icon

Čo (nie) je home office

17. okt 2025

Dobrý deň ženy, mamičky, ale aj oteckovia,

rozmohli sa nám tu momentálne ambície niektorých mamičiek zamestnať sa v IT alebo inom segmente, kvôli práci z domu, hoci okolo danej pozície ani nešli a myslia si, že si to doštudujú počas 2-3 free online kurzov. Nejdem sa teraz vyjadrovať k téme odbornosti.

Poďme sa len pozrieť na to, čo je a čo nie je home office:

Home office nie je voľno. Je to normálny pracovný deň, len sa práca vykonáva z domu, nie z kancelárie. K dispozícii sme zamestnávateľovi podľa typu nášho úväzku 6 -8 hodín denne.
Pozn: Ja štandardne pracujem z domu ešte viac. Pred ôsmej už sedím pri compe, umytá, oblečená ( minimálne vrch tela), nalíčená, učesaná s kávou v ruke. Niekedy zistím o šiestej večer, že fúha, to je už toľko?

Home office znamená:
- máš pracovnú dobu, počas ktorej si dostupná
- plníš rovnaké úlohy ako v office
- zúčastňuješ sa online meetingov, telefonátov, reaguješ na e-maily
- výsledky tvojej práce sú za ten deň jasne merateľné a odovzdané načas
- máš pripravené pracovné prostredie (notebook, stabilný internet, obazovku, pracovný stôl, a predovšetkým tichoa pokoj na prácu).

Home office nie je:
- deň, keď si vybavuješ osobné veci alebo robíš domáce práce
- deň ktorý straviš u lekára
- voľnejší deň, kedy sa ozveš len, keď niečo treba
- čas na babysitting, návštevy či nákupy
- dovolenka ani sick day

Home office je rovnocenný výkon práce mimo sídla zamestnávateľa – s rovnakou zodpovednosťou, len s iným miestom výkonu. Zamestnávatelia vedia výkon jasne merať podľa KPIs, práce v CRM, vyriešených taskov, spracovaných requestov, obvolaných klientov, dohodnutých meetingov, spracovaných objednávok apd.

Strana
z3
guudy
17. okt 2025
@anonym_autor

@guudy no tak robím to už 18 rokov, fluktuaciu mame v priemere do 6%, co vzhladom na ine segmenty je velmi fajn. Vacsina odchodov je na MD. Co je super je, ze mame zdrave jadro seniorov, ktore drzi know how. A pre mna je dobry signal, ze sa mamicky po RD vracaju spat. Ale je to praca. My mame HO max 2x tyzdenne, aby bola zastupitelnost v office. A pocas home officu pracujeme. V systeme vidis vsetko, pocet spracovanych ticketov, pocas vyriesenych taskov, pocet callov, objem obchodnych ponuk odoslanych/akceptovanych, cize vies u kazdeho cloveka jasne zmerat jeho produktivitu.

@anonym_autor v pohode, moj muz 20, fluktuacia diviznych riaditelov uplne minimalna. Ale robia dlhodobe projekty a denne sa tym padom nedaju vykazovat cisla, vykazy a spol. Takze to, co sa da aplikovat u vas, neplati vsade. Tvoj pohlad na HO neplati vseobecne a je dost zbytocny pre siroke publikum. 🤷🏼‍♀️

anonym_c7ddb0
17. okt 2025
@anonym_autor

@guudy ludia sa maju dobre, aj financne, aj nefinancne, aj pristupom nadriadeneho. Co nemam rada su flakaci a tzv. "odrbavaci", na tych si sgutsnem velmi rada. Ako som pisala, ak ma zamestnanec uroven seniority a delivery, tak samozrejme, co a ako robi na home office je na nom. Pokial sa pripoji na meeting, odpoveda na emaily a reaguje na cally. Cisla, cu cisla, na konci dna nepustia.

