icon

Čo robiť, keď zamestnávateľ nechce schváliť dovolenku?

16. aug 2024

Ahojte , Je možne že mi nechce dať dovolenku ktorá začína cez týždeň napr. Od stredy do ďalšej stredy ale iba od pondelka do nedele ?

opica_skorica
16. aug 2024

Last minute?
Tu mas info inspektoratu prace:
https://www.ip.gov.sk/fakty-suvisiace-s-poskyto...

eva233
16. aug 2024

Prečo si si nedala schváliť dovolenku pred kúp zájazdu?

eleanor2510
16. aug 2024

@autorka teraz sa nemôžeš dozvediet, ze mas buduci tyzden dovolenku. Zamestnavatel ti je povinny urcit dovolenku minimalne 14 dni pred jej čerpaním, vo vynimocnom stave, ktorý trva kvoli Ukrajine, 7 dni vopred. Ak to nie je dodrzane, treba dat podnet na inspektorat prace. Takisto je hlupost, ze dovolenka musí byt od pondelka do nedele, to nie je nikde zakotvene, aj keby ste to mali v internej smernici, ta nemoze ist proti Zákonníku práce. Bojuj za seba

zmrzlinka2021
16. aug 2024

Normálny zamestnávateľ dá dovolenku ako ty povieš. Osobne by som pre takého luzra nerobila

modrykolibrik
16. aug 2024

@eva233 mali sme ist na pobyt. Nastastie sme ho mali zadarmo len ma to zamrzelo lebo som sa tam tesila a nakoniec sa nikam neslo. Potom som chcela este tyzde dovolenku s muzom a to mi tiez zrusili

autor
16. aug 2024

@zmrzlinka2021 merkury market

autor
16. aug 2024

@eleanor2510 Aj ked sa smenovka nová robí každý tyžden ?

autor
16. aug 2024

+ dal mi pred včerom vedieť takže to vychádza tých 7 dni cca

autor
16. aug 2024

@eleanor2510 Chcem dovolenku od 4 do 11tého ale on vraví že môžem iba od 2.9 do 8.9 kedže to je od pondelka do nedele.

marhulka13
16. aug 2024

Ja sa čudujem, ze ti je vôbec ochotný dat dovolenku na týždeň.

eleanor2510
16. aug 2024

@autorka smenovka s tym nemá nic spolocne. Ked niekto necakane ochorie alebo podobne, to ako sa vtedy riesi? Ci ochoriet sa moze tiez len od pondelka do nedele? A u vas teda nikto nema dovolenku nijako inak len od pondelka od nedele? A co dovolenka dva tyzdne v kuse, na ktorú je narok zo zakona? To u vas mavate?

eleanor2510
16. aug 2024

@marhulka13 preco by nemal byt ochotny? Zo zakona ma predsa narok aj na dva tyzdne v kuse

janinah
16. aug 2024

Tvoj šéf má nad sebou určite ďalšieho šéfa.skys ho kontaktovať

tramtada31
16. aug 2024

Pozri si výplatnú pásku, je možné, že už máš nabehnuty plny počet dni dovolenky do konca roka, čiže nielen za obdobie, čo si odrobila, ale aj za dni do konca roka a zober si dva týždne, ak to inak nejde

dajana555
16. aug 2024

Merkury market je kapitola sama o sebe.Tam zákonník práce neexistuje.Poznám veľa ľudí čo tam pracovalo.

biba_18
16. aug 2024

@modrykolibrik podľa zákona máš nárok na 2 týždne nepretržitej dovolenky - pokiaľ sa so zamestnávateľom nedohodneš inak…

rozculena
16. aug 2024

@maranco prečítaj si zákonník práce

lucy_669
17. aug 2024

Nooo len sa priprav že v merkury ak si do mesiaca vezmeš viac ako 3 dní dovolenky tak z 1000e dostaneš 700

tiika
17. aug 2024

@lucy_669 ako môže z 1000 EUR dostať zrazu 700€? To by ma teda zaujimalo…

opica_skorica
17. aug 2024

@tiika asi maju zakladnu cast mzdy a pohyblivu zlozku. Pohyblivu zlozku, ktora je zavisla aj napr.od poctu nepritomnosti (absencii)… nieco ako toto dostanes, ked budes mat cistu dochadzku bez vynechania prace v pracovnych dnoch (lekar,..).

lucy_669
17. aug 2024

@tiika áno je to zvláštne lebo väčšinou keď si vezmeš dovolenku mala by si mat aj lepšiu výplatu len v merkury to majú inak. Tam máš minimálnu mzdu a ostatne máš osobne ohodnotenie odmeny a ak máš viac ako 3 dní dovolenky tak ti tie odmeny nedajú.. tak isto priateľ dával výpoveď, minulý rok dal výpoveď 2 dní pred koncom januára, výplatu namiesto 1000-1100 dostal necelých 700eur

tiika
17. aug 2024

@lucy_669 to osobne ohodnotenie a odmeny nedaju vôbec žiadne alebo len skrátené? Zdá sa mi to dosť kruté napr.4 dnom dovolenky.

lucy_669
17. aug 2024

@tiika ono možno záleží aj od vedúceho ale tu v našom merkury stiahnu všetko

tiika
17. aug 2024

@opica_skorica áno, ale že by to robilo až taký rozdiel, musí to byt ozaj velka položka a teda zoberu ju celu kvôli pár dňom
Lebo normálne sa pohyblivá zložka počíta do priemernej mzdy a teda, keď ideš na dovolenku alebo k lekárovi za tieto dni dostanes nahradu platenú priemerkou. Teda je normálne, ak sa ta pohybliva zložka pomerovo zkrati

tiika
17. aug 2024

@lucy_669 fakt dobre, že odišiel. Teda nechcela by som prácu, kde by som sa mala bat ísť k lekárovi alebo na týždeň dovolenky, aby som neprišla o 300-400€

lucy_669
17. aug 2024

Ale inak co viem tak sa robí 4 dní a 3 dní voľno tak skus poprosiť aby si mala jeden týždeň dovolenku a ďalší aby si robila od stvrtku do nedele

opica_skorica
17. aug 2024

@tiika dostat pomernu cast pohyblivej zlozky mzdy je este super. Ale su i taki zamestnavatelia, ktori strhnu celú pohyblivú zlozku.

marhulka13
17. aug 2024

@eleanor2510 pracujem v MM a viem, ako to tu funguje. Áno, dvojtyzdnovu ma nárok no zamestnanci si ju musia nahlásiť už v decembri

marhulka13
17. aug 2024

@lucy_669 toto nie je už pravda

lucy_669
17. aug 2024

@marhulka13 poznám dosť ľudí čo tam pracuje a bohužiaľ aspoň v našom meste to tak stále funguje