestnanca.

pribinak
18. dec 2023

Veď keď si nespokojná sl súčasným zamestnávateľom daj si novoročný záväzok že najneskôr od 1.5. máš nového zamestnávateľa, alebo že budeš sama sebe pánom

zmrzlinka2021
18. dec 2023

@mk1111111111

Ja by som dopriala kazdemu, kto pinda na to, ako sa "zle mame", aby zacal robit na zivnost. 80 % "klasickych zamestnancov" by sa sprepacenim dosralo a plakali by

zmrzlinka2021
18. dec 2023

@vroni
Normalny zamestnavatel ma k tomu vzdy padny dovod. Ak raz prevadzka/firma nefunguje, tak sedenie "na internete" predsa nikto normalny nebude platit. Proste su to pravidla firmy. Uz tu niekto riesil povolanie ucitela. Darmo si poviem, ze ja cez leto si proste neberiem dovolenku a beriem si ju v marci.

Keby bolo na mne, za kazdy 7. den dovolenky/PN by sa kratila o 1 den aj dovolenka. Lebo nakoniec tu zial je beznym standardom, ze clovek viac nepracuje ako pracuje a ten zamestnavatel je fakt chudak.

callisia
18. dec 2023

@letfenixa
@simsalabim
Baby, keď máte nariadenú dovolenku, vypisujete si aj dovolenkový lístok? Bo tam je písané že žiadam o dovolenku. A teda, keď je nariadená tak su ju predsa nežiadam.

autor
18. dec 2023

ja len ze ked mi riadi zamestnavatel dovolenku, tak ako si mam ja planovat ked je aj napriklad dopredu uz zaplatena a nemusi mi ju schvalit, ako si potom mam dopredu dovolenku platit/ planovat?

simsalabim
18. dec 2023

@callisia ano, vypisujeme. Nam na zaciatku roka vzdy posle taky papier, ze plan dovoleniek, kde je vyznacene, ktore dni su povinne. Ostatne dni mame na oddeleni dovolene si dohodnut medzi sebou, kto kedy... A samozrejme, listky vypisujeme na kazdu dovolenku, aj tu prikazanu. Aj teraz ju mame povinnu medzi sviatkami.

simca06022011
18. dec 2023

kazda firma ma svoje interne postupy, niekto to ma v pracovnej zmluve, inde sa dohaduju. Cize niekde napr. je dane rokmi ze dovolenka nariadena je pocas sviatkov vianocnych, a dalsie sa normlane nahlasuju a schvaluju. Inde maju 2t dovolenku v lete nariadenu a ostatne sa schvaluju.. rozne je to, Ty sa musis v praci spytat ako to funguje.
U nas sa viac ako 4dnova dovolenka nahlasuje 2tyzdne vopred, a jedine, ak iny kolega nema volno tiez, aby sa mohli "zastupit". Kratke dovolenky vieme schvalit hned.

melanta
18. dec 2023

Dovolenku si daj najprv schváliť a potom ju zaplať. Ak by ti ju potom zrušil, máš nárok žiadať, aby ti preplatil storno. Ale ak si dovolenku najprv zaplatíš a až potom dáš schváliť a neschváli ti ju, tak je v rámci zákona a je to žiaľ tvoj problém. Ty musíš vedieť, ako to v danej firme funguje a dať si dovolenku písomne schváliť vopred.

zmrzlinka2021
18. dec 2023

Autorka,

my si vzdy zaciatkom roka robíme predbežný plán. A vzdy sa pýtam ludí na termín, kde určite s nimi nemám počítať a proste aj "bez schválenia", tento termín plne respektujem.

Zaklad je kvalitná a ohladuplná komunikácia séfa a zamestnanca, nie "kto z koho". Proste ak povies, ze prvé dva júlové týždne chces ist s rodinou do Chorvátska, tak kazdý normálny séf to bere ako fakt, ak výslovne nemás sezónu prácu.

jj298
Odpoveď bola odstránená
melanta
18. dec 2023

@vroni "celozávodné" dovolenky nie sú doménou iba Slovenska. Výroba či učitelia takto fungujú v mnohých krajinách. A má to v sektoroch ako výroba či učitelia absolútnu logiku. A je na rozhodnutí človeka, či bude robiť takúto prácu. Tých pozícií, kde toto funguje je malé percento oproti tým, kde žiadne nariadené dovolenky nie sú. Takže každý si môže vybrať, čo bude robiť. A debilný riaditeľ firmy, tak takí sa nájdu v každej krajine, to nie je o Slovensku. O Slovensku je možno tak to, že Slováci sú ochotní robiť na čierno, mzdu na ruku, nadčasy do aleluja, na živnosť atď. A preto neseriózni zamestnávatelia môžu toto robiť, dovoľujú im to ľudia. S tým, že by sa malo urobiť niečo s nekonečnými OČR, áno, súhlasím. Rovnako tak fiktívne PN, umelo navyšované materské a podpory a množstvo iných príspevkov, ktoré zaťažujú systém. Ale na to je Slovensko príliš sociálna krajina.