@anonym_autor tak teba mať čo len za kolegu musí byť hotové požehnanie🤔-chap iróniu please.

ariana18
17. okt 2025

Čo sa týka samotného nasadenie, vôbec nezáleží či je je človek na HO či office. Vysvetlím. Kto sa chce flákať , robí to aj v kancelárii aj na HO. Kto seriózne pracuje, robí to aj na HO. U nás máme aj aj - 1 deň povinne v kancelárii, 4 môžeme mať HO. ( väčšina ľudí chodí do práce aj viac dní do office). Paradoxom je, že väčšina ľudí je výkonnejšie na HO. V kancelárii sa začína deň ráno kávičkou, obedy s kolegami a k tomu poobedná káva , do toho neustále niekto príde pokecať . Čiže reálny focus na prácu je oveľa menší ,ako máme doma , kde sa zvyčajne kódi s tanierom za PC 🙂 je to ozaj o ľuďoch , nie o mieste práce ..a samozrejme na HO sa dá zvládnuť rýchly obed , hodiť do práčky prádlo a stále sa urobí viac ako v kancelárii

anonym_3b350d
18. okt 2025

Nechcela by som ťa za šéfku ani v najhoršom sne...nechápeš, že ho neznamená byť o 8.00 pri Pc nalíčená a sedieť tam celý deň....celý ho je stavaný na wellbeing v práci a v živote....každý máme inú prácu tak to respektuj...ho je aj na to, že: dám prať, zabehnem na poštu, uvarím polhodinovy obed....
To, že ty máš takúto formu, je tvoj problém, my to máme inak

senta_sofia
18. okt 2025

@anonym_autor budme uprimne, mnohi pri praci v office nevytazia z pracovneho dna 8 hodin, lebo kavicka, cigaretka, kakanie, srolovanie na mobile, kecy s kolegami, obedik, ranajky, takze za mna to, ze si zena pocas home office hodi do pracky alebo vybehne na otocku po dieta do skoly/skoly nie je na trest smrti. Vzdy je to o cloveku a o tom, ako pristupuje k plneniu pracovnych uloh, ci uz v kancelarii alebo doma. Ja ked si chcem ozaj v klude porobit, jedine doma, v praci stale niekto s niecim vyrusuje.

grof_monte_christo
18. okt 2025

Ľudia výkonní v kancli sú doma ešte výkonnejší, lebo majú kľud a motiváciu, keď si skôr spravia prácu, maju čas na seba. Lenivci a odrbavaci to budu zneužívat, ale to vidíš, ako si plnia prácu aj v kancli. Daj človeku HO a zistíš jeho výkon a prístup k práci. Ak ide o zamestnanie, ktoré si vyžaduje veľa operatívy, tu výhody HO viacmenej padajú.

katkaseiner
18. okt 2025
@senta_sofia

@anonym_autor budme uprimne, mnohi pri praci v office nevytazia z pracovneho dna 8 hodin, lebo kavicka, cigaretka, kakanie, srolovanie na mobile, kecy s kolegami, obedik, ranajky, takze za mna to, ze si zena pocas home office hodi do pracky alebo vybehne na otocku po dieta do skoly/skoly nie je na trest smrti. Vzdy je to o cloveku a o tom, ako pristupuje k plneniu pracovnych uloh, ci uz v kancelarii alebo doma. Ja ked si chcem ozaj v klude porobit, jedine doma, v praci stale niekto s niecim vyrusuje.

@senta_sofia absolutne suhlasim. U nas tlacia na 3 dni robit z kancli a 2dni HO. Za 2 dni z domu urobim viac ako za 3 dni v office. A neprecestujem 3 hodiny denne, vyuzijem tem cas ovela efektívnejšie

maja1502
18. okt 2025

Vykazujeme si prácu presne podľa klientov a druhu práce, máme možnosť dať aj všeobecne, ale toto musíme mať na nízkej úrovni a do toho nám spadajú aj činnosti, ktoré nevieme úplne priradiť, alebo sú naraz za viac klientov... Nemala by som odvahu, nahodiť si prácu za čas, ktorý reálne neodpracujem... Už som mala otázky od nariadenej, čo som na tom strávila tak dlho, tak som predložila emaily a nemusela ďalej vysvetľovať... Ale pracovnú dobu si riadim samostatne, ak potrebujem ísť do banky, tak si to len nedám ako výkon práce a idem do banky... Vidím, že nemám veľa práce z firmy, tak si idem porobiť veci doma a nedám si to ako výkon práce... Oblečenie 😅 no aké asi: tepláky a iné domáce oblečenie... Pekne sa oblečiem iba na online meeting... Ušetrím cestu z a do práce a reálne doma stihnem viac, lebo v kancelárii sa zakecáme s kolegyňami často o pracovných témach... Mala som x telefonátov, kedy mi v pozadí ešte rozprával syn, tak som len vysvetľovala, že je akurát chorý so mnou doma... Sú za mnou viditeľné výsledky aj keď nie som vždy na mieste, kde by ma v obvyklom pracovnom čase čakali... A to robím viacmenej výlučne pri PC monitore a telefóne... Každá profesia to má inak a niekde je ten home office úplne niečo iné ako inde- všetko je ale o dohode zamestnanec a zamestnávateľ

