icon

Čo robiť pri výpovedi a práceneschopnosti?

14. máj 2025

Dobrý deň,podal som výpoveď z prace.
Vypoved bola doručená poštou.Momentalne som v dvojmesačné výpovednej lehote,no do práce nechodím.
Som PN.
Ak budem PN až do ukončenia výpovednej lehoty-co potom??
Pôjdem za zamestnávateľom po "vypoved"?Ci ako to je ďalej?Ospravedlňujem sa,no nemám skusenost s týmto.
Ďakujem za rady.

lilianka28
14. máj 2025

Výpoveď je jednostranný akt. Po žiadnu výpoveď k zamestnávateľovi sa nechodí.
Odporúčam pred skončením výpovednej doby zatelefonovať zamestnávateľovi a dohodnúť si prevzatie/poslanie zápočtového listu a tiež ak pripadne treba odovzdať kľúče, pomôcky….
Ale pokiaľ budeš stále PN, tak pozor na to, aby to bolo cez vychádzky.

autor
15. máj 2025
@lilianka28

Výpoveď je jednostranný akt. Po žiadnu výpoveď k zamestnávateľovi sa nechodí.
Odporúčam pred skončením výpovednej doby zatelefonovať zamestnávateľovi a dohodnúť si prevzatie/poslanie zápočtového listu a tiež ak pripadne treba odovzdať kľúče, pomôcky….
Ale pokiaľ budeš stále PN, tak pozor na to, aby to bolo cez vychádzky.

@lilianka28 Ďakujem pekne za radu.
Ešte sa spýtam,ak si dovtedy nenájdem novú prácu,na urad prace potom s tým zápočtovým listom?Vypoved ma zamestnávateľ....ci ako to je?

balerina2025
15. máj 2025

myslim ze potrebuju zapocet, vypoved podpisanu a doklad o vasom vzdelani, maturita ci diplom...a samzorejme, tam sa vyplni formular. ale na strane Uradu prace je to pekne rozpisane.
a vy si hladate pracu pocas PN?

autor
15. máj 2025
@balerina2025

myslim ze potrebuju zapocet, vypoved podpisanu a doklad o vasom vzdelani, maturita ci diplom...a samzorejme, tam sa vyplni formular. ale na strane Uradu prace je to pekne rozpisane.

@balerina2025 skúšam reagovať na pracovné ponuky,keďže nechcem ísť na ÚP.

balerina2025
15. máj 2025

ok chapem, len ako chodis na pohovory ked si PN, cez teams?

autor
15. máj 2025
@balerina2025

ok chapem, len ako chodis na pohovory ked si PN, cez teams?

@balerina2025 nie,žiadne osobné pohovory.Zatial len posielam životopis a zaujímam sa.

balerina2025
15. máj 2025

drzim palce

autor
15. máj 2025
@balerina2025

drzim palce

@balerina2025 ďakujem

autor
17. máj 2025
@balerina2025

@lilianka28
@balerina2025 prosím Vás,asi hlupa otázka ale skúsim.Do ukončenia výpovednej doby sa asi nemôžem zamestnať,ak aj uz nebudem PN.Len teda skúšam zistiť ako na tom som.

lilianka28
17. máj 2025

Teoreticky môžeš, lebo môžeš mať aj 2-3 pracovne pomery súbežne. Len je otázne, ako to dokážeš časovo zosúladiť. Nesmú sa ti pracovné časy prelínať. Takže napr. v jednej práci máš dovolenku, v druhej zmenu. V jednej práci máš náhradné voľno, v druhej môžeš mať zmenu. V jednej budeš končiť napr. o 14.00 hod. v druhej môžeš začať zmenu najskôr po 14.00 …

autor
19. máj 2025
@lilianka28

Teoreticky môžeš, lebo môžeš mať aj 2-3 pracovne pomery súbežne. Len je otázne, ako to dokážeš časovo zosúladiť. Nesmú sa ti pracovné časy prelínať. Takže napr. v jednej práci máš dovolenku, v druhej zmenu. V jednej práci máš náhradné voľno, v druhej môžeš mať zmenu. V jednej budeš končiť napr. o 14.00 hod. v druhej môžeš začať zmenu najskôr po 14.00 …

@lilianka28 a ešte poprosím poradit,ak mi výpovedná doba skončí posledným dňom v mesiaci,od nového mesiaca k 1 dnu môžem hneď nastúpiť do inej prace?Ci môžem aj po cca 3 dňoch,alebo ako to je?Ďakujem pekne za rady🙏

lilianka28
19. máj 2025

Áno, od 1 dňa nasledujúceho mesiaca je hneď možné nastúpiť do novej práce. Dokonca je to tak najlepšie, keď pracovné pomery na seba nadväzujú a neprerušujú sa ti poistenia.
Dá sa samozrejme nastúpiť aj po 3, 4, 5... dňoch, ALE v tom prípade sa treba prihlásiť na úrad práce ALEBO si sama uhradiť za tieto dni zdravotné poistenie (teda pokiaľ náhodou nebude trvať PN).