icon

Čo je to slušný plat?

20. feb 2022

Ahojte,.sme 5 clenna rodina,.čiže 3 deti, dom, hypotéka, 2 auta.
Čo je pre Vás slušný ok plat, resp.spolocny príjem. Úver, energie, benzín u nás činia mesačne 1250 Eur.
Ostatné financie idú na potraviny, drogéria, oblečenie, poistky, sporenie,.stravovanie v skols.zariadeniach,.zážitky.

Pri akej sume mesačne by ste boli ok v kľude.

Ďakujem za názor.

autor
21. feb 2022

@lianka123 ďakujem pekne.

autor
21. feb 2022

@amelia89 áno náš prípad dom novostavba v meste 250 m2, jedno dieťa special strava. Úver 750 Mesacne a to už je znížená splátka. No niekde som zachytila ze úvery idú na SK hore..tak po novom to bude viac, sa snažím zorientovať v nákladoch. Ďakujem.

slovakboy
21. feb 2022

Slušný plat je taký plat z ktorého si vieš zaplatiť všetky fixné náklady vrátane stravy liekov auta plus občas nejaký mierny luxus vo forme dovolenky raz do roka a tri víkendové alebo prázdninové pobyty a vieš aj odložiť z neho minimálne 20 percent bokom. Proste vieš z neho slušne vyžiť a aj šetriť do budúcna pre seba a pre deti. Slusny plat nemôže mat Matej Dangl ktorý sa po Bratislave preváža v aute za pol milióna EUR.

matkahelka
21. feb 2022

@slovakboy kto je matej dangl?

jvlo
21. feb 2022

pri 3000e by som v pohode dýchala 😀 ale ono je to ťažko určiť. Keď som pozerala, kde nám idú výdavky, tak najviac peňazí ide do kolónky iné (veci, ktoré nie sú ani každomesačné výdavky, ani strava, ani drogéria) Tam je tá najväčšia možnosť ušetriť ale aj minúť

autor
21. feb 2022

Ďakujem Vám všetkým, za názory. Najväčšiu zhodu som videla na sume 3000 plus.. ono je to pekná cifra, ktorú aj reálne mesačne zarobíme, len tie prachy sa tak kotulaju hlavne pri deťoch. Pozície s mužom máme slušne vydreté,.sme 40+...dom žere strašné prachy, lebo stále zveladujeme dvor a stále niečo treba. Ako som písala vyššie, všetko ide hore,.úver máme 750 a úroky idú byť vyššie, strava zdražela,..takže žiadne luxusné dovolenky nehrozia..problém vidím aj v cestovaní, keďže dochadzame za prácou.

My sme zrovna ti, čo nič od rodičov a rodiny nedostali a ani nezdedili,.ako aj tu mnohé z Vás.

Ďakujem za prečítanie a Vás čas, cením si Vaš názor.🍀🕊️❤️

zuzliq
21. feb 2022

Ja sa tiež prístavným pri platoch na Slovensku. Ja napríklad nehovorím, koľko zarábame, ani nenaznačuje. Niektorí ľudia to zle berú. Len keď viem, že zarobia približne rovnako (viem kde pracujú, alebo podľa iných indícií), tak niečo naznačiť. Teda s platmi to vo viacerých častiach Slovenska nie je také zlé, len asi sa o tom toľko nehovorí. My máme nad 4000 eur, normálne zamestnania, všetko zdanené, plné odvody, nič nejde na ruku.

autor
21. feb 2022

@jvlo aj ja si píšem výdavky a triedim si strava, drogéria, oblečenie, spotrebný tovar, benzín, darčeky..

katren
21. feb 2022

@belllinka to, ze ty neveris, nie je moj problem.....nemame hypo, uver ani nic podobne....platime naklady na dom a skolu spolu cca 220€, ostatne mame na nakupy a ine vydavky....nam to staci a aj na dovolenku vzdy vyjde 😉

autor
21. feb 2022

@elementissa výborne ďakujem za uvedenie percentuálneho krytia,...dosť presný odhad.

zmrzlinka2021
21. feb 2022

@magnetk
Prepac, ale mas pocit, ze ak ide o rodinu s lepsim prijmom zena je v ulohe "manzelky podnikatela"?
Vobec to tak nemusi byt, my mame s manzelom klasicke zamestnania a ja zarabam viacej a relativne o dost.
Proste nie kazda z nas je tu za "kraslicu", robim co mozem, skolu som brala relativne vazne (pre deti verzia - ano brala som vazne 😀 ), robim co mozem, v praci sa snazim robit kvalitne, nemam za sebou ziadne znamosti...

