Čo sa stalo s povolaniami?

1. feb 2024

Čo sa stalo? Kedysi učiteľka bola považovaná za veľkú osobu, ktorá má veľké slovo. (nehovorím, že všetko bolo správne) takisto lekár (dajme tomu, že ten aj teraz) ale i sestrička sa považovali za veľmi dôležitých a múdrych ľudí, ktorí dostali zaslúžený rešpekt. Bankár, právnik. Tieto povolania niesli so sebou rešpekt a uznanie.
Samozrejme človek nemá robiť prácu preto lebo chce uznanie ale dúfam viete načo narážam. Mám pocit, že v dnešnej dobe povolania nemajú takú cenu ako kedysi. Čo sa stalo? Čím to je? Ktoré povolanie je dnes uznávané?

zorkahorka
1. feb 2024

Joooj,moja, to bolo v case, ked vysoku skolu nemal kazdy ako teraz

tilly
1. feb 2024

@zorkahorka súhlasím. Pred rokmi, keď som povedala, že som vyštudovala právo, tak to aspoň niečo znamenalo, oslovovali ma, hlavne starší ľudia, "pani doktorka" a teraz nič... lebo toľko právnikov je, že to nie je nič výnimočné.

stanulienkat
1. feb 2024

Pretože žijeme v blahobyte a myslíme si, že všetko môžeme. Ze môžeme dehonestovať ľudí a ich profesie. A je to aj tým ako písala dáma vyššie, ze teraz si hocijaký primitív urobí vysokú školu a myslí si, že pojedol múdrosť sveta. K tomu premotivované matky, ktoré sa za každý prd sťažujú na učiteľku- za to, že učí za to, že známkuje, za to že dáva úlohy a pod. Hocikto si na tie učiteľky otvorí ústa a nemá sa ich kto zastať. Castokrát sa ich nezastane ani v ich vlastné vedenie.
Právnici sú iná kapitola- momentálne je právnik skoro synonymum vagabunda. Bohužiaľ ľudia majú radi peniaze a za ne urobia čokoľvek, predajú aj vlastnú slušnosť a česť. Zdravotníci boli vždy kapitola sama o sebe- tam bola častokrát tak isto ako dnes, arogancia a bohorovnosť. To stále pretrváva už od socializmu.

sheila121
1. feb 2024

No lebo ako minule poznamenala jedna komentujúca vysokú školu môže mať už každý debil. Preto.

jana_eyre_2
1. feb 2024

Ja si skôr myslím že je to tým aky prístup máme k informáciám a mnohí s nimi nevedia pracovať správne.. to znamená že mnohi ľudia získavajú informácie na internete, stačí jeden klik a už maju pocit že vedia všetko.. potom majú častokrát pocit že majú navrch nad pedagógom či lekárom, hoci to ani z ďaleká nie je pravda.. tento fakt sa mieša s tým, že sa stretávame s aroganciou z každej strany a to už sa nabaľuje a nabaľuje a každého jedného postupne ale isto dostáva do kolobehu frustrácie, ktorú odovzdáva ďalej..
Myslím že všetko zhoršené chovanie ľudstva je súbor mnohých a mnohých veci..

rooskoliv
1. feb 2024

Nemyslim si, ze je to vysokymi skolami. S prichodom internetu je velmi lahky pristup k informaciam. Takze clovek si pozrie viedo alebo prezentaciu o ockovani, ustavnom prave, (alebo dopln, co chces) a uz si mysli, ze danu problematiku ovlada. A tato jeho mylna predstava, ze ovlada danu problematiku vedie k arogancii voci ludom, ktori danu problematiku naozaj ovladaju.

Tento efekt je vedecky fakt. Ide tam o to, ze ked zacnes nieco studovat, najprv si myslis, ze uz vsetko vies. Cim studujes dalej, mas pocit, ze nic nevies a az dalsim studiom zacnes o sebe hovorit, ze nieco vies. Len vacsina ludi ostane iba v tej prvej faze

zic
1. feb 2024

Tak to bolo v case, ked ucitelom neboli ludia ako Kotleba... pravnikom ludia ako Danko, Fico a dalsi... Vo vseobecnosti si sami ludia vazili svoju profesiu a mali akusi profesionalnu cest...
Teraz su castokrat neprijemni, neschopni alebo kombinacia oboch... takze tam isla ja ucta k povolaniam...

miskaska
1. feb 2024

Neviem, ci sa spravam k ludom s respektom a uznaním. Ale urcite sa k nim spravam slusne. Ale musia sa tak spravat aj oni ku mne.

