Zamestnaná a zároveň bez práce

7. sep 2021

Ahojte.
Podala som vypoved s tym, ze by som mala mat dvojmesacnu vypovednu lehotu. Ja vsak z rodinnych dovodov nemozem zostat v Kosiciach a pracovat do skoncenia lehoty.
Odcestovala som teda domov do Martina a z prace mi volali, ze mi nedaju okamzitu vypoved, ale cele tie dva mesiace budem mat absenciu, pomer mi skonci po uplynuti vypovednej lehoty. Nerozumiem tomu, preco ma chce zamestnavatel dva mesiace evidovat ako zamestnanca a davat mi same absencie? Ja nemozem dokonca ani poziadat o davku v nezamestnanosti, nakolko mi vypoved skonci az o tie dva mesiace.. je nejaka moznost ako okamzite ukoncit pracovny pomer ked tam uz ani nechodim?
Dakujem

kitycat
7. sep 2021

A preco si nepoziadala o skoncenie PP dohodou?

autor
7. sep 2021

@kitycat skusala som, nechcel ma zamestnavatel pustit

sissy27
7. sep 2021

Ty zamestnávateľovi vyrobíš problém a on by mal byť ešte ústretový a dať ti výpoveď, nedajboh aj s odstupným? 😂 on teraz musí vykryť tvoje miesto, len tak zo dňa na deň.
Ak si chcela odísť k určitému dátumu, tak si to mala riešiť dohodou a nie že ty sa len tak rozhodneš, že už neprídeš? Nuž tak máš čo si chcela.

ivkazba
7. sep 2021

Nie, okrem ukončenia PP dohodou (čo zamestnávateľ odmietol) nie je iná možnosť ako skončiť PP okamžite. A je to pochopiteľné. Predstav si, že by zamestnávatelia tiež mohli dávať ľuďom okamžité výpovede, pretože si napríklad našli niekoho iného. To by sa ti nepáčilo. Ešte dávam do pozornosti aj možnosť náhrady škody/pokuty, ktorú si môže zamestnávateľ uplatniť.

autor
7. sep 2021

@sissy27 precitaj si prispevok vyssie… zamestnavatel vedel preco potrebujem urychlene skoncit pomer, na dohode sme sa nedohodli.. dopredu vedeli, ze nebude mozne aby som dalej chodila do prace..

kitycat
7. sep 2021

A to si nemohla cerpat dovolenku alebo neplatene volno ked to je urgentne? Takto si si akurat na velke problemy zamiesila.. Jemu tiez nemusi vyhovovat okamzity odchod zamestnanca. A vteey skratka plati vypovedna doba

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
7. sep 2021

@ivkazba chapem.. ale preco tie absencie? Tak ci tak mu tam chodit nebudem a bude musiet hladat ineho cloveka na moje miesto, ktoreho nemoze zamestnat pokial tam budem evidovana ako zamestnanec ja… nerozumiem tej logike

ivkazba
7. sep 2021

Ťažko povedať čo tým zamestnávateľ sleduje. Ale právo na to má. Ale zase ani neviem tvoj dôvod, tak ťažko povedať, ako by som sa zachovali ja, či by tvoj dôvod bol taký, že by som si povedala že okej, uvoľním ju hneď.

draik
7. sep 2021

Prídete o zvyšnú dovolenku, nebudete mať uhradené ani zdravotné poistenie a ak máte dohodnutú pokutu za nezotrvanie počas plynutia výpovednej doby, tak si ju môže vymáhať (mesačne vo výške mzdy).

sissy27
7. sep 2021

V úvodnom príspevku je, že si podala výpoveď s vedomím, že budeš mať 2mes. výpovednú lehotu… ak ste sa nedohodli, tak bohužiaľ, aj pre teba platí zákon.

solange7
7. sep 2021

Este aby od teba po 2 mesiacoch absencii nechcel nahradu mzdy. Radsej si si to mala riadne vydiskutovat. Zarobila si si na riadny problem, porusila si pracovnu zmluvu a to nieje len tak lazo plazo.

rachel36a
7. sep 2021

Preco si nedala vypoved o dva mesiace skor? Inu moznost nemas. A co tym sleduje? Ocividne sa mu nepaci tvoj odchod ked s dohodou nesuhlasil, takto vie, ze si musis sama uhradit zdravotku, nemozes sa evidovat..nefer od teba, nefer urobil aj zamestnavatel...ak pozicaj, take vrat

nafka0483
7. sep 2021

Zamestnavatel to riesi v medziach zakona. Nie je povinny vyhoviet dohode, nie je povinny dat ti okamzitu vypoved - dokonca to ani nemoze len tak, najprv teda musi evidovat tie absencie, na to su tiez nejake postupy.
A ano, mozno je to nieco ako "pomsta", ale ked si sa ty zachovala neferovo, tak si mohla ocakavat problemy. Ries si zdravotku a cakaj kym uplynie vypovedna doba aby si sa mohla zaevidovat na urade. Nic ine nevymyslis.

Mohla si skusit poziadat o cerpanie dovolenky a az nasledne dat vypoved, alebo ak je problem v rodine aj zdravotny, tak cerpat OCR .

len_nig
7. sep 2021

Za absencie ti strhne aj dovolenku, ak ti nejaká ostala a ako písal už niekto vyššie, ak to máš v zmluve vie si uplatniť náhradu škody. Tak očakávaj potom list kde budeš ešte ty doplácať jemu...

jankapepe
7. sep 2021

Porusujes zákonník práce. Zamestnávateľ postupuje správne.