vroni
18. dec 2023

@zmrzlinka2021, mne je to úplne jasne a počas sviatkov to je zrejme jasne väčšine osadenstva. Ani netvrdím, ze ma byt dovolenka zamestnávateľom nedotknuteľna. Len, ze by stačilo, aby mohol disponovať 50% a zvyšok by ešte stále podliehali schvaľovaniu, tak, ako to bolo pôvodne v ZP. Učitelia majú svoju reguláciu, ti vždy boli dovolenkovo regulovani inak. Ani PN na až tak veľmi neruší. Ale neobmedzené ocr (a ze sa to zneužíva parádne), to považujem za sialenost. A tiež dôvod, prečo sú ženy často znevyhodnovane. Kto riskuje zamestnankyňu, ktorá sa mu objaví 20 dní do roka za plného poberania platu?

vroni
18. dec 2023

@melanta, celozavodna dovolenka a disponovanie kompletnou dovolenkou zo zákona sú dve dosť odlišné veci. Tam, kde to ma opodstatnenie boli celozavodne dovolenky vždy a všade. Ale neviem o krajine, kde by zamestnávateľ smel disponovať celou dovolenkou zamestnanca (pripúšťam, ze nepoznám ZP každej európskej krajiny, ale tie, ktoré poznám žiadnu podobnú reguláciu nepripúšťajú)

kavenkaa
18. dec 2023

Neviem v akom sektore pracuješ, napr. s výrobou skúsenosț nemám, ale u nás (vo viacerých firmách, kde som pracovala) bolo povinné vianočné voľno, aby zamestnanci vypli a oddýchli si.
Ak s tým bol nejaký problém, tak vždy platilo, že najprv sa to skúsilo dohodou - vysvetila som dôvody, prečo potrebujem pracovať, aké úlohy nemám dokončené.. rovnako sa vedeli dohodnúť kolegovia, ktorí nemali dostatok dovolenky. Prípadne ma šéf poprosil, či by som nemohla skontrolovať e-maily a držať pohotovosť, s tým, že dostanem náhradné voľno. Oháňanie sa zákonníkom práce (vtedy je hlavne potrebné ho ovládať) bola vždy až posledná možnosť.. a to zasa len kazilo vzťahy a atmosféru. Normálnym rozhovorom s pádnymi argumentami sa vyriešilo 95 percent problémov.

lienka.7
18. dec 2023

@autorka s tvojimi názormi ako otroctvo a pod., ty musíš byť zamestnancom roka 👌
Inak aj tu dovolenku mas platenú, keby si nahodou nevedela. Cize za to, ze sedíš doma ti ide normálne plat. Asi nemáš deti, keď ti vadi, ze nemôžeš ísť do prace?
Píšeš, že ste mala firma, tak je potom normálne, že sa zatvorí, aby sa ušetrilo na kúrení elektrike a pod. Pokial to nemáš v plane dovoleniek, tak sa hádaj so zamestnávateľom. Ale byt nim, tak tu hneď navrhnem, aby si si hľadala iné miesto radšej.

letfenixa
18. dec 2023

@callisia áno

muchotrafka298
18. dec 2023

Moja kamaratka kedysi pracovala vo firme, kde bolo povinne volno po vianocnych sviatkoch do noveho roka. Vsetci to vedeli a akceptovali. Uz 1.1. bola personalnym kazdemu zamestnancovi "zablokovana" dovolenka podla toho, kolko dni to v danom roku vychadzalo. Nikto s tym nemal problem, akceptovali to ako fakt. Firma je zatvorena. Ked niekto nastupil pocas roka, tiez mu bola alikvotna cast takto kratena.

zmrzlinka2021
18. dec 2023

@vroni
Lenze faktom je, ze:
- dovolenka je cloveku platena. Ty ako zamestnavatel platis cloveka, ktory vlastne nie je v praci. A toto podla mna ho zopravnuje mat toto "opravnenie".
- ak by 50 % dovolenky bolo free, moze sa ti stat, ze v case, kedy vsetci padate na hubu, zamestnanec vyhlasi, ze on si bere dovolenku a ty mu nemozes nic.

