Čo uviesť do životopisu po dlhodobej rodičovskej?
Ahojte,prosim o radu,som vystudovana ucitelka AJ-SJ,po skole som pracovala pol roka na dobu urcitu,potom som ostala na materskej,ktora trva az doteraz,uz takmer 16 rokov (4 deti) S manzelom sme sa dohodli,ze budem doma,kym su deti male,momentalne najstarsi ma 15 a najmladsi 3,5.
Pre trh prace som v podstate absolvent. Popri materskej som zalozila a riadila som svoj obchod s handmade produktami na Sashe a Etsy (celkom uspesny), spravila certifikat B2 z talianciny (pocas studia na VS som kazde leto brigadovala v Taliansku a naucila sa jazyk),robila prilezitostne preklady z a do taliančiny vo firme mojho otca.
No podla toho co citam, trh matkam nepraje a neviem co vhodne tam napísať pri tak velkej pauze.
Budem vdacna za kazdu radu.
@morusha
Nie,bola som na materskej a predlzenej rodicovskej,co sa tyka obchodika ako slobodný umelec alebo som platila proviziu sashe a etsy,ale nikdy to rocne nebolo tolko,aby som podavala danove priznanie
@suchonovam Ale aj slobodný umelec musí byť registrovaný, tiež má svoje povinnosti. Uviedla by som, že som bola slobodný umelec. Či to chápať tak, že si to robila v podstate načierno iba si platila provizne poplatky týmto platformám?
@suchonovam Ved normalne, materska dovolenma a karieria slobodneho umelca
O ucitelov Aj je velky zaujem, toto by nemala byt prekazka. U mojich deti na skole prijali ucitelku, ktora mala horsie znalosti ako deti, deti sa stazovali a ucitelku v skusobnej prepustili.
Takze ak realne po anglicky vies, tak mas siroke karierne uplatnenie, ci uz na skolach alebo v jazykovkach.
Tak ako je to s tým obchodíkom? Najprv píšeš, že "celkom úspešný", potom že to nebolo ani na podávanie daňového priznania. Čiže si mala príjmy nižšie ako 2300 eur, v minulosti pod 2000 eur? To sa vylučuje s pojmom "celkom úspešný". Tak skús o tom napísať viac. Pretože úprimne, uviesť toto ako prax je to jediné, čo ti môže pomocť. Nikto nebude skúmať tvoje príjmy. Podstatné je, čo ti to dalo z pohľadu praxe. Pretože nie, nie si pre trh práce rovnako ako absolvent. Absolvent a niekto, kto 16 rokov nepracoval je veľký rozdiel. Preto by som tvoje CV postavila na podnikaní - prezentácia značky, výroba, predaj, spolupráca s obchodnými partnermi. Je tam veľa činností, v ktorých môžeš mať prax a môžeš to využiť pri hľadaní práce. Ak tú prax ale naozaj reálne máš. Pretože v praxi, ak ťa niekto prijme vďaka tomu, sa to rýchlo zistí.
Učiteľstvo - tam nebude vadiť, že nemáš prax. Učiteľov je veľký nedostatok. A je to práca, kde nebudeš v práci od nevidím do nevidím.
Byt tebou som v klidku. Učiteľov všade treba nonstop, plus na tej dotyčnej škole môžeš potom po čase viesť kurzy taliančiny ako v rámci krúžku... Ty si safe 😊
Ale veď učiteľov je všade nedostatok, vôbec sa o to neboj. Do CV daj všetko, čo si robila. Akurat nemaj na začiatok veľké očakávania. Kamoška je čerstvá absolventka učiteľstva a vkuse sa sťažuje, že má malý plat, aké je to v školstve hrozne. No poviem ti úprimne zarába lepšie, ako bol môj prvý nástupný plat v BA v médiách..
Uved tam to podnikanie ako ti radi @melanta, kolko si zarobila nikoho nebude zaujimat, len si povedzme pravdu, bude to vyzerat opticky lepsie ako styri materske po sebe (a to bez snahy sa ta dotknut alebo nejako hodnotit, len fakticky to myslim) a rovnako tam uved aj ten taliansky certifikat a cokolvek co si robila 🙂
Dakujem vam vsetkym za rady
@morusha no vieš, do CV si môžeš dať čo chceš. Aj sa s tým stretávam. Problém je, že ak sa napíše nepravda, vždy sa na to príde. Na väčšinu neprávd prídem do pár minút. Stačí sa opýtať a ísť trochu do hĺbky a hneď vidíš, či človek má alebo nemá danú skúsenosť. V tomto konkrétnom prípade - ak autorka podnikala na čierno a ešte k tomu s tak nízkym ziskom, že nemusela podávať daňové, ak bude chcieť prácu, kde bude chcieť využiť akože skúsenosti s podnikaním, dobrý manažér či dobrý recruiter rýchlo zistí, že tie skúsenosti nemá. Preto som aj písala, že nech podnikanie využije na predanie sa v CV, ak ale reálne má skúsenosti podnikateľa.
@morusha dič mám
@suchonovam Tak to je super...ja som to nejak z tvojich odpovedí nevyrozumela (veľa handmade tvorcov totiž robí len tak bez ničoho)

@suchonovam Čiže si bola SZČO? Normálne to uveď v životopise.