Čo robiť po skončení rodičovskej dovolenky?
Ahojte.
V 4.5. mi končí rodičovská, avšak dieťa mi berú do škôlky až v septembri, prácu nemám nakoľko mi počas MD skončil pracovný pomer, čiže sa nemám kam vrátiť, no aj to by bolo nereálne, vrátiť sa, keďže nemám kde nechať dieťa počas tých mesiacov kým mi ho vezmú do škôlky v septembri.
Ako riešiť takúto situáciu?
Premýšľala som že úrad práce, ale ak správne chápem je potrebné si hľadať prácu a oni vám ju tiež hľadajú a keď odmietnete tak vás vyradia (neviem, nikdy som na ÚP nebola) 🤷♀️ čo ja by som musela odmietnuť, lebo mám doma dieťa 🤷♀️ ...
Je iná možnosť?
Ak sa nájde niekto to mi vie poradiť, budem vďačná 😌
Pekný deň/večer🙂.
Zahlasit sa na zdravotnu poistovnu ako osoba starajuca sa o dieta. Popritom si hladat pracu s nastupom od septembra.
Zahlasit sa na zdravotnu poistovnu ako osoba starajuca sa o dieta. Popritom si hladat pracu s nastupom od septembra.
@anonym_36f09a to potom bude znamenat co?
@monika684 hľadala by som prácu už teraz a dieťa dala do súkromnej školky, síce je drahá, ale ak by vás to finančne veľmi neohrozilo, tak by to bolo aj pre dieťa dobré, na jar nebývajú deti tak choré, ako keď nastúpia do škôlky v septembri, Lebo ak v septembri nastúpiš ty do práce aj dieťa do škôlky, je dosť veľký predpoklad, že bude treba byť s chorým dieťaťom doma. Aj keď sa budete s mužom striedať, tvoj zamestnávateľ asi nebude nadšený. Jedine, že by si mala niekoho na stráženie. Ja by som to riešila takto, lebo ani prácu nemusíš zohnať hneď
@bluecapybara stat za nu plati zdravotku a ona moze byt doma s dietatom. A nemusi sa hlasit na UP a nosit potvrdenia o hladani zamestnania.
V našom meste dosť využívajú také súkromné opatrovanie deti, chodia tam deti aj od 2 rokov, aj takéto okolo 3.
@monika684 hľadala by som prácu už teraz a dieťa dala do súkromnej školky, síce je drahá, ale ak by vás to finančne veľmi neohrozilo, tak by to bolo aj pre dieťa dobré, na jar nebývajú deti tak choré, ako keď nastúpia do škôlky v septembri, Lebo ak v septembri nastúpiš ty do práce aj dieťa do škôlky, je dosť veľký predpoklad, že bude treba byť s chorým dieťaťom doma. Aj keď sa budete s mužom striedať, tvoj zamestnávateľ asi nebude nadšený. Jedine, že by si mala niekoho na stráženie. Ja by som to riešila takto, lebo ani prácu nemusíš zohnať hneď
@anonym_5af2e5 no, len musím zistiť či mi niekde vezmú malého aj teraz, lebo ja som sa spoliehala na našu škôlku, kde som na dobré slovo uverila že mi ho od januára vezmú a tak som nič iné nehladala, ale nakoniec nič z toho 🥲
Dať dieťa do súkromnej škôlky a hľadať si prácu chodiť na pohovory a niečo si nájsť 😊 mne konci rodičak vo februári nechcela som sa vrátiť do pôvodnej práci tak dcéra išla do súkromnej škôlky a ja som si po pár mesiacoch našla novú prácu
Ja by som hladala pracu uz teraz - ci mas taku kvalifikaciu alebo ponuky ze myslis ze najdes hned? A ak by som nieco dobre a vhodne nasla, uz by som to riesila operativne podla nastupu (opatrovatelka a pod).
@bluecapybara ... To bude znamenať, že v tom čase za ňu zdravotné poistenie bude platiť štát.
Ja som akurat dnea bola na urade,papiere vypisovat kvoli pridavkom,teda najskor som si myslela,ze sa hlasi po skonceni rodicaku,ze kde je dieta a tak som zobrala vyjadrenie zo skolky,ze ho beru ale nakoniec som tam riesila pokracovanie pridavku na maleho.
Tak to nezabudnite potom ked Vam skonci rodicak,ja uz tento mesiac posledny.
Ale teda toto ozaj nemusim riesit,pracujem od roka maleho.
Moc Vam drzim palce s hladanim prace.
@anonym_5af2e5 tak už keď malý bude v škôlke a v práci by ma vyrazili, tak ten ÚP je aj reálne riešenie nakoľko si už reálne tú prácu môžem hľadať, mali bude v škôlke, no teraz kým ho ja budem mať doma je to nereálne. Zase keď bude chorí a ja v práci v okolí je veľa báb čo chodia cez deň aj ku chorím detičkam ako opatrovateľky atď. Musím zistiť tie súkromné, ja som sa spoliehala na našu škôlku, kde som uverila na dobre slovo že od januára ho vezmú, no nakoniec nič z toho 🥲 a tak neviem vôbec či by mi ho súkromná zobrala, dajme tomu od februára 🫠..