@simik411
Aky je to obycajny clovek a aka je to priemerna robota? Lebo velmi zalezi v akom prostredi sa pohybujes.

@0silvia0 A nie je to tak? Pokial teda nemas "bohateho tatka". Proste vzdy musis urobit viac ako "tí druhí" aby si niečo vo svojom zivote zlepsila. Zo svojej skusenosti ti poviem, ze velmi vela ludi je pohodlnych a vobec nemaju zaujem pracovat na sebe, robit zmeny vo svojom zivote, plnit si svoje sny - bavim sa o zdravych a neraz aj mladych jedincov.
Vzdy je pohodlnejsie si "odpracovat nevyhnutne" ako o veciach premyslat, inovovat, byt aktivnou, zapajat sa, vzdelavat sa...
A poviem to sprosto - preto nie je problem vycnievat z radu, staci urobit viac ako druhi.

0silvia0
21. feb 2022

@zmrzlinka2021 mne to nemusis vysvetlovat, ja viem ako to chodi. Neuveris, ale mam odrobenych uz 28 rokov. Pisala som to vseobecne. Mnohi ludia nemaju pracovne ambicie, staci im odrobit len to nevyhnutne, aby dostali nejaky plat, lebo potrebuju z niecoho zit a realizuju sa inde mimo pracovnych ambicii (konicky). Ale zato, te niekto nema pracovne ambicie, nebudem to niekomu furt otrepavat o hlavu, lebo niekto iny ich ma a svoju pracu zerie. To je vsetko. Kazdy to ma inak a nemusi ist kazdy podla sablony.

slovakboy
21. feb 2022

@matkahelka Daniel Dangl

simik411
22. feb 2022

@zmrzlinka2021 v akom prostredí sa pohybujem? No väčšinou na území SR a v tej ,,lepšej západnej časti,, o východe radšej nejdem ani písať , že tam zarobiť 600e je už skoro napozemsky výkon a ten kto to dokáže sa má ozaj dobre. (Pochádzam odtiaľ čiže viem) a priemerná robota hah, no skoro všetko okrem lekárov, právnikov, IT sektor, podnikateľov a podvodníkov. Napr predavači, učitelia, administratívne práce, úradníci aj v bankach atď atď úplne bežné čo stretá každý človek ktorý ide len do potravin 🙂🤷 Nevravím že nie sú výnimky ,že šikovný murár vie zarobiť 3k ale má živnosť a z tej krásnej sumy veľká časť ide na poplatky čiže mu ostane oveľa menej. Ak sa pohybujem v zlých kruhoch a väčšina ľudí sa má oveľa lepšie ako ja ,len im prajem 😁 ale nemyslím si že väčšina sa má lepšie, určite naopak.

danielahamar
22. feb 2022

Dosť často sa tu skloňuje obyčajný clovek🙄 to co je za vyraz🙄 a ti, co zarábajú nad 3000 sú co? Nad ľudia? 😁🤭

0silvia0
22. feb 2022

@danielahamar myslím, že je to myslené ako bežná profesia: predavač, upratovač, úradník, robotník, pekár, kuchár v bežnej kuchyni či jedálni. Čiže profesií, ktorých je najviac a najbežnejšie platených, čiže sa tam nepredpokladá nejaké kariérne vyrealizovanie sa.
Tí, čo zarábajú viac asi nie sú nadľudia, len sú asi ambicióznejší, dravejší, zanietenejší, akčnejší a odzrkadľuje sa im tento kariérny zápal a schopnosti aj na životnej úrovni.

gabriela_obzerova
22. feb 2022

Wau zeny, mate krasne prijmy. Odisla som na matersku v r. 2015 s 860 e v cistom. Mam VS, anglictina plynule, namcina slabsie. 35 rokov, 3 deticky. Pocas materskej som si spravila MBA. Este budem asi rok doma a uz teraz sa desim, ci sa mi podari zohnat pracu s aspon 1500 v cistom. Nemyslim si, ze mam adekvatne platove ohodnotenie. A to pracujem v Ba v medzinarodnej spolocnosti a anglictinu pouzivam denne… Ale ako tak citam, tak mi dodavate odvahu a motivaciu 🙂

zmrzlinka2021
22. feb 2022

@0silvia0 Ja s tebou suhlasim - kazdy ma svoju cestu. Lenze ak ja mam pracu na haku, "svoje si odrobim" a dajte mi pokoj, nic odo mna nechcite - ok, aj to je cesta, avsak nemozem ocakavat, ze budem mat prijem, ako niekto, kto robi viac, je snazivejsi, maka na sebe.
A problem je v tom, ze vacsina tych nizkoprijmovych ludi vidi vysoke platy - aj tu v tejto teme, ale nikto netuzi makat, zlespovat sa a hlavne nevidi aj drinu za tym