subartic
1. feb 2024

Ja sa ani nečudujem. Vidím to aj tu na MK , na jednej strane dehonestácia VŠ ( načo , netreba, zbytočnosť , nič mi to nedalo , a čo je niekto viac ... ) a na druhej strane neuveriteĺne ľahký prístup na vysokú školu , lebo ich je jednoducho veľa . Potom tam neštuduje intelektuálna elita ale aj priemerný študent. Je potrebné zredukovať siet vysokých škôl ,sprísniť kritéria výberu a hlavne dbať aj na to aby sa aj jednotlivý absoventi VŠ správali podľa etického kodexu platných pre povolanie a aj pre samotné ľudstvo .

momoftwo35
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mclissa
1. feb 2024

Ja uznavam kazdu jednu profesiu a respektujem doktora tak isto ako upratovacku, a je mi jedno kto ma skolu a kto nie.

lavender94
1. feb 2024

Je pravda aj to s tou vysokou školou, ale podľa mňa od príchodu internetu maju ľudia pocit, že su instantne odborníci na všetko. Je to aj dobrá vec, ja ako odborník sa tiez často spolieham na internet a nemusím si v hlave držať rozne veci, ktoré sa dajú nájsť za tri sekundy a mám omnoho viac priestoru na premýšľanie. Ale je to dvojsečná zbraň. Polovica maminiek na modrom koniku si myslia, že schovajú do vrecka ich pediatričku, učiteľku na základke a neviem koho ešte všetkého, lebo si prečítali par odborných článkov.

lavender94
1. feb 2024

@momoftwo35 ja pracujem ako mgr v lekárni a stretávam sa s tým, že ľudia ani nevedia že tam je odborne vzdelaný personál. Minule sa ma tam niekto opýtal či mám vôbec maturitu. Akože pichlo pri srdiečku, nemôžem povedať

portret7
1. feb 2024

Môže to byt aj tým, že už nastúpila generácia, ktorá sa chce a môže brániť aj pred “špecialistami”, ktorí skutočne ani nie sú špecialisti. Mame možnosť výberu a môžeme porovnať. Nikto nas netrestá za zmenu, a preto v porovnaní a skúsenosťami sme zistili, že nie je lekar ako lekar, pedagóg ako pedagóg,…amatéri znižujú kredit skutočným špecialistom.

simca06022011
1. feb 2024

@tilly neviem ci je to poctom, skor tym ze uz ucta k nasim VS klesla.

momoftwo35
1. feb 2024

@lavender94 chápem, ono v lekárni je žiaľ koncentrácia veľkej rôznorodosti ľudí a ich mentálne vybavenie je tiež veľmi rôznorodé. Tiež som počula názory, že lekárnik je vlastne predavač. To ale nesvedčí o postavení lekárnika, ale o nevzdelanosti a neprimeranom správaní sa zákazníka (jeho zlá vizitka). A zase, predpokladám, že ten, kto sa pýtal na maturitu, asi nebude veľmi vzdelaný človek. Takíto potom znižujú úroveň všade, kde prídu, ale našťastie je tu stále ešte dosť tých, ktorí ju zvyšujú alebo udržujú..

simca06022011
1. feb 2024

ale tak vseobecne: ludia su si vedomi, ze rozdiely medzi nami nie su. Dnes vedia ze lekar nie je neomylny, pravnik nie je svatec... kedysi sa okolo lekara lietalo, robil "zazraky", pravnik bol uplne ina liga. Dnes ta xy lekarov odbije ako nejaku handru, pravnici ti nauctuju za dvojvetovu radu 200eur a co tam po ucte. Dnes platime za ich titul. Takto nejak to taky jednoduchsi clovek v mojom okoli povedal. Aka ucta a poklonkovanie? normalne slusne sa sprava, ok, ale inak nevidi v tom nic extra. Platena sluzba.
ucta k ucitelovi klesla dobov, dnesny 50-60tnici (stary rodicia) vela sa rozpravam aj s klientami, lamentuju v kuse, ze sa deti ucia sprostosti a do skoly ani netreba. UZ tak v rokoch 30 dozadu sa dehonestovanie prace ucitelov zacalo. A pokracuje dalej. Nikdy v zivote sa so mnou napr. rodicia neucili tolko, co sa dnes ucime s detmi doma :D nikdy som neprisla zo ZS domov, ze ucitelka nam to nevysvetlila a neviem... tak co si clovek moze mysliet, ked mi pride dietea a nevie. Dokonca co si mam mysliet, ked dieta nosi napr. z matiky same jednotky, ale pridem nahodou na ot, ze nevie z nej nic? :D cize ak niektora profesia place, ze si ju ludia menej vazia, treba zacat vo vlastnych radoch robit poriadky a eliminovat ludi, ktori robia hanbu remeslu. su ludia co dokazu uhodnotit vsetkych na zaklade par skusenosti ;)
mna napr trapi tiez, ze taki uctovnici su roky totalne az "dehonestovany".. lebo ved co robia? :DD no mozeme nejake pochody zorganizovat, ale co to pomoze? proste robime pracu, ktorej vysledkom su zvacsa dane, papierovacky atd, ktore ludia nemaju radi :DD

melanta
1. feb 2024

Rešpekt a úctu nemajú mať ľudia preto, že robia konkrétnu pozíciu. Rešpekt majú mať ľudia, ktorí robia svoju prácu dobre, dôsledne, s láskou a úctou k človeku. Takí ľudia majú môj rešpekt a úctu a to bez ohľadu na to, či ide o lekára, učiteľku, predavačku, vrátničku.

