icon

Dane, homeoffice a cezhraničná práca

userfriendly14
8. nov 2021

Ahojte,

som v situacii, kedy mam CZ zamestnávateľa, pracujem na TP. Miesto výkonu práce mám v Prahe. Od COVIDu, nám bolo umožnené vykonávať prácu z domu, podľa podpísaného dodatku k pracovnej zmluve. Dane, sociálne aj zdravotné si platím v CR.

Počas COVIDu mi stúpli v CZ náklady na bývanie a tak som sa rozhodla vrátiť domov na SR, kde mám stále trvalý pobyt. Zároveň, som dostala príležitosť a nadobudla vlastníctvo nehnuteľnosti na SR a na ktorú som získala hypotéku, túto nehnuteľnosť budem teraz prenajímať - z čoho mi logicky vznikajú nejaké daňové povinnosti voči SR. Upozorním, že minimálne raz za 183 dní, určite prekračujem hranicu SR a ČR = ak to má nejaký efekt na moju situáciu.

- trvalé bydlisko = SR
- miesto, kde žijem = SR
- zamestnávateľ = ČR
- nehnuteľnosť = SR

Aktuálne mi život na SR vyhovuje, bývam tu u rodiny za energie (víkendový domček), šetrím si na rekonštrukciu bytu, začala som si tu prenajímať nehnuteľnosť. Zároveň mám rada svoju prácu, nechcem o ňu prísť, máme príslub toho, že home office bude pernamentnejšia záležitosť.

Kde je moja daňová rezidencia teraz ? (predpokladám SR - čiže daňové priznanie si budem robiť po vlastnej osi, a nebude mi ho podávať zamestnávateľ ako doteraz)

Som povinná informovať zamestnávateľa o výkone práce zo SR?

Vznikajú zamestnávateľovi z tohto stavu nejaké povinnosti?

Ako sa dá vyriešiť zdravotné poistenie, aby platilo na SR? Môžem si tu napr. vybrať všeobecného lekára?

Ďakujem za rady a postrehy.

draik
8. nov 2021

Firma Vám naďalej bude ako zamestnancovi strhávať odvody a dane. Na SK podáte DP, využijete metódu zápočtu dane resp. vyňatia prijmov, a zdaníte aj príjmy z prenájmu.

loginexistuje
8. nov 2021

ano si povinna informovat zamestnavatela u nas ani u muza sa homeoffice mimo statu neodsuhlasuje a prwvdepodobne to mate aj smerniciach aj vy

bluka2
8. nov 2021

My musíme pracovať v HO v tej istej krajine, kde sídli firma a vlastne všetci, ktorých poznám to majú rovnako. Vy nemáte z daňových dôvodov náhodou tiež také pravidlá?

rooskoliv
8. nov 2021

My sme tiež podpisovali dodatok o home office. V dodatku sme museli uviesť odkiaľ budeme pracovať. Muselo to byť v tom istom štáte. Myslím si, že hlavný dôvod sú odvody. Kolega z Ľubľana sa musel presťahovať do Záhreb, keď mu zmenili kontakt zo slovinského na Chorvátsky. Takže som presvedčený, že porušuješ podpísaný dodatok a zamestnávateľovi spôsobuješ veľký problém, keď sa na to príde.

1andrea111
8. nov 2021

@userfriendly14 zdravotné si poistená v ČR, ak chces byť ošetrená v SR musíš mať vybavený prechodný formulár, ktorý vybavis v ČR na zdravotke.

userfriendly14
autor
8. nov 2021

Informovala som už takmer pred polrokom nadriadeného, ten mi to odsúhlasil s tím, že do konca nového roka to nebude problém. Aktuálne sa firma už vyjadruje obecne štýlom, že nás nechajú pracovať aj nadalej z home office. Nikto nerieši odkiaľ pracujem. Informujem sa preto, že si relatívne dokážem predstaviť, že raz to sa niečo pokašle - napr. technická porucha na firemnom PC alebo NB a budem zavolaná do officu.

Čo sa týka nejaký smerníc a podobne, v dodatku o výkone práce, ktorá upravuje možnosť vykonávať prácu z domu sa nič o štáte, mieste výkonu práce neuvádza. Je tam obecne spomenuté, že práca je umožnená z domova, za podmienok predom odsúhlasených priamym nadriadeným - čo sa stalo ústne - s nadriadenými mám korektné vzťahy, tuto sa len informujem po vlastnej osi.

Myslím, že presne pre tie ODVODY teraz pracujem v nejakej šedej zóne, kde sa firma radšej nepýta, aby to nemuseli prípadne riešiť. Ale personálne by z tohto asi radosť nemalo.

Zdravotku som si už takto vybavila. Skôr ma zaujíma, či sa s tímto môžem aj registrovať u nejakého všeobecného lekára a založiť si uňho kartu.

loginexistuje
8. nov 2021

@userfriendly14 pozri ak mas doklad o tommze si nadriadeneho informovala a on pisomne suhlasil (napr email) tak neries ale popravde moze vznikat zamestnavatelovi povinnost kvoli tebe viest mzdove uctovnictvo aj podla slovenskych zakonov a podla toho ta zdanovat (aj preto to nechcu robit)
zdravotku nemozes platit v dvoch statoch EU to ti je jasne hadam a oni dokazy o tom ze pracujes zo zahranicia maju predsa sa loguje pripojenie do siete a tam je jasne ze ide o SVK

no personalne by z toho malo big priser aj tvoj nadriadeny a museli by to riesit s pravnikmi ale ono sa to raz prevali

loginexistuje
8. nov 2021

a k tej danovej rezidencii to je presne tiez problem ano tvoja danova residencia je teraz slovensko lebo tu vykonavas svoju pracu ale tvoj zamestnavatel o tom nevie (personalne oddelenie) a tebe sa stahuju danove preddavky v cechach
toto nevyriesis tym ze podas danove priznanie na slovensku plus samozrejme dodanis prijem z prenajmu

userfriendly14
autor
9. nov 2021

Ja z povahy práce som na VPN prakticky od momentu spustenia PC, takže tam veľmi nie je jak určiť odkiaľ prácu reálne robím. Musela by asi prísť vyslovene odborná kontrola, so zameraním nato nájsť presne tento typ činnosti u zamestnávateľa - čo sa asi len tak nestane.

Firma každopádne funguje cezhranične... CZ-SK-DE-PL a dalšie krajiny. Skúsim sa teda spojiť s nadriadeným (nezávisle) a následne s personálnym a skúsiť požiadať o preradenie pod SR na novú pracovnú zmluvu. Chcela som sa tomuto takto vyhnúť, a zbytočne na seba neupozorňovať - z dôvodu obavy, že k tomu ochota náhodou nebude a ešte ma budú tlačiť k ukončeniu pracovného pomeru, tím že mi nariadia prácu z officu. Ale vidím, že by z toho mohli prísť väčšie problémy formou nejaký kontrol daní či čoho. Otázka je už teda na zamestnávateľa či bude k tomuto ochotný.

Každopádne ďakujem za info.