icon

Čo robiť, ak nepodpíšu výpoveď v práci?

12. júl 2024

Dobrý deň prosím Vás viete mi poradiť. V práci mi povedali, že mi nepodpíšu výpoveď iba s výpovednou lehotou jeden mesiac. Čomu ja rozumiem a podpísala som to v zmluve. Avšak dostala som výbornú ponuku práce kde môžem nastúpiť 1.8. Potrebovala by som radu ako postupovať. ĎAkujem vopred

vroni
12. júl 2024

Nerozumiem dosť dobre, prečo by si po 22.7. nemala ísť do práce. To už je čistá bezocivost a vychcanosti z tvojej strany.

autor
12. júl 2024

@vintage_woman a budú sa zamriavať na výplatu za júl , či už teraz za jún ? rátam s tým a išla by som do toho aj na Ačka, stojí mi to za to

autor
12. júl 2024

@vroni súhlasím ponúkla som sa na dohode. že aj napriek tomuž esom 8mičkárka budem robiť predposledný júl týžden od pondeka do piatka 12tky a aj v sobot zoberiem len nech ma nechaju odísť k 31.7. ale nie.... tak ja už neviem ,či ja som sviňa. ja som sa chcela dohodnúť

autor
12. júl 2024

@zmrzlinka2021 v novej práci je rada na túto pozíciu

autor
12. júl 2024

@vroni lebo chcem nastúpiť 1.8 do novej práce a nemám inú možnosť ako jednoducho neprísť a nechať si újsť moje zarobené peniaze. lebo ak dám výpoveď a budem mať meesačnú, tak mi začne plynúť od 1.8, čiže končí 31.8

daniela1911
12. júl 2024

Pošli doporučene výpoveď ak nie je možná dohoda. Pekne odrob cely júl, a potom teda nepríď, keď sa nedá dohodnúť. Lebo ty teda nielenže, sa na nich “vykašleš” ale ešte si chceš vyčerpať celu dovolenku ?
Júl odrobiť, od 1.8. čerpať dovolenku tie tri týždne a potom uvidíš ako to ukončia.

nelca84
12. júl 2024

No je to velmi neferove jednanie od teba. Vypovedna doba sluzi na ochranu oboch stran, ci zamestnanca, aby nezostal bez prace zo dna na den, ci zamestnavatela, aby nezostal bez pracovnej sily zo dna na den. Moze mu to sposobit financne stratu. Si predstav, ze by to bolo opacne a zamestnavatel by ti len tak povedal, ze zajtra uz nemusis chodit a je mu jedno co s tebou bude...

valiant
12. júl 2024

@1mina sno, je to mozne, len to clovek musi stihat. Je ferove to oznamit obom zamestnavatelom. A nemal by tam byt konflik zaujmov, nema sa pracovat pre konkurencne firmy

1mina
12. júl 2024

@valiant ide presnejšie o to, že mám synčeka autistu, momentálne som na predĺženom rodičovskom zo zdravotných dôvodov. Od septembra síce ide do škôlky ale iba na 3 dni zatiaľ + otváracia doba špeciálnej škôlky je kratšia vôbec ako moja pracovná doba. Keď som volala so šéfom mi rovno oznámil v telefóne že aby som vedela že úväzky sa u nás neskracuju ani nič také.... Že kolegyňa predo mnou s rovnakým problémom dala vypoved. Výpoveď som zatiaľ nedala, človek nikdy nevie čo keby sa naaaahodou môžem nejak vrátiť ale neviem si teraz predstaviť v akej realite by to bolo možné. Preto pozerám inzeráty aj na skrátené úväzky a pod. Sem tam vidím niečo na 4 hodky ale na celý týždeň, tak možno keby ho tam v budúcnosti nechajú celý týždeň. Ale teda keby si nájdem pracovný pomer na tpp so skráteným uvazkom, išlo mi o to či budem musieť čakať napr mesiac dva tri kým mi podpisu výpoveď z pôvodného zamestnania. Takže takto by to možno nebol problém keďže v pôvodnej robote mi úväzok neskratia, keby niečo nájdem mohla by som začať a medzi tím by mi plynulá výpoveď u prvého zamestnávateľa dobre to chápem ?

koniarova
12. júl 2024

Akú máš teraz pozíciu a na akú nastupuješ?

vroni
12. júl 2024

Pozri, výpovedná letoha k 31.8. ti beží tak či onak. Keď neprídeš po dovolenke, je to od teba nie len svinstvo ale aj risk, že ti zadržia aj júnovú výplatu. Keď neprides k 1.8., tak to síce nie je síce to pravé orechové, ale to nie je ani konanie zamestnávateľa. Morálne ste si de facto kvit.