Ďakujem za odpoveď 😌🥹
@anonym_5af2e5 tak už keď malý bude v škôlke a v práci by ma vyrazili, tak ten ÚP je aj reálne riešenie nakoľko si už reálne tú prácu môžem hľadať, mali bude v škôlke, no teraz kým ho ja budem mať doma je to nereálne. Zase keď bude chorí a ja v práci v okolí je veľa báb čo chodia cez deň aj ku chorím detičkam ako opatrovateľky atď. Musím zistiť tie súkromné, ja som sa spoliehala na našu škôlku, kde som uverila na dobre slovo že od januára ho vezmú, no nakoniec nič z toho 🥲 a tak neviem vôbec či by mi ho súkromná zobrala, dajme tomu od februára 🫠..
Ďakujem za odpoveď 😌🥹
@monika684 na dobre slovo sa nikdy nema spoliehat,ale ist v maji na riadny zapis,dat riadne ziadost tak ako sa to ma robit,v juny davaju vyrozumenia,ci beru dieta do skolky a od kedy,teda ci od septembra,ci od januara.
@monika684 na dobre slovo sa nikdy nema spoliehat,ale ist v maji na riadny zapis,dat riadne ziadost tak ako sa to ma robit,v juny davaju vyrozumenia,ci beru dieta do skolky a od kedy,teda ci od septembra,ci od januara.
Teraz to už viem, ale nič mi to už nepomôže, preto teraz riešim aktuálnu situáciu. V októbri mi povedali že mám v decembri prísť podpísať a vyplniť papiere na to aby mi ho od januára vzali, no bohužiaľ už boli miesta na január obsadené, v máji sme sa ešte len sťahovali čiže som nemala možnosť dať do aktuálnej škôlky žiadosť nakoľko mi povedali že až keď dieťa bude mať trvalý pobyt v obci a to mal až od júna...🫠 ... ale to už teraz nezmením, preto hľadám riešenie iné a zaujímali ma aj názory niekoho kto si tým prišiel a ako 😌.
Ďakujem za typy a rady 🩷
@monika684 ak nechces dat dieta do sukromnej MS, tak sa eviduj na UPSVaR a poberaj podporu, predpokladam, ze mas narok. od septembra nastupit do prace. neviem, ake mas vzdelanie, ale UPSVaR zdaleka nema take moznosti, aby evidovanym nasiel pracu, resp. ponukaju pracu len nekvalifikovanym. ty si v prihlaske zaznacis, o co mas zaujem- konkretizujes, o aku pracu mas zaujem, pracovnu dobu, dialku dochadzania, atd. oni ti mozu ponuknut len ak budu mat nieco, co splna tvoje podmienky. za 3 mes. ti realne ziadnu pracu nenajdu (o to viac, ze je leto a vsetci budu mat dovolenky). pisem to ako niekto, kto na UPSVaR pracoval a ako niekto, kto ma relativne cerstvu skusenost ako uchadzac v evidencii.
@monika684 ak nechces dat dieta do sukromnej MS, tak sa eviduj na UPSVaR a poberaj podporu, predpokladam, ze mas narok. od septembra nastupit do prace. neviem, ake mas vzdelanie, ale UPSVaR zdaleka nema take moznosti, aby evidovanym nasiel pracu, resp. ponukaju pracu len nekvalifikovanym. ty si v prihlaske zaznacis, o co mas zaujem- konkretizujes, o aku pracu mas zaujem, pracovnu dobu, dialku dochadzania, atd. oni ti mozu ponuknut len ak budu mat nieco, co splna tvoje podmienky. za 3 mes. ti realne ziadnu pracu nenajdu (o to viac, ze je leto a vsetci budu mat dovolenky). pisem to ako niekto, kto na UPSVaR pracoval a ako niekto, kto ma relativne cerstvu skusenost ako uchadzac v evidencii.
@matkahelka píše,že jej PP skončil počas MD, takže to bude už viac ako dva roky, teda nárok na podporu nebude mať
Na urad práce a mimochodom- nikto ti nemôže nanútiť konkrétne zamestnanie.
Uvidíš koľko to potrvá, kým niečo nájdeš. Keď niečo nájdeš, potom budeš riešiť opatrovanie.
Ďakujem za odpoveď 😌🥹
@monika684 do budúcnosti si zapamätaj, že sa na žiadne dobré slovo neverí, ak nemáš niečo potvrdené na papieri, nemáš nič. A cudzie osoby by som k chorému dieťaťu určite nevolala
@monika684 ešte je možnosť sa ísť spýtať do škôlky, či sa neuvoľnil miesto, možno niektoré dieťa v januári nenastúpi, možno to niektoré nebude zvládať a odíde zo škôlky... Tej práce z úradu práce by som sa veľmi nebála, nepoznám nikoho v okolí, komu by našli prácu. Keby náhodou, ako prvé si zisťuj u potenciálneho zamestnávateľa ako máš dať vedieť, že neprídeš keď bude dieťa choré, či ťa má kto zastúpiť počas očr atď. Myslím, že veľmi rýchlo dostaneš papier, že nevyhovuješ, alebo čo to dávajú, keď záujemcu nechcú..

@monika684 pripnem sa riešim niečo podobné