romino
18. okt 2025

Ako kde. V IT oblasti, ako ktory projekt ...ale casto sa stretam s tym, ze ludia realne pracuju tak 2-4 hod 🙂
Alebo su institucie, kde pojem "zajtra mam HO" ...je pomaly synonymom "zajtra mam volno". Uplne reaone su ti ludia od rana mimo domu, dakde na vylete, na chate ..bez pocitaca. Nesrandujem, stretam sa s tym

dankanka
18. okt 2025

@anonym_autor u mňa je home office aj hodiť do práčky a obednú pauzu stráviť na dvore. Čiže stále lepšie ako v práci

anonym_9fcc82
19. okt 2025
@anonym_autor

@guudy no tak robím to už 18 rokov, fluktuaciu mame v priemere do 6%, co vzhladom na ine segmenty je velmi fajn. Vacsina odchodov je na MD. Co je super je, ze mame zdrave jadro seniorov, ktore drzi know how. A pre mna je dobry signal, ze sa mamicky po RD vracaju spat. Ale je to praca. My mame HO max 2x tyzdenne, aby bola zastupitelnost v office. A pocas home officu pracujeme. V systeme vidis vsetko, pocet spracovanych ticketov, pocas vyriesenych taskov, pocet callov, objem obchodnych ponuk odoslanych/akceptovanych, cize vies u kazdeho cloveka jasne zmerat jeho produktivitu.

@anonym_autor tak vo vašej firme by som fakt nechcela pracovať. Ja mam HO 3x týždenne. Na HO urobím oveľa viac ako v práci a popritom stihnem aj poprat a navariť obed. Nedá sa to zovšeobecniť, každý zamestnavatel je iny. Je super , ze si o 8 s kávičkou upravená pred compom. Tlieskam.

anonym_732b11
19. okt 2025

@anonym_autor koho to zaujíma?

anonym_fa3f0f
19. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Nie si tak náhodou stará krava čo si niečo potrebuje dokázať? A nemá v živote nič viac len robotičku? :D

anjel411
20. okt 2025

@anonym_autor nie každý má presne stanovenú pracovnú dobu.
Áno pracujem v IT a áno do poslednej práce som nastúpila po tom, čo som si pozrela 3 kurzy 🤣🤣🤣 firmy používajú rôzne reportovacie, štatistické.... programy a pritom podstatu majú rovnakú. Pred pohovorom do novej práce som si prešla kurzy k inému systému a úplne v pohode som pohovorom prešla až ma prijali.
Pracujem pre zahraničnú firmu a všetci pracujeme Remote. A áno popri HO sa doma starám o dieťa, ktoré ešte nie je v škôlke, periem, navarím, upracem dom, pravidelne pred meetingom idem so synom ešte tak na min hodinu na ihrisko. Ak treba idem so staršími alebo so sebou k doktorom a pod. To, že vy v práci to máte fixné nastavene a musíte sedieť za PC aj keď nemáte čo robiť je štýl u vás, nie všade to tak funguje a vo veľa prípadoch je to nastavene flexibilne a dôležitý je výsledok a nie čas, ktorý pri tom strávite ani miesto odkiaľ prácu vykonáte (to sú slová môjho šéfa). Takže ja som týždeň pracovala z kúpaliska, nie raz som mala meeting po ceste na výlet (autom, vlakom...) alebo pracovala z chaty v lese. Teams mam v telefóne a dokážem každému odpísať viac menej okamžite. Tímového meetingu sa zúčastňuje každý deň. Pracujem skoro ráno, cez obedny spánok dieťaťa a večer - noci a som tu. Prácu vždy odovzdávam v predstihu a popri tom dokážem doma normálne fungovať

anonym_efe99c
20. okt 2025

@anonym_autor záleží od povahy HO. U mňa to je tak, že pri HO mám voľnosť, som na telefóne, mail mám v mobile, takže reagujem ihneď. Keď potrebujem niečo spraviť, tak spravím. Nadriadenému som podklady x krát robil aj mimo pracovnej doby. Mali sme takú kamarátsku dohodu, že on niekedy niečo potreboval tak som to spravil a keď zas ja tak mi vyšiel vždy v ústreti. A aj mi otvorene povedal, že jeho nezaujíma moja dochádzka ale moje výsledky práce. Keď som potreboval HO (napr.cez letné prázdniny strážiť syna), vedel že kvôli čomu som doma a nevyžadoval nič extra odo mňa. Spokojní sme boli všetci.