lindous
1. feb 2024

Čo ja viem, či je nejaký prehnaný rešpekt a úcta na mieste len kvôli povolaniu… potom je to ako v tom vtipe aký je rozdiel medzi Bohom a chirurgom? Boh si o sebe nemyslí, že je chirurg 😂… nehovorím, že tieto povolania treba ponižovať, ako sa s tým stretávam napr. pri učiteľkách alebo vyššie spomenutých farmaceutoch, ale nevidím ani dôvod nikoho ofukovať len preto aké má povolanie

tilly
1. feb 2024

@simca06022011 no možno aj kvôli škandálom a fakt, ako tu niekto spomínal, keď aj taký náhodný generátor myšlienok je právnik, tak fakt ta úcta nemá byť prečo...

ivanka33
1. feb 2024

Dnes ti posledný asociál môže vynadať, lebo náš štát presne takýchto ľudí ochraňuje, každý deň to vidieť napríklad v TV novinách... A je jedno, či si lekár, učiteľ, alebo napr. policajt 🤷‍♀️

chodec15
1. feb 2024

To bude mozno tym, ze kazdy pozaduje jednosmerne uctu k sebe, ale pre neho a jeho spravanie k ostatnym to uz neplati. Vyzadovat respekt k sebe je lahsie, ako ho reciprocne prejavovat k inym. 🙂Ucta k ucitelom sa stratila s rastucou aroganciou rychlozbohatlikov a ich deti. Ucta k lekarom sa stratila s pribudajucimi hoaxam o ockovani, ked kazdy idiot s ucnovkou, co si precital nejaky hoax, sa uz povazoval za certifikovaneho biologa a mudrejsieho ako niekto, co 6 rokov studoval medicinu, robil atestacie a ma 20 rocnu prax,...

mandzula
1. feb 2024

Rešpekt a úcta by nemali byť o tom, kto má aký titul, ale o tom, kto je akým človekom. Mne sa práveže to visenie na tituloch vždy zdalo smiešne, takže som rada, že to čiastočne zakapalo.

eliska13
1. feb 2024

@mandzula do bodky súhlasím.Preco by mal človek mať úctu a roztrasené kolená a plnú pusu titulov, keď chce niekoho osloviť prečo práve lekár, právnik?prečo nie architekt, strojny inžinier, profesor na VS.Preco ideme ľudí kastovat podľa titulov sú to ľudia vážime si tak aj daňovú úradníčku?takéto myslenie bolo za socializmu

simca06022011
1. feb 2024

@chodec15 nemyslim, podla mna sa ucta k lekarom stratila, ich arogantnym a povysenickym spravanim. Natahovanim ruciciek za uplatkami atd. A dnes ked sa sanzia to znormalizovat niektori, tak zmena neprichadza, tak rychlo ako by chceli...

valeria_h
1. feb 2024

Práveže mám pocit, že lekári sú strašné arogantní, majú pocit , že sú samotní Bohovia. A podľa toho sa správajú, niekedy otras.

autor
1. feb 2024

Samozrejme úcta by sa mala prejavovať k všetkým a správať sa s rešpektom treba rovnako k upratovačke ako k lekárovi. Skôr v zmysle, že naozaj čo dokázal, čo vyštudoval, akými vedomosťami disponuje. Nie preto lebo má titul ale preto lebo celý život makal aby vedel pomáhať iným.

autor
1. feb 2024

Áno, je pravda, že často správanie tých lekárov je otras. To bol len priklad, ktorý mi napadol

autor
1. feb 2024

Podľa mňa chyba bude aj v tom, že často si ľudia myslia, že všetko vedia len lebo si čo to prečítali na internete a zároveň podľa mňa úroveň našich VŠ je na bode mrazu. Naozaj sa na mnoho škôl dostať bez problémov a spraviť ich tiež nie je veľká veda ak sa aspoň troška snažíš

monika4487
1. feb 2024

Pretoze sa stratila zdrava autorita a slusnost. Stratila sa autorita v rodine a aj v spolocnosti. Slusnost a dobroprajnost nahradila zavist a neprajnost. Nikto sa nezaujima, kolko driny a odriekania bolo za tym uspechom, iba ten uspech vidi a zavidi. Ludia nevedia byt kriticky k sebe (ako sa mozem zlepsit), vedia len dat kritiku na ostatnych.