vroni
18. dec 2023

@zmrzlinka2021, nuž, nesúhlasím.
1. Dovolenka je čas zamestnanca na jeho oddych. Nie na čas, keď ho zamestnávateľ i tak nepotrebuje. Ze je to čas platený vieš už pri podpise zmluvy a tieto náklady si (narozdiel od paragrafov, PN, ocr a neviem čoho ešte) vieš vyrátať vopred. Nie je to odmena dobrému zamestnancovi ani veľkorysé gesto zamestnávateľa.
2. Pleties si pojmy. Aj o "voľnú" dovolenku musí zamestnanec žiadať a podlieha schváleniu nadriadeným. Ale žiada o ňu vtedy, keď ju potrebuje. Ze ju vtedy nemusí dostať, to už je iná vec.
Proste tymto paragrafom ma zamestnávatel právo manipulovat bez akéhokoľvek obmedzenia voľný čas svojich zamestnancov. A to sa mi aj ako človeku úplne nesocialnemu zdá úplne mimo.

zmrzlinka2021
18. dec 2023

@vroni
Ja sa zas nestotoznujem s tebou v tom bode 1: byt plateny za oddych je taky extremny benefit, vobec nie samozrejmost. Ano, zamestnavatel s tym musi pocitat, vsak nema inu moznost, ale je pre mna nelogicke platit niekomu volny cas. A ano, ty toho cloveka potrebujes, inak by si ho nezamestnavala a nemozes si dovolit platit niekoho este "do poctu" aby vykryval vsetky mozne absencie. Najspravodlivejsi system by bol, aby clovek bol plateny za pracu.Ja osobne dovolenku povazujem za velmi velke plus. A treba si uvedomit jednu vec - aj kopec tychto benefitov/vymozenosti sposobuje nizsiu flexibilitu práce a horsie zaobchadzanie so zamesntnacami.

A aby to bolo jasne, ja vobec nie som proti dovolenkam, tiez su velmi potrebne pre psychiku cloveka, pre jeho vztahy, oddych atd.... len beriem ako nieco super, ze aj pocas toho casu, kedy neprelozim slamkou, mne ide plat a fakt si to velmi vazim.

S tým bodom 2, čo píses, mas pravdu - podlieha to schvalovaniu. Len v podstate aj to sa da do urcitej miery chapat ako to, ze nou potom "disponuje zamestavatel".

tehulka2011
18. dec 2023

@zmrzlinka2021 Platena dovolenka je automatickym benefitom zamestnanca, nie dobrou volou zamestnavatela. Plat pocas dovolenky je zohladneny v jeho celorocnom prijme, zamestnanec si to koniec koncov odpracuje a zaplati sam.

zmrzlinka2021
18. dec 2023

@tehulka2011 Prva veta je fakt. Druha veta - no neplati to vsade, hlavne, ked mame spodnu hranicu minimalnej mzdy. Pocas tvojej dovolenky tvoju pracu vykonava niekto iny a on je za to plateny, napr. nadcasmi, specialnymi odmenami. Cize ty platis za tu istu vec dvoch ludi.
Si vezmi, ze mas v salone dve kadernicky, no ked jedna chyba, ta druha nebude dvojnasobne pracovat.

tehulka2011
18. dec 2023

@zmrzlinka2021 co je to spodna hranica minimalnej mzdy? 🙂
Zamestnavatel si je pri prijimani zamestnanca vedomy, ze cloveka ma k dispozicii max. 11 mesiacov v roku, on s tym predsa rata.

tehulka2011
18. dec 2023

inak, tak ako aj plat, aj pocet dni dovolenky si mozes pri pohovore dohodnut, napr. mozes si ziadat trocha nizsi plat ale napr. 30-35 dni dovolenky, zamestnavatel si to prepocita a moze/samozrejme nemusi s tym suhlasit, je to vec dohody

zmrzlinka2021
18. dec 2023

@tehulka2011 On s tym musi rarat, a prave preto nie je ani velmi ochotny zamestnavat viac ludi. Prave preto su ludia v praci neraz pretazovani, vyzmýkovaní, lebo proste sú dost velkým nákladom pre zamestnavatela. A potom tu dochadza k takym skaredym veciam ako cierna praca, obchadzanie zakonnika prace a pod.
Ja netvrdim, ze mne nevyhovuje to co mam, ale uvedomujem si, ze to je len vymoznost tych najvyspelejsich statov sveta a ma to fakt minimum ludi na svete.

marca12
18. dec 2023

To vazne niekomu vadi dovolenka medzi sviatkami? My mame tiez celofiremnu dovolenku. Nastupujeme az 8.1. a ja som stastna ako blcha,ze mame vkuse 2 tyzdne volno. Ani ma nenapadlo protestovat.

zmrzlinka2021
18. dec 2023

@tehulka2011 A ja som skor reagovala na to pouzivanie pojmu "otroctvo" - u nas v EU 😀 My sa tu fakt mame ako prasce v zite.