zmrzlinka2021
22. feb 2022

@simik411 Ale kto napr. cloveku zakazuje podnikate a byt podnikatelom?
Nech si to ludia vyskusaju - to nie je prist do kancelarie a cuskat 8 hodin, ale zrazu mas mega zodpovednosti a si zavisla od toho, co ty spravis.
Netvrdim, ze kazdy clovek ma predpoklady na taky rast, a je to normalne, no zial, je vela ludom, co aj maju a nesnazia sa. Je ovela pohodlnejsie totiz nadavat na vladu a cely svet, ako aspon nieco robit.

zmrzlinka2021
22. feb 2022

@gabriela_obzerova Urcite to das a si velmi sikovna zena! Ani nic ine si nepripustaj.

danielahamar
22. feb 2022

@0silvia0 tento výraz sa používa iba posledné roky dosť casto a dosť často ho počujem ako povysovanie sa nad.... a to všetko mi prídu ako vlastnosti, či kde by som to priradila. Za mňa osobne, či zarabam 500,alebo 5000 furt som obyč clovek, či to zle chápem 😁🙄

0silvia0
22. feb 2022

@zmrzlinka2021 to neviem posúdiť kto čo ako vidí v tejto téme, nejak to v hlave nedržím, ale je to možné...

0silvia0
22. feb 2022

@danielahamar áno, tiež to tak mám, že všetci sme obyčajní ľudia. Len niekto zarába viac, niekto menej.

0silvia0
Autor odpoveď zmazal
gabriela_obzerova
22. feb 2022

@zmrzlinka2021 vratila som sa na polroka medzi druhym a tretim dietatkom. Pochvalila som sa, ze som ziskala MBA a teda by som chcela prehodnotit mzdu. Zamestnavatel ma odbil, ze to nie je dovod…. Mam dve vysoke skoly, v praci vacsinou komunikujeme len anglicky a im sa zda ok plat ani nie 900 e v cistom. Ja uz si niekedy pripadam ako totalne neschopna. Ved poniektore predavacky, casnicky a pod- a tym ich nechcem vobec urazit - zarabaju viac… Asi budem musiet dat vypoved a hladat novu pracu. Coho sa popri troch detickach a hypoteke bojim. No asi bude treba vystupit z komfortnej zony…

zmrzlinka2021
22. feb 2022

@gabriela_obzerova problem je, ze za co chces vyssi plat? Neuraz sa, ale zial, dnes vysoku skolu spravi posledna debilka zo stropkova. Sama vidis, ake debiliny tu zeny studuju. Vysoka skola neznamena automaticky PLUS, zial denne sa o tom presvedcam.
Lepsiu mzdu mozes mat za kvalitne pracovne vykony, vyborne zvladnute ulohy - a vtedy mozes argumentovat.

gabriela_obzerova
22. feb 2022

@zmrzlinka2021 no ked tu tak citam, tak som zalostne pod platovym priemerom. Vam sa zda v pohode plat 860 v cistom v Bratislave- VS EUBA plus MBA Praha, komunikacia s klientmi vylucne v anglictine. Benefity takmer ziadne. Ked pojdem u nas do obchodu za pokladnu, ponukaju mi 950 😁 A prave zamestnavatel sa nevie dockat, kedy sa vratim. Uz mi volali niekolkrat, ze by ma potrebovali. Takze nie som “nadbytocna”.

amelia89
22. feb 2022

@gabriela_obzerova mne sa to nezda ok. Ja som vo
velkej medzinarodnej firme nastupovala s platom 900€ ale po 3 rokoch som mala uz skoro 1400€ potom som isla na MD (komunikacia ale v spanielcine a anglictine- tam sa trochu tazsie hladaju uchadzaci s C1) ale aj tak,ziadne IT, administrativna pozicia,komunikacia s klientom,analyze atď.

wlf
Autor odpoveď zmazal
gabriela_obzerova
22. feb 2022

@amelia89 dakujem. Tiez si myslim, ze moja firma zamrzla platovo, uz taky plat zozeniem hocikde a nemusim dochadzat. Potom si tak vravim, naco som studovala VS 5+3 roky, ked to na paske nie je vidiet… Ale personalista je neoblomny. Presne ako tu jedna pani argumentovala, ze za co to chcem. Ako keby som pytala 3000 alebo pol dna sedela pri kavicke… Firma je spokojna so mnou, ale len ked sa tyka mojich povinnosti. S platom ich otravujem