Čo sa stane, ak nenastúpim do práce?
Dobrý deň,
Viem, že podobných tém je tu dosť, no nenašla som konkrétnu odpoveď, ktorá ma zaujíma.
Hľadám tu pani, ktorá ovláda danú problematiku a zodpovie na moju otázku.
Potrebujem z rodinných dôvodov ukončiť PP formou dohody ku 28.02.2025. Môj zamestnávateľ je však dosť nepríjemný voči zamestnancom, takže na 90% viem, že naschval s mojou dohodou súhlasiť nebude. Zvažujem preto, že od 01. marca by som do práce už nenastúpila.
A zaujíma ma z toho dôvodu, či za takéto porušenie je niekde následne evidovaný záznam a budem mať v budúcnosti problém zamestnať sa. Viem, že musím zamestnávateľovi uhradiť určitú sumu, s čím súhlasím. No skôr ma trápi to, či to bude mať nejaký dopad pre mňa v budúcnosti pri hľadaní nového zamestnania.
Ďakujem
Ja len dodám, nemusí ti dať výpoveď po troch dňoch. Môže to pisat absenciu aj ďalej a budeš vracať peniaze aj za dovolenky, ak si brala
@kittyna5 u nas bola na pohovore pani, msli sme o nu záujem....v práci sa nedohodli, nedala nám to vedieť, a vyriesils to ako ty...este ss nám tým pochválila keď prišla podpísať zmluvu...neprijali sme ju..nemali sme zaujem o zamestnanca, ktory moze kedykolvek odist, lebo takto riesi svoje povinnosti a odchod z prace....neboli by sme radi , keby sme sa dočkali niekedy rovnakej reakcie.....ja len aby si vedela ze aj toto sa môže stať...
@rachel36a preto som jej napísala že nový zamestnávateľ by o tom mal vedieť ešte pred podpisom zmluvy....lebo veľa zamestnávateľov s tým môže byť ok, ak vedia že ten zamestnanec sa chcel dohodnúť ale nedalo sa a on chcel nástup čo najskôr.....ale ano, inak s tým súhlasím, že druhá strana mince je, že to môže urobiť aj im....
Ako pisu damy vyssie. Ak sa nedohodnete a ty prestanes chodit do prace, moze ti pisat absenciu stale, nie len tri dni. Ano, moze pri absencii olamzite ukoncit prac pomer, ale nemusi. Moze ta stale evidovat ako zamestnanca a pisat Acka. Vtedy prerusuje (myslim) platenie odvodov a mozes ist do minusovej dovolenky, ktoru si bude narokovat. Takze ak sa nedohodnete, nezabudni dat riadnu vypoved, aj ked zvolis formu nechodenia do prace. Vtedy ti pomer po skonceni vypovednej konci, aj ked to moze byt drahe...
@veltraud áno, výpoveď by som určite potom dala. V zmluve mám uvedené, že ak počas výpovednej lehoty nenastúpim do práce, tak majú právo na priemer jedného mesačného platu. S tým súhlasím. Škodu im nemám akú spôsobiť, takže toho sa neobávam a samozrejme ja by som ich aj tak dopredu informovala o tom, že keďže sme sa nedohodli formou dohody, tak bohužiaľ už nebudem môcť prísť od toho a toho dňa, takže by to vedeli, že už neprídem.
Toto som presne mala ja, ale ja som už mala novú prácu a nemala som čo stratiť. 14 dni mi písal absencie a potom poslal výpoveď a započtový list. Mala som tam porušenie pracovnej disciplíny. Započotvý list v novej práci odo mňa už nepýtali, takže nič sa nestalo.
Nestresuj sa zbytocne. V sucasnej situacii si nebude nikto pridavat zbytocnu administrativu a dokonca nejake vymahania a este na pomalych sudoch kvoli par euram, ze niekto neprisiel do prace.

No bude ti dávať 3 dni absenciu a potom výpoveď - hrubé porušenie prac.disciplíny...budeš to mať uvedené paragrafom na zápočtovom liste....Kedže väčšinou nový zamestnávateľ žiada zápočtový list od posledného zamestnávateľa, tak to tam uvidí....Ale ak budúci zamestnávateľ chce aby si nastúpia čo najskôr a bude vedieť že pôvodný ťa nechcel pustiť a napriek tomu si k nemu odišla, tak to bude ok....Ale mal by to vedieť ešte pokiaľ nastúpiš a ak s tým bude ok, tak normálne nastúp...