valiant
12. júl 2024

@1mina asi ti nezodpoviem uplne na vsetky otazky.
Vysledok zamestnavatel nepodpisuje, ale ty mu ju oznamis a on ju preberie. Mozes mu ju poslat aj doporucene postou, alebo na podatelni danej spolocnosti. Nemoze povedat ze nepreberie, musi.
Ale zalezi, ci ide o dohodu (dohodnete sa na nejakom dni kedy skoncis), alebo ju podas a plynie ti vypovedna doba (spravidla 1 alebo 2 mesiace). To musis respektovat.
Ak vies uz teraz, ze nebudes pokracovat a mas uz nove miesto podaj vypoved. Je to fer voci aktualnemu zamestnavatelovi.
Ak mas 2 TPP sucasne, napriklad dva skratene uvazky, alebo aj cele, je len na tebe ako budes pracu stihat u obidvoch. Alebo u jedneho cerpes dovolenku a u druhe vtedy pracujes.

autor
13. júl 2024

@daniela1911 nechcem čerpať celú dovolenku ja mam 17dni teraz čerpám 5lebo mam plánovanú zaplatenú dovolenku zvyšnú nech si nechajú. Ponukla som sa po dovolenke robiť 6 x 12hodin denne plus 3dni do konca mesiaca len aby ma pustili ale proste nie. A ked im prinesiem výpoveď 22.7 tak mi plynie výpovedná lehota a ja sa môžem zamestnat 1.8?

autor
13. júl 2024

@nelca84 ja tomu rozumiem ale proste odtiaľ sa odísť neda. Mala som túto istú ponuku v decembri a odmietla som ju lebo nemal kto robiť a sľúbila som sa ze budem. Po skúšobnej robiť. Počas roka mi prišli iné ponuky, ktoré som zas odmietla lebo nemal kto robiť. A teraz prišla zo dna na den tato a konečne som si povedala ze proste musím myslieť na seba a ísť ponukam sa robiť v júli od nevidím do nevidím aby si ostatné kolegyne dali dovolenku. Ja tomu rozumiem ze su určite pravidlá ale myslelq som ze sa dohodneme od 8.7to vedia a nedá sa proste nijak... Pred par mesiacmi to išlo zo dňa na den teraz nie

autor
13. júl 2024

@koniarova aktuálna predavačka ďalšia administratíva

vali_44
13. júl 2024

Dobrý deň, ak máte v zmluve dohodnutú výpovednú lehotu jeden mesiac, musíte ju dodržať. Skúste sa však porozprávať so svojím súčasným zamestnávateľom a vysvetliť mu situáciu. Možno bude ochotný urobiť výnimku a umožní vám odísť skôr. Môžete sa tiež opýtať nového zamestnávateľa, či by bolo možné začať o mesiac neskôr, alebo skúsiť využiť nevyčerpanú dovolenku, aby ste mohli nastúpiť skôr.
Ak nič z toho nevyjde, budete musieť počkať ten jeden mesiac a potom začať na novej pozícii. Držím palce a prajem veľa šťastia.

koniarova
13. júl 2024

@vali_44 ale prosím ťa. Nič nemusí. Čo pre ňu pošlú NAKA? Autorka, normálne nástup do novej roboty a nerob si z toho ťažkú hlavu. Aj keď ti nedajú jeden plat prinajhoršom,tak sa hádam svet nezrúti. Hádam neodmietneš dobrú ponuku kvôli neochote. Veď nie si mozgový chirurg.

nelca84
13. júl 2024

@koniarova som zvedava ci budes taka chapava aj ked tu nabuduce niekto napise, ze ho vyhodili do dna na den... ved nech si z toho nerobi tazku hlavu, nie?

koniarova
13. júl 2024

@nelca84 tak pozor. To je sakra rozdiel. Ona prácu novú má. A omnoho lepšiu ako pôvodnú. Hádam kvôli 1 mesiacu nezahodí takú príležitosť. Tu splietaš uplne o ničom a odveci.
Nechápem čo má okamžitá výpoveď spoločne s jej príspevkom.