anonym_82c469
20. okt 2025

Som na HO, starám sa o dieťa, varím, upratujem. Nemám presne určený pracovný čas. Ak som zapnutá v dochádzke musím byť k dispozícii na telefóne, počítači. Povinná účasť je iba na online stretnutiach. Nikomu nevadí ak je prítomné aj dieťa alebo volám z auta, vlaku, kaviarne. Moju nadriadenú zaujímajú hlavne moje výsledky.
Nikdy sa nestalo že by som si svoju robotu nespravila, vždy je všetko spravené na 100% a odovzdané v termíne.

tiezjedna
20. okt 2025

@anonym_autor toto ale vôbec nemôžeš takto generalizovať. To už asi aj podľa komentárov vieš😉

mira0611
23. okt 2025

@anonym_autor to si prisla ako anonym na MK nas poucovat, co je alebo nie je HO?

Vies, co som sa naucila, ked ma niekto zodpovednost v sebe za svoju pracu, tak si ju spravi a ten, kto nema si ju nespravi a je jedno kde pracuje, ci v office alebo doma.

Asi som pracovala na zlych miestach, ale vsade som mala kolegyne, ktore pol hodinku rozpravali v kuchynke, kym si spravili kavu, potom sa prechadzali po officoch a stazovali sa kolko maju roboty a nic nestihaju, o fb a Ig kralovnach ani nepisem!

mira0611
23. okt 2025
@anonym_efe99c

@anonym_autor záleží od povahy HO. U mňa to je tak, že pri HO mám voľnosť, som na telefóne, mail mám v mobile, takže reagujem ihneď. Keď potrebujem niečo spraviť, tak spravím. Nadriadenému som podklady x krát robil aj mimo pracovnej doby. Mali sme takú kamarátsku dohodu, že on niekedy niečo potreboval tak som to spravil a keď zas ja tak mi vyšiel vždy v ústreti. A aj mi otvorene povedal, že jeho nezaujíma moja dochádzka ale moje výsledky práce. Keď som potreboval HO (napr.cez letné prázdniny strážiť syna), vedel že kvôli čomu som doma a nevyžadoval nič extra odo mňa. Spokojní sme boli všetci.

@anonym_efe99c lebo tvoj sef je normalny a vie, ze pracovny cas sa nerovna efektivite.

akodoma
12. nov 2025
@grof_monte_christo

Ľudia výkonní v kancli sú doma ešte výkonnejší, lebo majú kľud a motiváciu, keď si skôr spravia prácu, maju čas na seba. Lenivci a odrbavaci to budu zneužívat, ale to vidíš, ako si plnia prácu aj v kancli. Daj človeku HO a zistíš jeho výkon a prístup k práci. Ak ide o zamestnanie, ktoré si vyžaduje veľa operatívy, tu výhody HO viacmenej padajú.

@grof_monte_christo Veeeeľmi individuálne ja napríklad som oveľa výkonnejší v práci, kde vidím, že všetci okolo pracujú. Doma pracujem oveľa volnejšie. Nechcem tym povedať, že prácu flákam alebo nestíham, ale prístup k práci v office a doma je u mna rozdielny a určite nie v prospech HO :D

grof_monte_christo
12. nov 2025
@akodoma

@grof_monte_christo Veeeeľmi individuálne ja napríklad som oveľa výkonnejší v práci, kde vidím, že všetci okolo pracujú. Doma pracujem oveľa volnejšie. Nechcem tym povedať, že prácu flákam alebo nestíham, ale prístup k práci v office a doma je u mna rozdielny a určite nie v prospech HO :D

@akodoma Tak záleží, kolko je práce a aké sú termíny. Keď necítim tlak, tak pracujem aj ja volnejsie, alebo zrychlim, ked potrebujem toho právě veľa stihnúť v domácnosti. V tomto vidím veľkú výhodu HO, keď mám mŕtve obdobie, čakám na podklady a pod., tak dokážem čas využít oveľa efektívnejšie.

Strana
z3