3petka
13. júl 2024

Tak im na rovinu povedz že proste neprídeš, že za každú cenu nastúpiš 1.8 do novej prace. Poprípade ak máš veľa dovolenky.

nelca84
13. júl 2024

@koniarova hovorim o tom, ze by bolo bezne, ze ta zamestnavatel len tak posle do prec. Sposobom, ako to radis autorke. Vsak ak si najde niekoho ineho na pracu, preco by hocijakeho zamestnanca nemohol vyhodit len tak? Proste, ze by sa pozicie vymenili. Vtedy by si bola na koho strane?

koniarova
13. júl 2024

@nelca84 pretože zamestnanca len tak ľahko vyhodiť nemôžeš. Teda v medziach zákona. A už tobôž nie niekoho vyhodiť a iného zobrať na ti istú pracovnú pozíciu. Čiže ty by si oželela lepšiu robotu len kvôli tomu, že sa so zamestnávateľom nedá rozumné dohodnúť? By si tam mesiac drepela a potom by ťa aj tak vyhodil,keďže si mu oznámila, že už u neho robiť nechceš? No ty si teda super lokálna voči zamestnavateľovi. 👍👍

kristiii
13. júl 2024

@nelca84 ale tak zase bavíme sa o predavačke, nie o nejakom napríklad lekárovi, ktorého behom mesiaca zamestnávateľ ťažko nahradí. Nie, nedehonestujem týmto absolútne prácu predavačky, len keby zamestnávateľ nebol dilino, tak na ten mesiac (august) by si mohol nájsť teraz v lete kľudne aj nejakého brigádnika, ktorý by ho nakoniec vyšiel aj lacnejšie. Týmto prístupom si aj tak nevydupe, aby tam autorka zostala a bude to musieť riešiť. Akurát, že mu podľa jej plánov zdrhne ešte skôr. A mimochodom, zamestnávatelia tiež radi ukončujú prácu zo dňa na deň, v takých agentúrach je to úplne bežná prax.

vroni
13. júl 2024

@nelca84, za normálnych okolností som na strane zamestnávateľa. Tu však bez pár dní ten mesiac vopred o výpovedi vie. Vôbec nejde o to, že je autorka nenahraditeľna, ale zamestnávateľ si na nej honi ego, lebo jednoducho môže. Áno, aj zákon mu dáva za pravdu, že výpoveď musí byť k 1., ale v skutočnosti? Povedala to na začiatku mesiaca, vopred a pracuje v oblasti, kde je ľudí dosť. Čiže nie je problém pre zamestnávateľa nájsť si náhradu. Nemusí, nie je to jeho povinnost, ale mohol by.

lentilka78
13. júl 2024

@autorka Toho 22.7. Ti začína alebo konci dovolenka? Ja by som šla do toho áčka na tvojom mieste, ty si mala záujem sa dohodnúť, zamestnávateľ je vychcany..ak sa môžem opýtať, na akej pozícii pracuješ keď máj US ty taky veľký problém?

lentilka78
13. júl 2024

Napríklad ja som takto raz odišla z prace tiež, nedalo sa dohodnúť za žiadnych okolností, pritom bežná robota vo fabrike, ľahko nahrdsditelna, len potrebovali robiť priečky. vyžadovali 2mesacnu výpovednú odo mňa, do toho som mala úraz a bola som pn 6 týždňov, dostala som výplatu za jún v juli a od 13.6.som bola PN do konca jula... Za júl som mala len PN zo sociálky tak mi nemali na čo siahnuť, jednoducho som v priebehu júla riešila výpoveď dohodou a nedalo sa dohodnúť, tak v auguste som už po ukončení PN nenastúpil a bodka, taka som bola nahnevaná ze som žiadne výčitky nemala

nelca84
13. júl 2024

@koniarova no vsak o tom hovorim, zakon do istej miery chrani zamestnanca a tiez zamestnavatela. Na to je ta vypovedna doba. Cize pre zamestnavatela zakon plati, ale pre zamestnanca nie?
Ja som najprv skoncila u jedneho zamestnavatela a az potom som si hladala novu pracu. Takze ano, asi som lojalna. Necakam, ze vsetci musia dodrziavat zakon, iba ja nie...

koniarova
13. júl 2024

@lentilka78 už písala. Je predavačka.

koniarova
13. júl 2024

@nelca84 navrhla riešenie, včas to oznámila. Máš pocit,že zamestnávateľ sa snažil obojstranné dohodnúť?

nelca84
13. júl 2024

@koniarova tu ale nie je moznost obojstrannej spokojnosti, lebo na to, co navrhla autorka, normalny zamestnavatel nemoze pristupit, lebo vie, ze by mu za to hrozila pokuta. Nedodrzany denny ani tyzdenny odpocinok... a nemyslim si ani, ze oznamit 2-3 tyzdne dopredu sa da povazovat za vcas. Je sezona, dovolenky, ktovie aky kraj, niekde je velky problem zohnat zamestnancov. Ja som proste za to, aby zakon platil pre vsetkych, nie len vtedy, ked to niekomu vyhovuje.